Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Det er renten, som er problemet!


116290 ProInvestorNEWS 23/10 2023 06:44
8
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


Der er ikke en, men en række forskellige årsager til, at aktierne er under massivt kurspres. En faktor betyder mere end de andre: Renterne! For nogle aktier er stigende renter en udfordring. For andre er det frygten for rentefald, som presser.

I 2023 har de større danske/skandinaviske banker leveret i nærheden de bedste regnskaber og den højeste egenkapitalforrentning nogensinde. Hvis man spørger analytikerne er det ikke kun et forbigående 2023 event, men et 2023-2025 udsigt. Indtjeningen for de 3 år konvergerer. Alligevel køber investorerne ikke ind på, at de gode tider for bankerne varer ved.

De gode regnskaber er først og fremmest skabt af de stigende renters indflydelse på rentemarginalen, som er bankernes "bread and butter".

Investorerne tror dog de gode regnskaber er forbigående. Enten fordi tab og hensættelser vil være markant stigende de kommende kvartaler og/eller fordi de højere renter er et forbigående fænomen.

For udvalgte større banker (eksempelvis men ikke begrænset til Sydbank, Jyske Bank Danske Bank og Nordea) vil 40-45 % af aktiekursen blive tjent hjem fra 2023-2025, baseret på analytikernes estimater. Det er et tegn på høj indtjening og/eller en moderat aktiekurs, eller en kombination af de to forhold.

Når renterne igen "normaliseres" vil det have en indflydelse på rentemarginalen, og det vil påvirke indtjeningen.

Udenfor bankerne er aktieinvestorerne ekstremt nervøse af af 2 andre årsager.

På den ene side betyder stigende renter, at typiske "udbytteaktier" har fået konkurrence fra obligations- og kontantafkastet. Hvis en 10 årig rente er 5 % eller "kontantafkastet baseret på amerikanske FED funds, som aktuelt er 5,25 % uden risiko, er det en større konkurrent til et selskab, som giver 3-5 % i direkte afkast som udbytte.

Samtidig presser stigende renter nutidsværdien af den fremtidige indtjeningsstrøm for selskaber udenfor den finansielle sektor.

Jo mere renterne stiger og jo højere de er, jo lavere er aktiekursen alt andet lige

Stigende renter viser investorvildrede i flere retninger

Stigende renter har vendt investeringsverden helt på hovedet. Mange nyere investorer har aldrig oplevet effekten og konsekvenserne af stigende renter, og formentlig ikke kombinationen af høj inflation, stigende renter og aktiepres. Investorerne er vant til, at centralbankerne understøtter en svækket økonomi. Denne gang er situationen den modsatte.



23/10 2023 11:50 NordicStock 7116301



Tak til Per Hansen, for at beskrive problemet med rente-udviklingen, især efter at Lau Svendsen udtalte i MioKlubben at det nuværende rente-niveau ikke er et problem. Lau har sagt mange helt-på-månen ting igennem årene, men den udtalelse vidner om, at han ikke fatter forskellen på et rente-niveau, og selve HASTIGHEDEN på rente-udviklingen, i forhold til den pris-sætning aktier (især vækst-aktier) havde, da renterne begyndte at stige. Lau sagde at det er krigen i Ukraine og ikke rente-udviklingen der er skyld i aktie-faldene, og den udtalelse tager alligevel prisen for det dummeste den mand har sagt ... og det er på trods af, at Lau Svendsen har sagt en fair andel dumme ting over årene.



TRÅDOVERSIGT