Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Harboe Bryggeri


113055 12campus 8/6 2023 23:02
8
Oversigt

Ligesom en af mine andre aktier, nemlig H. Lundbeck, lider Harboes Bryggeri under ringeagt på aktiemarkedet. Dette er i nogen grad selvforskyldt.

Harboes Bryggeri havde for et par år siden en farceagtig ledelseskrise. Det sætter sine spor. I dag er den mangeårige leder Bernd Grise genindtrådt som bestyrelsesformand, støttet af 2 af sine 3 døtre som alle 3 er i besiddelse af lige dele A-aktier. Det nævnes, fordi stemmeretten på de børsnoterede B-aktier er betydningsløs, A-aktierne har stemmeflertal.. Så vidt jeg kan se, er der pt. en stabil ledelsessituation.

Regnskabsåret er forskudt fra 1.5 ti 30.4. Der aflægges rapport senere i denne måned for 2022/23. Fra starten af det regnskabsår, der netop er afsluttet 30.4.2023 forventede Harboes Bryggeri et resultat på -30 til +10 mio. K/I ligger på ca. 0,5.

Iflg. seneste 9-mdr. regnskab blev forventningen præciseret til -10 mio.
Selskabet har gennem de seneste mange år investeret 80-100 mio. og hvert år og afskrevet et tilsvarende beløb over resultatet. Mit indtryk er, at balancen er meget konservativ. Bryggeriet ejer selv knap 30% af sine aktier. Renset for disse aktier markedsværdien ca. 310 mio.

Efter de første 6 måneder i det netop afsluttede regnskabsår, så det efter min mening temmelig sort ud. Jeg forudså en nedjustering ved. 9 mdr.. regnskab. Men Harboes 3. kvartal var overraskende godt. Det er for omfattende, at gå i detaljer med her, men jeg kan kun opfordre til, at man selv nørder i det, hvis man er interesseret. Men specielt fremgangen i Tyskland i 3. kvartal er bemærkelsesværdigt. Generelt har man kunne hæve både volumener og priser. De er flot, da man primært sælger i prisstartersegmentet.

Seneste meddelelse fra selskabet af 26.4.2023 er en udmelding om et forventet overskud for 2023/24 på 10-40 mio. før skat. Det er bemærkelsesværdigt, at der kommer en særskilt meddelelse om dette, da selskabet aldrig tidligere, før i selve årsregnskabet har meldt ud om forventningen til det kommende års resultat.

Grunden til jeg selv har investeret i Harboes Bryggeri, er en forventning om kommende kursstigninger pga. følgende:

- at de usædvanlig gode takter fra sidste kvartalsregnskab fortsætter,
- stærkt hjulpet på vej af en varm tør sommer.
- de faldende råvarepriser, energipriser samt fragtpriser.
- overtagelseskandidat (har jeg troet i mange år).
- begrænset downside risiko - lav kurs/indre værdi.
- konservativ balance

Sammen med H. Lundbeck A-aktie og Mærsk A-aktie udgør Harboes Bryggeri mine 3 største positioner i en forholdsvis smal portefølje med 8 danske aktier. De resterende 5 er Solar, Bavarian Nordic, Matas, First Farms samt Alk Abello.
Så skal jeg selvfølgelig slutte af med at skrive, at ovennævnte bestemt ikke er en købs- eller salgsanbefaling på nogle af de nævnte aktier.



9/6 2023 00:20 EliotSpitzer 9113057



12campus - Harboe Bryggeri er en mærkelig størrelse. Min familie købt sig engang op i selskabet og tog til Generalforsamlingen for starte en dialog med Bernd Grise. Det er mange år tilbage og det var dengang selskabet ville starte kalkun farm. Det blev forslået at droppe kalkun projektet og istedet for starte en professionlisering af virksomheden fordi den var alt for afhængig af familien Grise og nærmest omgangskreds. Men dette forslag blev buhet ud af GF. Men når du skriver at Bernd Grise genindtrådt som bestyrelsesformand, støttet af 2 af sine 3 døtre som alle 3 er i besiddelse af lige dele A-aktier så mener jeg at det mere er et problem end en fordel. Det er simplhen dårlig Corporate Governance. Harboe Bryggeri har haft meget potential men jeg syntes igen og igen at se at familie-dynastiet stikker en kæp i hjulet på både overtaglese muligheder og ikke lykkedes med at få god vækst på en større skala. Det nytte ikke at være både familie-selskab og børsnotert. Men dette er principel betragtning. Der har været perioder, hvor man har kunne gå ind og ud af Harboe aktien og lave fair penge på dette. Så det er ikke kritik af din investering per i dag. Det kan jeg ikke vurderer.



9/6 2023 06:29 VærKritisk 8113060



Mange har ventet i årevis på, at Bernd skulle takke af, så man kunne få en ny og mere moderne ledelse. Det er så ikke sket. Og man kan spørge, er man sikker på, at det bliver meget bedre, selv hvis han fik en tagsten i hovedet? Sidst jeg læste om Harboe var døtrene nemlig røget uklare med hinanden, efter at den ene svigersøn først var indsat og siden fyret som direktør.

Hvis Bernd bare bliver afløst af en familiefejde, så hjælper det ikke meget at han takker af. Så jeg er usikker på hvornår det fulde potentiale i Harboe kan indfries. Men på korte bane, enig, så kunne der godt være lidt at hente på et bedre regnskab.



9/6 2023 13:42 Deepdive 5113087



Er meget enig i dine betragtninger.

Jeg har også bidt mærke i at omsætningen i Q3 steg 45% i Tyskland (Harboes største marked) og 26% i Danmark. Dette var drevet af både prisstigninger gennemført i 2022 og øget volumen. Volumen i hektoliter steg 26% i Q3. Lignende vækst ikke set de sidste 20 år. Desuden tror jeg at væksten fortsætter. De skriver bl.a., at de har fået flere nye store enkeltkunder i Tyskland og DK. Af omveje ved jeg, at de bl.a. har fået Edeka som stor kunde i Tyskland.

Hvorfor nu denne pludselig vending og vækst? Fordi kunderne søger mod prisbillige segmenter. Dette skyldes, at mange er pressede pga. inflation. Derfor tror jeg, at vækst for Harboe er kommet for at blive.

Jeg har også bidt mærke i at de allerede kom med guidance for 2023/24 regnskabet ultimo april måned på trods af at de først offentliggøre det endelige 2022/23 regnskab om et par uger. Hvorfor nu det. Jeg ved de har hentet flere folk ind fra Royal Unibrew bl.a. CFO, der kom til Harboe i efteråret 2022 og som har en fortid i Royal Unibrew. Måske skyldes den tidlige offentliggørelse af forventningerne bare større transperens eller måske skyldes det, at man ved at man har meget medvind og derfor ligger der en række opjusteringer og venter forude for de kommende 12 måneder?



9/6 2023 17:12 Deepdive 3113097



Til dem der ikke ved det er Edeka i Tyskland ikke nogen helt lille bolschebutik. De har 400000 ansatte. Harboe skal dog kun levere i den nordligere del af Tyskland, men den fylder en del...

Harboes bruttomargin jumpede i øvrigt 6,5% point til 19,5% i Q3 (glemte at tilføje det ovenfor.) Jeg tror, at øgningen af margin fortsætter i de kommende kvartaler. Øget volumen/vækst er altafgørende i et bryggeri.



9/6 2023 17:35 VærKritisk 4113098



De +26% vækst du nævner i volumen lyder imponerende, især hvis det er reel vækst og ikke bare et resultat af at der sammenlignes med en slap corona periode???



TRÅDOVERSIGT