Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo bygger ny fyldefabrik i Bagsværd til over 1 mia kr.


120113 troldmanden 25/4 2024 14:53
Oversigt

Novo investeringerne i ny produktionskapacitet sker så hurtigt, og med så store beløb, at udvidelser til plus 1 mia ikke længere officielt annonceres.

Miljø og fødevareministeriet har godkendt en ansøgning fra Novo til at udvide og renovere fyldekapacitet i Bagsværd. (afventer evt indsigelser - dateline 6/5)

Af ansøgningen fremgår det, at de både bygger ny kontorbygning/kantine/omklædning (10.821m2 i 2 plan) samt udvider med flere fyldelinjer. Det nævnes at de nuværende fyldelinjer er gamle og ikke så effektive/sikre som nutidens fyldelinker. Og at hele sitet ikke er designet til at man løbende kan udvide med flere linjer.

Der står også at man løbende vil udvide over de næste 10 år.
Det er mig faktisk en anelse uklart, om de 2 nye linjer direkte skal erstatte ældre eksisterende linjer, eller det er ren ny kapacitet.

Anlægsperioden beskriver start april 2024 og med afslutning juni 2026. Dertil skal så lægges xx periode til at indkøre og validere linjerne, således FDA og EMA kan godkende dem.

Der nævnes ikke kapacitet på linjerne. Det laveste jeg har set nævnt af novo er 9 mio fyldninger på ét år på én linje. Det var en ordre placeret i 2020. Altså længe inden de oplevede pludselig kæmpe pres på deres kapacitet. Så det vil nok være en fair antagelse, at estimere de nye linjer kan køre noget mere end 9 mio igennem hvert år. Der findes fyldelinjer der kan håndtere plus 30 mio fyldninger om året.

Tilbage i 2021 satte novo gang i udvidelse med endnu en ny linje i Gentofte. Der blev udbygget med 1500m2, og projektet havde et samlet budget på 780 mio. Så det vil være fair at antage den nye udvidelse i Bagsværd, er budgetteret på den pæne side af 1 mia kr.

Nedenstående er fra deres regnskab.

"In August 2021, the Company began the construction of a new pre-filled syringe line in Gentofte, Denmark, to expand the finished product capacity for Rare disease and GLP-1 products.

The line is expected to be operational during 2024 and its production area is expected to be 1,500 m2.
The expected amount of expenditures for this facility is approximately DKK 780 million with realized spend of DKK 357 million as of December 31, 2022."

Vi kan som nævnt ikke se om det er 100% ny kapacitet, eller kun en øgning ved at kassere 2 gamle linjer med 2 nye mere effektive linjer. Så om det giver 5 mio eller 50 mio ekstra fyldninger står for nuværende uklart.

For eksemplets skyld så svarer 13 mio fyldninger, til 1 mio persons brug af ozempic og wegovy i et helt år. (gælder ikke wegovy i US da de benytter single-use pens. Ergo skal der 52 mio til et års forbrug)

1 mio personers årsforbrug af ozempic i US, svarer til ca 30 mia kr med de nuværende ozempic priser.

Novo har pt gang i mindst 5 inhouse udvidelser af fyldekapacitet. Plus købet af Catalent




TRÅDOVERSIGT