Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

US stat flår kontrakt i stykker om wegovy til 25.000 ansatte


118288 troldmanden 26/1 2024 12:08
Oversigt

Novo Nordisk har sin amerikanske produktion i staten North Carolina. Men staten og Novo lægger lige nu arm om hvorvidt statens ansatte (700.000) og deres familie skal have adgang til Wegovy eller ej.

De statsansatte har igennem deres forsikring haft adgang til Wegovy. Ved indgangen til 2023 var der 5.000 personer der fik wegovy. Ved udgangen af 2023 var det tal steget til 25.000 og væksten så ud til at ville fortsætte.

Novo gav staten en rabat på 40% så det kostede $800 per person/mdr vs listepris på $1350. Men selv med 40% rabat så er udgifterne løbet løbsk således at wegovy stod for 10% af udgifterne til alt den medicin de ansatte har adgang til igennem forsikringen.

Staten ønskede at stoppe væksten, hvorfor de gerne ville have strammet vilkårene op således det kun var dem der havde aller mest brug for wegovy der kunne få adgang. F.eks ved at hæve BMI grænsen signifikant. Men i kontrakten med Novo stod der at de kun ville yde rabat (40%) hvis der INGEN restriktioner blev påført andet end det som fremgår af FDA godkendelsen. Det har nu resulteret i at per 1/4-24 så ophør dækningen til de 25.000 personer der allerede er på wegovy. Og det skaber nu ganske naturligt en masse ståhej i medierne og inkl de sociale. Forhandlingerne pågår dog stadig

40% rabat er umiddelbart den højeste rabat jeg endnu har hørt om på wegovy. Modsat så udgør 25.000 personer også knap 5% af de amerikanere der pt er på wegovy. Så for novo er det også en stor ting. Og så i deres amerikanske "hjemstat". Modsat så er der SÅ stor efterspørgsels efter wegovy at de 25.000 doser er afsat inden 14 dage. (bortset fra det nok primært er 1,7mg og 2,4mg doser hvor nye patienter skal starte på 0,25mg)

Det er helt sikkert ikke ønsketænkning for novo ,at det nu også er brudt ude i medierne. Men novo er nok primært tilbageholdende fordi de ikke ønsker at starte en kædereaktion.

Hvis de tilbyder stor rabat, samtidig med kunden (staten) får lov til at diktere langt mere strikse adgangskrav, end det som FDA har godkendt. At novo så kan være nervøs for det bliver praksis hos de fleste andre forsikringsselskaber. Ergo at det adresserebare marked hurtig kan reduceres særdeles meget i forhold til den del af segmentet der får wegovy betalt via forsikring.

Om så markedet blev indsnævret 90%, så ville novo stadig ikke kunne følge med i produktionen. Så det får ingen økonomisk konsekvens de næste par år. Men på den længere bane kan det naturligvis få det, om end jeg ikke tror det ender der.

Modsat så står novo foran en meget stor og vigtig label udvidelse med afsæt i SELECT forsøget. Det bliver ikke just nemmere for forsikringen at sige nej til en medicin der reducere risiko med 20%, for alvorlige kardiovaskulære events, herunder død.


Hvis vi så retter fokus mod Europa, og ser på wegovy lancering i UK og Tyskland, så er der faktisk i de lande lavet en meget mere fokuseret markeds entry. Hvor man netop i samarbejde med myndighederne har rette de første "få" doser specifikt mod dem der har størst gavn af det. I UK var det hmmm BMI40 eller BMI45 der blev grænsen. Efterhånden som novo kan levere større og større mængder af wegovy vil adgangen til medicinen så også blive bredt ud.

Så det er ikke lutter lagkage at have udviklet en medicin der fuldstændig ændre på perspektiverne for behandling af fedme. Der skal også træffes en masse forskellige etiske såvel som økonomiske vigtige beslutninger undervejs.

https://www.wral.com/story/cutting-weight-loss-drug-costs-comes-at-high-price-for-nc-health-plan/21234068/

https://www.wral.com/story/nc-state-health-plan-votes-to-end-all-coverage-for-wegovy-and-other-weight-loss-drugs/21252674/


PS 25.000 ansatte ud af 700.000 er 3,6% der er på wegovy. Deres familie har dog også adgang, så ved 4 personer per husstand er det knap 0,9%. Det er faktisk en MEGET stor andel i forhold til US som helhed. Faktor 4-5X højere.(stadig lavere end 1,1% danskere på wegovy) Det er også lidt interessant.



28/1 2024 14:22 troldmanden 2118347



Update der kun gør sagen endnu mere interessant

Jeg skrev ovenfor at de 700.000 er ansatte, og der så dertil er familie, hvilket jeg for eksemplets skyld satte til 4 personer per husstand.

Nu har jeg så været inde og læse på selve NC State Health Plan.

Ved udgangen af 2023 var der lige knap 740.000 personer der bliver dækket af denne forsikring. Det betyder at det er 3,3% af deres medlemmer der aktuelt får wegovy. 3,3%....!!På landsplan taler vi under 0,2%. 3,3% med den gældende rabat svare til over 600 mia kr i årlig omsætning!

Med ovenstående i mente, så har novo nok været lidt for insisterende. Der er mulighed for at trække meget interessant data ud af sådan en gruppe. Data novo kan bruge.

Staten har sagt de 25.000 der allerede ER på wegovy, kunne få lov at fortsætte så længe novo bibeholdt rabatten på 40%. Men der har novo så insisteret på det punkt i kontrakten der siger alt rabat forsvinder hvis staten begynder at tilføje restriktioner. Og 100% lukket adgang til NYE wegovy patienter er jo netop en restriktion.

Novo er selvfølgelig heller ikke tilfreds med en forsikring der lkke adgang til nye wegovy patienter. Men det er der jo allerede en hel del forsikringer der gør.

Umiddelbart ser jeg det mere som et strategisk play der gik for langt. Novo skulle have bibeholdt rabatten for de 25.000. Og når så der bliver tilføjet hjerte og nyre data til label, så står novo endnu stærkere. Med de data på label så vil forsikringer få svære ved at sige nej nej nej. Men det bliver så nok en meget mere fokuseret risikogruppe der får adgang til wegovy igennem forsikringen.



28/1 2024 15:24 Occam 1118349



Du skriver "...så har novo nok været lidt for insisterende."

Vi må antage, at Novo er overordentlig velinformeret om udbud og efterspørgsel på deres marked. Derfor kan vi se Novos afvisning af NCs ønske om genforhandling som et udtryk for en forventning om, at markedet vil være meget gunstigt for Novo nogle år fremover. Altså at Novos strategi er: "Vi kan sælge alt det, vi kan lave, til fuld pris. Så undgå rabatter."



28/1 2024 15:41 troldmanden 2118351



Ja som jeg også skriver i det første indlæg, så er efterspørgsel SÅ stor at de 25.000 doser/personer hurtigt vil blive overtaget af 25.000 nye patienter. Så min tanke/kommentar skal mere ses i forhold til de har mulighed for at få data for en 3,3% andel af forsikringen. Det er en KÆMPE andel i det nuværende marked. Det er ca 3x højere end DK.

Novo slås helt sikkert hver eneste dag med en masse forsikrings selskaber. Nu er den her bare kommet ud i det offentlige rum, hvorfor novo nu får lidt prygl i div medier, som den store onde pengegriske virksomhed der ikke vil sælge wegovy meeeeget billigere. Men det bliver heller ikke sidste gang vi kommer til at se/høre ligende cases.



TRÅDOVERSIGT