Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ørsted forventer nedskrivninger af sin portefølje i USA


115028 ProInvestorNEWS 30/8 2023 06:31
0
Oversigt

Ørsted A/S: Ørsted forventer nedskrivninger af sin portefølje i USA - udviklingen af projekterne fortsætter
29.8.2023 23.08 • MarketWire •
29.8.2023 23:07:54 CEST ' Ørsted A/S ' Intern viden

Som led i den fortsatte modning og gennemgang af sine igangværende amerikanske havvindprojekter frem mod at der træffes endelig investeringsbeslutning, har Ørsted vurderet, hvordan de samlede negative indvirkninger fra forsyningskæden, manglende fremdrift i forhandlingerne om investeringsskattefradrag (ITCs) samt stigende renter påvirker virksomhedens amerikanske portefølje.

Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind er negativt påvirket af en række forsinkelser i forsyningskæden. Ørsted har konkluderet, at der er en stadigt stigende risiko for, at disse leverandører ikke vil kunne leve op til deres forpligtelser og aftalte tidsplaner. Dette vil kunne skabe følgevirkninger, som vil nødvendiggøre fremtidige remobiliseringer for at kunne færdiggøre installationen af vores projekter, potentiel udskydelse af indtægter, yderligere omkostninger og andre konsekvenser for business casen på det enkelte projekt. Disse forsinkelser vil medføre nedskrivninger på op til 5 mia. kr., forudsat at der ikke sker yderligere negative udviklinger i forsyningskæderne på disse projekter.

Derudover har vi ikke oplevet den forventede fremdrift i dialogen med føderale stakeholdere om yderligere investeringsskattefradrag på Ocean Wind 1 og Sunrise Wind. Vi fortsætter dialogen med føderale stakeholdere for at kvalificere os til investeringsskattefradrag på mere end 30 %. Lykkes vi ikke med dette, vil det kunne føre til nedskrivninger på op til 6 mia. kr. De endelige, mulige nedskrivninger vil blive besluttet på baggrund af en sandsynlighedsvægtet vurdering af mulighederne for at opnå yderligere investeringsskattefradrag.

Derudover er de lange renter i USA steget, hvilket påvirker vores amerikanske havvindprojekter og visse landvind- og solprojekter. Forbliver renterne på det aktuelle niveau ved udgangen af tredje kvartal, vil det medføre nedskrivninger på ca. 5 mia. kr.

Nedskrivningerne på Ocean Wind 1, Sunrise Wind, Revolution Wind, South Fork Wind, Block Island Wind Farm og flere amerikanske landvind- og solprojekter vil blive indregnet i vores delårsrapport for de første ni måneder af 2023.

Ørsteds portefølje af igangværende amerikanske havvindprojekter opfylder ikke vores mål for værdiskabelse set ud fra et livscyklusperspektiv, men vi er fortsat overbeviste om, at porteføljen set ud fra et fremadskuende perspektiv vil være inden for 150-300 basispoint spread to WACC.

Justeret for de forventede nedskrivninger fastholder vi vores mål om et gennemsnitligt afkast af investeret kapital (ROCE) på cirka 14 % i perioden 2023-2030.

Ørsted fortsætter med at udvikle sine projekter

Ørsted vil fortsætte med at udvikle sine igangværende havvindprojekter, bl.a. ved at indhente endelige myndighedsgodkendelser og lokale tilladelser og samarbejde med leverandører for at afhjælpe forsinkelser, samt ved at fortsætte dialogen med myndighederne for at forsøge at kvalificere sig til et investeringsskattefradrag på mindst 40 % på alle projekter.

Vi vil arbejde henimod at træffe endelig investeringsbeslutning om Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind frem mod udgangen af 2023 eller i begyndelsen af 2024. Såfremt der træffes endelig investeringsbeslutning, forventer Ørsted nu at idriftsætte Ocean Wind 1 i 2026.

David Hardy, Executive Vice President og regionsdirektør for Amerika i Ørsted, siger: "Det amerikanske marked for havvind er fortsat attraktivt på lang sigt. Vi vil fortsætte med at arbejde sammen med vores interessenter og undersøge alle muligheder for at forbedre vores igangværende projekter, bl.a. gennem fortsat dialog om investeringsskattefradrag, OREC-justeringer og andre tiltag, der påvirker business casen."

Indholdet af denne meddelelse ændrer ikke Ørsteds tidligere udmeldte forventninger til det finansielle resultat for regnskabsåret 2023 eller det udmeldte forventede investeringsniveau for 2023.

Telekonference med ledelsen

Til investorer og analytikere: Ørsted afholder en telekonference for investorer og analytikere i morgen, onsdag den 30. august, kl. 8.00-8.55 med Mads Nipper, administrerende direktør, Daniel Lerup, koncernøkonomidirektør, og David Hardy, regionsdirektør for Amerika. Se telefonnumre nedenfor.

For medier: Mads Nipper, administrerende direktør, Daniel Lerup, koncernøkonomidirektør, og David Hardy, regionsdirektør for Amerika, afholder en telekonference for medierne i morgen kl. 9.00-9:45. Se telefonnumre nedenfor.

Telekonference for investorer og analytikere kl. 8.00-8.55 Tilmelding sker via dette link. Telefonnumre: Danmark: 89 87 50 45 USA: +1 646 664 1960 Storbritannien: +44 20 3936 2999 En liste over internationale telefonnumre kan tilgås her. Adgangskode: 982431

Telekonference for medierne kl. 9.00-9.45 Tilmelding sker via dette link. Telefonnumre: Danmark: 89 87 50 45 USA: +1 646 664 1960 Storbritannien: +44 20 3936 2999 En liste over internationale telefonnumre kan tilgås her. Adgangskode: 253003

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Media Relations Tom Christiansen 99 55 60 17 tomlc@orsted.com

Investor Relations Rasmus Keglberg Hærvig 99 55 90 95 ir@orsted.com




30/8 2023 06:58 ProInvestorNEWS 0115033



Ørsted varsler omfattende milliardnedskrivninger i USA

30/8 06:34

Ørsteds udviklingsportefølje i USA er hårdt ramt af højere priser på udstyr, forsyningsvanskeligheder og de højere renter, og derfor er energiselskabets projekter udfordrede.

Det betyder, at Ørsted har besluttet sig for at nedskrive værdien af tre store havvind-projekter, men koncernen lægger samtidig op til, at langt større nedskrivninger kan være lige forude.

Det fremgår af en meddelelse fra Ørsted til fondsbørsen tirsdag aften.

Det er projekterne Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind, som på grund af forsinkelser i forsyningskæden nu nedskrives med 5 mia. kr., men nedskrivningen kan tilsyneladende blive større, hvis der "sker yderligere negative udviklinger" i forsyningskæderne.

- Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind er negativt påvirket af en række forsinkelser i forsyningskæden. Ørsted har konkluderet, at der er en stadigt stigende risiko for, at disse leverandører ikke vil kunne leve op til deres forpligtelser og aftalte tidsplaner, hedder det i meddelelsen.

- Dette vil kunne skabe følgevirkninger, som vil nødvendiggøre fremtidige remobiliseringer for at kunne færdiggøre installationen af vores projekter, potentiel udskydelse af indtægter, yderligere omkostninger og andre konsekvenser for business-casen på det enkelte projekt.

STØRRE SKATTERABAT

Desuden forhandler Ørsted med de føderale myndigheder om om yderligere skattefradrag på investeringerne i Ocean Wind 1 og Sunrise Wind, og opnår koncernen ikke den ventede fremgang i den dialog, vil det kunne udløse yderligere nedskrivninger på 6 mia. kr.

- Vi fortsætter dialogen med føderale stakeholdere for at kvalificere os til investeringsskattefradrag på mere end 30 pct. Lykkes vi ikke med dette, vil det kunne føre til nedskrivninger på op til 6 mia. kr., oplyser Ørsted.

Ydermere er Ørsted presset af de fortsat høje renter, hvilket påvirker rentabiliteten i projekter inden for landvind og sol i USA, og kommer renterne ikke ned, vil det betyde, at værdien af disse projekter nedskrives med 5 mia. kr. i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal.

Nedskrivningerne på de relevante projekter vil blive medtaget i Ørsteds regnskab for tredje kvartal.

Energiselskabet oplyser samtidig, at de nuværende havvindprojekter ikke lever op til koncernens mål for værdiskabelse.

- Men vi er fortsat overbeviste om, at porteføljen set ud fra et fremadskuende perspektiv vil være inden for 150-300 basispoint spread to WACC, hedder det dog.

- Justeret for de forventede nedskrivninger fastholder vi vores mål om et gennemsnitligt afkast af investeret kapital, ROCE, på cirka 14 pct. i perioden 2023-2030.

Ørsted fastholder også sine finansielle forventninger til regnskabsåret 2023.

ATTRAKTIVT PÅ LANG SIGT

Trods udfordringerne anser Ørsted det amerikanske havvindmarked for at være "attraktivt på lang sigt", og koncernen vil fortsætte arbejdet med at modne projekterne frem til endelig godkendelse og mod at sikre sig større skatterabatter.

For projekterne Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind betyder det, at Ørsted vil kunne træffe endelig investeringsbeslutning inden udgangen af 2023 eller i starten af 2024. Vælger Ørsted at gå videre med Ocean Wind 1 vil havvindparken nu kunne være operativ i 2026, oplyses det også.

Tilbage i januar, da Ørsted købte partneren Public Service Enterprise Group ud af projektet, var buddet, at den fulde idriftsættelse ville ske i 2025.

Ørsted vil onsdag morgen gennemføre telekonferencer med ledelsen. Først for analytikere og dernæst for pressen.

.\˙ MarketWire



30/8 2023 07:07 ProInvestorNEWS 0115035



Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Ørsted advarer om at der kan blive tale om at foretage større amerikanske nedskrivninger. Det kan skabe en nervøs "porteføljeeffekt"

Ørsted har meddelt, at der i 3. kvartal kommer nedskrivninger. Den endelige størrelse er ikke fastlagt

Nedskrivningerne kan komme i 3 bidder og være på i alt 16 mia

5 mia. på grund af forsinkelser i 3 projekter

6 mia. på grund af manglende aftaler om skattekreditter

5 mia. potentielt på grund af stigende og høje renter.

Ørsted fastholder for nærværende forventningerne om en 14 % ROIC fra 2023-2030, men kommer den målsætning i fare?


Holder de langsigtede afkastmål?

Investorerne har ikke haft særlig meget at glæde sig over de seneste år og aktien ramte et 3 årigt lavpunkt for 2 uger siden. Profitabiliteten af de fremtidige projekter er under pres, har Ørsted tidligere advaret om. Det drejer sig ikke kun om renter og skatterabatter, men også om koncessioner (prisen for vinde udbud). For nærværende fastholder Ørsted sine langsigtede indtjeningsambitioner, men hvis det kan blive nødvendigt at revurdere dem blot nogle få måneder efter de blev præsenteret i starten af juni måned på en kapitalmarkedsdag, er det selvsagt en udfordring



Figur: Kursudvikling, 3 år Ørsted

Kilde: Nordnet




30/8 2023 08:36 ProInvestorNEWS 0115040






30/8 2023 09:32 Arne A 3115043



Så forsvandt Finansministerens finanspolitiske råderum.

Kald på Goldmann Sachs......



30/8 2023 09:56 mccarthy 1115045



Der er sikkert mange årsager til udmeldingen, dog er 1 leverandør politiken ikke nævnt. Hvis jeg har læst rigtig, så er Siemens gået i tænkeboks.



30/8 2023 11:38 ProInvestorNEWS 0115053



Skæbnen er lidt ude af Ørsteds hænder lige nu, vurderer investeringsstrateg

30/8 10:13

Ørsted har leveret en "rigtig øv meddelelse", ifølge Saxo Banks investeringsstrateg Oskar Barner Bernhardtsen, som mener, at energigiganten er blevet ramt af en "giftig cocktail".

- Vi begynder for alvor at se konsekvensen af både stigende råvarepriser og stigende renter i den grønne omstilling, skriver han i en kommenter efter meddelelsen fra Ørsted tirsdag aften om, at udviklingsporteføljen i USA er hårdt ramt af højere priser på udstyr, forsyningsvanskeligheder og de højere renter.

Her og nu medfører det en nedskrivning af værdien på tre af Ørsteds amerikanske projekter på 5 mia. kr., men de samlede nedskrivninger i den amerikanske forretning kan vokse sig endnu større til op til 16 mia. kr.

