Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ennogie - kommentar til Q2 regnskabet


115171 troldmanden 5/9 2023 11:03
Oversigt

Ennogie kom med regnskab den 30/8. Nedenfor er nogle af mine tanker derom.

Lad os starte med det negative.

De nedjusterer fra 95-115 mio i oms og +5 til 10 mio Ebitda, til nu 95-110 mio og -4 til +2 mio Ebitda. Det er procentuel en større nedjustering, og helt fortjent så er kursen også blevet presset efterfølgende.

Jeg skal dog være ærlig at sige, at jeg er overrasket og egentligt heller ikke kan få tallene til at hænge sammen. At de ikke som et minimum, har hævet den nedre range til 100 mio lkr i omsætnikng, frem for fastholdelse af 95 mio kr.

ESG gik ind i 2023 med en ordrebog på 60 mio, hvoraf ca 50 mio skal leveres i år. Dertil har de fået nye ordre på 43 mio. Vi ved det er små ordre, idet der ikke er sendt nogle børsmeddelelse ud om store ordre. Små ordre leveres typisk få mdr efter underskrift.

Så per 1/7 burde de have sikret sig 85-90 mio til fakturering i år.

Den 2. skuffelse.

Der kom kun nye ordre for 15 mio kr i Q2.Det er den 2. dårlig nyhed fra regnskabet. Og faktisk ret kritisk hvis ikke det viser sig at være en outliner.

Aktiviteterne i byggebranchen er helt sikkert faldet i løbet af 2023. Men at 15 mio i nye ordre per q, bliver den nye base, det tror jeg alligevel ikke. Der er stadig ok smæk på solceller/BIPV i Tyskland, hvorfor det bestemt også bør være muligt at hæve barren.

Ordre der kommer ind i løbet af Q3 og i oktober, kan sagtens nå at blive leveret i år, så længe det er de mindre projekter.

Hvis nu vi vælger den konservative model, og fastholder tilgangen af nye ordre på det lave niveau med 5 mio per mdr i snit. Altså 20 mio kr nye ordre fra juli til og med oktober. Så lander vi på 102-107 mio i oms på året. Hvis salget stiger fra bundniveauet i Q2 som jeg tror på, så lander vi i et niveau på 105-115 mio kr. Og derfor hænger det ikke rigtigt sammen at de ikke som minimum har hævet nedre range til 100 mio. Og jeg kan høre jeg ikke er den eneste der har studset over netop dét.

Bruttomargin/Ebitda

1. halvår resulterede i en omsætning på 44,5 mio kr, en bruttomargin på 11,8 mio kr (26,5%,) og en Ebitda på -5,3 mio kr.

I 1. halvår 2022 var bruttomargin blot 16,2%. Så der er opnået en signifikant stor forbedring i bruttomargin.

Ses der alene på Q2 2023, så var bruttomargin på 6,5 mio kr ( 29%. ) og en Ebitda på -1,5 mio kr.

Af regnskabet fremgår det, at de har arbejdet med optimeringer af hele supply chain. Det er en meget væsentlig årsag til den store bruttomargin fremgang. Men samtidig siger de også, at den fulde effekt af optimeringerne, ikke nåede at slå igennem i 1. halvår. Altså kan vi forvente yderligere fremgang i 2. halvår, hvilket vil sige over 29%. (I 2021 prospektet nævner Ennogie da også bruttomargin på 35%)

Med en oms på 44,5 mio i 1. halvår, runder de mindst 60 mio kr i 2. halvår jvf mine kommentar ovenfor. Ved en bruttomargin på 31%/18,6 mio i 2.halvår, så udligner de ekstra 7 mio kr mere eller mindre 1. halvårs negative Ebitda på -5,3 mio.

Så i stedet for Ennogies nye guidens på -4 mio til +2 mio Ebitda, så lander jeg i et range på -1 mio til +5 mio.

Medmindre den manglende adgang til tyske håndværker fortsætter igennem hele 2. halvår, og dermed forskyder flere leverancer ind i 2024, så ligner det en opjustering/præcisering ved Q3 rapporten.

Medmindre der sker en NY større forskydning på leverancer af tyske projekter, pga manglen af adgang til håndværker, så ligner det for mig en opjustering ved Q3 meddelelse. Altså en boomerang nedjustering/opjustering. Det er hvis ikke så ofte man ser den slags.

Men ER der så stadig mangel på adgang til tyske håndværker? Der er jeg svar skyldig. Helt overordnet er tempo på byggeaktivitet i Tyskland faldet meget hen over året. Så alt andet lige, burde der være lettere adgang til den rette ressource. Meeen det skal jo også være håndværkere der er ledig de rigtige steder i Tyskland, og håndværker der er nået at blive trænet af Ennogie.

Så hvis der er ét spørgsmål jeg særligt gerne vil høre Ennogie svaret på, så er det "hvad er status på adgang til kompetente tyske håndværkere de rigtige steder i Tyskland?".

Byggebranchen og rentespøgelset

Hvis vi kigger bredt på den danske byggebranche, så kunne man i sidste uge læse i Børsen, at det er et hårdt marked i denne tid. Surprice.

H+H har nedjusteret til negativ vækst på 30-35%. Hvidbjerg Vinduet melder om negativ vækst på 20-25%. Rockwool om negativ vækst på 8%. Kun VKR i Børsen artiklen, melder om nulvækst. Lidt presset af journalisten, så siger CEO dog at det godt kan ende med negativ vækst.

Set i ovenstående lys, er det svært at klage over Ennogie, som gik frem med 105% på toplinje vs samme periode 2022. Ebitda har dog været dårligere 1. halvår 23 vs samme periode i 2022. Ebitda for hele 2022 var et tab på 7,9 mio. Så også på Ebitda kommer Ennogie til at ende med en markant bedre margin fremdrift end byggesektoren som helhed.

Positive aspekter

Af positive ting fra regnskabet, så har jeg allerede nævnt et af punkterne. Nemlig at tiltrædelsen af COO Martin Papsø nu begynder at kunne ses tydeligt på margin.

Som tidligere nævnt, så har Martin stor erfaring indenfor indkøb og logistisk. Og han har bla arbejdet i Kina gennem flere år. Det at Martin bringer lokalkendskab til kinesiske kultur, er en kæmpe fordel og gevinst for Ennogie, når der skal forhandles nye leverancer af paneler, inverter og batterier.

Så kom der også 2 nyheder fra deres R&D

1) Nyt solcelleprodukt i form af SunSpot
2) Ennogie batteri!

SunSpot.

Her er der ikke tale om en komplet tagløsning, men i stedet for en "pakke" på xxm2/kw solceller til indbygning i enten eksisterende tag, eller i forbindelse med nybyg/renovation. Så det åbner et potentielt nyt marked for Ennogie. Dem der godt kan lide det æstetiske look fra Ennogie taget, men som ikke har brug for så stor en strømproduktion. De kan nu købe et SunSpot.

Man kan se et billede af SunSpot på side 3 i Q2 meddelelsen.

Det er et interessant play fra Ennogie. Men vi mangler stadig en række yderligere informationer om specs og priser inden vi for alvor kan kvalificere mulighederne. Jeg tænker dog umiddelbart det er særligt på det tyske marked SunSpot potentielt kan rykke.

SunSpot forventes lanceret ultimo september

Batteri

Ennogie batteri er en historie om en meeeeeget lang og forsinket udvikling. Bla som følge af chip manglen der opstod under covid. Men NU ser det ud som om batteriet snart lander.

I Q2 meddelelsen fortæller Ennogie, at de nu har gennemført inhouse validering. Og de vil i de kommende mdr, installere en række testenheder ude hos eksisterende kunder for den afsluttende validering. Endelig lancering af batteriet ventes Q1 2024.

Ennogie har udviklet batteriet ud fra en række konkrete ønsker og krav. Ønsker og krav der på nogle punkter adskiller sig fra mange andre på markedet.

1) At udvide Ennogie økosystem.

Det er langt fra altid lige let, at kombinere en række produkter (solceller, inverter, batteri mm) fra forskellige producenter, og samlet det til et komplet solcellesystem inkl batteri og smartmeter.

Med et eget udviklet batteri, så sikre Ennogie en mere smidig installationsproces, ligesom systemets samlede ydeevne/effektivitet optimeres mest muligt.

2) Ennogie har som topprioritet haft en sikker celleteknologi. Dvs at cellen ikke må kunne lække giftig gas og/eller bryde i brand hvis der sker alvorlig skade på cellestrukturen. Og ja den type batterier er der mange af derude, hvorfor vi også jævnligt høre om et husstandsbatteri der er gået ild i.

Ennogies valg af anden celleteknologi, betyder modsat lavere energitæthed. Altså at batteri vil fylde/veje mere. But safety first. Always!

3) Så har det også været et fokuspunkt, at batteriet skal være plug´n play. Altså at ALT er indbygget i det enkelte batteri, så den er simpel og hurtig at installere.

En del batteriløsninger på markedet, har battericellen i én enhed og så inverter mm i en anden separat enhed. Det betyder mere montage arbejde.

Som potentiel batterikunde, så betyder det også man skal være oppe på dupperne, når man sammenligner priser på tværs af forskellige leverandør. De fleste leverandør reklamerer kun med pris per kwh batteri. Men hvad nytter det med et meget billigt batteri, hvis der dertil også skal tilkøbes separat inverter, og det tager længere tid/koster flere penge at montere.


Alt ovenstående betyder at Ennogies batteri er små enheder på 1,5kwh, der let kan udvides til det antal kwh man ønsker.

Hvornår Ennogie offentliggør de endelige specifikationer og priser vides ikke endnu.

Ekstra omsætning og margin.

I DK er det ca 50% af private solcelle salg der også inkluderer et batteri. I Tyskland er det tal op mod 80%.

Batteri størrelse er typisk 5-12kw. Og når vi taler de gode batterier, så er det fra 50.000kr og op til små 100.000 kr per batteri.

Så et Ennogie batteri vil løfte omsætningen 15-25% per solgt Ennogie tag/batteri til private. Og det er et let mersalg, hvorfor det meste af den margin lander på bundlinjen.

I udgangspunktet regner jeg ikke med salg af Ennogie batteriet til de store kommercielle tag projekter.

Som tidligere nævnt så ventes batteriet at være klar til levering i løbet af Q1. Og de må heller bestiller en container celler hjem. For der er mange af de nuværende 500+ Ennogie kunder der har afventet lanceringen af Ennogies batteri. Jeg vil gerne tro der er de første 100 enheder der skan sælges ved blot at sende en mail ud til de eksisterende kunder.

Selvom det ikke direkte fremgår af 2021 prospektet, så er det nok ikke helt skudt siden af, at Ennogie også på batteriet sigter mod margin på mindst 35%. Og der kan vel sælges for 7,5-15 mio kr batterier i 2024. Det giver så også en "gratis" omsætningsvækst i 2024 på op mod 15%. Og dertil ekstra 2,5-5 mio ebitda.

Hvis vi summer det hele op, så kom nedjustering til laveste ende af oms range, som en kæmpe overraskelse for mig. Og det slår også direkte igennem på Ebitda, omend der også er flere årsager til Ebitda er guidet ned fra det oprindelige plus på 5-15 mio kr.

Med ovenstående i mente, herunder også 2 cliffhangers på adgang til nok kvalificeret montage teams, og nye ordre på kun 5 mio kr per mdr i Q2, så er det mere end fair, at kursen er kommet under pres. Om det bliver den boomerang som jeg tegner omridset af, må de næste 3 mdr vise. Kan de ikke nå over 100 mio i oms for i år, så stiller jeg mig til rådighed for en våd Olfert :-D

Det er dog også vigtigt at noterer sig, at regnskabet også inkluderer nogle interessante bagvedlæggende trends/nyheder som får positiv impact fra 2024 og frem. Og kan Ennogie levere på dem, så kommer der helt sikkert også solskin over kursen igen.

Afslutningsvis.

Hvis der er nogen der er nysgerrige og har tid, så afholder Ennogie i morgen deres første eksterne investorpræsentation i Kolding via DAF. Og det ser endda ud til der er afsat en hel time til Ennogie præsentationen. Så det er nu de nysgerrige med de mange spørgsmål skal indtaste Kolding i GPSen.

Yderligere info via nedenstående link

https://www.shareholders.dk/lokalforeningsarrangement/det-europaeiske-el-marked-og-handel-med-el-solenergi-og-ennogie-solar

PS. Jeg blev nysgerrig så slog lige hurtigt op i Ennogies prospekt fra ultimo 2021.

Af prospektet fremgik en forventning til 2022 oms på 50 mio kr. Oms endte på 61 mio. Prospektet pegede mod en ebitda på plus 5 mio. Det endte med -7,9 mio

"Forventning" til 2023 var 85 mio, 70% stigning fra 2022. Ligger vi 70% oveni 61 mio så hedder det 104 mio kr. Ebitda blev sat til + 15 mio. Der ender vi nok på 0-5 mio.

"Forventningen" til 2024 oms var 150 mio, en stigning på 76% vs 2023. 76% stigning af 104 mio er 183 mio kr. Ebitda "forventning" på 30 mio.

Ennogie har altså overgået forventningerne til omsætning, mod til gengæld at misse på indtjeningen.

Indtjeningen skal naturligvis også følge med, og de 29% i bruttomargin ved Q2, er forhåbentligt første tegn på de sorte tal venter omkring hjørnet.

Troldmanden5/9 2023 11:50 krusjer 6115172Tak for en utrolig god gennemgang af situationen i Ennogie pt. Uden en økonomiuddannelse eller erfaring med at læse regnskaber er der utrolig mange begreber at holde styr på, ligesom det ikke er så lige til hvilke nøgletal der er vigtigst, så et indlæg som dette er guld værd.5/9 2023 12:25 troldmanden 4115174Selvtak Krusjer

Ja der er mange tal og oplysninger at holde øje med. Så man keder sig sjældent når der kommer nye regnskaber ud :)5/9 2023 14:12 krusjer 3115179Det har du helt ret i :)5/9 2023 15:46 troldmanden 6115183Så har Ennogie sendt meddelelse ud omkring pris mm på det nye produkt Sun Spot.

Så produktet består af "en enhed" på 24 paneler/3 kw paneleffekt/18m2 der kan producere 3000kwh om året.

Hver blok koster 44.995 kr, og så kan man supplere med det antal enheder man skal bruge til bedst at dække sit strømforbrug.

En kort opsummering.

Hvor Ennogie solcelletaget dækker hele taget, og derfor har en høj årlig produktion af strøm, så er Sun Spot en specifik enhed der fylder 18m2 og kan producere ca 3.000kwh om året. Så Sun Spot gør at Ennogie adresser et nyt segment som de ikke hidtil har dækket.


5/9 2023 17:08 Sunrise 7115193Tak for den fine gennemgang Troldmand!

Vi kan lige starte med at updatere fra ESGs netop udsendte investormeddelelse idag at Sun Spot som standard bliver 18m2 tag som producerer ca. 3.000 kWh årligt, til en købspris på 44.995 kr.
- mit gæt vil være en tysk pris på ca. 5.000 Euro

Disclaimer; jeg ejer nogle procenter af Ennogie.
Alt i livet afhænger af perspektivet man ser med; jeg er langsigtet investor.

Jeg ryster ikke på hånden ovenpå det offentliggjorte halvårsregnskab, idet jeg bemærker følgende:

- Ennogie har vist en flot og fortsat stigende bruttomargin, pt. på 29% og stigende.

- I virksomhedens aktuelle vækstfase ser jeg ikke udmeldte EBITDA-niveau som et problem. Ledelsen har fokus på ekspansion i de mest profitable segmenter af det gigantiske tyske marked.
Ordreindgangen i Q2 er slet ikke prangende, men i mine øjne acceptabel i nuværende markedsvilkår.
Og jeg anser det som et spørgsmål om få måneder førend vi begynder at se rentefald på de lange renter, hvilket jeg forventer vil øge købelysten igen.
Virksomheden har fin arbejdskapital og adgang til mere, herunder indskydes 12,3 mio DKK ved exercise af warrants senest ultimo 2023.

- Ennogies produkter er fortsat markedsførende med fokus på sikkerhed, udover at kunden får et flot produkt som tjener sig selv hjem og skåner vores ecosystem. Jeg tror der i markedet i de kommende år vil komme øget bevidsthed omkring de sikkerhedsmæssige fordele ved at vælge et Ennogie produkt.

- I øvrigt er jeg ret spændt på at se hvor hurtigt ordrerne på det nye 18 kvadratmeter Sun Spot produkt kommer ind - det kunne godt være lige præcis det aktive alternativ til en hel tagflade, som kunderne har brug for i nuværende markedsforhold.

- Min regnemaskine kan heller ikke få udmeldte guidance til at stemme på de nedre grænser. Udmeldingen kan jo være udtryk for et worst case senario - ikke nødvendigvis et udtryk for det mest realistiske..
Så jeg forventer en opjustering senere på året.5/9 2023 20:17 troldmanden 6115197Tak Sunrise

Kan se den tyske pris på Sun Spot er meldt ud. 4800 euro

Sun Spot ved jeg endnu ikke helt hvilket ben jeg skal stå på. Så jeg vælger pt at udelade produktet i mit excel. Så må det indlemmes med xx styrke når vi har set de første data i Q4
5/9 2023 19:09 NordicStock 61151961000 tak for virkeligt godt og gennemarbejdet indlæg. Meget lærerigt!7/9 2023 15:57 PMPirate2 7115226Omkring byggebranchen og rentespøgelset:

Ja, for 6-12 måneder siden var jeg ret nervøs for dette. Der var masser af projekter der var færdigprojekterede og hvor kontrakter med hovedentrepenør og underentrepenører var klar, men hvor bygherrerne i mange måneder ventede med at underskrive kontrakterne, nok pga. usikkerheden omkring den fremtidige rente.

Men for et halvt års tid siden vendte det sig for den unoterede virksomhed i byggebranchen, som jeg er involveret i: Nu vælter ordrerne ind, og jeg er mere nervøs for risikoen ved så stor en vækst, som vi er kommet ind i.11/9 2023 11:00 troldmanden 3115325Tak for den indsigt PMP.

Nu ved jeg ikke hvilken del af byggebranchen du er i. Der kan helt sikkert være lommer af byggebranchen der stadig har det godt. Men når vi ser på nybyg private huse/tagrenoveringer, nybyg af store projekter som pensionsfondende arbejder på mm, så er de mig bekendt stadig underdrejet.

Den almene boligsektor er også blevet forsinket. Selv renoveringsprojekter der allerede havde fået GO på alle tilladelser og tilskud. Mange af dem er ude i genberegninger og nye ekstraordinær generalforsamlinger fordi prisen, og dermed husleje stigning nu bliver forhøjet.

Men når man kigger på div boligforeninger og deres helhedsplaner, så kan det godt se ud til der kommer lidt mere fart på i 202411/9 2023 11:01 troldmanden 6115326Via nedenstående link kan man læse en update af mine Ennogie kommentar. Med afsæt i den første offentlige Ennogie præsentation via DAF Kolding

https://www.proinvestor.com/boards/115324/25/9 2023 08:07 B35 0115710
På nettet under gruppen "grønnere elforbrug" er Tyskland nævnt og en anderledes test af fbs magt :

Sol over Tyskland

Overraskende mange nulpriser kl 23 til mandag kl 16. Det er mere end min prognose havde med, forklaringen er i dagens illustration: Tyskland har i år tillagt sig over 1 GW solcellekapacitet mere hver måned.

Til sammenligning har Tyskland på en god dag et elforbrug på 70 GW.

Eksponentiel vækst har jeg skrevet meget om, spørgsmålet er hvornår markedet er helt ødelagt og udbygningen stopper. Det skriver jeg om i morgen.

Næste minimum er torsdag.

Facebook eksperiment: Man siger at sure nyheder spreder sig mere end glade. Prøv at stemme negativt i stedet for at 'like' dette opslag - det gør du ved at hold inde på like-knappen.

MVH

Henrik
TRÅDOVERSIGT