Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

DB Schenker. Derfor står APM overraskende godt


120725 ProInvestorNEWS 3/6 2024 06:45
Oversigt

Kommentar fra Per Hanen, Investeringsøkonom, Nordnet



Det plejer at være sådan, at afkast i et DSV førerhus er større end den kursfremgang, som A.P. Møller-Mærsk over tid kan sejle hjem. Sådan var det også i starten af 2024, men de seneste måneder er det ændret. Her er indblikket i, hvordan investorerne tænker om det spændende og kursdrivende event som DB Schenker er for de to selskaber i 2024.



DSV kører med mindre konjunkturfølsomhed

DSV har for vane at køre stærke afkast hjem. År efter år. De ejer kun i meget lille omfang deres "udstyr". De leverer varer fra fabrik til dør og til slutkunden med en begrænset eller mindre konjunkturfølsomhed.



DSV kører (normalt) forrest

DSV er gode til at tilpasse sig. De har altid været ekstremt disciplinerede og den kombination holdt sammen af hårdt arbejde har over tid givet fremragende og for mange andre selskaber misundelsesværdige resultater.



A.P. Møller Mærsk ejer rate- og konjunkturfølsomheden

A.P. Møller Mærsk ejer den kapacitet, som de udbyder. I tider med høje rater giver det mulighed for at tjene helt ustyrligt mange penge. I perioder med overudbud og underefterspørgsel følger indtjeningen rateudviklingen ned. Som bølge op- og nedture.



Et anderledes år

2024 har været "anderledes". Året startede med forventningerne om et svagt og presset containermarked, som skulle til at absorbere de mange nye skibe, som blev bestilt i kølvandet på coronapandemien i 2020/2021 og leveret nu 3-4 år senere, hvor der er lidt for lidt at sejle med og lidt for mange skibe, der udbyder deres kapacitet.

Det giver normalt lave rater og en skuffende indtjening. Det var også det som investorerne havde indstillet sig på. Det samme havde A.P. Møller-Mærsk, da de ad 2 omgang advarede investorerne om udfordrende tider.



Flere advarsler i 2023

Den første advarsel kom i forbindelse med 3. kvartalsregnskabet for 2023 og forventningerne til afslutningen på sidste år. Den anden kom i forbindelse med årsregnskabet og prognosen for 2024. I begge tilfælde kom aktien ud på dybt vand.



2024 meget bedre end frygtet

Det er dog gået meget anderledes. Uroen i Mellemøsten giver højere rater og stærkere end forventet indtjening. A.P. Møller-Mærsk har oppræciseret deres forventninger 1 gang til 2024 indtil videre. Det skete senest til et niveau, som var under der hvor analytikernes estimater allerede var sejlet hen og videre.



Forventet ny opjustering

De højere rater skabt ikke mindst af uro i Mellemøsten har varet længere end forventet, og endnu en opjustering lurer. Aktuelt er konsensus fra analytikere på 6,5 mia. USD i EBITDA, jævnfør Marketscreener.com per 1/6. Den aktuelle opjusterede guidance fra A.P.Møller-Mærsk er 4-6 mia. eller 5 mia. i midtpunktet. Det ligger altså i analytikernes forventninger, at der kommer endnu opjustering, og at 2024 ender med ikke kun at blive hæderligt, men kan overraske meget markant.



DSV skal bruge aktiepenge til at købe for

Meget handler om DB Schenker. Det selskab, som Deutsche Bahn har sat til salg, og hvor både DSV og A.P. Møller Mærsk angiveligt stadig er med i processen.

Hvis DSV bliver det selskab, som byder højest, er der en mulighed/risiko for at handlen skal delfinansieres med udstedelse af nye aktier. Kombinationen af svækkede konjunkturer, som giver mindre at transportere OG udsigterne til at et eventuelt succesfuldt DB Schenker bud afstedkommer aktiesalg, har givetvis kunne mærkes hos investorerne.

Hvis DSV køber kan der blive tale om en trinvis finansiering



Stop for aktietilbagekøb i en periode på 1 år eller mere.
Stop for udbyttebetaling i en periode.
Udstedelse af nye aktier.
Delfinansering ved udstedelse af ny gæld.

Jo mere der gældsfinansieres, jo længere tid kan der gå før aktietilbagekøb og udbytte genoptages. Det er formentlig kombinationen af ovenstående, som har fået investorerne til at være lidt DSV forbeholdne, hvilket er meget naturligt.



Hvis DSV ikke køber

Hvis DSV ikke ender med at købe DB Schenker, vil det omvendt betyde, at der er "penge nok". De penge kan så blive brugt på og til



At købe aktier tilbage
Købe andre selskaber
Fastholde eller forøge udbyttebetalinger

Når udmeldingen om DB Schenker kommer; formentlig i sensommeren, vil aktiekursen i DSV med det samme afspejle det scenarie, som investorerne ser.



A.P. Møller Mærsk "har" pengene

Den økonomiske udvikling i A.P. Møller-Mærsk er langt bedre end frygtet og forventet. Den har en positiv konsekvens i flere henseender og stiller selskabet i en fordelagtig position med flere valgmuligheder:



De kan vælge at købe/ikke købe DB Schenker.
De bedre fragtrater giver en betydelig medvind på bundlinjen og giver en markant forøget fleksibilitet. A.P. Møller Mærsk har aktuelt ingen nettogæld. Tværtimod.
Med udgangspunkt i det nuværende analytikerkonsensus på 6,5 mia. USD på EBITDA niveau tillagt den kontante position, svarer 15 mia. EUR, som har været nævnt som en købspris, på entreprise value (samlet pris inklusive gæld) til omkring 2x EBITDA. Det er rigeligt til at:



Opretholde deres kreditvurdering om investment grade
Giver ingen behov for at udstede nye aktier til finansiering
Giver ingen behov for at udstede ny gæld udover det som direkte skal bruges til finansiering af DB Schenker i givet fald.

Skulle fragtraterne vise sig at holde det nuværende niveau, vil en yderligere oppræcisering af indtjeningsforventningerne for helåret udover det nuværende konsensus på 6,5 mia. ikke være helt urealistisk. Det vil kun forøge fleksibiliteten for A.P. Møller-Mærsk



DB Schenker handel er politisk

Ifølge en Reuters artikel af i sidste uge, er der stadig 4 interesserede køberemner tilbage. Se venligst link. Af denne fremgår at både DSV og A.P. Møller Mærsk er med. Købet af DB Schenker af Deutsche Bahn er ikke kun en økonomisk men også en politisk proces, hvor en del af aftalen formentlig er/kan være, at der er grænser for hvor meget restrukturering (personalereduktioner, etc.), der kan laves. I hvert fald initielt.

Det kan have en betydning for hvem som ender med at købe. Hvad prisen ender med at være, og hvor hurtigt man succesfuldt kan få integreret DB Schenker i det nye selskab.



Figur 1: Kursudvikling, A.P. Møller-Mærsk vs DSV, 2024

Kilde: Nordnet



3/6 2024 08:12 TeamGarlic 4120728



Hvis jeg var APM-aktionær, så ville jeg frygte, at APM købte DB Schenker. APM er ikke kendt for at skabe værdi af deres tilkøb - snarere tværtimod.
Som DSV-aktionær er jeg lidt delt i 2: vil gerne have rettet op på performance her og nu, men omvendt skaber DSV historisk set bare god værdi ved tilkøb. Så det er en lidt interessant situation.



3/6 2024 09:04 3kilofisk 4120729



Der har været meget hype omkring schenker. Så i første omgang kunne jeg frygte at prisen bliver for høj.



3/6 2024 09:25 TeamGarlic 3120731



Ganske enig, 3kilofisk! Det er et politisk salg og mit indtryk er ikke, at det tyske system bare overlader DB Schenker frit til markedet. Så dyrt kan være på mange måder. Der skal givet ryddes meget op og sættes i system.



TRÅDOVERSIGT