Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Olie: 100 USD er ikke et olieprischok


115553 ProInvestorNEWS 19/9 2023 06:54
2
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Olieprisen kravler yderligere opad og 100 USD Brent mærket er nu mere snarere end mindre sandsynligt

Oliepriserne har været stigende de senest uger
I går steg priserne yderligere til 95 USD/tønde Brent, hvor de stadig ligger.
Stigningerne kommer som konsekvens af Saudi Arabien, Rusland, en stabil efterspørgsel på basis af høj beskæftigelse og manglende investering i den grønne omstilling tilsat spekulation

For forbrugerne kommer stigningerne på et uheldigt tidspunkt, idet det falder sammen med høj inflation og høje renter og pres på boligmarkedet

Centralbankerne derimod er næppe nogen af dem, som frygter let stigende oliepriser

Stigende oliepriser virker som skat på forbrug. På kort sigt øger det inflation og prisstigninger

På 6-12 måneder sigt er det med til at sikre, at centralbankerne først har nået toppen med deres rentestigninger og siden kan begynde at sænke dem igen.

Det lyder måske lidt paradoksalt, men det skyldes at stigende oliepriser forværrer konjunkturbilledet og øger risikoen for en recession


Ikke et olieprischok, men dyrere at være forbruger

Der er her og nu ikke udsigt til at oliepriserne stiger meget yderligere, men 100 USD kan ses og mærkes. Det er for forbrugerne realistisk, at den prisgrænse vil blive nået og testet, men næppe særlig meget mere. Det skyldes, at stigende priser er efterspørgselsdestruerende og vil være med til at (re)balancere markedet igen. Forbrugerne skal vænne sig til benzinpriser noget over 15,- men et gensyn med tæt på 20,- per liter benzin er ikke realistisk
19/9 2023 12:08 ProInvestorNEWS 0115559Goldman Sachs: Yderligere olieprisstigninger kan ramme risikovilligheden

19/9 11:49

Oliepriserne stiger kraftigt for tiden, hvor den nordeuropæiske referenceolie, Brent, igen med hastige skridt nærmer sig en pris på 100 dollar per tønde.

Men yderligere løft i oliepriserne kan meget vel gå hen at blive en hæmsko for risikovilligheden på de finansielle markeder generelt, lyder vurderingen fra Goldman Sachs ifølge Bloomberg News.

Yderligere olieprisstigninger kan nemlig skubbe ekstra til inflationspresset frem mod årets udgang, hvilket kan presse den globale vækst, lyder det fra Goldman Sachs' strateger, refererer nyhedsbureauet.

Ifølge storbanken er vækstoptimismen på de finansielle markeder allerede meget høj, og det er derfor også usandsynligt, at den vil blive løftet yderligere.

Goldman Sachs peger desuden på, at handlen med optionskontrakter lige nu peger på en 45 pct. sandsynlighed for, at Brent-olien vil forblive over 90 dollar per tønde frem til i hvert fald januar næste år.

Banken vurderer dog også, at Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec) og dens allierede - kendt som Opec+ - formentlig ikke vil forfølge priser på over 100 dollar per tønde.

Det er nemlig blandt andet ganske kraftige produktionsnedskæringer fra lande i Opec+ - og særligt Saudi-Arabien - der har været med til at skubbe priserne på det sorte guld i vejret.

Prisen for Brent-olien er gået i vejret med samlet godt 13 pct. over de seneste tre uger, og det har fået topchefen for den amerikanske oliekæmpe Chevron, Mike Wirth, til at spå, priserne formentlig snart vil nå 100 dollar per tønde på grund af begrænsede forsyninger som følge af produktionsnedskæringerne.

Tirsdag stiger prisen for en tønde Brent-olie til levering i november med 0,7 pct. til 95,08 dollar.

.\˙ MarketWire19/9 2023 12:57 ProInvestorNEWS 0115561Analytiker: Høje oliepriser kan få centralbankerne til at hæve renten

19/9 12:35

Olieprisen ligger i sit højeste niveau i halvandet år. Hvis prisen fortsætter med at stige, kan det sætte blus under inflationen og få centralbankerne til at hæve renten yderligere.

Det vurderer Jens Nærvig Pedersen, der er senioranalytiker i Danske Bank.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag formiddag 94,99 dollar. Sidst olieprisen var så høj var i juni 2022. De høje priser skyldes blandt andet, at Saudi Arabien har sænket sin olieproduktion markant, og at efterspørgslen på olie fortsat er høj.

- De næste uger vil prisen nok fortsætte med at ligge i det her høje niveau, siger Jens Nærvig Pedersen.

Olieprisen har ellers været faldende det sidste halvandet år, og sammen med lave naturgaspriser har det været med til at få inflationen til at aftage. Men nu ser det ud til at gå i den andet retning - særligt for oliepriserne.

- Det har især været et fald i energipriserne, der har presset inflationen ned, men nu, hvor oliepriserne stiger, så vil det formegentlig trække inflationen op de kommende måneder, siger Jens Nærvig Pedersen.

Den seneste tid har nøgletal og udmeldinger fra centralbankerne fået markedet til at spekulere i, at rentestigninger snart ville være fortid.

- Hvis inflationen stiger vil centralbankerne være nødt til at reagere og trække renten op, selvom meget har peget i retning af, at de ellers var færdige med at hæve renten, siger Jens Nærvig Pedersen.

Jens Nærvig Pedersen vurderer dog, at oliepriserne længere ude i fremtiden vil falde igen.

- I 2024 og et par måneder frem er der gode muligheder for, at oliepriserne vil falde - måske til omkring 80 dollar per tønde. Vi regner med, at verdensøkonomien vil blive ramt af tilbagegang, og det vil få efterspørgslen og prisen på olie til at falde, siger han.

.\˙ MarketWireTRÅDOVERSIGT