Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier: Fra stejl optur til panik


121648 ProInvestorNEWS 5/8 2024 07:41
16
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Investorerne i Asien reagerer med frygt og panik efter sidste uges dårlige Wall Street afslutning. Aktierne falder og forventningerne til at centralbankerne og ikke mindst og først og fremmest amerikanske Federal Reserve kan komme til undsætning.

Her er en opsamling på hvad der er sket og hvad jeg tror investorerne kommer til at fokusere på de kommende dage:


Aktier: Sommerrefleksion, aktieuro og recession eller vækstafmatning?

Juli måned har budt på lidt af hvert. Både på større mænger regn og en god portion sommersol. For aktieinvestorerne begyndte måneden godt, men i løbet af måneden blev det stadig vanskeligere at bevare det gode investeringshumør i takt med at kursudsvingende blev større og tydeligere.



I forrige uge fik investorerne en forsmag på, at økonomien og aktierne er på vej mod noget andet end det, som har været gældende de seneste 5 kvartaler siden AI blev det helt store tema i april/maj sidste år.

Uroen startede egentlig ikke det "naturlige" sted, men modvinden kom fra en lidt uventet kant, men bredte sig hurtigt til det investeringsområde, som var naturligt: Chipsektoren. Her er noget af det som jeg har bemærket over den seneste måned og mit bud på hvordan den resterende del af 2024 kan komme til at se ud:



Fredag den 17. juli gik IT systemerne om ikke i stå, så dog ned i tempo. Det var dengang en opdatering fra den amerikanske IT sikkerhedsgigant Crowdstrike via Microsoft fik Windowsinstallationerne til at "se blåt".

Crowdstrike faldt på dagen omtrent 10 % og det var formentlig reelt det, som var startskuddet til urolige aktietider.
De følgende dage faldt Crowdstrike yderligere, og uroen bredte sig helt naturligt til andre IT aktier udenfor "sektoren".
Det skyldes ikke, at Crowdstrike fejlen har nogen betydning for eksempel chipsektoren, men det har givet investorerne en risikopåmindelse om, at det er længe siden vi sidst har haft en 5-10 % aktiekorrektion.

Uroen har også fået investorerne til at foretage et eftersyn på udvalgte aktier, som enten ikke har leveret fremragende kvartalsregnskaber og/eller hvor prisfastsættelsen er "til månen". Et af de selskaber er chipgiganten Arm Holdings, som selv efter en 35 % nedtur stadig handles til meget høje nøgletal og med større indbyggede forventninger.

Når det regner på præsten drypper det på degnen. Ugen efter Crowdstrike rystede IT aktierne, men i første omgang blev det ved rysteturen til dem og andre selskaber som eksempelvis Tesla, som har for vane at svinge i takt med investorernes risikopendul snarere end med investeringsudsigterne.

I sidste uge kom nervøsiteten tilbage, da førnævnte ARM Holdings leverede en skuffende prognose, Google ikke kunne overbevise, og Amazon ikke levere et mirakel. De to sidstnævntes tal var dog ikke dårlige. Der er 2 forudsætninger for at aktier stiger. Den ene er indtjeningsudviklingen og den anden er, hvorvidt investorerne er villige til at købe ind på den. Den indre og ydre faktor. Investorerne er blevet mere forbeholdne og mindre villige til at betale højere nøgletal. I hvert fald her og nu.

I USA har temaet udover chipaktier været on/off med den kommende amerikanske præsident. Trump blev nomineret, og da presset på Joe Biden blev for overvældende og opbakningen til Kamala Harris fandt fodfæste, er investorerne ved at afkode hvad det vil betyde.

Imens viser den amerikanske økonomi de svaghedstegn, som de europæiske har gjort i nogen tid. FED formand Jerome Powell indikerede efter denne uges Federal Reserve møde, at renten meget vel kan blive sat ned ved det kommende møde i september. Arbejdsløsheden er på vej op; inflationen modereres; boligmarkedet er begyndt at vise svaghedstegn og senest har ISM i fremstillingssektoren med 46,8 været markant under 50, som er skillelinjen mellem stigende og aftagende aktivitet. Markedsrenterne har reageret og den 10 årige amerikanske rente er kravlet ned i nærheden af 4,0 som en konsekvens af dårligere nøgletal og også investorernes positionering ud af aktier (fald) og ind i obligationer (kursstigninger og rentefald).

I Danmark fik investorerne den opjustering fra A.P. Møller Mærsk, som har ligget i luften i længere tid. Containerraterne er nok lidt på vej ned, men det sker fra et meget højt niveau. Opjusteringen fik dog ikke den forhåbede kurseffekt. Opjusteringen var mindre end der hvor konsensus havde bevæget sig hen, og samtidig var de forøgede forventninger til cash flow på "mindst 2 mia. USD" ikke overbevisende nok. Bliver der plads til at genoptage aktietilbagekøbet spørger investorerne?

Hvor bliver opjusteringen fra Novo Nordisk af ?, er der naturligvis mange af de danske private investorer, som spørger sig selv om. Guidance har haft bredde som en 8 sporet motorvej, og som minimum havde investorerne sat næsen op efter en førtidig og positiv indsnævring af det interval. Den lader lidt vente på sig, og måske bliver spændingen først udløst på onsdag, når regnskabet efter planen kommer.


Renterne har været faldende, og mon ikke den tydelige vækstafmatning med svage udsigter i Kina og Europa og svagere forventninger i USA de kommende måneder både vil få amerikanske Federal Reserve og europæiske ECB til at sænke renterne? Engelske Bank of England sænkede med 0,25 % i torsdag og leverede startskuddet.



Risikopåmindelse

Investorerne har fået sig en risikopåmindelse, som er naturlig. Den har haft sit udspring i IT og i chipaktier, hvilket også er naturligt. Vi har fået halvårsregnskaber, som har budt på lidt af hvert fra fornuftige til skuffende. Dem skal investorerne lige fordøje og samtidig vænne sig til og have justeret afkastforventningerne for resten af 2024.



Investorerne er blevet bange

De seneste ugers større udsving og ikke mindst sidste uges nedtur har påvirket investorerne, som kortsigtet er blevet bange for, hvor udviklingen er på vej hen. Af figur 1 fremgår udviklingen i "Fear and greed", som er en af de mest anvendte risikobarometre. Ikke perfekt men meget intuitiv.



Recession eller vækstafmatning?

Om aktierne er faldet tilstrækkeligt, for meget eller måske endda for lidt afhænger i høj grad af hvor økonomien er på vej hen. Kommer vi nu til at se en så markant vækstafbøjning, at den amerikanske økonomi vil opleve flere på hinanden følgende kvartaler med negative vækstrater i slutningen af 2024 og ind i 2025?



Scenarie 1: Det er kun en vækstafmatning

Hvis det som vi ser nu er en naturlig amerikansk tilpasning til lavere global vækst i Kina og Europa og andre lande, og væksten er under afkøling, men ikke falder alarmerende tæt på 0 og ikke ender under frysepunktet, vil aktierne formentlig - i store træk - være faldet det som de skal falde kortsigtet.

Udfordringen for investorerne er at vi ikke ved det. Fokus er flyttet fra inflation og mulige rentefald til svaghed/styrke på det amerikanske arbejdsmarked, og det er en lidt "tricky" størrelse, jævnfør nedenfor.



Scenarie 2: En amerikansk recession

'Det amerikanske arbejdsmarked har været ekstremt stærkt, men måske giver det sig nu. Juli måned bød på 114.000 nye arbejdspladser, som var noget mindre end ventet og arbejdsløsheden steg til 4,3 %. Netop arbejdsmarkedet har været en kilde til USA's vækststyrke.

Den lave ledighed har holdt hånden under økonomien på trods af reallønspres, fordi forbrugernes muligheder for at være i arbejde, og eller at få et nyt hvis man mister det, har været gode. Hvis ledigheden er på vej op til måske 5 %, kan det ændre den mulighed og opfattelse.

Aktier er foran, mens arbejdsmarkedet er bagud

Aktiemarkedet er fremadskuende, mens arbejdsmarkedet er bagudskuende. Hvis arbejdsmarkedet knirker, vil vi over de kommende måneder se en svækkelse andre steder også; ikke mindst i privatforbruget, som er en meget vigtig komponent af økonomien og ikke mindst den amerikanske.

Hvis vi er på vej ind i en recession, er aktierne formentlig ikke faldet det, som de "bør".



Stigende risiko for recession

Analytikerne hælder her om nu til, at det er mest sandsynligt, at vi "blot" er på vej ind i en vækstafmatning, men risikoen for en recession er, i det mindste kortsigtet, steget markant og nok reelt ikke så langt fra 50 %. Det afgørende for den kortsigtede aktiekursudvikling er hvor sandsynlighederne bevæger sig hen. Hvis den stiger, vil investorerne positionere sig derefter uanset om det ender med en recession eller ej.



Hvad gør Federal Reserve?

Investorerne er blevet forbeholdne. Halvårsregnskaberne er ved at være kommet ind (med undtagelse af Nvidia (se venligst nedenfor)). Det næste som investorerne holder øje med og udkig efter er især august måneds arbejdsmarkedsrapport, som kommer første fredag i september.



Hvis den bliver skuffende, vil den amerikanske centralbank, Federal Reserve formentlig "handle", og levere en eller sågar en dobbelt rentenedsættelse på 2x0,25 %. Om ikke andet så for en sikkerheds skyld og ikke åbne debatten for at de er kommet bagud. Arbejdsmarkedet er trods alt en bagudskuende indikator. Der er ekstra grund til at holde øje med det næste ordinære møde, som afholdes den 17-18. september



Byder september på flere udsving og mindre risikoappetit?

Forude venter september, som har udviklet sig til lidt af en møgmåned, når det kommer til aktieafkast. Det kan være selvforstærkende. Reelt er der ikke noget som tilsiger, at lige netop september skal være specielt dårlig eller farlig. Måske med den tilføjelse, at juli og august plejer at være gode og afkast vokser ikke ind i himlen. Samtidig husker investorerne formentlig 11/9 2001 og 15/9 2008 som to hændelser, som er blevet synonyme med kalenderudfordringerne for investorerne.



Mens vi venter på oktober

Når vi kommer ind i oktober, er vi der, hvor investorerne normalt har det godt. Perioden oktober-december er normalt det bedste kvartal. I år falder det sammen med det amerikanske præsidentvalg. Uanset hvem som ender med at blive valgt, består udfordringerne. Økonomien er på vej ned og samtidig er den amerikanske gæld alarmerende høj og stigende, og det kan blive et investeringstema før de politikere, som ignorerer udviklingen, opdager det.



Betyder det mindre om USA er blå eller rød?

Samtidig vil investorerne, til den tid, formentlig være godt tilfredse med at der er fundet en ny præsident og bekymre sig lidt mindre, om det bliver med en blå eller rød farve. Aktiemarkedsforskellen ligger på sektor- snarere end på aktiemarkedsniveau.



Sænker Federal Reserve 3 gange?

Investorerne har det med renteforventningerne som med en yo-yo. Efter aktienedturen og Powells udtalelser, er der nu dækket op til 3-4 nedsættelser af 0,25 %, og det vil sammen med en afklaring af USA valgkampen kunne være positivt. Hvis altså de nøgletal, som vi ser nu, er tegn på en vækstafmatning.

Udfordringen er at rentestrukturen allerede er ekstremt invers og årsagen til forventningerne om de lavere renter er svagere vækst og formentlig en række selskaber, som skal gå den tunge gang til investorerne og informere om svagere efterspørgsel. Det har vi allerede set mange eksempler på.



Warren Buffett stabler endnu mere kontanter

Warren Buffett har i nogen tid solgt ud af sin største position, som er Apple. De seneste uger har han også ganske aggressivt nedbragt i sin næststørste beholdning, som er Bank of America. Er det selskabsspecifikt, eller samler han på endnu flere kontanter, fordi han frygter en recession og forbereder sig på de købsmuligheder, som altid viser sig i sådanne situationer?



Sådan kan investorerne tænkes at reagere

Hvis vi er på vej i en recession, vil investorer tænkes at være lidt nervøse for deres eksponering bl.a. i



Høj prisfastsættelse
Selskaber som har skuffet ved halvåret.
Selskaber, hvor investorer har store gevinster i, som de kan hjemtage.
Konjunkturfølsomme selskaber.
Selskaber med stor eksponering mod privatforbruget.
Bankaktier, som både kan være under pres på grund af faldende renter, men måske også hvis arbejdsløsheden stiger.



Investorerne vil kunne tænkes at søge mod



Defensive aktier, hvis udvikling ikke eller kun i mindre omfang er vækstafhængig
Selskaber, som har en stabil udvikling, og hvor rentefald kan spille positivt ind. Det er ingen anbefaling, men næppe en tilfældighed, at Ørsted var en af de danske aktier som gik hus forbi på fredagens nedtur og endte i et solidt plus.



Hvad med Nvidia effekten?

De seneste kvartaler har der været stor spænding om Nvidias regnskaber. De gode tal har ikke kun haft en betydning for Nvidia eller andre chipaktier, men været en katalysator for hele aktiemarkedet. Det er formentlig ændret nu. I hvert fald kortsigtet. Andre chipselskaber har leveret (blandet), og hvis Nvidia igen gør det godt og meget solidt, vil det overvejende være en "Nvidia effekt". Investorerne skal således ikke regne med at et godt regnskab kan redde stemningen i sig selv.



Først nedtur så 2025 opsving?

Året kan meget vel blive i flere tempi. Investorerne ender på benene, men undervejs har de det måske som katten på vej ned, som vender sig i luften. De største udfordringer ser jeg med prisfastsættelsen nogle steder i vækstaktier, udviklingen i risikopræmien, september og hvorvidt investorerne er tilstrækkelig godt forberedt på og informeret om, at væksten muligvis kan komme til at skuffe, før konturerne af et opsving i 2025, godt hjulpet på vej af, i givet fald, meget lavere renter, bliver tydeligere.

Figur 1: Fear and Greed

Kilde: https://edition.cnn.com/markets/fear-and-greed




5/8 2024 08:18 TeamGarlic 10121649



Godt skriv og god opsummering, Per!



5/8 2024 08:21 exitnu 10121650



Trukket vel skarpt op; Bullmarked, mange føler sig som vinder - Bear Market & Market Crash, vindere skabes :−)

Warren Buffett/Berkshire Hathaway igen på forkant!



5/8 2024 09:11 ProInvestorNEWS 5121651



Aktiestrateg: Der er panikstemning - men det undrer at det går så vildt for sig

5/8 08:52

De asiatiske aktiemarkeder banker ned mandag morgen, og de amerikanske markeder ser ud til at følge trop i eftermiddag.

I Japan er det toneangivende Nikkei 225 faldet mere end 12 pct., mens det teknologiprægede amerikanske Nasdaq-indeks indikeres ned med over 5 pct., mens det brede S&P 500 står til at falde 2,9 pct.

I Europa falder futures for det toneangivende tyske DAX-indeks med 2,1 pct.

- Der panikstemning, og det er måske lidt mere voldsomt end en normal korrektion, men nu må vi se, hvad det udvikler sig til, siger Oscar Barner Bernhardtsen, der er aktiestrateg hos Saxo Bank, til MarketWire.

Et par skuffende tal for den amerikanske økonomi var i sidste uge med til at øge investorernes frygt for, at den amerikanske centralbank er for sent ude med rentenedsættelserne til at forhindre en recession.

Navnlig den amerikanske jobrapport skuffede og sendte markederne i rødt for anden dag i træk, men det kommer alligevel bag på Saxo Bank-strategen, at det går så vildt for sig.

- Det er jo ikke, fordi der er krise på grund af den jobrapport, der var i fredags. Der bliver jo stadig skabt job, siger han.

Det er især de japanske aktier, der sammen med teknologiaktierne bliver solgt ud af. Det er også de aktier, der har været mest rift om i år og som har skabt markante afkast.

Af den årsag ser Oscar Barner Bernhardtsen også, at Novo Nordisk kan blive ramt i dag.

- Ikke fordi, at det er en dårlig virksomhed, men fordi det er noget af det, som folk har overinvesteret i. Der er for mange investorer, og hvis de allesammen vil ud på samme tid, hvem skal så købe?, lyder det fra strategen.

Også kryptovalutaerne er ramt, og bitcoin banker ned med 16,7 pct.

- Kryptomarkedet er også helt smadret, og det er jo bare et tegn på, at der virkelig bliver taget risiko ud af markedet, siger Oscar Barner Bernhardtsen.

Det er ifølge Otte Friedrichsen, der er aktiechef hos Formuepleje, svært at spå om, i hvor høj grad de store fald fra Asien vil ramme Europa og USA, når markederne åbner.

- Det er klart, at når vi ser på futures for både USA og Europa, så er det røde tal over hele linjen. Det er svært at svare på, om der kan kommende lignende fald i Europa og USA. Et fald på 5 pct. til Nasdaq er også voldsomt, og husk på, at Nasdaq også faldt i fredags, siger Otte Friedrichsen.

- Der kommer nogle enkelte nøgletal i dag, der kan være med til at ændre billedet. Men øjeblikket er det risikoaversion, usikkerhed og bekymring om en mulig recession, der præger billedet, siger han videre.

.\˙ MarketWire



5/8 2024 10:32 Stroka 8121653



PFA's chefstrateg ser ikke nogen recession lige om hjørnet: Store aktiefald ligner panik

5/8 10:15

De voldsomme aktiefald, der prægede Asien mandag og også smitter af i Europa og på de amerikanske futures, ligner lidt en overreaktion på en ganske vist svag, men ikke stærkt alarmerende, amerikansk arbejdsmarkedsrapport fredag.

Sådan lyder det fra Tine Choi Danielsen, der er chefstrateg hos PFA. Hun ser ikke umiddelbart en recession true lige om hjørnet.

- Der tales om, at vi skal 1 pct.point ned i rente i USA nu i år, og det er altså recessionstilstande. Der er vi ikke endnu, som jeg ser det, siger hun til MarketWire.

- Den svage arbejdsmarkedsrapport fra USA fredag var påvirket af orkan, hvor mange var hjemsendt. Så det er nok et mere forstyrret tal, end man lige havde troet. Jeg vil forvente, at arbejdsmarkedet retter sig igen i august, men der er jo lang tid til tallene. Hvis vi går op i helikopteren og kigger på de store nøgletal, har jeg svært ved at se, at der venter en recession lige om hjørnet, fortsætter chefstrategen.

Hun venter derfor ikke flere dage i træk med så store fald, som det har været tilfældet mandag.

JAPAN HÅRDT RAMT AF STYRKET YEN

Kigger man specifikt på Japan, hvor de to toneangivende aktieindeks mandag dykkede med over 12 pct., spiller særligt en klart styrket yen også ind, lyder vurderingen fra Tine Choi Danielsen.

Det har nemlig fået investorerne til at lukke mange positioner, hvor der er blevet lånt til lave renter i Japan, ned - såkaldte carry trades.

- Lige med hensyn til Japan skal man tænke meget på styrkelsen til yen. Det får mange af de her såkaldte carry trades til at blive lukket ned. Historisk set har vi også set en meget stor sammenhæng mellem udviklingen i yen og i aktiemarkedet, siger Tine Choi Danielsen.

- Japan har haft et rigtig godt første halvår på grund af den meget svage yen, fortsætter hun.

Blandt andet bankaktier og teknologiaktier var meget hårdt ramt mandag, hvor Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tog sit største fald til dato på en enkelt dag.

Det hænger blandt andet sammen med amerikanske Intels nærmest katastrofale regnskab for andet kvartal torsdag aften dansk tid, som fredag også medførte det største fald til den aktie i mere end 40 år.

- Intels regnskab fra sidste uge trækker også rigtig meget ned og er med til at gøre rigtig ondt på chipselskaberne, på påpeger Tine Choi Danielsen.

.\˙ MarketWire



5/8 2024 14:34 Milito 5121655



Det er godt nok hysterisk det som foregår i dag. For hysterisk.



5/8 2024 16:40 Thorkild01 7121656



Ja, det er næsten som atter at vågne op til d. 19. Oktober 1987. Om ikke andet så lærte det mig, man aldrig skal geare investeringer for lånte penge, hvad der dengang var ret populært blandt det dengang yngre publikum :D



5/8 2024 20:01 doodha 5121657



Ja. Jeg husker tilbage i 0'erne, da jeg åbnede en konto i E-trade.

Sælgeren sagde, at så skal jeg da have en aktiekredit; det hører sig til. Det syntes jeg egentlig ikke, jeg havde behov for. Men det blev alligevel til, at jeg fik en relativ lille én.

Da finanskrisen ramte, blev jeg pludselig klar over, at det skulle jeg ikke have gjort. For nu var det sgu et problem: Mine aktier var pantsat for den relativ lille aktiekredit. Og E-trade ville have pengene Mette Vuns... Ellers ville de tvangssælge mine aktier!
Så blev et relativt lille beløb pludselig til et stort problem.

Så det gør jeg aldrig mere! Ikke engang en lille smule gearing eller aktielån.
(Og i øvrigt lærte jeg altid at nærlæse, hvad jeg skriver under på...)



5/8 2024 20:35 3kilofisk 7121658



Det kan man sføli godt sige, men de stigninger, der har sendt en masse indeks i rekord, har jo været tilsvarende hysteriske.



6/8 2024 08:07 TeamGarlic 4121662



Jeg er ikke enig Milito. Det som foregik i visse sektorer indtil i fredags var nærmest hysterisk med prissætning helt hen i vejret. Masser af gearede investeringer. Det er sundt at markedet giver påmindelser om at tænke sig om og giver lektier for: læs om strategi og særligt risiko :−)



6/8 2024 08:21 vestasfan 3121663



Dårlige nyheder er gode nyheder, lige indtil de ikke er det mere - Forvirret?? Ps; Novo Nordisk opjusterede på dagen ved forrige kvartalsregnskab. https://www.euroinvestor.dk/nyheder/novo-nordisk-banker-forventningerne-og-opjusterer



6/8 2024 09:19 ProInvestorNEWS 4121664



Aktiemarkedets frygtindeks gik mandag til himmels men langt fra katastrofeniveau

6/8 08:59

Frygten på det amerikanske aktiemarked - målt ved VIX-indekset - steg markant mandag.

Niveauet ramte det højeste længe og højere end da Rusland angreb Ukraine i februar 2022. Men trods mandagens markante stigning - på mere end 60 pct. - fra 22,39 til 38,57 er indekset langt fra, som da corona første gang viste sig i marts 2020 eller som da finanskrisen hærgede finansmarkederne tilbage 2008.

I marts 2020, da corona meldte sin ankomst lå indekset i 70-80-niveauet i en kort periode, som det også var tilfældet i forbindelse med finanskrisen.

Under finanskrisen, efter Lehman Brothers' krak i 2008, steg indekset fra omkring 20 til niveauet på 60-80 og toppede den 20. november 2008 i 80,86. Stort set samme stigning sås fra midten af februar til toppen i marts i 2020.

VIX-indekset viser forventningerne til udsvingene (volatiliteten) på aktiemarkedet i USA.

Indekset var i bundrekord med en værdi på omkring 9 den 3. november 2017. I år har indekset været nede i underkanten af 12 tilbage i maj.

VIX-indekset handles på børsen i Chicago hver børsdag fra klokken 9.15 til 22.15 dansk tid.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT