Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

ECB: Den sidste rentestigning bør være doseret


116355 ProInvestorNEWS 26/10 2023 07:17
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Hvis ECB i dag vil eksperimentere med den europæiske økonomi, hæver de renten. Hvis de kigger efter de seneste "signaler", går tankerne i den anden retning.

ECB mødes

Investorerne er spændte på, om ECB kunne finde på at hæve renten en sidste gang

Hvis man alene tager udgangspunkt i at 2 % prisstigninger er målet her og nu, vil det være naturligt, hvis den tanke strejfer ECB medlemmerne.

Hvis man derimod tager udgangspunkt i de seneste nøgletal, virksomhedernes udmeldinger og ikke mindst, at arbejdsmarkedet stadig viser stamina, men formentlig er 3-4 måneder bag ved udviklingen, vil endnu en renteforhøjelse være helt udelukket.

En fastholdelse af renterne og indtagelse af en "vent-og-se" attitude, er langt det mest sandsynlige.

Nogle har argumenteret for, at stigende energipriser som følge af uroen/krigen i Israel/Gaza kan gøre det nødvendigt at hæve en gang mere, er efter min mening en fejlkonklusion. Stigende oliepriser drevet af geopolitik har en vækstdæmpende effekt, og bør ikke være en væsentlig inputfaktor.

ECB (fast)holder alle døre åbne

Det mest sandsynlige er, at ECB fastholder sine renter uforandret torsdag. Samtidig vil de forbeholde sig retten til at agere på og efter data, og ikke lægge sig fast på en vej, som de ikke kan afvige fra. Virksomhederne er begyndt at sende tydelige signaler om en europæisk vækstafmatning, illustrereret bl.a. igennem lavere transporterede volumener fra vores egen DSV. At hæve renten endnu en gang er snarere en fejltagelse end rettidig inflationsomhu




26/10 2023 15:13 ProInvestorNEWS 1116365



Efter ti på stribe: ECB fastholder renten

26/10 14:25

Efter mere end et år med pengepolitiske stramninger og en benhård kamp for at for styr på inflationen fastholder Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag sine toneangivende rentesatser.

Dermed er indlånsrenten uændret 4,00 pct.

Det oplyser centralbanken i en rentemeddelelse torsdag eftermiddag.

Beslutningen var på forhånd ventet af økonomer, der har været vidne til hele ti renteforhøjelser på stribe siden juli sidste år.

Blandt 59 økonomer, som Bloomberg News havde indhentet estimater fra, ventede samtlige en uændret rente.

Også ECB's udlånsrente er som ventet fastholdt på 4,50 pct.

I torsdagens meddelelse signalerer ECB også, at renten kan have toppet.

- Styrelsesrådet er fast besluttet på at sikre, at inflationen rettidigt vender tilbage til 2 pct.-målet på mellemlangt sigt. På grundlag af sin aktuelle vurdering finder Styrelsesrådet, at ECB's officielle renter ligger på et niveau, der - hvis det fastholdes i tilstrækkelig lang tid - vil yde et væsentligt bidrag til dette mål, skriver ECB i meddelelsen.

Banken understreger desuden, at den fortsat vil benytte en dataforankret tilgang, når det fastlægger niveauet for og varigheden for de høje renter.

Her vil Styrelsesrådet især basere sine beslutninger på sin vurdering af inflationsudsigterne og udviklingen i den underliggende inflation.

Med rentepausen har ECB i hvert fald midlertidigt sat en stopper for den længste og mest omfattende serie af pengepolitiske stramninger i bankens historie. Samlet er renten hævet med 450 basispoint i perioden juli 2022 til september 2023, og indskudsrenten er på det højeste niveau nogensinde.

Herhjemme ventes Nationalbanken at følge i hælene på ECB senere i eftermiddag.

.\˙ MarketWire



26/10 2023 15:34 ProInvestorNEWS 1116367



Økonomer spår mulig rentetop inden længe efter fastholdt rente

26/10 14:37

Efter utallige måneder med stigende renter og renteløft fra verdens centralbanker kan rentetoppen snart været nået herhjemme.

Det er vurderingen fra flere økonomer, efter at Den Europæiske Centralbank torsdag er stoppet op og har fastholdt den ledende styringsrente for første gang siden juli sidste år.

Det markerer et skifte, efter at renten er blevet løftet uafbrudt ved de ti foregående møder. Dermed er indlånsrenten uændret 4,00 pct., mens også ECB's udlånsrente som ventet er fastholdt på 4,50 pct.

- Vi vurderer ikke, at dagens beslutning blot udtrykker en pause i forhøjelserne fra ECB. Det er helt slut med stramningerne - det er vores klare vurdering. Næste skridt er rentesænkninger - og det sker højest sandsynligt til sommer, skriver Frederik Engholm, chefstrategi i Nykredit, i en kommentar.

En lignende melding kommer fra Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank.

- Meget tyder på, at ECB er kommet i mål med renteforhøjelserne. Herfra vil man holde renten på det højere niveau og lade den højere rente gøre arbejdet færdig med at få inflationen ned på målsætningen, skriver han i en kommentar.

Her henviser han til ECB's fastsatte mål om at bringe inflationen tilbage til 2 pct. på "mellemlagt sigt".

- Til næste sommer forventer vi første rentenedsættelse fra ECB. Naturligvis er alt afhængig af den videre udvikling, og vindretningen hos ECB kan vende igen. Men som kortene ligger lige nu, så tror vi på, at vi har set den sidste renteforhøjelse fra ECB, skriver han videre.

Og det kan vække lettelse hos boligejerne - særligt dem med variabel rente, pointerer han.

- Intet står dog mejslet i sten, og vi er tidligere blevet overraskede. Men såfremt det her reelt markerer slutningen på renteforhøjelser fra ECB, så vil boligejernes rente også være nær rentetoppen, skriver Jeppe Juul Borre.

Også ECB signalerede i sin rentemeddelelse torsdag, at det kan være slut med at hæve renten. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at sænkninger sker lige foreløbigt.

- På grundlag af sin aktuelle vurdering finder Styrelsesrådet, at ECB's officielle renter ligger på et niveau, der - hvis det fastholdes i tilstrækkelig lang tid - vil yde et væsentligt bidrag til dette mål, skriver ECB i meddelelsen.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT