Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Karakterbogen for C25


122002 ProInvestorNEWS 28/8 2024 07:52
12
Oversigt

Karakterer fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Karakterbogen: Rockwool, Pandora, AMBU imponerer, mens Vestas og Ørsted skuffer.

Hele 6 selskaber placerer jeg i toppen efter halvårsregnskaberne. Når investorerne tænker tilbage på præstationerne og måske er en anelse skuffede, skyldes det ikke at mange underpræsterer, men at de største og mest omtalte burde kunne mere.

Rockwool - Det er svært ikke at være imponeret - 10

Det er svært ikke at være imponeret over udviklingen i Rockwool. Halvårsregnskabet svarede naturligvis helt til den opjustering, som selskabet (igen) førtidigt kom med den 18/7. Omsætningen forventes at vokse med omkring 5 % ("mid single digits"). Det lyder måske ikke at meget, men vilkår er udfordrende. EBIT margin på 17 % og et frit cash flow på 399 mio. EUR er ganske enkelt overbevisende og stærkt. Rockwool gør det fortsat særdeles godt uden (sten)uld i mund.

Pandora - Ny opjustering - 10

(næsten) ingen kvartalsregnskaber uden en opjustering fra Pandora. Omsætningsvæksten for helåret løftes til 9-12 % fra tidligere 8-10 %. Midt i en tid, hvor privatforbruget er under pres og hvor luksusmærkerne melder om afventende forbrugere hitter "affordable luxury" og Pandora. De fastholder helårs marginforventninger, som formentlig kan være en medvirkende årsag til, at aktien reagerede adstadigt på opjusteringen. Igen et godt kvartal.

AMBU - Opjusteringerne fortsætter - 10

AMBU har fået sig en god vane. De indfrier og overgår forventningerne. Det skete igen i deres 3. kvartal, da de allerede løftede sløret for deres tal den 10. juli. Fortiden med (for) mange nedjusteringer er langt væk. Forventningerne til den organiske vækst for helåret blev løftet til 12-14 % fra 10-12 % og dermed med 2 % point i midtpunktet. EBIT følger op med en faktor 0,5 og løftes til 11-13 % fra 10-12 %. Investorerne kan både lide hvad de ser og begynder at kunne ane og i det mindste håbe på, at vejen frem til strategiplanens mål om 20 % EBIT margin i 2028 måske kan blive kortere og i det mindste mere sandsynlig.

Danske Bank - Bravo for kapitalallokering - 10

The devil is in the detail. Tal var en anelse bedre end ventet, men ikke dramatisk bedre. Gebyrindtægter lidt over, mens nettorenteindtægter var lidt under. Det som investorerne formentlig tager positivt med sig og sender aktien massivt op, var lidt lavere omkostninger med potentiale til mere samt ikke mindst, at Danske Bank vil sende meget store beløb tilbage til investorerne. Bravo for kapitalallokering.

Zealand Pharma - Fremgangsrigt kvartal - regnskabstal UB - 10 for godt forløb

Hvis man ser karakterer i sport efter en kamp, er der som regel spillere, som ikke har været nok på banen til en karakter. Sådan kunne man sige om selve tallene fra Zealand Pharma. Fremragende og meget lovende forskningsdata tegner godt.. Det koster flere penge. Så er det jo godt, at aktiemarkedet er villige til at give dem til en meget lav kapitalomkostning. Zealand er formentlig fuldt finansieret så langt øjet rækker. Karakteren gives for deres evne til at rejse penge, drive aktionærværdi og for de fremragende data.

NKT - Ingen energikobling uden aktører som NKT - 10

Uanset hvordan energien skal produceres, så skal den distribueres og bindes op i netværk. NKT har været den aktiemæssige vinder i den grønne omstilling og udbygning, og på kort sigt synes det at fortsætte. NKT leverede igen solidt; kom med en mindre opjustering. At være en "kedelig" virksomhed kan være investeringsspændende, og det viser NKT igen.

Novo Nordisk - Opjustering på trods af nedskrivning. Godt men ikke sublimt regnskab - 7 pil op

Novo Nordisk kom med den "ventede" opjustering. 19-27 % omsætningsvækst blev vekslet til 22-28 % og samtidig blev EBIT præciseret op til 20-28 % vækst på trods af en nedskrivning på 5,7 mia. til et blodtryksprojekt. Havde Novo Nordisk ikke aflagt regnskab på et tidspunkt, hvor investorerne var lidt stressede og uden en meget høj prisfastsættelse, ville kursreaktionen være positiv og op. Wegovy salget skuffede lidt. Udbyttet var lidt under det forventede. Samlet set et godt regnskab uden at være fremragende.

DSV -Slut med tomgangskørsel? - 7

De seneste kvartaler har DSV leveret regnskaber på det jævne, og måske er det ved at være slut? I hvert fald var 2. kvartalstallene lidt bedre end ventede. Der er hård konkurrence og noget bedre end ventet omsætningsudvikling har lidt svært ved for alvor at finde vej til bundlinjen. En "DSV classic" opstramning skal give 750 mio. DKK mere på bundlinjen i 2025. Hovedfokus forbliver på afgørelsen om DB Schenker, som kommer meget snart. DSV initierede et nyt aktietilbagekøbsprogram på 1,5 mia. DKK. Måske lidt overraskende i betragtning af, at der, i givet fald, bliver brug for mange DB Schenker penge.

Novonesis: Opjustering efter solidt kvartal - 7

Novonesis har leveret et godt 2. kvartalsresultat lidt over forventningerne. Omsætningen og EBITDA var begge ca. 1 % bedre end ventet. For helåret løftes forventningerne til omsætningsvæksten fra "øvre ende af 5-7 %" til nu 7-8 %. Samtidig hæves forventningerne til den justerede EBITDA margin fra "35-36%" til 35,5-36,5 %. Kombinationen af lidt bedre end ventet omsætning med en lidt højere margin, giver en solid bundlinjeeffekt. Novonesis er kommet godt fra start

Genmab - Godt resultat bliver overskygget af risiko for fremtiden - 7

Genmab havde en række detaljer med i sit halvårsregnskab, som giver investorerne lidt at regne på. Omsætningsforventningerne blev præciseret op sammen med udviklingen i omkostningerne, som bl.a. drives af opkøbet af Profoundbio og forventninger om forøgede omkostninger til eneudvikling af Acasunlimab, som Biontech har "leveret tilbage". Alt i alt opjusterede Genmab indenfor et meget bredt interval, forventningerne til årets resultat. Investorerne kigger naturligvis her om nu kortsigtet, men de har også et skarpt øje med patentudløb og udviklingen i hvad der følger efter.

Nordea - Har svært ved at imponere investorerne trods gode regnskaber - 7

Leverede endnu et rigtig godt kvartalsregnskab, som lagde sig tæt op af konsensus. Prisfastsættelsen er moderat, men alligevel kniber det for banken at tiltrække investorernes positive opmærksomhed. Hvorfor? Måske fordi der 1)er en anelse bedre momentum i andre bankers indtjening. 2)fordi den svenske eksponering er stor og nordens største økonomi er/har været udfordret, og 3)måske fordi investorerne har svært ved at kvantificere størrelsen på den danske hvidvask sanktion, hvor et beløb mellem hensættelsesniveauet (95 mio. EUR) og op til 2-3x har været nævnt. Uanset den sanktion, har det ingen meget væsentlig betydning for Nordea, men måske holder usikkerheden investorerne tilbage. Sluttelig kan en mere aggressiv svensk Riksbank (forventede rentenedsættelser) måske spille ind og gøre investorerne tilbageholdende?

Torm - Sejlads i smult vande i første C-25 kvartal - 7

Første regnskab som C25 medlem var godt og godkendt. Torm sejler clean (raffinerede produkter først og fremmest) videre i de gode tider, hvor raterne nyder godt af udbud/efterspørgsel og uroen i Mellemøsten, som betyder flere "ton-miles". Når aktiekursen ikke er steget på fornuftige tal, skyldes det formentlig en kombination af en del faktorer udover indtjeningen, såsom generelt en svagere udvikling for tankaktier og fornemmelsen/frygten for at kapitalfonden Oaktree har flere aktier, som kan blive sat til salg inden længe.

Bavarian Nordic - Oppræcisering er en opjustering - 7

Bavarian Nordics aktiekurs svinger i langt højere grad med nyhedsstrømmen end med bundlinjen i et omfang, som kan få en rutschebanetur i Tivoli til at ligne en tur med børnetoget. Nye vaccine ordrer blev annonceret, og har været medudslagsgivende til en forhøjelse af oppræcisering i den høje ende af det tidligere udmeldte interval såvel på omsætning som EBITDA. Investeringscasen er fortsat afhængig af flere nye og ikke guidance indeholdte ordrer, og om, og i givet fald i hvilket omfang Bavarian Nordic får en efterspørgsel på de 2 mio. Mpox doser, som de kan levere i 2024 og op til 10 mio. i 2025. Et solidt regnskab.

Jyske Bank - Positiv præcisering - godt regnskab - 7

Jyske Banks regnskab rammer lidt over forventningerne. De løfter forventningerne til den øvre ende af det meget brede interval på 4,3-5,1 mia. Et omkostningsnøk opad fjerner ikke fornemmelsen for, at 2024 bliver et godt år. Den danske økonomi er så tilpas god, at den ikke efterlader mange tab. Samtidig vokser den yderst moderat, som har en betydning for forretningsomfanget. I forventningerne er indregnet 3 Nationalbankrentenedsættelser.

Coloplast - Fornuftigt regnskab, men prisfastsættelsen kræver lidt mere - 7

Over de seneste kvartaler har Coloplast haft for vane stedse at levere lidt under forventningerne. I kombination med en meget høj prisfastsættelse, er det en udfordrende cocktail. De seneste måneder har aktien udviklet sig bedre, og når tallene er fornuftige, men ikke helt oppe at ringe, er et mindre kortsigtet kursfald den naturlige konsekvens. Tilkøb af Atos og Kerecis leverer som forventet eller lidt bedre. Det virker som om Coloplast er ved at komme på omgangshøjde med forventningerne. I relation til kursstigningspotentialet er den høje prisfastsættelse en udfordring, og derfor vender investorerne umiddelbart tommelfingeren nedad.

Tryg - Et -Aktietilbagekøbsprogram ville have pyntet - 7 pil ned

Tryg vidste det godt og har bevist det. De har købt en svensk forretning, som er i topform. Den danske forsikringsudvikling er fornuftig, mens Norge mangler før de bliver rigtig værdiskabende. Sverige og omkostningsprocent trækker klart op imod 7-10. Den samlede forretning udvikler sig fornuftigt. Hvis jeg skulle have trukket en ren "7er" ville det kræve en positiv præcisering af årsforventningerne, som ikke kom og samtidig, at Tryg fokuserede mere på kapitalanvendelse og havde tilføjet et løbende aktietilbagekøbsprogram til det attraktive udbytte og/eller have byttet lidt udbytte med aktietilbagekøb på grund af prisfastsættelse.

Carlsberg - Overraskende opjustering under svære markedsvilkår - 7 pil ned

Der har været masser af modvind til Carlsberg og endnu mere til investorerne i 1. halvår. På trods af valutamodvind, dårligt vejr og andet, opjusterede de alligevel forventningerne til indtjeningsvæksten fra 1-5 % til nu 4-6 %. Regnskabstallene var lidt til den svage side. Når aktiekursen, på trods af opjusteringen, alligevel falder yderligere, skyldes det, at analytikernes estimater ligger over de løftede indtjeningsforventninger. Investorerne sætter aktien ud på en "vent-og-se" plads, og der kan den tænkes at blive det kommende kvartal eller så indtil overtagelsen af Britvic rykker tættere på.

Royal Unibrew - Lige til øllet - 4 pil op

leverede lidt under forventningerne, men opjusterede marginalt for helåret. Til oktober vil selskabet udlodde de 14,50 i udbytte, som de har været nødsaget til at gemme fordi gælden var lidt over til "tilladelige" drevet ikke mindst af større opkøb. Når aktien reagerede positivt på regnskabstallene, og opjusteringen på trods af at de ikke helt overgik konsensus, skyldes det formentlig en moderat prisfastsættelse og lave forventninger.

A.P. Møller-Mærsk - Et aktietilbagekøb ville pynte - 4 pil op

I slutningen af juli opjusterede A.P.Møller-Mærsk sine forventninger til 2024, og dem blev der naturligvis ikke pillet ved i forbindelse af halvårsregnskabet. 2024 bliver noget anderledes og markant bedre end man havde forestillet sig ved årets start. Når aktien alligevel tog sig et nyt dyk efter offentliggørelsen, skyldes det formentlig, at der ikke blev plads til at genoptage det aktietilbagekøb, der blev suspenderet i starten af 2024 på udsigterne til et svagt år og kapitalreservering til mulige opkøb (bl.a. formentlig DB Schenker). I regnskabet angiver selskabet deres kapitalprioriteter og her står aktietilbagekøb sidst. Det kan/må (forhåbentlig) skyldes, at de kigger på lukrative muligheder for at skabe værdi. Også selv om det historisk har været en udfordring for A.P. Møller-Mærsk at skabe netop stor værdi igennem tilkøb. Regnskabstallene isoleret tilsiger et 7-tal; kapitalprioritering og mindre investorfokus set i forhold til tidligere aktietilbagekøb og prisfastsættelse og finansiel situation: 4 pil ned. Samlet havner vi på 4 pil op.

ISS: Det tager tid at genopbygge tilld - 4

For ISS er tillid et nøgleord. Både i forhold til kunderne, men også i forhold til investorerne. Halvårsregnskabet var nogenlunde som forventet. Lidt bedre end ventet på omsætning og lidt under på indtjeningen. Efter for mange negative overraskelser med kontrakter for Finansministeriet, den franske nedskrivning og exit og den udestående disputs med Deutsche Telekom, er investorerne forbeholdne. ISS hæver aktietilbagekøbet med 250 mio. til i alt 1,250 mia. for 2024. Det er positivt. Reelt udslagsgivende for kursfaldet efterfølgende er formentlig, en kombination af at 1)nogen kan have håbet på et DTE forlig; at 2)storaktionæren Kirkbi vil sælge aktier pro rata og at det organiske bidrag fra nye kontrakter vs tab af eksisterende i 1. halvår har været udfordrende. Prisfastsættelse afspejler kendte udfordringer.

GN Store Nord - 12 måneders hårdt arbejde brudt ned i løbet af få måneder - 4 pil ned

2023 sluttede godt og 2024 startede godt. Investorerne var begyndt at lægge fortidens synder bag sig for at se frem til genskabelse af et stærkt indtjenende GN Store Nord. 1. kvartal bekræftede det billede med meget stærke Hearing tal. Så kom der en mistimet nedjustering med en afvikling af forretningsenhed, som burde være forventningsstyret på kapitalmarkedsdag kort før. Ved halvåret var forventningsbuen spændt lidt for hårdt, og omsætning, indtjening og væksten i entreprise skuffede for meget. Det tog 12 måneder at få sendt aktien op, og 2 måneder at få den til at køre hele vejen baglæns igen. Nu udestår tillidsgenopbygningen. Hearing var igen lyspunktet i 2. kvartal. Kursreaktion har været hård og harsk. 2025/2026 billedet og mulighederne er formentlig intakte. Der er kort fra succes til fiasko. GN Store Nord ved eller burde vide, hvad de skal gøre nu.

Demant - Det kræves lidt fintuning - Ikke bedre end ventet; ikke værre end frygtet - 4 pil ned

Demant har mistet momentum og markedsandele og forud for regnskabet har selskabet advaret om at 2024 ikke bliver et fremragende år. De nedjusterede forventninger fastholdes. Omsætningsvæksten vil forblive 3 %. Demant slider med sin kommunikationsdivision, som de har forsøgt at restrukturere og så sælge. Salgsprocessen trækker ud, fordi aktivet ikke er tilstrækkelig tilpasset og fornyede ressourcer bliver brugt på skrue ned og finde en ny ejer. Demant er et meget solidt selskab, som karaktermæssigt langsigtet har hørt til i den øvre ende af karakterskalaen. 1. kvartal var skuffende og 2. kvartal ligeså.

Ørsted - Energi til mindre - Flere reservationer er nyheden, som ikke måtte ske - 2

På den "primære" drift - EBITDA var der en fremgang på 25 %. Så langt så godt. Investorerne havde håbet på, at 2023 som annus horribilis var et overstået kapitel, og at større og ekstraordinære nedskrivninger hører fortiden til. Et kedeligt regnskab var ønsket. I stedet var der en samlet nedskrivning på 3,2 mia. relateret til ophør af FlagshipONE, projektforsinkelse, projektnedskrivning og rentekorrektion. Ørsted leverede med for mange svinkeærinder som meget vel kan få investorerne til at frygte at mellemstore nedskrivninger kan ske igen.

Vestas - Serviceudfordring og skuffende forventningsstyring giver kursfald - 2.

Vestas og Ørsted havner nederst. En efterregulering i serviceforretningen skaber frygt for om Vestas har tilstrækkeligt styr på indeksering af deres ordrebeholdning for servicekontrakter. Bedre end ventede tal for vindmøllerne kan ikke fuldt opveje det, og forventningerne til helåret for så vidt angår EBIT margin bliver justeret ned til 4-5 % fra tidligere 4-6 %, mens omsætningen stadig forventes at blive på 17 mia. EUR (interval 16,5-17,5 fra tidligere 16-18). Aktien blev sent massivt ned mandag forud for regnskabet onsdag. Er 2025 ambitionen (min oversættelse af "på mellemlang sigt") om 10 % EBIT stadig aktuel og realistisk, er det naturlige, som investorerne bl.a. vil tænke og spørge om.




TRÅDOVERSIGT