- På mange måder er det Ørsted forretningsmodel at udvikle offshore-vindprojekter og sælge dem videre til blandt andet pensionskasser. Det var rigtig sjovt da renterne var lave og omkostningerne for at bygge og udvikle projekterne var det samme, påpeger investeringsstrategen.

Men renteudviklingen har nu betydet, at de potentielle købere af vindmølleparkerne har et langt bedre alternativ i sikre obligationer, hvilket betyder at prisen skal være lavere på parkerne for, at de er interesseret.

- På den anden side er det blevet dyrere at udvikle projekterne, så Ørsteds "bid af kagen" er simpelthen blevet mindre. Kort sagt, en rigtig giftig cocktail. Jeg kan personligt ikke se, hvordan de skal vende skuden før enten renten begynder at falde eller vi ser råvarepriserne falde markant.

- Ingen af delene tror vi sker i nærmere fremtid, og skæbnen er lidt ude af deres hænder lige nu desværre, skriver Oskar Barner Bernhardtsen.

Ørsteds aktie er efter en times handel onsdag blevet sendt ned med hele 17,4 pct. til 462,80 kr. Det svarer til et fald i selskabets børsværdi på 40,8 mia. kr. til 194 mia. kr.

- Det er selvfølgelig voldsomt. Men jeg tror, det handler om, at tilliden til forretningsmodellen er væk. Lige nu i hvert fald. Hvis modellen er "i stykker" så tror jeg, mange vælger at se andre steder hen. Derfor den voldsomme reaktion, skriver Oskar Barner Bernhardtsen.

.\˙ MarketWire



30/8 2023 11:40 ProInvestorNEWS 0115055



Troen på at det amerikanske marked kan blive en lukrativ forretning for Ørsted er intakt. Men lige nu ser det svært ud.

Det er budskabet fra Ørsteds topchef Mads Nipper, efter at den danske energikæmpe har måtte annoncere potentielle nedskrivninger for 16 mia. kr.

En cocktail af forsinkelser i forsyningskæderne, stigende renter og sværere end ventede forhandlinger med de amerikanske myndigheder om skatterabatter til flere af Ørsteds havvindprojekter kan komme til at koste nedskrivninger på henholdsvis to gange 5 mia. kr. og 6 mia. kr.

Det drejer sig om de tre projekter Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind, som Ørsted nu skal til at træffe en endelig beslutning om, hvorvidt det kan betale sig at investere. Det sker formentlig enten i slutningen af i år eller starten af 2024.

Ved Ørsteds kapitalmarkedsdag i juni slog Mads Nipper fast, at Ørsted er klar til at droppe projekter, der ikke er tilstrækkeligt rentable.

- Vi har ikke taget en endelig investeringsbeslutning på de her projekter, men det er klart, at det her ikke gør det nemmere, siger Ørsted-chefen.

- Værdiskabelsen fra projekterne er ekstremt vigtig, for hvis vi er i situation, hvor nye offshore-projekter ikke skaber værdi, så vil investeringerne tørre ud. Det vil være en katastrofe. Derfor insisterer vi stærkt på at træffe økonomiske rationelle beslutninger. De her projekter blev tildelt for mange år siden, og siden da er rammebetingelserne - hvor vi ikke har kontrol over flere af dem - markant ændret, lyder det videre.

I forbindelsen med kapitalmarkedsdagen lød prognosen, at de tre projekter vil give et neutral afkast på tværs af hele levetiden.

Det ser nu anderledes ud.

- Med de seneste udvikling bliver det negativt, siger Mads Nipper.

Han understreger dog at hele porteføljen i forhold til et fremtidigt perspektiv fortsat vil ligge inden for den finansielle målsætning på 150-300 basispoint spread to WACC (afkast i forhold til gennemsnitlige kapitalomkostninger, red.)

.\˙ MarketWire



30/8 2023 14:06 Helge Larsen/PI-redaktør 0115060



Ørsteds aktionærer har tabt 335 mia. kr. under Mads Nipper

30/8 13:09

Aktiekursen har kun kendt én vej - ned - for Ørsted, efter at Mads Nipper overtog tøjlerne i energikoncernen i starten af 2021.

I alt har aktionærerne i perioden tabt 335 mia. kr.

1. januar 2021 skiftede Mads Nipper til chefstolen i Grundfos ud med den i Ørsted.

Ørsted-aktien lukkede 30. december 2020 i 1243,50 kr., hvorefter aktien fortsatte sin spurt opad til 1355 kr. den 7. januar 2021.

Onsdag dykker Ørsted-aktien med 20,4 pct. til 445,10 kr. og aktien er siden Nippers skifte dykket med 64,2 pct. og siden toppen syv dage efter overtagelsen af tøjlerne er aktien dykket med 67,2 pct.

Ørsted falder voldsomt tilbage, efter at den danske energikæmpe natten til onsdag måtte annoncere nedskrivninger på potentielt set 16 mia. kr.

Det skyldes en amerikansk cocktail af forsinkelser i forsyningskæderne, stigende renter og sværere end ventede forhandlinger med de amerikanske myndigheder om skatterabatter til flere af Ørsteds havvindprojekter.

Det kan komme til at koste nedskrivninger for henholdsvis to gange 5 mia. kr. og 6 mia. kr.

Lave eller faldende renter var netop en afgørende faktor for Ørsteds himmelfart frem til starten af 2021, hvor aktien næsten nåede en fordobling i løbet af coronaåret 2021 og mere end en fordobling fra bunden i marts 2020.

Onsdag er Ørsted-aktien tilbage på niveauet for januar 2019.

Aktionærerne har dog også fået udbetalt udbytter i perioden siden januar 2019. Ørsted har udbetalt udbytte per aktie på 9,75 kr. i foråret 2019, 10,50 kr. i 2020, 11,50 kr. i 2021, 12,50 kr. i 2022 og 13,50 kr. i år.

ØRSTED HAR KLARET SIG MARKANT DÅRLIGERE END KONKURRENTERNE

Ørsted-aktien har med et fald på 64,2 pct. siden årsskiftet til 2021 klaret sig markant dårligere end konkurrenterne, der dog også har været under pres.

Siden starten af 2021 er den portugisiske udvikler af bæredygtige energiprojekter EDP Renovavais faldet med 26 pct., italienske Enel er faldet med 25 pct. og spanske Iberdrola har tabt 6 pct.

Aktien i den danske vindmøllekoncern Vestas steg også voldsomt fra coronabunden frem til starten af 2021, men den er siden faldet med 44 pct.

Har man været eksponeret mod eksempelvis det danske C25-indeks, har man i samme periode fået et afkast på knap 5 pct., og knap 20 pct. i det amerikanske S&P 500-indeks.


.\˙ MarketWire



31/8 2023 06:58 ProInvestorNEWS 0115071



Ørsted får fjernet en fjerdedel af kursmålet hos storbank

31/8 06:36

Kursmålet for aktien i Ørsted er onsdag blevet sænket med næsten 25 pct. til 600 kr. fra førhen 790 kr. af den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Anbefalingen af aktien fastholdes på "køb" af analytiker Alberto Gandolfi. Det nye kursmål indikerer da også et stadig et potentiale på næsten 45 pct. i forhold til lukkekursen onsdag i 420,90 kr.

Aktien i Ørsted dykkede onsdag med knap 25 pct. på meldingen fra energiselskabet om nedskrivninger af porteføljen i USA på op til 16 mia. kr.

Goldman Sachs har haft en købsanbefaling af aktien i Ørsted siden februar, da kursen på aktien lå i 650 kr.

.\˙ MarketWire



31/8 2023 07:05 ProInvestorNEWS 0115073



Citi skærer næsten en fjerdedel af kursmålet for Ørsted

31/8 06:40

Citi skærer en stor luns af kursmålet hos Ørsted, så det nu er på 417 kr. mod før 551 kr.

Anbefalingen "neutral" gentages.

Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Energiselskabet annoncerede onsdag store nedskrivninger på sin udviklingsportefølje i USA på 5 mia. kr., der potentielt kan stige til 16 mia. kr.

Aktien lukkede næsten 25 pct. lavere i 420,90 kr. Det er Ørsteds største børsnedtur nogensinde og det laveste niveau siden 2018.

Ved lukketid var Ørsteds markedsværdi ifølge MarketWires beregninger faldet med over 58 mia. kr. på en enkelt dag til lige under 177 mia. kr.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT