Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Alk-Abello: Opjusteringer er blevet den gode vane


121908 ProInvestorNEWS 23/8 2024 07:20
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Alk-Abello opjusterer på ny og 2023 udfordringer og forvirring er helt forbi

Alk-Abello har leveret et nyt godt regnskab

Omsætningen stiger med 21 % til 1374 mia.
Tabletsalget stiger med 32 %
EBIT på 264 mio. er ligeledes stærkt og over forventningerne
Alk-Abello hæver helårsforventningerne til en omsætningsvækst på 14-16 % (12-15 %)
EBIT Marginen forventes nu at blive 19-21 % mod tidligere 18-20%. I disse tal er indregnet en omkostning til fratrædelser på 60 mio.

Ingen allergiske reaktioner hos investorerne

2023 var et "forvirringernes år" for Alk-Abello med ny topchef og en tabletsalg som i starten var lidt under det forventede. De udfordringer er væk. Nu er der også fra investorerne fuld fokus på at levere 25 i 25 (25 % EBITmargin i 2025). Investorerne blev umiddelbart lidt skuffede over, at Alk-Abello i forbindelse med deres kapitalmarkedsdag i juni i år fastholdt den fremadrettede marginplan frem til 2028 (25 %). Investorerne bør tage godt imod opjusteringen. Det næste store kursskridt kræver formentlig, at det bliver muligt at hæve EBIT marginen udover det som strategiplanen tilsiger

ALK B.CO




23/8 2024 07:50 ProInvestorNEWS 2121910



ALK's opjusterede prognose slår forventningerne: Amerikansk børshus ser aktien stige

23/8 07:27

ALK-Abellós salg og indtjening er en del bedre end ventet i andet kvartal og vil formentlig blive taget godt imod af aktiemarkedet fredag, vurderer Jefferies.

Den amerikanske storbank peger på, at omsætningen er 5 pct. bedre end ventet, samtidig med at driftsomkostningerne blev holdt i ave, så selve driftsresultatet er 29 pct. højere end forudset af analytikerkorpset.

Desuden opjusterer ALK forventningerne til et niveau, der kunne antyde, at analytikerkorpset under et skal løfte deres estimater for driftsindtjeningen med i omegnen af 5 pct. Og nogenlunde samme reaktion spår Jefferies på aktiemarkedet.

- Aktien vil sandsynligvis stige et midt til høj encifret antal pct., skriver Jefferies i et notat.

ENGANGSDYNAMIKKER

En væsentlig årsag til opjusteringen er en markant vækst i Europa, hvilket dog til dels af drevet af midlertidige forhold, mener Jefferies.

Blandt andet er der relativt mange patienter, der har indledt behandling op til denne pollensæson. Og banken vurderer, at ALK i sin prognose forudsætter, at det næste rykind af patienter, der starter behandling op til pollensæsonen 2025, hvilket typisk sker i løbet af efteråret og vinteren, er mere normaliseret.

Samtidig har ALK haft medvind fra forbedrede priser og rabatjusteringer, hvilket Jefferies dog anser for at være et forbigående fænomen.

Og til slut er det europæiske salg løftet af, hvad Jefferies betegner som "midlertidig konkurrencedynamik på vigtige markeder".

FLERE STUDIER I UDSIGT

Fremadrettet venter Jefferies hovedsagligt nyt fra ALK's produktudvikling.

ALK har ansøgt om markedsføringstilladelse i EU for sin husstøvmidetablet i børn, og en godkendelse kan ifølge Jefferies komme på tale i slutningen af 2024 eller starten af 2025. I USA kan en tilsvarende godkendelse og lancering komme på tale i 2025.

I Kina har ALK i juni derimod måttet trække sin registreringsansøgning for sin husstøvmidetablet, og det kan vil formentlig udskyde en lancering i flere år, vurderer Jefferies.

Endelig venter Jefferies på en potentiel godkendelse af ALK's tablet mod træpollenallergi i Europa og Canada i 2025.

Og i september eller oktober i år ventes fase 1-data fra et studie af ALK's tablet mod peanutallergi.

- Positive fase 1/2 del 2-data i andet halvår af 2024 vil kunne muliggør en overgang til et placebokontrolleret fase 3-studie for at vurdere sikkerhed og effekt af forskellige vedligeholdelsesdoser og vil kunne sende aktien mindst 3-5 pct. højere, vurderer Jefferies.

.\˙ MarketWire



23/8 2024 08:00 ProInvestorNEWS 1121911



ALK får sit kursmål med en tier hos Nordea

23/8 07:36

ALK-Abelló har fået løftet sit kursmål med en tier til 172 kr. fra 162 kr. hos Nordea. Anbefalingen er uændret "køb".

ALK, der torsdag sluttede 0,4 pct. højere i 161,10 kr., overraskede efter børslukketid med sit regnskab for andet kvartal, der indeholdt den anden opjustering på bare to måneder.

For hele 2024 venter ALK nu omsætningsvækst på 14-16 pct. mod tidligere 12-15 pct. målt i lokal valuta. Driftsmarginen målt på EBIT-niveau ses nu lande på 19-21 pct. mod tidligere 18-20 pct.


.\˙ MarketWire



23/8 2024 10:19 ProInvestorNEWS 1121924



ALK's topchef om høj vækst: Dejligt at se at volumenerne udvikler sig som de skal

23/8 09:40

Der er meget at være tilfreds med hos ALK-Abelló i andet kvartal. En stærk vækst i tabletsalget i Europa, et bedre salg af adrenalinpennen Jext og fremgang for dråbevaccinerne i Frankrig har sammen med medvind fra højere priser sørget for massiv tocifret vækst.

Samtidig har leverancerne til Asien - det vil sige Japan og Kina - været ekstraordinært store, hvilket dog sammen med blandt andet de højere priser medvirker til, at en del af fremgangen er forbigående. Men målt på den underliggende vækst i volumenerne, er ALK's topchef, Peter Halling, også fint tilfreds.

- I år er vi i den situation, at vi har fået fin medvind fra priser. Forholdet mellem priser og volumen, er at vi får cirka to tredjedele af vores vækst på 15 pct. (i første halvår, red.) fra volumen, altså omkring 10 pct.point, og omkring 5 pct.point fra prissiden. Og det er klart, at det dejligt at se, at volumenerne udvikler sig som de skal, siger Peter Halling til MarketWire.

ANDEN OPJUSTERING PÅ TO MÅNEDER

Isoleret i andet kvartal gik ALK hele 21 pct. frem på toplinjen målt i lokal valuta. Samtidig er driftsindtjeningen og overskudsgraden forbedret væsentligt, og ALK havde da også torsdag aften endnu en opjustering i ærmet - den anden på bare to måneder og den tredje til toplinjen i år.

- I juni kunne vi se, at tabletmomentum var højere, end vi havde planlagt i starten af året, og vi kunne se, at vores "legacy" forretning, altså vores injektionsbaserede og dråbebaserede vacciner, performede bedre. Blandt andet i Frankrig, der har været et marked, vi har kæmpet lidt med i de senere år, hvor der ikke har været den helt store vækst. Men her ser vi nu gode tegn.

- Det har vi så kunnet se er fortsat hen over sommeren, siger Claus Steensen Sølje, finansdirektør i ALK.

Han peger desuden på, at nogle af de usikkerhedsmomenter og sorte skyer, ledelsen tilbage i juni ikke kunne udelukke ville dæmpe væksten i andet halvår, ikke er blevet til noget.

- Når der er et halvt år tilbage sidder man og kigger på, om der kan komme nogle priseffekter, eller mere parallelimport, end vi havde regnet med, eller forskellige justeringer og hvad med konkurrenterne? Og der må vi bare erkende, at hen over sommeren er der ikke noget af det, der har materialiseret, siger Claus Steensen Sølje.

VÆKSTEN KAN KOMME NED I GEAR IGEN

Med den seneste opjustering venter ALK nu en omsætningsvækst på 14-16 pct. mod tidligere 12-15 pct. målt i lokal valuta.

Driftsmarginen målt på EBIT-niveau ses nu lande på 19-21 pct. mod tidligere 18-20 pct.

Men en del af væksten, der er slået ind i år, er også af forbigående karakter.

- Når man får priserne justeret, så er det jo en engangseffekt. I Tyskland blev vi sidste år ramt af tvungne rabatter, der er faldet bort i år, og i Norge har fået prisstigninger, der har hjulpet os.

- Og så har der været nogle konkurrenceforhold i form af, at nogle konkurrenter har kæmpet med at levere. Der har vi så kunnet byde ind, og spørgsmålet er så, om det er en langvarig eller kortvarig effekt. Og så har vi set parallelimport falde til et mere normalt niveau på linje med, hvad vi ser for andre farmaselskaber. Og de effekter vil ikke komme ind og hjælpe os igen, opsummerer Peter Halling.

Langsigtet har ALK en ambition om en gennemsnitlig årlig vækst på mindst 10 pct. i lokal valuta.


.\˙ MarketWire



23/8 2024 10:39 ProInvestorNEWS 1121926



ALK's finansdirektør om 2025-mål: Vi er ret fortrøstningsfulde

23/8 10:17

Efter en stærk marginforbedring i den første halvdel af 2024 hersker der fin optimisme i ALK-Abelló i forhold til at nå 2025-målet om en overskudsgrad på 25 pct., lyder meldingen.

- Der har været stillet en del spørgsmål til vores mål om 25 i 25.

- Og der vil jeg bare nævne, at vi er ret stolte af vores organisation, fordi vi i første kvartal annoncerede en ret stor plan for at implementere besparelser, og hvor vi også sagde farvel til nogle medarbejdere. Det har så givet os mulighed for at lave nogle ekstra investeringer rundt omkring i nogle vækstmarkeder, som vi allerede begynder at kunne se, og det gør, at vi er ret fortrøstningsfulde i forhold til at nå 25 i 25, siger Claus Steensen Sølje, finansdirektør i ALK, til MarketWire.

For at understøtte 2025-ambitionen annoncerede ALK i marts en række justeringer, heriblandt nedlæggelse af 125 stillinger i virksomheden.

Samlet skulle øvelsen frigøre 250 mio. kr., hvoraf cirka halvdelen skulle bruges på investeringer i strategiske vækstinitiativer og resten falde ned på bundlinjen.

Med årets anden opjustering af forventningerne til EBIT-marginen venter ALK nu, at overskudsgraden i år vil udgøre 19-21 pct. af omsætningen mod oprindeligt 17-19 pct. i år.

Målt på midtpunktet skal marginen altså løftes ekstra 5 procentpoint næste år.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT