Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Er Norge blevet en bananrepublik?


113084 EliotSpitzer 9/6 2023 11:59
Oversigt

«Verdens Rikeste Land» er der et norsk radioprogram som hedder. Men lige for øjeblikket tror jeg at der er mange nordmænd som ikke føler at sig som verdens rigeste. Den norske krone (NOK) er faldet igennem lang tid og en nordmand i Legoland i Billund må i dag betale 158,37 NOK for en æske med lego, som for en dansker koster 100 DKK.

Den lave kurs gøre at det faktisk er værd at overveje at se på norske aktier med et mellem-langt potentiale fordi valuta kursen kan komme til at give lidt medvind, hvis man har en horisont på 1-2 år vurderer jeg. Det er i hvert tilfælde vanskligt at forstille sig at valutaen kom voldsomt lavere ned.

Jeg har benyttet NOK baseret konti til at invester i DK de sidste par år og det betyder at jeg har haft en valuta-gevindt i tillæg til kurs-gevindster. Men jeg tror at dette kommer til at vende indenfor overskuelig fremtid om end ikke lige i morgen.

Der er for en måned siden kommet frem at NOK's sensationelt svage kurs i 2023 formendtlig skyldes, at Norges Bank (Nationalbanken i Norge) kan have solgt langt flere norske kroner end nødvendigt.

Tor Vollaløkken som er spesialrådgiver hos Exante Data (Financielt analyse-hus i Barcelona) har i den støre norske finansavis "Dagens Næringsliv" skrevet et indlæg, hvor han både gennemgår situationen men også argumentere for at Norges Bank må sikre bedre rutiner for at forstå og handle i markedet efter den forståelse. Her er lidt af hans argumentasion:

"Gjennom de første fem månedene i år (2023) er det min oppfatning at Norges Bank har solgt 70 milliarder kroner mer enn Norges Bank burde ha gjort, dersom andre og bedre prosedyrer for håndteringen av oljeskatten, statens underskudd og innskuddene i Oljefondet hadde vært på plass.
Tallet er stort nok til å hevde at Norges Banks kronesalg sannsynligvis er den viktigste grunnen til kronens oppsiktsvekkende svake kursutvikling i år.

Kritikken blir ikke mindre når Norges Bank uttrykker forundring over hvor svak kursutviklingen har vært, ei heller er åpen for at forklaringen kanskje ligger i samarbeidet mellom Finansdepartementet og Norges Bank, eller kanskje er et internt problem i Bankplassen 2» (Redaktionel kommentar: Nationalbankens adresse).

Tor Vollaløkken skriver videre:

"Mange hypoteser er fremsatt de siste ukene når det gjelder mulige årsaker til kronens svake utvikling de siste 12 månedene. Rentedifferanser, utlendingers manglende tillit, risikosentiment, liten valuta, offentlig og private sektorers økte kjøp av valuta, finansiell sektors investeringer i valuta. Alle forklarer i sum noe, men langt fra alt.

Jeg har i lengre tid hevdet at den viktigste årsaken finnes i tidsmessige avvik mellom hvor mye oljeselskapene kjøper av norske kroner, og hvor mye Norges Bank selger. Det er et problem knyttet opp mot rutiner, data og kommunikasjon. Det var et problem som vi i Exante Data påpekte og tallfestet i fjor, og det har påvirket kronekursen i stor grad i inneværende år.»

Jeg syntes Vollaløkkens indlæg er en af de bedste jeg har læst om emnet. Der har været mange debatører i Norge på dette emne og en artikel i en større avis havde sågår overskriften " Er Norge blitt en bananrepublikk?"

Men fra maj 2023 har Norges Bank så begyndt at reducere kronesalget. NOK salget per dag er ændre fra 1,4 milliarder til 1,3 milliarder, hvilket ikke er meget men alt debatten har gjort at jeg tror valutaen stille og roligt vil rette sig tilbake, hvilket Norges Bank i nogen grad kan styre ved at spille kortene anderledes.

Hvad er så relevant aktier i Norge. Jeg har i min portefølje 12 norsk selskaber, hvor nogle af de størreste selskaber (men ikke mine størest investeringer) er Norsk Skog (Papir og emballage) og Norsk Hydro (Aluminiumsproducent). Norsk Skog har større risiko en Norsk Hydro men jeg tror begge selskaber er interessant i den kommende tid. Flyselskabet Norwegian har også haft en flot tur op efter de kom ud af COVID-krisen. Deres CEO, Geir Magne Karlsen, er I mine øjne en af de dygtiste finans-jonglører i Norge og jeg har vanlig ikke meget tror på flyselskaber men hans tilstdeværelse gøre at selskabet er værd at se på selvom der trods alt har været en pæn stigning seneste. Men hvad aktier der er bedst i Norge syntes jeg skal være op til hver enkelt investor at se på, Men valuta-kursen gør at det værd at se på en ekstra gang.

Så jeg tror ikke Norge er en bananrepublik men det passer nok bedre med radiopgrammet titel med at det er «Verdens Rikeste Land». Men lad mig høre om der er andre gode forslag til interessant aktier i Norge?

NSKOG.OL, NAS.OL, NHY.OL
9/6 2023 12:56 Occam 10113088Jeg har tænkt i samme bane: at NOK er for billig, og at man derfor bør købe norske aktier. Lige nu har jeg aktier i to selskaber:

Tomra, som er verdensledende inden for flaskeautomater. Hertil er knyttet en stabil service-forretning. Endvidere er der muligheder inden for affaldssortering, som er et ekspanderende forretningsområde.

Yara. Der er to grunde til at kunstgødning kan blive interessant: Hvis krigen i Ukraine fører til kornmangel, skal der bruges mere gødning til marginaljorde andre steder. Endvidere indgår kunstgødning i power-to-x.10/6 2023 14:38 EliotSpitzer 6113113Hei Occam,

Yara kender jeg. Det er jo en af de gamle kæmper i norsk erhvervsliv men Tomra har jeg aldrig set nærmere på. Det lyder interessant.

Jeg kan så også oplyse at der er to rederier som jeg ser på lige for øjeblikket og en af dem bliver sikkert min næste investering. Det er tankredrierne Frontline og Hafnia. Jeg tror at der kommer gang i verden igen i Q3-Q4 og særlig Kina. Det betyder at olien skal rundt igen. Min favorit lige nu er Hafnia men jeg har ikke købt endnu.11/6 2023 07:03 Helge Larsen/PI-redaktør 7113125Tomra har som "grønt" industriselskab været mit foretrukne valg i pensionerne siden 2020. Solgte det meste af beholdningerne i 2021. Umiddelbart afventer jeg stadig med genkøb.

Jeg har længe haft Frontline og Hafnia som mit førstevalg inden for tank. I vores shipping-chat lægger jeg løbende nyheder og analytikernes kursmål på disse.11/6 2023 19:31 Helge Larsen/PI-redaktør 6113133Spareblusset ? @spareblusset Frontline kursmål så langt i juni: • ABG: 298-> 315 kr • Arctic: 238 -> 271 kr • Danske Bank: 245 -> 250 kr • Fearnleys: 165 -> 240 kr • Kepler Cheuvreux: 258 -> 267 kr • Nordea: 220 kr (ny) Snitt: 260.50 kr Pris i dag: 158.06 kr Gjennomsnittlig oppside: 64.8%

https://twitter.com/spareblusset/status/166762647722600857611/6 2023 19:32 Helge Larsen/PI-redaktør 4113134Stein O.
@stein_lund
·
10. jun.
$FRO $HAFN #tankers
For none Vikings: Arctic warning tanker party! TP Frontline NOK 271, Hafnia NOK 97?11/6 2023 19:35 Helge Larsen/PI-redaktør 6113135Spår kursfest i Frontline og Hafnia. (Tryk på billedet for at gøre det tydligere).

NSKOG.OL, NAS.OL, NHY.OL
12/6 2023 19:12 ProInvestorNEWS 4113166Joakim Hannisdahl
@JHannisdahl
VLCC spot rates surging over the past two trading days amidst strong activity and a slimming tonnage list, especially in the Atlantic

Baltic TD3C +60% to $52k/d
Baltic TD15 +52% to $51k/d

Picked up some DHT. I am still long #oil #tankers and very positive towards the segment https://twitter.com/JHannisdahl/status/166828298534542540828/8 2023 20:41 Milito 2114992Fik du købt dig ind i Hafnia Eliot? Efter at jeg havde læst dit glimrende debatindlæg i midt juni læste jeg mere op på udsigterne for tankmarkedet, hvilket gjorde at jeg fik købt mig ind i Hafnia med en mindre position, hvilket jeg bestemt ikke fortryder nu. Vi må se om det fortsætter op :−)29/8 2023 05:12 Helge Larsen/PI-redaktør 2114993Se de seneste opjusteringer af analytikernes kursmål for Hafnia i shipping-chatten.29/8 2023 10:05 Milito 0114999Det vil jeg gøre :−)11/6 2023 22:21 Occam 7113140Et andet forhold omkring norske aktier: Det er min fornemmelse, at markedet er mere volatilt end det danske. Det kan hænge sammen med, at de norske selskaber gennemgående er mere cykliske end de danske.

Men måske er aktiekulturen også lidt vildere end den danske. Jeg har kun spredt anekdotisk evidens. Men jeg mindes min undren over, hvordan i øvrigt seriøse universitetsforskere - i virksomhedsledelse tilmed - i private sammenhænge kunne argumentere meget spekulativt for aktiedispositioner.

Det har Helge sikkert en bredere funderet vurdering af.11/6 2023 22:50 Milito 7113141Enig. Den norske børs har alle dage været som det vilde vesten.13/6 2023 21:34 EliotSpitzer 7113206Der er en række farverige typer, som er meget aktive på Oslo børs og som er villige til at tale højt om hvad transaktioner de foretager mere eller mindre i samtid. Eksempler på dette er bl.a. Øystein Stray Spetalen og Far+Søn Sissener og der findes flere af de typer. De får hyppigt lov til at tage forsiden på en af de store finansaviser, hvor de ytre sig om økonomi og børsnotered selskaber. Jeg syntes medierne er lidt for ukrtiske i at tage deres synspunkt men det giver helt sikkert interessant dramaer for avis-læser når deres iscenesættelser ruller frem i artikler.

I tillæg har du en række shipping-familier, som mere diskret er meget aktive med investering i shipping og offshore men også indenfor andre brancher. Det mest høj-profilert er selvfølgelig John Fredriksen, som jo idag henregnes til en af de mest velhavende i verden.

Indtil Norwegian Air's deroute under COVID var Bjørn Kjos og i mindre grad hans kompis Bjørn Kise også to synlig profiler, som var aktive med selskaber og investeringer. Bjørn Kjos er fortsat aktiv men det er tydligt at Norwegians fald fra tinderne har sat sin spore i hvad han er involvert i.

Disse "gutte-klub" investorer skal man være opmærksom på hvis man handler på Oslo børs og de har nogle gange bidraget til "vilde vesten"-associationen men samlet vil jeg alligvel argumentere at man kan lave mange fine investeringer i Norge. Det er mange dygtige forrretningsmennesker også i Norge.13/6 2023 08:24 Jydsk shipping 6113179Meget interessant!
Helge Larsen og Per Hansen har i deres podcast ( som jeg i øvrigt sætter pris på) haft den hypotese ift NOK-kursens fald, at det skyldes mistillid til det norske investeringsklima i forlængelse af forhøjelse af Grundrenteskatten ift Laks. Det her er et andet godt bud.

Jeg leder i øvrigt efter investeringsforeninger / ETF med Norge-eksponering i tillæg til mine enkeltinvesteringer i laks, shipping og olie. Indtil videre uden større held.17/6 2023 14:53 uldi 2113274Andre gode forslag til interessant aktier i Norge kunne være REC Silicon ASA: De skal ha moses lake op at køre igen her sidst på året. Den har jeg stor tro på de næste par år.TRÅDOVERSIGT