Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

DSV - med eller uden DB Schenker


122083 ProInvestorNEWS 2/9 2024 07:33
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet



Fredag faldt DSV med 2,7 % efter at tyske medier rapporterede, at fagforeningerne anbefaler at Deutsche Bahn vælger at sælge DB Schenker til kapitalfonden CVC. Det er på den ene side en naturlig rygmarvsreaktion, som dog bliver nuanceret ved nærmere eftersyn.



DSV og kapitalfonden CVC er de to tilbageværende bydere i kampen om DB Schenker, som Deutsche Bahn vil sælge.
DSV har længe været blandt favoritterne til at købe, og det er de stadig.

Det handler ikke kun om prisen, men i høj grad også om fremtiden for de ansatte i DB Schenker.
DSV kan med det samme høste synergier, fordi de formentlig ret hurtigt vil initiere deres normale succesformel: Integrere de nye aktiviteter i det nuværende DSV og indenfor 24 måneder kan man ikke længere se forskel på profitabiliteten i de nye og oprindelige aktiviteter. Den formel har de med succes brugt mange gange.

En af forudsætningerne for at det kan lade sig gøre, er at salgsprocessen ikke bliver politiseret. Normalt er det sådan, at jo mindre man kan lave om, jo lavere vil prisen være. I det her tilfælde kan den relation ikke rigtig bruges, fordi CVC angiveligt har budt samme pris som DSV (14 mia.) med mulighed for at forøge det til 16 mia. Samtidig skulle CVC i et eller andet omfang være villige til at give enten jobsikkerheder, eller i hvert fald indikere, at tilpasningerne bliver mindre end hvis DSV skulle købe.

Spørgsmålet er hvor politisk processen bliver. I Danmark skal alle bestyrelsesmedlemmer, uanset om de repræsenterer ejerne eller medarbejdere, arbejde i "selskabets interesse". Det gælder ikke i Tyskland, som er langt mere politisk. Medarbejderne og/eller fagforeningen stemmer efter deres egne interesser.



Scenarie 1: DSV køber DB Schenker

Hvis DSV trækker det længste strå og ender med at købe DB Schenker til en "rimelig pris" på 14-16 mia. EUR starter det hårde arbejde. Jeg har set omtale af en analyse, som mener, at det over tid omtrent kan fordoble indtjeningen hos DSV til op imod 140 kroner per aktie. Det afspejler ikke mindst 3 forhold:



For det første kan DSV som industriel aktør umiddelbart pege på mange ting, som kan laves efter "best practice".

DSV har formentlig den basale infrastruktur til at vide hvad de skal gøre, for at det bliver en succes. Deres IT set up har tidligere været fremhævet og bedre end andres.

Hvis DSV køber DB Schenker bliver de #1-2 i verden af freight forwarders med en kolossal indtjeningskraft, som over tid kan øge bundlinjen markant.

DSV vil formentlig, i givet fald, finansiere købet med en kombination af gæld og udstedelse af aktier. De har formentlig allerede planen klar, og har måske haft en føler ude hos nogle af de største investorer.

Hvis DSV køber i relation til ovenstående er en positiv kursreaktion realistisk.



Scenarie 2: CVC køber DB Schenker

Hvis DSV ikke kommer til at købe DB Schenker har de penge "til overs". De vil umiddelbart og indenfor ganske få dage formentlig annoncere et større aktietilbagekøb. Investorerne vil på den ene side være skuffede over, at DSV ikke ender med at købe. Til gengæld vil et aktietilbagekøb, som meget vel kan være "ganske stort" give aktien en understøttende hånd.



Samtidig kender man formentlig DSV dårligt, hvis ikke det forholder sig sådan, at DB Schenker ikke er det eneste selskab, som er på deres indkøbs- og ønskeliste. Det kan i det mindste ikke udelukkes, at andre og mindre selskaber kan komme i spil til en overtagelse.



I målområdet

Vi er i målområdet, og i løbet af de kommende uger, vil den endelige beslutning om fremtiden for DB Schenker blive truffet. En udskydelse af beslutningen er teoretisk mulig, men nok mindre sandsynlig i en proces, som allerede har varet 3 år eller måske endda længere.



DSVs investorer behøver ikke gå tomhændet fra auktionen

Uanset hvad det ender med, er sandsynligheden for at DSVs investorer kommer til at gå tomhændet fra auktionen mindre. I løbet af de kommende uger bliver investorerne formentlig klogere.


Figur 1: Kursudvikling, DSV, 2024

Kilde: Nordnet

DSV.CO




TRÅDOVERSIGT