Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Zealand Pharma: Flyver hollænderen videre


118355 ProInvestorNEWS 29/1 2024 08:07
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet



Måske er meddelelsen gået lidt under radaren, fordi Zealand Pharma er på vej til en markedsværdi på 30 mia. En "ejermeddelelse" fortjener dog lidt opmærksomhed og PERspektiv.



En fed udvikling

De seneste år er Zealand Pharma som forvandlet. Selskabet er på vej til at lykkes med en række projekter, men det er først og fremmest som det fede vedhæng til Novo Nordisk, Eli Lilly og overvægt, som Zealand Pharma har vundet sig mange investorers positive opmærksomhed.



Fra 7 til 30 mia. markedsværdi på grund af fedme

Zealand Pharma har en række projekter og "tæt på produkter". For 2 år siden var det midlet mod korttarmssyndromet (SBS), som investorerne tillagde stor og størst værdi. I dag er det projekt/produkt - på trods af gode fase 3 date og den videre færd på vej mod partnerskabsaftaler og FDA "velsignelse", blevet overskygget af deres fedmeforskning og mulighed for sammen med Boehringer Ingelheim, men også derudover alene at blive en betydelig aktør indenfor fedme. En total transformation, som i fredags blev prissat til næsten 30 mia. DKK



Van Herk kom som den flyvende hollænder

Det er så mange år siden, at de fleste investorer slet ikke kender den fortid og udvikling. En af de gange hvor Zealand Pharma havde brug for lidt flere penge til at finansiere deres pipeline. En af de investorer, som dukkede op, var hollandske Van Herk.

Investeringscasen blev dengang af Van Herk fremlagt som "køb 1 og få 5 projekter". Det er i det mindste sådan, jeg husker det. Bag ved det udtryk ligger/lå formentlig, at Zealand Pharma havde en række lovende projekter, hvoraf midlet SBS var det mest lovende kommercielt. Ved siden af var der en række andre projekter og tilsammen gav det 5 muligheder for at få succes med en lav/moderat markedsværdi.



Fedme: Fra den enkeltes udfordring til alles problem

Det var dengang. Længe før Zealand Pharma blev fremhævet indenfor fedme og inden alverdens investorer havde fedme på radaren. Dengang fedme blev anset som en udfordring, som den enkelte skulle finde sine egen løsning og finansiering på og til. Den udlægning er blevet udfordret!



Er 5+1 = 10?

Fedme var ikke en af de ting, som jeg husker Van Herk nævnte blandt de 5 projekter, som de investerede i tillid til. Det er noget som er kommet oveni. Rent faktisk er jeg af den overbevisning, at projektet i dag bærer hovedparten af værdiansættelsen på 30 mia. og stort set hele den positive kursudvikling de seneste 12 måneder kan tilskrives den udvikling. Det viser hvor uforudsigelig en udvikling kan være.



Ejermeddelelse

I fredags kom der så en meddelelse om at Van Herk efter frasalg af aktier var gået under 10 % ejerandel. Helt konkret 9,97 %. Skal investorerne frygte den udvikling og hvad er det for et signal, som bliver sendt:



Oprindelig købte hollænderne ind på omtrent kurs 90, såvidt jeg husker. De har således allerede fået deres 5x og værdien af de "5 projekter er udløst". Betal for 1 og få 5
Van Herk har nedbragt sin andel uden at det har haft nogen som helst kurstrykkende effekt. Det fortæller noget om stemning, forventninger og eufori.
Zealand Pharma hentede flere aktiepenge for et par uger siden igennem en private placement. Et par fonde havde henvendt sig og spurgt om muligheden for og "lov til" at investere
Stemningen er euforisk. Alle investorerne kigger op og fremad. Zealand Pharma er kommet med i C25 indekset, men de har aldrig præsteret i nærheden af break-even og kommer heller ikke til det de kommende år.

Diabetes hjemmebane med klar fordel

Værdien af Zealand Pharma afspejler en meget stor forventning til først og fremmest det som deres pipeline indenfor fedme kan. Fra Novo Nordisk og Zealand selv ved vi, at hjemmebanefordelen indenfor diabetes giver gode forudsætninger for succes indenfor fedme og måske også andre sygdomsområder.



Ingen plads til fejltagelser

Det er det som investorerne godt kan lide. Van Herk flyver næppe helt videre, men nedbringelsen af ejerandel betyder formentlig, at der ikke er nye revolutionerende partnerskaber kortsigtet lige om hjørnet. De har hjemtaget en del af deres store gevinst, som måske skal sættes i spil andre steder. Stemningen er god; nærmest euforisk og der er i aktiekursen ikke levnet plads til fiaskoer.



Figur 1: Kursudvikling Zealand Pharma vs OMX C25, 1 år

Kilde: Nordne

ZEAL.CO




29/1 2024 09:31 Hansen 5118357



Jeg er lidt nysgerrig på hvad der menes med:
"nedbringelsen af ejerandel betyder formentlig, at der ikke er nye revolutionerende partnerskaber kortsigtet lige om hjørnet"
Har en stor aktionær informationer, som ikke er tilgængelig for alle?
Eller er det bare en tolkning af Van Herks fortolkning?



29/1 2024 10:29 Pansen 5118358



Van Herk har været større investor i meget meget lang tid. De er måske dem som har den bedste mulighed for at have en mening om hvad der sker og rør sig af alle investorer i Zealand Pharma. Det vil efter min mening være underligt, hvis de ikke skulle være godt orienteret om hvordan investorerne tænker om udviklingen. Det er min vurdering. Jeg har ingen grund til at tro, at udvalgte investorer får særbehandling. Læs venligst indlægget i sin helhed.

Hilsen
Per



29/1 2024 12:10 AWIN 4118362



Jeg går ud fra Van Herk var med i den rettede emission i 2023, og når man er med der, betyder det jo insider information til de medvirkende, for at overbevise dem. Men ligesom alle andre, kan ZP kun spå, og ikke vide om fremtiden. Reelt er der jo heller ikke rigtig sket noget siden den rettede emission, udover kraftig kursstigning og massser af positive udmeldinger fra ZP, allermest om fedme, og ønsket om at gå selv med store dele af fedme, som Boehringer ikke er involveret i. Men lad os nu se, jeg tror, som mange andre, at der vil komme et eller flere bud omkring partnerskab mere end opkøb, og de vil være så gunstige, at bestyrelsen i ZP, måske mere end Ceo, vil vise sig forhandlingsvenlige.



29/1 2024 12:00 EliotSpitzer 4118361



Jeg syntes at det er værd at bemærke sig at ifølge artiklen "Zealand Pharma-aktionær efter aktiesalg: "Vi bliver omkring 10 pct."" af Tom Frovst, som er i Børsen i dag (29/1-24 så kommunikere Ven Herk at de forbliver som investor her rundt de 10 % det næste stykke tid.

Citat fra artiklen "Dharminder Chahal, investeringschef i Van Herk Groep, siger, at familiefonden vil holde fast i omkring 10 pct. ejerskab af Zealand Pharma.".

Det tror jeg er vigtigt at det bliver så fast så der ikke kommer spekulation om de fortsat tror på ZP.



TRÅDOVERSIGT