Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Maersk: Opjustering over konsensus med kursstigning


120757 ProInvestorNEWS 4/6 2024 06:52
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

PM opjusterede i går sine forventninger til 2024. Det bør give en kursstigning

APM begyndte 2024 ganske forsigtigt med sin guidance.
Den første 2024 forudsigelse lød på 1-6 mia. USD i positivt EBITDA
I går opjusterede APM for anden gang sine indtjeningsforventninger.
Denne gang til 7-9 mia. USD i EBITDA og EBIT på 1-3 mia., hvor året startede med 0 - minus 5 mia. USD
Opjusteringen kommer ikke som en overraskelse.
Forud havde analytikere et konsensus på 6,5 mia. i EBITDA med et sporadisk positivt EBIT resultat lige over 0, og forventede således et årsresultat væsentlig over Maersk' eget estimat.
Seneste guidance fra A.P. Møller-Mærsk lød på et EBITDA på 4-6 mia., og altså væsentlig under konsensus før opjusteringen.

Opjustering over konsensus vækker glæde

Da APM opjusterede sine forventninger sidste gang, var det til et niveau, som lå under analytikernes konsensus. Det gav kursfald. Nu opjusterer APM så igen til et indtjeningsniveau, som ligger over forventningerne. Det betyder, at analytikerne skal opjustere deres estimater, og det gør formentlig den gode forskel, når aktiehandlen starter senere i dag.



4/6 2024 06:57 ProInvestorNEWS 0120759



Mærsk opjusterer resultatforventningerne med 3 mia. dollar på driften

4/6 06:34

A.P.Møller-Mærsk har mandag aften opjusteret sine forventninger til 2024 med 3 mia. dollar på driften.

Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen.

Mærsk ser nu det underliggende driftsoverskud (EBITDA) lande i 7-9 mia. dollar mod tidligere 4-6 mia. dollar.

Buddet for EBIT sættes samtidig op til et positivt interval på 1-3 mia. dollar sammenlignet med oprindelige mellem minus 2 mia dollar og nul.

Desuden ser rederikoncernen en positiv pengestrøm i år på mindst 1 mia. dollar, mens selskabet tidligere havde indikeret en negativ pengestrøm på 2 mia. dollar.

- På baggrund af den stigende efterspørgsel i containermarkedet og forstyrrelserne forårsaget af situationen i Det Røde Hav, ser A.P. Møller-Mærsk nu ligeledes et øget pres på terminalerne, særligt i Asien og Mellemøsten, samt yderligere stigninger i containerfragtrater, hedder det i meddelelsen.

- Udviklingen sker gradvist og forventes at bidrage til et bedre finansielt resultat i andet halvår af 2024.

Det er anden gang i 2024, at containergiganten opjusterer sine forventninger. Eller oppræciserer. Det skete nemlig senest i starten af maj i forbindelse med regnskabet for første kvartal, da bunden af indtjeningsprognosernes interval blev sat op.

- I den seneste måned er containertransportmarkedet gået ind i en ny fase drevet af forstyrrelserne fra den igangværende krise i Det Røde Hav og de efterfølgende effekter på globale forsyningskæder. Mens efterspørgslen efter containertransport forbliver stærk, er forsyningen blevet negativt påvirket af aflyste sejladser, længere ruter, udstyrsmangel og forsinkelser, der fører til øget trængsel i flere nøglehavne i Asien og Mellemøsten, udtaler topchef i Mærsk, Vincent Clerc, i en pressemeddelelse og fremhæver en "øjeblikkelig og markant indvirkning" på fragtraterne.

- De fortsatte trusler mod handelsskibe i Det Røde Hav og voksende flaskehalse i forsyningskæden indikerer, at denne situation ikke vil forbedres snart. Der vil blive brug for mere kapacitet end forventet for at løse disse problemer og stabilisere den globale forsyningskæde.

I forbindelse med årsregnskabet for 2023 spåede Mærsk et EBITDA-overskud på 1-6 mia. dollar, et EBIT-resultat på minus 5 til nul mia. dollar, mens den frie pengestrøm var anslået til at blive på negative 5 mia. dollar.

.\˙ MarketWire



4/6 2024 07:02 ProInvestorNEWS 0120761



Sydbank: En kraftig opjustering fra Mærsk - men ikke den store overraskelse

4/6 06:34

A.P.Møller-Mærsk har mandag aften hævet sin forventning til driftsoverskuddet i 2024 med 3 mia. dollar.

Forklaringen er de stigende rater på grund af forstyrrelserne i Det Røde Hav, og det er en kendt udvikling, hvorfor det ikke er den store overraskelse, at prognosen hos den danske containergigant løftes.

Det er konklusionen hos Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

- Det er ikke så overraskende. Det er alene en effekt af ratestigningerne, som er kommet så hurtigt på det seneste, og som hovedsageligt skyldes forstyrrelserne i Det Røde Hav.

- Det løfter indtjeningen ret solidt.

Det er den militante Houthi-bevægelse, som efter den opblussede konflikt mellem Israel og Hamas har valgt at blande sig ved at beskyde handelsskibe i Det Røde Hav, hvilket har betydet, at rederierne nu sejler syd om Afrika i stedet for igennem Suez-kanalen.

Det betyder forsinkelser, at en del kapacitet bindes op på det, og samtidig har det skabt propper i containerhavnene.

I kombination med, at nervøse virksomheder, for at være sikre på at få deres varer hjem, har indledt højsæsonen tidligere i år, har det skubbet fragtraterne kraftigt i vejret.

- Det kompenserer for de mange nye skibe, der lige nu sendes ud på havene, bemærker Sydbanks Mikkel Emil Jensen.

Mærsk ser nu det underliggende driftsoverskud (EBITDA) lande i 7-9 mia. dollar i 2024 mod tidligere 4-6 mia. dollar. Buddet for EBIT sættes samtidig op til et positivt interval på 1-3 mia. dollar sammenlignet med oprindeligt mellem minus 2 mia dollar og nul.

Til sammenligning har Sydbanks analytiker selv et estimat for en driftsindtjening (EBIT) på omkring 1,6 mia. dollar, altså næsten midt i det nye interval.

- Så det er meget i tråd med det, jeg havde regnet med i lyset af ratestigningerne

Konsensus er dog ifølge Bloomberg News noget lavere på omkring 0,3 mia. dollar, ligesom gennemsnitsestimatet for EBITDA ligger i den lave ende af det nye interval, da det er på 6,1 mia. dollar.

Mikkel Emil Jensen fremhæver dog, at der nok er en del analytikere, som endnu ikke har nået at melde højere niveauer ind, fordi rateudviklingen er gået så stærkt.

- Der er nu højere rater, end da udfordringerne i Det Røde Hav startede. Raterne er endnu en gang steget med raketfart. På den måde minder det lidt om 2021. En slags miniversion af det.

I 2021 eksploderede fragtraterne, da kollapsede forsyningskæder på grund af coronanedlukningerne kraftigt reducerede i kapaciteten, mens ultralave renter og finanspolitiske lempelser omvendt pressede efterspørgslen op.

Sydbanks Mærsk-ekspert advarer dog om, at udviklingen kan vende på den anden side af sommerferien.

- Der er ikke noget strukturelt stærkt, som sikrer høje rater i lang tid. På den anden side af sommeren kommer en lavsæson. Der kommer samtidig stadig flere skibe ud på havene. De længere ventetider i havnene vil blive opløst. Min overbevisning er derfor, især hvis der kommer en løsning på situationen i Det Røde Hav, at raterne vil falde kraftigt tilbage.

- Men lige nu er det endnu en perfekt storm, der giver solid medvind til Mærsk.

Aktien i Mærsk faldt i mandagens sidste et-to handelstimer fra et stort set uændret niveau til et minus på 3,3 pct., og hos Sydbank er forventningen derfor, at opjusteringen vil betyde, at aktien tirsdag vil kunne genvinde noget af eller alt det tabte mandag.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT