Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 24 Maj kl 15.00 Læs mere her

Novo Nordisk reducerer Ozempic prisen signifikant i Danmark


120223 troldmanden 1/5 2024 10:35
Oversigt

Som de fleste nok allerede har set, så sænkede Novo prisen på ozempic i aftes med virkning fra i dag. 34% er prisen blevet sænket med.

Jeg er noget overrasket over denne udvikling, og særligt timingen deraf. Netop nu hvor Bernie Sanders i US lægger pres på novo for at sænke US priserne, som i forvejen er plus 100% dyre end de fleste lande i Europa.

Novo har sænket priserne i forbindelse med at lægemiddelstyrelsen i dag har ændret på tilskudsreglerne til GLP-1 stofferne i diabetes.

Per 25/11-2024 kan man KUN få tilskud til Ozempic, Rybelsus og Trulicity, hvis man har afprøvet anden og billigere diabetes medicin inden da. Lægemiddelstyrelsen fortælle, at ca halvdelen af de ca 100.000 dansker der i løbet af 2023 benyttede Ozempic, aldrig havde fået diabetes medicin før de pludselig startede på Ozempic.

Det giver fint mening at man strammer op på disse procedure.
Vi har hørt meget om tilskudsudgifter til Ozempic der eksploderede i løbet af 2023. Tallet 1,4 mia har fremgået meget.

Af nedenstående billede kan man se at tilskuddet faktuelt var 1,276.mia i 2023. Massiv stigning fra 580 mio i 2022. Det var som sådan ikke fordi antallet af personer/recepter blev mere end fordoblet i 2023. 77.910 personer i 2022 og 91.844 personer i 2023.

Stigningen i antal recepter steg kun med godt 30%. Men parallel import eksploderede i 2023. Altså hvor nogle selskaber har købt ozempic i andre lande, for så at sælge dem signifikant dyre i DK. DET har været den primære årsag til eksplosionen i udgifterne.

Man kan også se at tilskuddet i januar og februar (96,85 mio og 86,85 mio kr) er faldende igen.
Jeg er ikke helt med på hvorfor Novo nu sænker prisen med 34%. Det er muligt lægemiddelstyrelsen har sat en pistil for novos pande og krævet denne reduktion, ellers ville de helt fratage tilskudsmulighederne.
Spørgsmålet er så om det på både den korte og mellemlange bane, har været strategisk smart eller ej med denne reduktion. En reduktion for at sikre max 1 mia kr i oms.

Alt andet lige vil der blot komme endnu større pres på novo for at reducere prisen nogenlunde tilsvarende i en række andre lande. Og ozempic omsatte for 96 mia sidste år, og med en forventning på den gode side af 120 mia i år. Så vil vi se det beløb hen over året reduceres med ca 1/3?
Og får det en potentiel afsmittende effekt på Wegovy priserne? Stort set alle i Europa betaler dog selv det fulde beløb for wegovy, så der er ikke et sådan pres. Men hvad med de store forsikringsselskaber i US.

En mulig opjustering i morgen ser hvis noget mere tåget ud end for blot 24 timer siden. Og det kan alt andet lige også få afsmittende effekt på LLY der ellers lige opjusterede i går.

Worst case så vil vi se prisreduktioner hen over året, så priserne ved udgangen af 2024 er reduceret med ca 34%. Det vil ikke få fuld impact på 2024 regnskabet. Det vil vi i så fald først se i 2025.
Worst case så mister de ca 1 års vækst. Ozempic, rybelsus og wegovy forventede at indbringe godt 30% vækst på novo top og bundlinje. Men efter disse mulige globale prisjusteringer, så vil den underliggende massive volume vækst få den overordnede vækst tilbage på sporet igen.

Novo kan potentielt have en joker i baghånden.

Vi hørte i går LLY fortælle at de i 2. halvår 2024 vil have MINDST 150% flere salgbare doser end samme periode i 2023. Fordi de får tilgang af et stort antal multi dose pens fra 2.halvår.

HVIS nu novo også får signifikant stor volume tilgang, signifikant mere end hvad markedet hidtil har indregnet, så kan en del af den ellers tabte 34% vækst hentes den vej rundt.
Morgendagens regnskab og ikke mindst analytikerpræsentationen, bliver særdeles interessant og afgørende for retningen de næste 12 mdr.

Data på nedenstående billede kommer fra sundhedsstyrelsen.


ozempic, rybelsus, NVO
1/5 2024 20:41 troldmanden 6120232Overraskende stærk luk i dag. Næsten som om markedet ikke har set ozempic nyheden. Eller at det bare er mig der trækker tråde til noget der ikke trådes kan.

Så mangler vi bare de alligevel opjustere i morgen, og viser hvor pokalen skal stå :−)TRÅDOVERSIGT