Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Chipdesigner Arm's IPO 6 X overtegnet = Ca. + 50 mia $ værdi


115289 EliotSpitzer 9/9 2023 09:27
5
Oversigt

Det engelske chipdesigner-firma Arm Holdings Plc, som er ejet af SoftBank Group Corp, er igang med en verdens størreste IPO processer for øjeblikket. Jeg har tidligere skrevet om at det blev New York Stock Exchange, som løb af med sejren for IPO'en selvom London Stock Exchange ligefrem også mobiliseret den britiske regering til at prøve at vinde selskabet over til en UK notering.

Igår, fredag d. 8. sept 23, blev investorefterspørgsel tjekket som en del af IPO processen og ifølge amerikanske erhvervsjournalister så er IPO'en 6 gange overtegnet. I Arm's børsdebut udsteder selskabet kun aktier så de får et provenu på ca. 5 milliarder dollars.

Overtegningen er postiv men samlet set er prisen per aktie lidt lavere end forventet tidligere i år. Officielt har de investeringsbanker, som er ansvarlige for IPO'en argumenteret for et prisinterval på $47 til $51 per aktie, og det ser ud til at blive nået. Dette prisinterval vil sætte værdien på Arm til 50 mia. $ til 54,5 mia $. Men da SoftBank erhvervet 25 % af aktierne i Arm fra Vision Fund (som i øvrigt er ejet af SoftBank) i Q2 23 blev disse aktier afregnet til en værdiansættelse af hele selskabet på 64 mia. $. Jeg tænker dog at dette har været en måde for SoftBank at støtte Vision Fund på fordi denne fund har taget lidt øretæver de senere år. Derfor skal den værdiansættelse tages med et gran salt.

Det er fortsat ikke klart, om Arm vil tiltrække tilstrækkelig investorefterspørgsel til at søge en højere værdiansættelse forud for sin børsnoteringsprissætning den 13. september. Dette vil Arm og investeringsbankerne beslutte i begyndelsen af næste uge. Afregning mellem SoftBank og Vision Fund kunne jo bruges til at argumentere for dette.

Arm har i det seneste også været aktive med PR indsats for at lave reklame for at dette bliver den største amerikanske børsnotering i to år, og for at forsøge at overbevise investorer om, at de har vækst foran sig, ud over mobiltelefonmarkedet, som det dominerer med en andel på 99 %. Denne indsat er sikkert sat igang fordi at svag mobilefterspørgsel under en global økonomisk afmatning har fået Arms omsætning til at stagnere. Det samlede salg udgjorde 2,68 mia.$ i de 12 måneder frem til slutningen af marts sammenlignet med 2,7 mia. $ i den foregående periode.

Endvidere har Arm fortalte potentielle investorer på en præsentation i New York torsdag, at cloud computing-markedet, hvoraf det kun har en andel på 10 % og derfor mere plads til at udvide, forventes at vokse med en årlig hastighed på 17 % frem til 2025, delvist takket være fremskridt inden for kunstig intelligens.

Bilmarkedet, hvoraf det råder over 41 %, forventes at vokse med 16 %, sammenlignet med en forventet vækst på kun 6 % for mobilmarkedet.

Arm fortalte også investorerne, at dets royaltygebyrer, som tegner sig for det meste af dets indtægter, akkumulerede, siden det begyndte at indsamle dem i begyndelsen af 1990'erne. Royalty-indtægter nåede op på 1,68 milliarder dollar i det seneste regnskabsår, op fra 1,56 milliarder dollar året før. Dette opfatter jeg som en af selskabet styrker fordi dette er stabile indtægter.

Et andet område, som har været i fokus i IPO processen, har været Arms eksponering imod Kina, hvilket skylde de geopolitiske spændinger med USA, og som har ført til et kapløb om at sikre chipforsyninger. Salget i Kina bidrog med 24,5 % af Arms omsætning på 2,68 mia. $ i regnskabsåret 2023. Men med USA stor satsning på opbygning af chip-industri i de kommende år kan der blive spændende perspektiver her og nogen som reducerer risikoen i forhold til Kina.

Jeg har selv undersøgt muligheden for at deltak i IPO'en men det blev så besværlig at jeg hellere følger lidt med efter introduktionen. Det ville hellere ikke være direkte deltaglese men indirekte ved at deltage i en pool hos en større bank. Jeg er bestemt hellere ikke sikker på at det den rigtige timing for at gå ind lige nu med mindre at det drejer sig om lidt day-trading på IPO dagen. Om de flytter aktieprisen op vil dette jo ydereligere understrege at noget af potentialet er væk. Men på den lange bane kommer jeg til at følge denne og jeg kommer til at holde øje med resten af IPO processen.

Den eneste joker jeg ikke er sikker på i alt dette er koblingen til AI. Der er jo en hype om AI, som gøre at aktier indenfor dette segement går helt ud af proportioner. Jeg ved ikke i hvilken udstrekning at denne effekt vil slå ind på Arm.

Se evt.denne video som diskuter ARM og AI i sammenheng med denne IPO.

https://www.youtu.be/rM4X8zsrmaA?si=kV7dCuYmkutq9avA



12/9 2023 11:33 EliotSpitzer 0115361



Her er en interessant artikel fra Reuter's som argumenter for at der er risko for vanlig private investorer ved at gå ind i ARM IPO'en. Det er også interessant mere generelt for amerikanske IPOs.

https://www.reuters.com/markets/deals/retail-investors-jumping-arms-blockbuster-ipo-is-risky-business-2023-09-11/



TRÅDOVERSIGT