Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Olie: Stort prisfald er gode nyheder


115931 ProInvestorNEWS 5/10 2023 07:08
3
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


Olieprisen faldt med 5 % i går. Det er gode forbrugernyheder og måske også reelt godt for investorerne - på sigt i hvert fald.

Olieprisen var for 1 uge siden godt på vej til 100 USD per tønde Brent
Den kom dog ikke helt derop
Det skyldtes formentlig en kombination af især 2 faktorer

De makroøkonomiske nøgletal er begyndt at blive ringere globalt og investorer tænker fortsat, at markant stigende renter og oliepriser kan skubbe især den amerikanske økonomi mod recession

Samtidig kom der i går data fra USA, som bekræfter, at de stigende oliepriser har fået amerikanernes appetit på og efterspørgsel efter destillater (benzin) til at falde markant den seneste måned

I den anden retning trak/trækker, at Saudi Arabien og Rusland har besluttet at forlænge deres produktionsnedskæring med 1,3 mio. tønde til og med ultimo 2023; i det mindste og herefter vurdere situationen igen

I kølvandet på olieprisfaldet, faldt de amerikanske renter også lidt til ro efter de seneste dages større stigninger. Olieprisfald og rente ditto trækker i samme retning

Lavere oliepriser er en hjælpende hånd til forbrugerne

Lavere oliepriser kan på sigt være en god forbruger- og økonominyhed. Det kan tage toppen og trykket af udfordringerne for forbrugerne og også af inflationen. Stigende priser har haft en forbrugseffekt, hvilket er helt naturligt i det køreglade USA. Investorerne frygter at en USA recession kan være rykket lidt tættere på. På kort sigt betyder det dårligere vækstnøgletal og at den amerikanske centralbank Federal Reserve vil holde renten i ro på det nuværende og meget høje niveau. Hvis vi ser en negativ udvikling i de amerikanske ejendomspriser, som afspejler stigende renter kan det være den udløsende faktor, som overbeviser FED om, at de ikke blot er færdige med at hæve og at inflationen er på vej ned, men også at deres forventninger til 2024 og sene rentenedsættelser kan blive fremskyndede

Lavere danske standerpriser i næste uge

For de danske forbrugere og bilister er prisfaldet gode nyheder. Det tager lidt tid før råolieprisfald slår igennem, men hvis priserne holder sig hvor de er torsdag morgen, vil 10 %+ fald i råolieprisen kunne mærkes fra og med tirsdag/onsdag i næste uge



5/10 2023 07:10 ProInvestorNEWS 3115932



Figur: Prisudvikling, 1 måned, Brent Crude

Kilde: Nordnet (klik på billedet for at forstørre)




6/10 2023 08:00 ProInvestorNEWS 1115961



Råvarer: Oliepriserne på vej mod skarpeste ugentlige fald siden marts

6.10.2023 07.37 • MarketWire •

Oliepriserne falder fredag morgen og bevæger sig mod det største ugentlige fald siden marts, mens øget salg på det amerikanske obligationsmarked udløste bekymringer om en global økonomisk afmatning og et skarpt fald i efterspørgslen på brændstof.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 84,22 dollar mod 85,37 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 82,55 dollar mod 83,83 dollar torsdag eftermiddag.

Sidste uge nåede oliepriserne det højeste niveau i 2023, men i denne uge er Brent faldet med omkring 11,6 pct., og WTI er samtidig faldet med omkring 9 pct, skriver Reuters.

- Oliepriserne er ved at stabilisere sig oven på en brutal uge, hvor et ubarmhjertigt frasalg på obligationsmarkedet udløste globale bekymringer om den økonomiske vækst, siger Edward Moya, der er analytiker hos Oanda, ifølge Reuters. Moya tilføjer, at den værste uge for oliepriserne siden marts begynder at tiltrække købere, givet at oliemarkedet stadig er tynget af et stramt udbud på kortere sigt.

Ifølge en note fra JPMorgan forventer de, at væksten i efterspørgslen i det sidste kvartal af året fortsat vil være sund men langsommere. Samtidig peger National Australia Bank på, at det seneste dyk i oliepriserne blot er midlertidigt.

- Vi mener, at når markedet begynder at blive opmærksom på de faldene olielagre, vil prisen på en tønde Brent sandsynligvis bevæge sig tilbage over 90 dollar, skriver Commonwealth Bank of Australia i en note ifølge Reuters.

Onsdag mødtes repræsentanter for Organisationen for Olieeksporterende Lande og deres allierede, Opec+. Der besluttede medlemsstaterne at fastholde deres nuværende udbudspolitik.

Data denne uge viser et stort fald i amerikanernes efterspørgsel på brændstof. Fredag venter markedet den amerikanske jobrapport for tegn på styrken af den amerikanske økonomi.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld fredag morgen 1822,55 dollar mod 1820,02 dollar torsdag eftermiddag.

.\˙ MarketWire



6/10 2023 08:06 VærKritisk 2115963



Jeg er på linie med australierne, jeg tror også faldet kun er midlertidigt.



6/10 2023 10:08 B35 2115965



Kinas økonomi imploderer og Inderne vil ikke bruges som praktis gris for Ruslands omgåelse af oliens dollarshandel ?

https://indianexpress.com/article/business/companies/indian-oil-firms-explore-using-stranded-600-million-to-buy-russian-oil-8939952/



6/10 2023 10:15 VærKritisk 1115966



Ikke noget i dette der bekymrer mig.



TRÅDOVERSIGT