Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Ikke sikkert at 2. halvår bliver ringere end første


121276 ProInvestorNEWS 8/7 2024 07:01
6
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

De første 6 måneder af 2024 har i gennemsnit været afkastvenlige ved investorerne først og fremmest drevet af AI, chips og fedme. 2. halvår kan blive godt, rigtig godt eller skuffende. Her er et par udsagn, temaer og forhold, som vil være med til at præge og gøre forskellen i den resterende del af 2024:

Donald Trump vinder (formentlig) valget i USA uanset om det bliver mod Joe Biden eller en anden. For investorerne bliver det ikke kun hvem der bliver præsident, men også hvordan flertallet fordeler sig i kamrene. Trump vil presse på for lavere selskabsskatter, lavere renter fra FED og en pengepolitik som også befordrer en svagere USD til gavn for konkurrenceevnen. Læren fra hans første præsidentperiode er, han havde sit fokus stift rettet mod sin selvvalgte succesindikator: Om aktiemarkedet stiger efter han er valgt i givet fald.

Kommer den økonomiske afkøling nu, som mange har ventet på længe? Arbejdsløsheden er på vej op i USA og NFP (nye jobs udenfor landbruget) på vej ned. De økonomiske indikatorer peger på marginalen lidt mere ned end op. I Europa er billedet det samme. Kommer den økonomiske afmatning nu, endelig og vil det med det samme få centralbankerne og især FED til at reagere?

ECB har sænket 1 gang, men tøver med den næste rentesænkning. Federal Reserve er ikke kommet i gang endnu, men sidstnævnte har det ligesom den amerikanske økonomi: Når først momentum er svagt, kan det gå stærkt med at få renterne ned. FED ved eller burde vide, at et godt økonomisk momentum er forudsætningen for at den siddende præsident får lov til at fortsætte. Føler centralbanken sig presset til at gå på kompromis med sit inflationsmål, og vil banken reagere på et tilstrækkeligt grundlag, hvis væksten smuldrer?

Selskaberne er generelt i fornuftig form. Investorerne køber dog kun ind i en håndfuld af dem. Hvis væksten bliver svagere end forventet, vil det, uanset om Federal Reserve hurtigt sænker, forvente en hurtigere sænkning, og det er det som driver aktiekurserne. Rentestrukturen er i forvejen historisk invers, og prisen på lange penge meget lavere end på tilsvarende korte. Der er grænser for hvor meget yderligere de lange og forventningsbaserede renter kan løbe forud for FED Funds. Investorerne vil spørge sig, i givet fald, om FED vil forsøge at indhente markedsforventningerne med dobbelte nedsættelser (2x0,25 ad gangen), hvis økonomien bliver ringere og arbejdsløsheden krydser 4,5 % opad?

USD er stærk. Det er med udgangspunkt i, at USA's økonomi har det godt. Rentestrukturen forhindrer på kort sigt, at USD bliver markant svagere, men hvis der kommer drev i udviklingen med hensyn til lavere inflation og især ditto vækst, kan en 5 % svækkelse hurtigt indfinde sig. Det lyder her og nu som meget lidt sandsynligt, men 100 basispoints lavere FED funds inden udgangen af 2024 er slet ikke urealistisk, og så vil USD/DKK kunne dykke en del.

Regnskaberne bliver fornuftige, men bliver investorerne nervøse for september om ca. 1 måned, når vi kender de amerikanske, men ikke nødvendigvis de danske regnskaber?

Vil aktiernes udvikling bliver endnu mere end det allerede er tilfældet, hvis økonomien bliver svækket, og renterne falder? Efterspørgslen efter AI chips er strukturel snarere end konjunkturel, og lavere renter kan alt andet lige få den polarisering til at fortsætte.


Svagere vækst og USD, men kan aktierne overraske (igen)

2. halvår kan gå hen at blive på niveau med 1. halvår. Den kan også blive ringere/bedre. Selv hælder jeg til at det bliver svært at gentage 1. halvårs afkast. Jeg tror økonomien bliver svækket. Federal Reserve reagerer og sænker med 50-100 basispoints og mon ikke USD vil komme under pres i det scenarie?8/7 2024 07:39 3kilofisk 3121277Trump vil nok gerne presse på for at få renten ned, men samtidig er der blandt økonomer udtrykt stor bekymring, fordi han forventes at ville føre en politik, der vil få inflationen til at stigeTRÅDOVERSIGT