Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

OMX C25 - Zealand Pharma kan blive C25 selskab ved juletid


112723 ProInvestorNEWS 22/5 2023 08:31
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, NordnetZealand Pharma har haft en bemærkelsesværdig kursstigning og udvikling i markedsværdien. Det gør ikke selskabet til et OMX C25 selskab her og nu og ved den næste halvårlige revision, men Zealand Pharma er kandidat, hvis den gode udvikling fortsætter samtidig med at udviklingen for nogle af de selskaber, som ligger "tættest på", ikke ændrer sig.


Der er kamp om pladserne i OMX C25 indekset
Især når man betragter de selskaber, som ligger på de yderste mandater - 24-25.
Netcompany er inde, men trues nedefra af Sydbank ved den næste og forestående junirevision.

Andre selskaber, som ligger tæt på samme markedsværdi er aktuelt bl.a. Bavarian Nordic (aktuelt inde) og Zealand Pharma (aktuelt ude), som det fremgår af tabel 1.

Udvælgelsen af selskaberne sker på basis af den del af markedsværdien, som er i "free-float"; altså den som kan omsættes og ikke ligger på faste hænder.

De 35 selskaber med den højeste markedsværdi udtages i en bruttogruppe.

Herfra vælges de 25 selskaber med den største omsætning vurderet i en 6 måneders referenceperiode forud for revisionen, som sker 2 gange årligt.

Der ligger altså 2 primære forhold bag ved udvælgelsen: 1)Markedsværdi 2)likviditetsperspektiv.

Netcompany kan være i nedrykningsfare.

Bavarian Nordic markedsværdi er faldet, men omsætningen er stadig meget høj, og det er jo afgørende.

Sydbank, omvendt trænger sig på, men likviditeten i aktien er en udfordring.

Zealand Pharma kan blive en kandidat for 2. halvårsrevisionen ultimo 2023 som resultatet af store stigninger i markedsværdien. Stigningen i markedsværdien kommer dels på grund af kursstigninger og af flere kapitaludvidelser med efterfølgende aktiekursstigninger. Samtidig er likviditeten i aktien steget.

C25 medlem giver yderligere opmærksomhed

Når et selskab kommer ind i et toneangivende indeks skyldes det først og fremmest en positiv selskabsspecifik udvikling

Samt en stigende markedsværdi relativt til andre selskaber
Og en stigende daglig investeringsinteresse (omsætning).

Indeksmedlemskab kan kortsigtet have mindre kurseffekt

Et indeks"medlemsskab" giver øget interesse, men er ikke i sig selv en meget stor positiv katalysator efterfølgende, men der kan være en kortsigtet "opmærksomhedseffekt". Den store aktiekursbevægelse kommer før indlemmelsen i indekset, hvor investorerne ser lysere på fremtiden. Det er vigtigt at holde kausaliteten for øje:


Investorer som køber ind i indeksprodukter holder løbende øje med udviklingen og ser på hvem som kan være på vej ind og ud. De har løbende beregninger.
Størst spænding om ind/udskiftning ligger på de nederste pladser.
Det er her indeksvægtningen er lavest.

Zealand Pharmas tid kan komme ved 2. revision i 2023, hvis den gode udvikling og stigende likviditet fortsætter i 2. halvår.

Kursstigningen og med den, den forøgede omsætning og interesse har været markant og mærkbar for Zealand Pharma. Her og nu kommer stigningen formentlig lidt for sent til at det er meget sandsynligt, at selskabet allerede nu kommer med i indekset, men det kan komme senere i år, og det vil der formentlig blive holdt et vågent øje med.

Figur 1: Kursudvikling for Zealand Pharma, Netcompany, Sydbank, Bavarian 1 år

Kilde: Nordnet

ZEAL.CO
22/5 2023 08:32 ProInvestorNEWS 6112724Tabel 1: Markedsværdi for Zealand Pharma, Sydbank, Bavarian Nordic og Netcompany

Kilde: Nordnet

Selskab


Markedsværdi mia. DKK per 17/5 2023

Bavarian Nordic


16,655

Sydbank


16,283

Zealand Pharma


15,091

Netcompany


13,455Anm: Bemærk venligst at markedsværdi er et øjebliksbillede. Bemærk venligst også at det som tæller med hensyn til likviditeten er den samlede omsætning i referenceperioden. Bare fordi en aktie er meget omsat i nogle få dage eller uger, betyder det ikke nødvendigvis noget særligt for hele referenceperioden.22/5 2023 12:52 tommycarstensen 7112729Interessant, hvis Zealand - der mig bekendt aldrig har præsteret et overskud, der ikke var baseret på ekstraordinære milepælsbetalinger - bliver en del af C25.

Virksomheder kan i øvrigt kun blive en del af S&P500, hvis de har haft GAAP-overskud de seneste fire kvartaler. Derfor tog det noget tid for Tesla at blive optaget.

Når SimCorp bliver afnoteret, så opstår der også en ekstra plads i C25 til den tid.22/5 2023 16:33 Pansen 6112736Hej Tommy - Njaah - Simcorp er mig bekendt ikke et C25 selskab, for jeg har givet alle danske selskaber karakterer med hjem: https://www.nordnet.dk/blog/karakterbogen-1-kvartal-2023-novo-nordisk-og-flsmidth-i-toppen/ - Ja, reglerne for indeksmedlemsskab kan variere fra land til land. I Danmark er det markedsværdi/likviditet som er afgørende - Hilsen Per22/5 2023 18:32 tommycarstensen 4112743Pansen Ahhhh ja, tak for rettelsen. Min hjerne nægter gang på gang at forstå, at SimCorp ikke er med i C25 :-D Hvor er det ærgerligt for danske investorer, at den bliver afnoteret. Det er en af de få danske aktier, som jeg synes det er/var værd at investere i.TRÅDOVERSIGT