Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novo - fair value


121712 Occam 8/8 2024 20:04
Oversigt

Hvad er en god pris for Novos aktier? Vi skal i hvert fald ikke spørge Mr. Market. For tiden kan han slet ikke blive enig med sig selv om, hvad prisen skal være.

Vi kan begynde med se på alternativerne. Solide pharma selskaber som Merck og Roche (nr. 5 og 7 i pharma globalt) handles til PE i overkanten af 20. Det er selskaber med en god spredning på produkter, en lang historie med godt udbytte og *behersket* vækst. Det er dem, du vil købe til din tante sammen med korte statsobligationer.

Sådan var Novo også for 5-10 år siden. Bundsolid pengemaskine med behersket vækst. Begrænset spredning på produkter, men til gengæld var det primære marked, diabetes, en civilisationssygdom i god vækst.

Men så opdagede man, at diabetes patienter, der blev behandlet med GLP-1-analoger, tabte sig. Hvorved Novos marked blev *voldsomt* udvidet. Novo og deres konkurrent Lilly befandt sig strategisk på et blue ocean. Efterspørgslen oversteg udbuddet. Den største udfordring blev at udvide produktionen - ikke at slå konkurrenterne.

Fra 2020 til 2023 er Novos salg af GLP-1-analoger 3-doblet. Novos samlede omsætning og overskud er i samme periode fordoblet. Og det fortsætter. Novo er nu en vækstvirksomhed og skal prissættes som en sådan.

Novos overskud efter skat i 2023 var 84 mia dkk. Seneste guidance er plus 20-28% minus 1% i dansk regning. Lad os sige 23%. Det giver et 2024-overskud efter skat på 103 mia dkk. Fordelt på 4,5 mia aktier kan EPS 2024 blive 23 dkk. Kurs 690 (*for lavt*) giver så forward PE 30. Kurs 920 giver PE 40.

Hvis Novo i de kommende 3-4 år igen kan fordoble deres omsætning og dermed deres overskud, og hvis de derefter kan fastholde omsætning og overskud, så er PE 40 meget rimelig. Hvis de kan tredoble nøgletallene, så vil PE 60 og dermed kurs 1380 komme på tale.

Hele vurderingen afhænger af Novos evne til vækst de næste 3-5 år, indtil flere konkurrenter kommer på banen. Og endvidere af Novos evne til derefter at fastholde markedspositionen. Her hjælper Novo ikke analysen. Novo siger ikke noget om deres forventninger til fremtidig produktionskapacitet. Og på blue ocean er det den centrale oplysning.

Der er således en betydelig usikkerhed knyttet til den fremtidige indtjening. Til gengæld er markedet verdens mest udbredte civilisationssygdom - som vokser.

Min konklusion er, at lige nu er kurs 700 for lav. Kurs 1400 er for optimistisk. 900-1000 er ok. Indtil vi får væsentlige nye oplysninger om Novos forventede fremtidige indtjening.



9/8 2024 06:45 B.Andersen 5121715



Occam, Du har flere guldkorn i din analyse. Tak for dem. :−)

Jeg kan især lide sætningen "Den største udfordring blev at udvide produktion - ikke at slå konkurrenterne".



9/8 2024 07:57 Aps invest 5121716



Lars Fruergaard beroliger investorer på investormøde i London igår....kræver adgang til Børsen https://borsen.dk/nyheder/virksomheder/lars-fruergaard-i-behover-ikke-bekymre-jer?b_source=borsen&b_medium=row_3&b_campaign=six_seven_1



9/8 2024 08:33 ProInvestorNEWS 5121717



Novos topchef om Wegovy-salg: Vi har fået større tro på at vi kan møde efterspørgslen

https://proinvestor.com/investornyt/1196383/novos-topchef-om-wegovy-salg-vi-har-faet-storre-tro-pa-at-vi-kan-mode-eftersporgslen



9/8 2024 09:28 koden 6121719



Perfekt indlæg med god info.
Specielt står det jo ret klart, at det er ikke Novo man skal eje hvis man håber på 3 dobling af kursen.
der skal meget til og der er sikkert bedre aktier, men også større risiko.
Gubra har jo været et godt eksempel med 3 dobling på kort tid.

Men de nævnte kurser er vel ud fra hvad der sker på fedme marked.
Har Novo ikke gang i andre ting end fedme og insulin?

Der skrives rigtig meget om konkurrenterne.
Pt. er der vel kun Eli Lilly.
Synes at det er for tidligt at tage "de andre" ind når de alle køre fase 1 (mener jeg det er der de er).

Meget kan gå galt og Novo sidder jo nok ikke bare og venter på at Roche får lavet en pille. De arbejder vel på noget lignende?

Derudover er der produktionen som både Novo og EL kæmper med. De problemer vil de andre jo også have, hvis de får et færdigt produkt.



9/8 2024 10:07 wisuwa 3121720



Troede Novo havde en pille, men at de ikke lancerer den pga. det kræver væsentligt mere GLP-1 pr. dosering at få den samme effekt ved oralt indtag vs. pen?

Er strategien ikke at få udvidet produktionen af GLP-1 i sådan en grad, at Novo kan gå over til piller frem for pen (som alt andet lige må være en kæmpe konkurrencefordel)?



9/8 2024 10:47 Occam 4121725



"Har Novo ikke gang i andre ting end fedme og insulin?" - Ja og nej, mest nej.

I 2023 udgjorde nettosalg ud over diabetes og fedme 17 mia dkk. Det er 7% af nettoomsætningen. Novo kalder selv segmentet for "rare disease". I sig selv siger det jo lidt om vækstpotentialet.



9/8 2024 12:53 Aps invest 6121731



Novos ærkerival om mulige udfordrere: Der er et stykke vej at tilbagelægge
12:47
Novo Nordisks ærkerival Eli Lilly virker ikke voldsomt bekymret for den underskov af selskaber, der arbejder på at få foden ind på det lukrative marked for behandling af svær overvægt.

For udfordrerne er adskillige år efter og står over for en lang række barriere, der skal forceres, hvis de for alvor skal udfordre Lillys markedsposition.

- Jeg ved, at investorer er blevet begejstrede over forskellige offentliggørelser af fase 1-data, men det er stadig et udfordrende område at udvikle lægemidler til. Og vi venter selv, indtil vi har set ret robuste fase 2-data, før vi bliver for begejstrede for et bestemt molekyle, sagde Daniel Skovrovsky, forsknings og udviklingsdirektør hos Lilly torsdag på en telekonference i forbindelse med regnskabet for andet kvartal.

Han venter af samme grund heller ikke en perfekt succesrate hos konkurrenterne.

Samtidig er der to andre vigtige barrierer, som eventuelle konkurrenter skal passere for at blive konkurrencedygtige, lød det fra Patrik Jonsson, koncerndirektør i Lilly med ansvar for diabetes og svær overvægt.

Den første er, at Lilly har formået at opnå bred dækning, eller tilskud til sine lægemidler blandt amerikanske sygekasser.

Den anden er antallet af sygdomsområder, det vil sige følgesygdomme af svær overvægt, som lægemiddelkandidaterne godkendes til.

For her investerer Lilly tungt både i de lægemidler, som allerede er på markedet, men også nye lægemiddelkandidaterdne, Orforglipron og Retatrutid, der begge er i den afsluttende kliniske udviklingsfase 3.

- Så med de kort, vi har på hånden på markedet i dag, vores fase 3-aktiver, og det vi refererede til i vores forberedte kommentarer, så er vi velpositionerede i forhold til at konkurrere i dag og i morgen. Og det gælder på tværs af indikationer, aktiver, behandlinger og så videre. Alle mand er på dæk, sagde Patrik Jonsson.

LANGT EFTER

Udsigterne for nye udfordrere på markedet for svær overvægt, der i dag i domineres af Novo Nordisk og Lilly, fik også et par ord med fra topchef i Lilly, David Ricks.

- Måske bare en påmindelse. Vi fik vores fase 1-data med Tirzepatid (Lillys diabetes-2 og vægttabsmiddel) i 2016. Det er otte år siden. Og det er massivt forspring, synes jeg, sammenlignet med andre GLP-1-analoger, som er bagefter, sagde David Ricks, der også kom ind på de massive investeringer, som er nødvendige for at opskalere produktionen.

- Til slut en anden barriere, hvor der bestemt vil være arbejde at gøre, som er at opskalere produktionen. Volumenerne er virkelig store i denne kategori, og vil måske ende op med at være en af de største volumenkategorier i industrien nogensinde. Vi taler om at producere i en skala målt i milliarder, hvilket tager tid og er teknisk vanskeligt og meget kapitalkrævende.

- Så selvfølgelig vil der komme konkurrenter. Men der er et stykke vej at tilbagelægge for dem alle, som de to førende virksomheder allerede har tilbagelagt for en stor dels vedkommende.


.\˙ MarketWire



9/8 2024 16:24 Aps invest 4121737



Novo-rival får hævet kursmål og er ny foretrukken aktie hos Morgan Stanley - NY
16:13
Medicinalselskabet Eli Lilly, som betragtes som Novo Nordisks rival på fedme- og diabetesmarkedet, får hævet sit kursmål hos finanshuset Morgan Stanley til 1106 dollar fra 1083 dollar.

Derudover har Morgan Stanley flyttet Eli Lilly-aktien op som deres foretrukne aktie.

Det sker efter gårsdagens flotte regnskab, som Eli Lilly kunne præsentere for andet kvartal. Regnskabet viste, at salget af medicinproducentens fedme- og diabetesmedicin var eksploderet, og det sendte aktien i vejret.

Eli Lilly-aktien steg torsdag med 9,5 pct.

Kort tid efter åbning fredag er aktien steget yderligere 4,4 pct til 877,70 dollar.

Noget, som tilsyneladende også smitter af på Novo Nordisk-aktien herhjemme, som fredag eftermiddag er oppe med 5,3 pct. for dagen til 909,10 kr. Alene siden børsåbningen i USA er Novo-aktien steget omkring 2 pct. fra omtrent kurs 890.

.\˙ MarketWire



10/8 2024 18:15 c3po 4121742



"Hvis Novo i de kommende 3-4 år igen kan fordoble deres omsætning og dermed deres overskud, og hvis de derefter kan fastholde omsætning og overskud"

Jeg tror begge dele er meget optimistiske; fordobling og fastholdelse efter 2030. Men ikke umuligt.



11/8 2024 22:29 Occam 7121746



Der er to væsentlige argumenter for denne udvikling. Argumenterne er desværre ikke helt uafhængige. :−)

1. Fordoblingen er den mest enkle fremskrivning af den udvikling, vi har observeret de seneste 3-4 år.

2. Novos ledelse, som er de, der ved allermest om Novos situation, må nødvendigvis tro på en sådan udvikling. For ellers kan de ikke forsvare deres enorme investering i opkøb og byggeri af fremstillingskapacitet.



TRÅDOVERSIGT