Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Jobrapport: Viser arbejdsmarkedet sig nu fra sin svage side?


120794 ProInvestorNEWS 7/6 2024 06:34
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Dagens amerikanske jobrapport bliver ventet med spænding, og det er der god grund til

Jobrapporten fra maj offentliggøres i dag
Forventningerne lyder på en stigning i beskæftigelsen på 190.000 udenfor landbruget
Det er en anelse mere end 175.000 fra april
Lønningerne forventes at være steget med 0,3 på månedsbasis og 3,9 % på årsbasis
Arbejdsløshedsprocenten forventes at være omkring 4 %
De seneste amerikanske nøgletal har været til den svagere side.
Bl.a. har ISM fra fremstillingssektoren været noget under 50, som er skillelinjen mellem stigende og aftagende aktivitet

Aktiemarkedet leder, mens arbejdsmarkedet er bagefter

Arbejdsmarkedet er en "lagging indikator", hvilket vil sige den viser den underliggende udvikling i økonomien med en forsinkelse på kvartaler. Aktiemarkedet derimod er en ledende indikator, hvor investorerne forsøger at være et skridt foran. Hvis den afkøling vi har set i andre nøgletal bliver bekræftet i maj måneds arbejdsmarkedsrapport, vil det med det samme få investorerne til at spekulere i, at Federal Reserve nu er mere på "firm footing", når det drejer sig om muligheden for at levere ikke kun en men flere rentenedsættelser i 2024. Et tal omkring 150.000 nye jobs vil formentlig være svagt nok til at bekræfte den tendens og investeringstese om at lavere renter er forestående.



7/6 2024 06:44 3kilofisk 2120795



Længe har dårligt nyt så at sige været godt nyt fordi det gav håb om rentenedsættelser. Men vi må nærme os det tidspunkt hvor dårligt nyt er dårligt nyt?



7/6 2024 06:53 ProInvestorNEWS 2120798



Investorerne indregner igen to rentenedsættelser i USA i år

7/6 06:34

I løbet af denne uge har de økonomiske nøgletal fra den amerikanske økonomi igen været til den svage side, og det har sendt markedsrenterne i deres laveste niveau i en måneds tid.

Samtidig har investorerne igen skruet op for væddemålene på rentenedsættelser fra den amerikanske centralbanks side.

Handelen med rentefutures indikerer derfor torsdag, at Federal Reserve vil sænke sin rente to gange i år til 4,83 pct. i december mod et bud på en nytårsrente fredag i sidste uge på 4,97 pct., hvilket indikerede omkring halvanden lempelse på 0,25 pct.point.

Med udviklingen torsdag indregner markedet, at den første rentesænkning i USA i år vil komme enten til september eller til november, og sandsynligheden for en lempelse på næste uges rentemøde, tirsdag og onsdag, er tæl på nul.

86 ud af 89 af Bloomberg News adspurgte økonomer og finanshuse regner da også med en uændret rente.

De to amerikanske storbanker JPMorgan Chase og Citigroup spår dog stadig, at den første nedsættelse af renten, som lige nu er i 5,25-5,50 pct., vil komme i juli. De to hører dog til mindretallet på Wall Street med den opfattelse.

Det billede kan dog ændre sig, hvis fredagens jobrapport for maj virkelig skuffer.

- Det eneste, som kan få folk til at bevæge sig tilbage mod en nedsættelse i juli er substantielt svagere nyheder fra arbejdsmarkedet. Hvis vi får data svarende til konsensus, tror jeg, man vil se folk, som tror på en juli-nedsættelse, trækket det tilbage, lyder det fra Greg Wilensky, rentechef hos Janus Hendeson Investors, til Bloomberg News.

.\˙ MarketWire



7/6 2024 07:45 ProInvestorNEWS 0120803



Obligationer/tendens: Rolige renter i sigte før arbejdsmarkedsrapport

7/6 07:24

Efter en spændende makrodag i det europæiske torsdag skifter fokus fredag mere til USA, hvor den officielle arbejdsmarkedsrapport for maj vil få opmærksomhed i obligationsmarkedet.

Her er der overordnet ventet en nogenlunde rolig start, efter at Den Europæiske Centralbank (ECB) torsdag fik sendt renterne lidt op.

Det skete, efter at ECB med den ene hånd gav den ventede rentenedsættelse på 25 basispoint, men samtidig med den anden skruede op for vækst- og særligt inflationsskønnet i eurozonen og påpegede, at den ledende rente meget vel kan forblive i restriktivt terræn et godt stykke ind i næste år.

Torsdag steg renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme med 2 basispoint til 2,55 pct.

Frem mod fredagens jobrapport fra USA venter økonomerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News en jobskabelse uden for landbruget på 180.000 mod 175.000 måneden før.

Et andet vigtigt element i arbejdsmarkedsrapporten er statistikken over lønudviklingen, hvor der på årsbasis ventes et løft i de gennemsnitlige timelønninger på 3,9 pct.

Forud for jobrapporten fik investorerne onsdag og torsdag et varsel om, hvad der kan være på vej, idet den private jobrapport fra ADP onsdag viste noget lavere jobskabelse end ventet, ligesom en statistik torsdag viste flere nytilmeldte ledige end ventet i sidste uge.

Netop arbejdsmarkedet har været varmt i USA igennem hele perioden med restriktive renter og har derfor også været medvirkende til, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som holder rentemøde i næste uge, har holdt fast i sin restriktive linje længere tid end tidligere ventet.

.\˙ MarketWire



7/6 2024 14:54 ProInvestorNEWS 2120815



USA: Beskæftigelsesrapporten var langt stærkere end ventet i maj

7/6 14:33

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viser, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 272.000 personer i maj.

Det var dermed væsentligt mere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 180.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Dog er sidste måneds tal blevet revideret ned til 165.000 fra 175.000 stillinger.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 229.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 165.000.

Samlet steg arbejdsløsheden til 4,0 pct. fra 3,9 pct. Økonomerne havde ventet en fastholdt arbejdsløshed på 3,9 pct.

De gennemsnitlige timelønninger steg i maj med 4,1 pct. mod ventet 3,9 pct. fra 4,0 pct. i april. Lønstigningerne fra sidste måned er revideret op fra 3,9 pct.

.\˙ MarketWire



7/6 2024 15:41 3kilofisk 2120816



Markant værre tal end ventet, og alligevel en forholdvis afdæmpet reaktion, indtil videre i hvert tilfælde.



8/6 2024 06:34 ProInvestorNEWS 1120824



Citi skubber forventninger til lavere renter efter jobtal

7/6 16:14

Den amerikanske storbank Citi ser nu første gang renterne i USA blive sænket til september. Dermed har banken skubbet til forventningerne, da der tidligere blev spået lavere renter fra juli.

Det skriver Bloomberg News.

Det er den dugfriske amerikanske jobrapport, der endnu engang viste et særdeles stærkt arbejdsmarked i USA, der har fået banken til at skrue på forudsigelserne.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 272.000 personer i maj. Det er markant højere end den ventede vækst på 180.000, mens der i april var en vækst på 165.000.

En stærk jobvækst vidner om, at der fortsat er fuld fart på den amerikanske økonomi. Kombineret med en vedholdende inflation betyder det, at det er svært for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, at sænke renterne.

- Den høje jobvækst kombineret med høj inflation gør, at meget tyder på, at den første rentenedsættelse fra Fed først kommer til efteråret eller vinter. Hvis Fed skal sænke renten, kræver det, at jobvæksten og inflationspresset aftager. Det er heller ikke helt utænkeligt, at en rentenedsættelse bliver udskudt til 2025, lyder det fra Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Hos finanshuset Wells Fargo lyder vurderingen også, at et vedblivende prispres og et stærkt jobmarked gør det svært for Federal Reserve at lempe pengepolitikken.

- Det er en meget Fed-uvenlig jobrapport - en lempelses-uvenlig jobrapport, siger Jay Bryson, cheføkonom hos Wells Fargo, ifølge Bloomberg.

- Hvis man ser isoleret på de her data er meget sandsynligt, at Federal Reserve vil holde renterne i ro i de næste mange måneder, siger han videre.

Også for det samlede marked er forventningerne til rentenedsættelser skubbet længere ud i fremtiden.

Målt på de såkaldte Fed-swaps er der i markedet nu først indregnet en hel rentesænkning i december, hvor buddet tidligere var september. Det udskudte bud betyder også, at markedet nu kun indregner en enkel rentenedsættelse i år, viser handlen med rentefutures fredag eftermiddag.

.˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT