Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Investeringspodcasten: Hot eller (s)not?


113345 ProInvestorNEWS 21/6 2023 16:43
5
Oversigt

I ugens afsnit dykker Hansen og Larsen ned i de bemærkelsesværdige lukkekurser fra i fredags. For hvad sker der egentlig, når markedet åbner og lukker? De kigger også på, hvad der har været hot og not i det første halvår af 2023. Her kommer både FLS, Demant, Novo Nordisk, ALK-Abelló, de kinesiske aktier samt den svenske og norske krone under luppen. Og hvis du ikke allerede er forpustet, får du også en tur i Elon Musks Tesla. Velbekomme!

00:00 - 00:52 Intro
00:53 - 03:43 Bemærkelsesværdige kurser i lukkeaktion
03:44 - 06:31 Hvad sker der, når handelsdagen starter?
06:32 - 12:19 Hvad sker der, når markedet lukker?
12:20 - 16:06 Flot og flop i første halvår
16:07 - 19:37 Kinesiske aktier
19:38 - 20:43 FLSmidth
20:44 - 22:59 Godt comeback til Zealand Pharma
23:00 - 24:17 Kort om Tesla
24:18 - 26:33 Alk-Abello
26:34 - 29:05 Svenske og norske kroner




22/6 2023 06:57 ProInvestorNEWS 1113360



Sværere betingelser får mange europiske virksomheder til at overveje tilstædeværelse i Kina

22/6 06:33

Den europæisk erhvervstillid i Kina er styrtdykket. Det vaklende opsving, regulatoriske benspænd og et stadig mere politiseret erhvervsklima sender den europæisk erhvervstillid i "Landet i Midten" i dørken på trods af genåbningen efter covid-pandemien, der satte store dele af den ellers så trivelige økonomi i stå.

Det fremgår af undersøgelse blandt 570 virksomheder foretaget af Den Europæiske Unions Handelskammer i Kina, og som blev offentliggjort onsdag ifølge AFP.

To tredjedele af de europæiske virksomheder, der opererer i Kina, finder det sværere at drive forretning i landet, og hver tiende planlægger at flytte deres Asien-hovedkvarter ud af landet, hvis de ikke allerede har gjort det ifølge formanden for handelskammeret, Jens Eskelund.

- 11 pct. af vores medlemmer har allerede flyttet investeringer ud af Kina, siger Jens Eskelund.

I næsten tre år afskar Kina sig fra resten af verden med hårde nedlukninger og rejserestriktioner, der skulle holde covid-19-pandemien i skak, men som samtidig ramte fabriksproduktionen og spændte ben for forsyningskæderne.

De kinesiske myndigheder afsluttede nul-covid-politikken brat i december sidste år, hvilket tændte håbet om et økonomisk opsving. Men seks måneder senere er det opsvinget falmet, og problemerne er stigende for de udenlandske firmaer i Kina.

FORSKELSBEHANDLING ET PROBLEM

Blandt de adspurgte virksomheder vurderer 60 pct., at Kinas stadig mere politiserede forretningsmiljø er et problem. En uklar anti-spionagelov, der skal træde i kraft i juli, og ikke mindst truslen om krig med Taiwan, som Kina betragter som en del af det kinesiske territorium, er blandt de største bekymringer.

De europæiske virksomheder ser stigende regeringsindblanding i erhvervslivet efter afslutningen af covid-restriktionerne, og kinesiske embedsmænd målretter ofte udenlandske firmaer med strengere reguleringshåndhævelse, mens de giver kinesiske virksomheder anderledes erhvervsvenlig behandling. Samtidig undermineres kundernes, investorernes og bestyrelsernes tillid.

Den pludselige kovending omkring covid har rystet det udenlandske erhvervsliv, da Kina har skabt et indtryk af, at landet, hvis tingene ikke kan kontrolleres, kan beslutte at lukke ned fra den ene dag til den anden.

Siden genåbningen er der observeret en "stramning af reglerne" for udenlandske virksomheder, og mere end halvdelen af de virksomheder, der blev adspurgt af handelskammeret, forventer ikke nogen form for udvidelse af deres aktiviteter i Kina i år.

Ingen nye små eller mellemstore virksomheder fra Europa har etableret sig i landet siden 2019, ifølge handelskammeret.

Men på trods af udfordringerne, er Kina ifølge kammeret for stort til at blive ignoreret, og det er stadig verdens produktionscentrum nummer et og vil sandsynligvis forblive det, selv om betingelserne for at komme ind på det kinesiske marked bliver stadig sværere.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT