Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier/renter/inflation: Oktober tal


116697 ProInvestorNEWS 14/11 2023 08:15
2
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

I dag vil investorerne ikke mindst fokusere på oktobers inflationsdata, som dog nok er vigtige men ikke altafgørende

Amerikanske inflationsdata for oktober bliver offentliggjort i dag
Forventningerne lyder på at årsstigningstakten falder fra 3,7 % i september til 3,3 % i oktober
På månedsbasis er der forventet en stigning på 0,1 %
Kerneinflationen forventes at være på 4,1 %
Inflationsdata er blevet og er vigtige fordi de i høj grad er med til at sætte rentedagsorden

Vigtige men ikke altafgørende data



Dagens data er vigtige, men formentlig ikke altafgørende

Det er en "kendt" størrelse, at inflationen er på vej ned
Tempoet er (for) langsomt til investorernes smag
Det er formentlig ikke et spørgsmål om retning men om hastighed
Amerikanske investeringsbanker "sidder på spring" til at kalde det "pivot" hvor Federal Reserve vender på en rentetallerken og proklamerer, at nu kan det gå den anden vej med renten. Det er endnu lidt for tidligt, men uret tikker.

I går var UBS ude med en kommentar og forudsigelse om at de forventer lidt mere end en halvering af FED Funds i 2024. Morgan Stanley forventer ligeledes dramatisk lavere FED Funds i 2024 og 2025, og selv om Goldman Sachs ikke forventer en lavere rente, ligeså hurtigt, så kigger de den samme vej med og mod lavere renter

Vi har endnu ikke set ejendomsmarkedet "krakelere" over de høje renter, men det er blot et spørgsmål om tid og udviklingen i beskæftigelsen.
Samtidig kommer inflationskomponenten i huslejer for lejeboliger med en betydelig forsinkelse

Dagens inflationstal er vigtige, men ikke altafgørende. Aktivitetsniveauet er på vej ned i økonomien og der er faktorer, som mangler at falde på plads og give det fulde billede af de samlede rentestigninger de seneste 18 måneder. Investorerne tror det er et spørgsmål om tid før inflationen kommer tilstrækkelig langt ned. Et for højt tal vil være skuffende, men næppe investeringsalarmerende.



14/11 2023 18:21 ProInvestorNEWS 0116709



Økonomer: Lavere inflation i USA end ventet - renten kan have nået toppen

14/11 15:49

(retter næstsidste afsnit, så det fremgår, at Allan Sørensen er cheføkonom i Dansk Industri)

Lavere inflation i USA i oktober kan betyde, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har hævet renten for sidste gang i denne omgang.

Det vurderer Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

- Den lavere inflation er godt nyt, for det betyder, at Federal Reserve formentlig er færdig med at hæve renten i denne omgang, skriver han i en kommentar.

Siden foråret 2022 har Federal Reserve hævet renten 11 gange, og det har på rekordtid bragt renten fra nærmest nul til 5,25-5,50 pct., som den ligger på i dag.

- Inflationen i USA er tilbage på rette kurs. Efter tre måneder med stigende eller uændret inflation, så aftager inflationspresset igen i USA, skriver Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Inflationen var 3,2 pct. i oktober mod ventede 3,3 pct. I september steg de amerikanske forbrugerpriser med 3,7 pct. på årsbasis.

I tredje kvartal voksede den amerikanske økonomi med 1,2 pct., og tempoet er fortsat højt på arbejdsmarkedet.

- En stærk amerikansk økonomi udgør et dilemma for Federal Reserve. Centralbanken skeler særligt til amerikanernes lønstigninger, der stadig er til den høje side. Derfor holder Federal Reserve også døren på klem for at hæve renten yderligere, skriver Kim Blindbæk.

Han understreger, at Sydbank fastholder forventningen om, at renten har ramt toppen i USA.

- Der er dog ingen tvivl om, at Federal Reserve er klar til at reagere med en renteforhøjelse, hvis inflationen igen tiltager, eller hvis arbejdsmarkedet og lønstigningerne ikke snart køler mere af, skriver Kim Blindbæk.

Den amerikanske centralbank får både nøgletal fra jobrapporten og flere inflationstal inden årets sidste rentemøde.

- Disse to rapporter bliver meget afgørende for, om renten skal sættes op eller holdes i ro, skriver Allan Sørensen fra Dansk Industri.

- Fortsætter inflationen ned i den kommende inflationsrapport, så tror jeg ikke, at vi får flere rentestigninger, fortsætter han.

.\˙ MarketWire



15/11 2023 07:09 ProInvestorNEWS 0116718



Feds Barkin er ikke overbevist om sejr over inflationen

14/11 17:06

Selv om der er sket "væsentlige fremskridt" i opbremsningen af den amerikanske økonomi, skal der mere til at overbevise Thomas Barkin, der er chef for Federal Reserves afdeling i Richmond, om, at inflationen gnidningsfrit vil bevæge sig mod 2 pct. nu.

Det fortæller han ifølge Bloomberg News ved et arrangement i Westminster, South Carolina, efter at der tirsdag er offentliggjort en større afmatning i den amerikanske inflation end ventet.

- Jeg er bare ikke overbevist om, at inflationen nu vil glide gnidningsfrit ned mod 2 pct., siger Thomas Barkin.

Den amerikanske centralbank har et mål om en inflation på 2 pct. om året. I oktober aftog den til 3,2 pct. fra 3,7 pct. måneden før, mens økonomer adspurgt af Bloomberg News havde sat næsen op efter 3,3 pct. Desuden aftog kerneinflationen til 4,0 pct. fra 4,1 pct. Økonomer havde ventet en uændret prisstigningstakt.

- Inflationen er gået ned, men meget af faldet skyldes delvist en vending fra prisstigningerne under covid-19, der var drevet af højere efterspørgsel og et manglende udbud, siger centralbankchefen.

Han vurderer videre, at inflationen i bolig- og lejepriserne samt serviceinflationen fortsat er over det historiske niveau.

Federal Reserve går i den rigtige retning, siger Thomas Barkin, men flere nøgletal på det seneste "har vist en økonomi, der synes forbløffende modstandsdygtig".

Richmond-chefen bakker tirsdag op om centralbankens beslutning om at fastholde renten ved sit seneste rentemøde på 5,25-5,50 pct.

Federal Reserve indleder 12. december årets sidste rentemøde, der afsluttes 13. december. Her venter markedet utvetydigt endnu en fastholdelse af renten.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT