Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvorfor påvirker renterne aktiemarkedet?


116202 Markettimer 17/10 2023 17:20
4
Oversigt

Hej igen,
Så er videoen om renterne klar til jer.

Jeg håber, at jeg formår at forklare sammenhængene ordenligt, men ellers må I endelig spørge.
Den helt store ting i videoen, som jeg aldrig har hørt omtalt andre steder er, hvorfor renterne påvirker PE, og hvor meget PE faktisk påvirker aktiekurserne. Effekten er ret dramatisk.

Men lad mig høre, hvad I tænker om den.

HH







18/10 2023 00:08 PMPirate2 2116212



Det er en udmærket video, hvor du især på en god måde forklarer hvordan højere renter kan presse P/E ned.

Selv plejer jeg dog at forklare det lidt anderledes:

Helt basalt set kan man sige, at højere renter gør det dyrere at skaffe kapital, og det gælder naturligvis også virksomheder.

En virksomhed kan skaffe kapital på tre måder:

1) Ved at udstede nye kapitalandele (f.eks. aktier), som virksomheden sælger. Det hører man ofte omtalt som en aktieemmission.

2) Ved at optage lån.

3) Ved at lave profit der ikke udbetales som udbytte.

Der findes også forskellige andre former for kapitalrejsning, som f.eks. konvertible lån, der kan betegnes som en mellemting mellem 1) og 2) ovenfor. Men lad os se på hvordan renten påvirker de tre former for kapitalrejsning:

Ad 1)

Her er det værd at bemærke, at den rejste kapital ikke er rentebærende. Når først kapitalen er rejst betyder det fremtidige renteniveau ikke noget for virksomheden, hvad angår den på denne måde allerede rejste kapital. Der er naturligvis aktionærer der gerne vil have udbytte, men det har ikke noget med renten at gøre.

Men som du så godt forklarer er investorerne mindre tilbøjelige til at købe ved en nyemmission, når renten er højere. Prisen skal være lavere, og det giver naturligvis en større udvanding af de eksisterende aktionærer.

Ad 2)

Her er det indlysende, at højere renter gør det dyrere for virksomheden at låne penge.

Mange virksomheder låner til variabel rente, så de mærker med det samme når renten stiger. Andre virksomheder har valgt at tage lidt længere lån, så de har mere tid til at tilpasse sig en pludselig rentestigning.

Ad 3)

En højere rente presser på især to måder virksomhedens resultat: De højere udgifter til servicering af virksomhedens gæld, og at forbrugerne er mindre villige til at bruge penge p.g.a. den højere rente.

Det sidste giver også et prispres fordi efterspørgslen falder mens udbuddet er stort set uændret. Virksomheden kan ikke så let sætte priserne op, og den kan måske blive tvunget til at sænke priserne. Det er derfor centralbankerne hæver renten når de mener inflationen er for høj.

Så en højere rente giver normalt også en lavere indtjening. Det er så en påvirkning af P/E der går i den modsatte retning af, hvad du beskriver i videoen. Effekten her er dog mindre, så du har helt ret i, at en højere rente generelt giver en mindre P/E.




TRÅDOVERSIGT