Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvad kan du gøre, når aktiemarkedet er i panikmodus


116294 ProInvestorNEWS 23/10 2023 07:08
13
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Der er for mig tydelige tegn på, at investorerne i udvalgte aktier panikker. Her er nogle observationer og hvad der normalt har en fornuftig mulighed for at redde investorerne igennem en stormfuld og stressende periode:

Tegn på stor investornervøsitet:


Kursfald er langvarige og sker ikke blot som enkelt-dags korrektioner

Kursfald er bredt funderet. Mange aktier falder og i hovedsagen uden selskabsspecifikke nyheder.

Kursfald er karakteriseret af en overvægt af salgsinteresse, som "maser" aktierne ned. Kursfald virker "unuancerede".

Investorerne sælger, midt i orkanens øje, ukritisk selv efter en længere periode med kursfald. At berolige investorer kan være som at forsøge at stoppe en vildtløbende hesteflok, der som bekendt kun løber efter førerhesten og ikke ænser noget andet.

Tiden er en formildende omstændighed, men det er en stakket trøst, mens panikken råder. Hvis nedturen kortsigtet skal stoppes, kræver det en ekstraordinær hændelse, som for eksempel centralbanker, som vælger at sænke renterne. Det er aktuelt helt udelukket. Verdens to mægtigste finansielle institutioner har travlt med at efterslukke inflationsbranden det sidste stykke ned mod 2 %.

Argumentet om at aktier er "faldet for meget" og udvalgte aktier er blevet "alt for billige" preller totalt af på sælgerne, som er i højeste alarmberedskab og agerer som heste der løber. Investorerne sælger fordi forventningen, naturligt nok er, at efter kursfald kommer flere kursfald.

Bortset fra udvalgte aktier, som mange investorer har koncentreret deres aktieinteresser i, og hvor en betydelig del er højt/meget højt prissat, er prisfastsættelsen i den øvrige del af aktieverden i hovedsagen moderat/lav/meget lav.


Det har historisk virket


Træk luft ind og dan dig et overblik.

Fjern skærmfokus og undgå at blive yderligere stresset. Når du ser på skærmen og opdager nye "årslaveste" kurser, gør det kun ondt værre

Brug tiden til at tilpasse din aktieliste. Hvilke selskaber har du i længere tid haft på din indkøbsliste, hvis den blev billigere/billig nok.

Der kan også være selskaber i din portefølje, som du på trods af store kursfald ikke længere skal have. Måske er det tid til en beholdningsrengøring?

Fokuser på kvalitetsaktier, der falder. Disse aktier vil langsigtet have de bedste muligheder for at have stamina, og samtidig vil det være dem andre også fokuserer på. Det betyder, at det formentlig kan være her du finder de første aktier, som stiger igen.

Mens markedet og andre investorer panikker, betaler det sig at gå på tilbud og bevare ro/overblik

Aktiemarkedet er 0/1. Det som tager 3-6 måneder at blive tilpasset i økonomien, er aktiemarkedet kun få uger om at indstille sig på. Erfaringerne herfor er ret gode og en god vejviser. Har du brug for inspiration, kan du tænke på Covid nedlukningen i 2020, hvor aktierne var 3 uger om det som tog 2 år i økonomien. Det kan være svært at rumme, hvor meget risikopræmien kan give sig.

Verden går ikke under, selv om det kunne se sådan ud. Hver stor nedtur har langsigtet vist sig at være en god købsmulighed. Sandsynligheden for at du om 3 år vil se tilbage på den nuværende nedtur udenfor de mest hypede aktier og spørge dig selv, hvorfor du ikke fokuserer på prisfastsættelsen og langsigtede muligheder, er større end du tror

Vi kommer ikke tilbage til tiden med ekstremt lave renter i den umiddelbare fremtid på 1-2 år. Der er dog en større mulighed, end hvad der aktuelt er konsensus for, at amerikanske og europæiske centralbankrenter ligger 100 basispoints (eller endda mere) lavere allerede fra og med 2025. Hvis og i så fald, vil fokus være på netop det rentefald, og de muligheder som det giver - den tid den mulighed, tænker investorerne aktuelt og fortsætter aktieudsalget...

Lysten til at beskytte sine penge og portefølje er formentlig ligefrem proportionale med den seneste nedtur. Akkumuleret i 2022-2023 er udvalgte aktier blevet halveret eller sågar mere. Det er ikke kun meget, men rigtig meget.

Husk at sprede din risiko.


Det er tid til fordybelse og afstresning. Tid til finansielt mindfulness.
23/10 2023 16:02 mccarthy1 7116307I sommeren 2022 var der en skribent, der havde nej-kasketten på omkring aktieudviklingen. Jeg svarede, at jeg et halvt år senere ville opdatere vedr. status. 2022 blev for mig et gigantisk år, og at det ikke er så skidt endda i år!
Min pointe er, at for den bevidste investor kan dårlige år være givtige, og i gode år akceptable.23/10 2023 20:47 bgadk 10116308Fine overvejelser, men mange af de aktier som er blevet halveret var ikke "kvalitets aktier", men derimod aktier som var handlet alt, alt for højt op i forhold til deres forretning. På tværs af markederne, så er kurserne endnu slet ikke justeret på grund af det stigende renteniveau, fordi alle "troede" at det kun var en kortvarig rentestigning. Jeg vil mene at en rentesænkning på 100 basis point i 2025 allerede er indpriset i dagens kurser, hvorimod recessions risiko slet, slet ikke er indpriset.

Læg dertil en geopolitisk ustabil situation, og så er der større chance for yderligere aktiefald end der er for stigninger. Og i en sådan situation, siger al fornuft at selvom der nu kan fås "kvalitets aktier" til en fornuftig pris, så vil de nok kunne fås endnu billigere i den nærmeste tid og så er det bedst at vente med at købe.23/10 2023 21:20 doodha 8116309Ja - og hertil kommer det politiske cirkus i USA, hvor de ikke kan få valgt en formand for Repræsentanternes Hus.
Kongressen er lammet. Lovgivningsarbejdet er gået i stå. USA kan hverken bevilge flere penge til Ukraine, sende våben til Israel eller undgå den nedlukning af forbundsstaten, som truer igen allerede den 17. november.24/10 2023 22:46 doodha 5116330


25/10 2023 20:08 doodha 5116346


25/10 2023 20:28 bgadk 5116347Utroligt at det lykkedes. Har stadig svært ved at de moderate Republikanere har valgt en valg fornægter som formand, men de var åbenbart blevet bløde i knæene.

Vi får se om han kan lave de nødvendige kompromier for at få USA's regering til at fungere.25/10 2023 22:51 doodha 5116348Ja, men jeg tvivler...

Som dansker er det jo svært at forstå, at de moderate republikanere og demokraterne ikke kunne finde ud af det sammen - og så lade yderfløjen sejle deres egen sø.26/10 2023 05:19 Helge Larsen/PI-redaktør 3116352Der er tydelige tegn på, at investorerne i udvalgte aktier panikker. Derfor kommer værterne i dette afsnit med deres observationer, og hvad der historisk har virket for at sikre investorerne igennem en stormfuld og stressende periode.

00:00 - 01:26 Intro
01:26 - 10:40 Hvad kan du gøre, når aktiemarkedet er i panikmodus?
10:40 - 11:42 Hvad har historisk virket?
11:42 - 19:49 DSV: Fornuftigt eller skuffende regnskab?
19:49 - 27:51 Står på en rentetop?

TRÅDOVERSIGT