Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Er Zealand Pharma til salg og hvem kunne købe?


118392 EliotSpitzer 30/1 2024 23:16
Oversigt

Zealand Pharma's kursen løber op for øjeblikket og der er mange spekulationer om det evt. er fordi der er et opkøb på vej. Eksempelvis delt YPE i chatten følgende:

"En af grundene til, at Zealand har gjort det så godt, er, at det er unikt," siger Suzanne van Voorthuizen, analytiker hos Van Lanschot Kempen i Holland, som har fulgt aktien i omkring fem år, i et interview. Zealand er "sandsynligvis den eneste small/mid cap investeringscase i Europa, hvis man ønsker at komme ind i fedme"."

Og her et andet citat fra artiklen " Zealand Pharma, a new competitor for Novo Nordisk?" (January 24, 2024, MarketScreener.com, Roxane Nojac):

"Jeg tror fortsat på, at Zealand Pharmas position, som en nøglespiller i den næste bølge af fedmebehandlinger vil fortsætte med at drive aktiekursstigning i 2024," siger Jefferies-analytiker Lucy Codrington, som også har rangeret aktien blandt sine nuværende favoritter i den europæiske mid-cap segment.

Men der er også aktører end Zealand Pharma, som er relevante at have øje på. Finacial Times har i artiklen: "Obesity drug challengers will struggle to break into plus-sized market" omtalt:

Carmot Therapeutics
"Californiens Carmot Therapeutics arbejder på GLP-1 og andre analoger, der lover at blive relativt veltolereret. Roche indvilligede for nylig i at købe virksomheden for op til $3 mia. Planen er at kombinere Carmots lægemidler med dem i det schweiziske selskabs pipeline med henblik på at bevare muskelmassen."

Amgen
"Forbedring af leveringsmekanismer er en anden differentiator. Amgens fedmebehandling AMG 133 kan muligvis kun kræve månedlige, ikke ugentlige, injektioner."

Eccogene
"En pilleformulering er attraktiv: I november indgik AstraZeneca en licensaftale med Kinas Eccogene for et oralt lægemiddel én gang om dagen."

Men FT artiklen omtaler også Zealand Pharma:

"Tag eksempelvis det danske biotechselskab Zealand Pharma. Det har en markedsværdi på kun 3 mia. USD, mindre end 1 procent af Novo Nordisks. Ligesom sin landsmand er aktiekursen fordoblet i løbet af de seneste 14 måneder. Det er ved at afprøve Survodutide, udviklet med Boehringer Ingelheim, sammen med et lægemiddel i tidligere stadier, petrelintid. Dette efterligner amylinhormonet og kan have færre bivirkninger. Hvis det lykkes - en en-ud-fem chance - kan det have $10 mia. topsalg, forudser Jefferies.".

Siden FT artiklen blev offentliggjort er ZP's værdi steget yderligere. Zealand Pharma markedsværdi er for øjeblikket ca. 30 mia DKK (ca. 4.35 mia $). Hvem kan betale den værdi plus en gevindst ved et evt. opkøb? Ja, Goldman Sachs har i sommeren 2023 publisheret en artikel under overskriften "Pharmaceutical companies have $700 billion for acquisitions and investment", hvilket peger på at der er penge til den type opkøb, hvis nogen af de store farmaceutiske selskaber ønsker at købe. Artiklen ser også på hvad der er attrativet at købe indenfor lægemidler og hvorfor de store farmacetiske selskaber ser på dette. I Goldman Sachs artiklen står der:

"Der er en enorm interesse for M&A drevet af det faktum, at medicinalvirksomheder står over for store klipper mod slutningen af årtiet med omkring 200 milliarder dollars i omsætning, der vil udhules som følge af patentudløb, der vil give mulighed for konkurrence fra generiske lægemidler.
Medicinalindustrien har brug for vækst og sidder på en enorm mængde kontanter. Den ildkraft, som vi har beregnet - dvs. kontanter plus beskeden gearing - beløber sig til $700 milliarder dollars globalt. Baseline-forventningen er, at der vil være fortsat M&A, selvom der på det seneste har været øget fokus på regulatorisk usikkerhed, især når det drejer sig om større handler"

Og lidt senere i Goldman Sachs artikel.

"Hvilke lægemddel-kandidater er i fokus?
Fedmemedicin, er et område. Der har været en enorm mængde innovation på dette område, og investorernes entusiasme er høj på det, der kunne være en af de største produktcyklusser, som denne sektor nogensinde har set. Nogle prognoser størrelser også det samlede adresserbare marked nord for 100 milliarder dollars.

Når det er sagt, antyder diskussioner fra konferencen, at feltet stadig er i sin kommercielle og videnskabelige vorden. Vi har stadig meget at lære i betragtning af kompleksiteten af fedme og dens forbindelse til mange andre sygdomme. Til det formål er det højst usandsynligt, at de to aktuelt godkendte lægemidler i tilstrækkelig grad vil adressere markedet over tid. Der sker meget i R&D-pipelines på tværs af flere virksomheder, der prøver nye tilgange, der enten bygger på det, vi har set, eller som afprøver nye tilgange sammen.

Vi hørte også om lovende udvikling inden for områder som Alzheimers og genterapi, samt meget lovende innovation og videnskabelige fremskridt på tværs af flere andre terapeutiske modaliteter."

Jeg syntes det er værd at bemærke at Goldman Sachs lagde kontor-facilliteter til Zealand Pharma's R&D day. Den dag matchet nemlig fint hvad Goldman Sachs omtalt som interessant overfor.

Men hvem er så potentielle køber af ZP?

Eli Lilly og Novo Nordisk er allerede de to store etablerede spiller på salg af fedme medicin. Jeg tror slet ikke at Novo Nordisk har nogen planer her. De har mange ting i egen pipeline. Eli Lilly kan være en mulighed men jeg syntes ikke det er oplagt.

AstraZeneca har siganleret at de er interesseret i fedme-omådet. Men de har lige lavet en stor aftale i Kina. Så de har i hvert fald noget på gang.

Roche har også lige lavet en stor aftale på fedme-omårdet og jeg tænker at de har skal lige ha spidst den mundfulld først.

Sanofi har siganleret at de ser på fedme området og de har ikke lavet nogen skaktræk endnu.

Novartis måtte sidste år opgave klinisk udvikling af en lægemiddelkanidiaten, MBL949, indenfor fedme og dette har sat dem tilbake. Novartis kunne muligvis være på udkig efter et opkøb indenfor fedme.

Pfizer har også haft problemer med udvikling af lægemiddelkandidater indenfor fedme og de har tidligere være gode på opkøb. Men jeg mener at kunne huske at Per Hansen i en artikel har argumenteret for at han ikke se dette scenario som særlig sandsynlig.

Merck har signaleret at de vil ind med produkter indenfor fedme. De kan derfor være en potentiel køber. Merch har selv efinopegdutide i udvikling på indikationen NASH og dette ligger indenfor den store "Metabolisk syndrom"-parably, som er fedme behandling i bred forstand. Men det kunne godt tænkes at de vil have flere ben at stå på. Jeg mener også at det er sådan at Merck har dette lægemiddel på licens fra Hanmi Pharmaceutical og at i USA er dette lægemiddel på licens til Johnston & Johnston. Her skal det bemærkes at J&J's CEO siger at han vil IKKE ind i fedme markedet.

Endelig så er det Boheringer Ingelheim, som ZP jo allerede jobber sammen med. De har dog også et stort samarbejde med danske Gubra. Det er oplagt at BI ville købe ZP men jeg forstå så ikke at de allerede har gjort det for et stykke tid siden da ZP var meget billiger. De har trods alt arbejdet sammen i mange år. Men det kan være at positive fase II resultater vil ændre synet på dette fordi de videre frem kommer BI til at betale en del i royalty og milepæle, hvis dette kommer på markedet med både NASH og fedme indikation.

Jeg har været pessimistisk med hensyn til et opkøbsscenrio for ZP men den seneste kursudvikling har fået mig selv til blive lidt mere åben for den mulighed. Det ligner at noget forgår i kulissen.

ZP har også en del aktiver, som kan sælges fra og være med til at finanserer en opkøbsaftale for et større farmaselskab. Bare alene frasalget af de to produkter som er i regulatoriske fase er ikke en ubetydenlig værdi. Der er jo også en kassebeholdning som skal trækkes fra den nuværende børsværdi. Så ZP er ikke uaccptablt dyr for et stort pharmaselskab, der er sulten på en lidt mere moden pipeline.

Jeg har ikke noget klar ide om, hvem som kunne vælge at komme med et bud men med de voldsomme stigninger den senest tid kunne der måske været tegn på at noget sker i kulissen.

Jeg kan fortsat heller ikke glemme at jeg stod i Schiphol i April 2023 og læste i Bloomberg om at ZP havde hyret Centerview - " Zealand Pharma Taps Centerview to Explore Partnership Deals; Firm seeks partners for rare disease, dasiglucagon treatments; Process may lead to takeover interest from pharma companies" (Bloomberg, Dinesh Nair & Manuel Baigorri, April 12/13, 2023). Centerview er måske de bedste i verden til at lave biotech transaktioner. Du sætter ikke den type investment bankers igang med at lave en avtale på eksempelvis "hyperinsulin" projektet. De laver de store aftaler og jeg har ikke set deres signature på noget omkring Zealand Pharma endnu.

Men nu får vi se hvad der sker!31/1 2024 06:55 Milito 7118394Endnu et glimrende skriv fra din pen af.

Angående Centerview. Som jeg husker det gik diskussionen herinde på om Van Herk havde bestilt dem. Nogenlunde samtidig var Van Herk ude i en Børsen artikel og nævner at de ser ZP som en opkøbskandidat. Spørgsmålet om deres reducering af aktier (åbenbart muligt udenfor børsmarkedets handelsoversigt) betyder en større eller mindre appetit på opkøb.31/1 2024 06:57 Milito 6118396Jeg fandt dette glimrende indlæg som du skrev om Van Herk og ZP sidste år. Det er bestemt værd at læse.

https://www.proinvestor.com/boards/112211/31/1 2024 08:48 Svingtraderen 4118406stor tak for glimrende skriv ES31/1 2024 11:14 EliotSpitzer 8118413Van Herk har reduceret i beholdning af ZP-aktier. Dette tolker jeg som at de gerne vil tag risikoen ud af "casen". Her er lidt firkantet betragtninger fra min side om hvad jeg tror de gør for øjeblikket. De har med salget af aktier nu sikret de penge som de oprindeligt investeret. Men hvorfor gør de så det, hvis der er potentielt mere upside? Jeg tror at de er klar over at de ikke længere kontrollere ZP's skæbne. Der er kommet en række andre storaktionær som nu også skal have en stemme i eventuelle forhandlinger om eksmepelvis et bud på selskabet. Der er også en risiko for at negativ tilbakemelding på BI's NASH studiet kan have en signifikant negativ effekt på kursen. Van Herk spiller derfor ikke med mere end hvad der er fortjenesten nu.31/1 2024 14:21 EliotSpitzer 7118419Milito - I det indlæg er der en pointe som er værd at trække frem igen.

"Van Herk Investment har et mønster, hvor de køber lidt over de 10 % som kan blokker et indløsningstilbud efter Europæiske regler. Så ligge de et stykke tid med aktien men bliver så involveret i strategisk situtuation, som stor partner aftale eller salg, hvor værdierne i det pågældende biotech selskab kan blive synlig."."

Derfor er det værd at notere sig at de nu er under 10%.

Det skal også bemærkes at Polar Capital har lagt sig lige under 10%.31/1 2024 17:37 EliotSpitzer 7118423I mit debat indlæg peget jeg på at Centerview er dygtige indenfor biotech. Jeg omtalt også i mit indlæg at Carmot Therapeutics var blevet opkøbt af Roche. Det var var Centerview som var rådgiver for Carmot. Da Novo Nordisk opkøbt Inversago Pharma som er indenfor fedme var det også Centerview som rådgav. De har derfor helt sikkert en god forståelse af transaktkioner indenfor fedme-området og særlig ved at rådgive opkøbstarget.

Her er et lidt ældre link (Nov 2022) men det uderstreger Centerviews position når de ligger som nummer 1 med 59 deals og hvor nummer 2 er Goldman Sachs med 29 deals o så J.P. Morgan med 23 deals.

https://www.biopharmadive.com/news/centerview-biotech-pharma-deals-acquisitions/635977/

Her er her er lidt kommentarer fra Centerview's Eric Tokat (biotech’s most prolific dealmaker) fra 2024:

https://www.statnews.com/2024/01/08/at-jpm-biotechs-most-prolific-dealmaker-sees-a-rosy-2024-for-acquisitions/1/2 2024 22:42 Sukkeralf 3118468EliotSpitzer har du undersøgt hvor nemt BI/Zealand Pharma får ved at producere Survodutide, såfremt de altså når markedet?

Produktionskapacitet til fuldsyntetiske peptide hænger ikke på træerne og deres peptid ser måske tillige lidt besværligt ud?

Mvh
Sukkeralf2/2 2024 22:09 EliotSpitzer 2118504Sukkeralf - Jeg er ikke sikker på hvem de vil bruge i fremtiden for kommerciel skala produktion men jeg ved at de frem til nu har brugt PolyPeptide til API (= peptid) produktion. De er ret store og kan helt sikkert skalaer op til et pænt niveau. Men jeg er sikker på at BI's produktionsteam allerede er igang med at evaluerer muligheder og finder løsninger på flaskehalse afhængig af hvad volumen de forestiller sig.5/2 2024 17:15 Manfred 2118558Med dagens kurs koster Zealand Pharma kun 30 milliarder. Det
Er snare spørgsmålet om Hvor længe der går før de ryger til udlandet?6/2 2024 22:51 YPE 1118598Husk at der skal gives en ordenlig præmie oven i de 30 milliarder, ellers er jeg som aktionær ikke interesseret i en overtagelse.TRÅDOVERSIGT