Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Oliepriserne på laveste niveau i 3 år


122191 ProInvestorNEWS 11/9 2024 07:05
1
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Oliepriserne faldt i går til de nye laveste niveauer i 3 år. Det er gode nyheder for inflation og forbrugerne, men kan være et varsel om en økonomisk nedtur

Oliepriserne har været på retræten det seneste år
Her er priserne på råolie, som det fremgår af nedenstående figur, faldet med 23 %
Lavere priser er gode nyheder isoleret set for forbrugerne.
En lavere oliepris har samme betydning for forbrugerne som en skattelettelse - efter skat vel at mærke
Lavere oliepriserne sænker inflationsforventningerne
Råolie indgår i en række andre produkter og derfor er der positive side gevinster for forbrugerne
Lavere oliepriser er gode nyheder for dem, som gerne vil have inflationen hurtigere ned som forudsætning for lavere renter.
Det seneste år er de vejledende benzinpriser faldet med ca. 7 %. Inklusive de seneste dages nye olieprisfald, som endnu ikke er slået fuldt igennem hos ved standerne vil det, hvis priserne holder sig, får benzinpriserne til at falde yderligere.

Forvarsel om lavere vækst?

Ikke alt er godt nyt. Oliepriserne falder af en årsag. En af de meget nærliggende er, at investorerne forventer og/eller frygter, at den globale økonomi er under en kraftigere afkøling end man havde forventet for blot få måneder siden. Det giver på den ene side plads til lavere renter, hurtigere. Samtidig er der dog også en risiko for at lavere vækst bl.a. giver de konjunkturfølsomme selskaber anledning til at nedjustere deres forventninger til indtjeningen. De kommende måneder vil vise hvilken kraft der vejer tungest.

Figur 1: Prisudvikling, Brent Crude, 1 år

Kilde: Nordnet




11/9 2024 07:06 ProInvestorNEWS 1122192



Figur 2: Prisudvikling, Okton 95, blyfri, 1 år

Kilde: https://www.q8.dk/priser/




11/9 2024 07:19 3kilofisk 1122193



Lavere benzinpriser, lavere inflation i det hele taget inkl egentlige prisfald indimellem samt lavere renter kombineret med historisk store lønstigninger. Forbrugerne har fået både i pose og sæk, hvilket man kan håbe kan holde et let hånd under det hele.



TRÃ…DOVERSIGT