Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

GN Store Nord: Den bedste af svære løsninger


112793 ProInvestorNEWS 25/5 2023 06:57
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


GN Store Nord udbød onsdag 17,3 mio. aktier

Hovedparten er nye aktier (13,7 mio.) + 3,6 mio. som del af beholdning af egne aktier som tidligere er erhvervet som del i aktietilbagekøb.

Aktier blev solgt til kurs 160, svarende til en rabat på 4,4 % i forhold til lukkekursen. Det er en "normal" rabat, men samtidig skal det tages med i betragtning, at aktien er faldet en del de seneste dage op til salget.

Salget er de muliges kunst. GN Store Nord anmodede tidligere investorerne om lov til at udstede for op til 7 mia. kroner nye aktier.

Her er der kun tale om at der bliver udstedt nye aktier for 2,2 mia. (eksklusive beholdning af egne aktier), svarende til under 1/3 af det tidligere forslag (som blev annulleret) for først "7 mia". og siden "op til 7 mia.

Analytikere estimerede i forbindelse med det oprindelige forslag for nogle måneder siden, at kapitalbehovet var noget mindre end 7 mia. og nok snarere 4-5 mia.

Resten af kapitalen til at nedbringe gælden skal komme fra frasalg, løbende indtjening, indtjeningsforbedringer samt forlængede løbetider på gælden.

Den bedste af svære løsninger

Gældsudfordringerne for GN Store Nord blev skabt af manglende rettidig kapitalomhu i forbindelse med købet af Steelsteries og efterfølgende generel indtjeningsnedgang. Investorerne har løbende været forberedte på, at der skulle træffes svære valg, og den løsning som GN nu har truffet er formentlig det, som vil blive bedst modtaget hos investorerne. Det vil være naturligt, at når kapitaludvidelsen kommer lidt på afstand, vil investorerne igen se fremad og stille skarpt på den økonomiske genopretningsplan. Hvis alt går vel, har GN Store Nord lært af nedturen og kommer styrket ud i 2024 - tror jeg investorerne vil tænke.

GN.CO
25/5 2023 07:01 ProInvestorNEWS 2112794GN/Jefferies: Ny kapitalplan kan løfte aktien

25/5 06:35

GN har onsdag aften atter annonceret en plan, der skal skaffe kapital til selskabet, som er tynget af gæld efter købet af Steelseries tilbage i 2021.

Og i modsætning til den plan om en kapitalforhøjelse på op mod 7 mia. kr., som koncernen fremlagde tidligere i år og senere skrottede efter kritik fra aktionærerne, vil den nye ikke i samme omfang betyde, at koncernen skal gå med hatten i hånden til aktionærerne.

- Selv om der er en vis udvanding, bør denne opdatering fjerne en betydeligt skygger over aktien, og aktien bør efter vores mening reagere positivt på nyhederne, hedder det derfor i en kommentar fra finanshuset Jefferies.

Planen er at sælge op mod 17,3 mio. nye og eksisterende aktier i en rettet emission, fremgår det af en meddelelse fra selskabet onsdag eftermiddag. Med dagskursen på 167,05 kr. per aktie kan det indbringe op mod 2,9 mia. kr.

GN har gæld for 7 mia. kr., der forfalder til betaling i 2024. Salget af de nye aktier skal bruges til det formål, men koncernen vil desuden udstede ny gæld for 2,1 mia. kr., foretage frasalg af aktiver for 1-2 mia. kr. samt finde resten af midlerne via den frie pengestrøm fra driften.

Resultatet af emissionen ventes at blive offentliggjort senere onsdag.

.\˙ MarketWire25/5 2023 07:17 ProInvestorNEWS 2112796GN/Citi: Kursmålet løftes med 10 kr. efter kapitalrejsning
25.5.2023 06.36 • MarketWire •
GN har fået løftet sit kursmål med 10 kr. til 245 kr. hos Citi, der gentager sin købsanbefaling.

Det kommer i kølvandet af onsdagens udmelding om, at GN har solgt 17,3 mio. aktier gennem en rettet emission og derigennem har sikret sig et bruttoprovenu på lige godt 2,75 mia. kr.

Provenuet fra aktiesalget skal - helt som ventet - bruges til at nedbringe gælden hos GN, oplyser selskabet.

Meddelelsen fra GN kom sent natten til torsdag.

GN-aktien lukkede onsdag med et fald på 2,4 pct. til 167,05 kr.

.\˙ MarketWire25/5 2023 10:31 ProInvestorNEWS 1112803Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

GN Store Nord stiger med 6 eller 10 %. Stigningen afhænger i høj grad af øjnene der "ser"

GN store Nord er på vej til at have løst deres gældsproblem

De har udstedt nye aktier og sammen med yderligere frasalg, den løbende indtjening, indtjeningsforbedringer og forlænget løbetid på gælden, vil det løse deres gældsudfordringer - håber selskabet i det det mindste

GN Store Nord har solgt nye aktier til kurs 160.

Set i den målestok er stigningen på 10 % ved en kurs tæt på 176

Set i forhold til gårsdagens lukkekurs på 167, er stigningen snarere 6 %

De nye investorer er ikke bundet af at skulle holde deres aktier i 180 dage, som er den lock-up, som GN Store Nord selv har meddelt der gælder for ledelse og bestyrelse

På kort sigt reagerer aktien positivt på at GN Store Nord formentlig har løst sine aktutte udfordringer, og at et yderligere salg af aktier er mindre sandsynligt

Samtidig lægger udstedelse af aktier til kurs 160 en dæmper på det kortsigtede stigningspotentiale

Når et selskab sælger nye aktier til "underkurs" bliver disse aktier ikke sjældent bl.a. også købt af "finansielle købmænd", som ikke nødvendigvis er langtidstro mod potentialet


Investorer drager et lettens suk

Det er naturligt, at investorerne drager et lettelsens suk. Helt ind i himlen vokser kurstræerne dog ikke kortsigtet. Det skyldes netop det faktum, at nogle investorer har købt på 160 og kunne finde på at sælge ved (for) kraftige stigninger. Det ved eller burde aktiemarkedet vide.TRÅDOVERSIGT