Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Oliepriserne på laveste niveau i 3 år


122191 ProInvestorNEWS 11/9 2024 07:05
2
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Oliepriserne faldt i går til de nye laveste niveauer i 3 år. Det er gode nyheder for inflation og forbrugerne, men kan være et varsel om en økonomisk nedtur

Oliepriserne har været på retræten det seneste år
Her er priserne på råolie, som det fremgår af nedenstående figur, faldet med 23 %
Lavere priser er gode nyheder isoleret set for forbrugerne.
En lavere oliepris har samme betydning for forbrugerne som en skattelettelse - efter skat vel at mærke
Lavere oliepriserne sænker inflationsforventningerne
Råolie indgår i en række andre produkter og derfor er der positive side gevinster for forbrugerne
Lavere oliepriser er gode nyheder for dem, som gerne vil have inflationen hurtigere ned som forudsætning for lavere renter.
Det seneste år er de vejledende benzinpriser faldet med ca. 7 %. Inklusive de seneste dages nye olieprisfald, som endnu ikke er slået fuldt igennem hos ved standerne vil det, hvis priserne holder sig, får benzinpriserne til at falde yderligere.

Forvarsel om lavere vækst?

Ikke alt er godt nyt. Oliepriserne falder af en årsag. En af de meget nærliggende er, at investorerne forventer og/eller frygter, at den globale økonomi er under en kraftigere afkøling end man havde forventet for blot få måneder siden. Det giver på den ene side plads til lavere renter, hurtigere. Samtidig er der dog også en risiko for at lavere vækst bl.a. giver de konjunkturfølsomme selskaber anledning til at nedjustere deres forventninger til indtjeningen. De kommende måneder vil vise hvilken kraft der vejer tungest.

Figur 1: Prisudvikling, Brent Crude, 1 år

Kilde: Nordnet




11/9 2024 07:06 ProInvestorNEWS 2122192



Figur 2: Prisudvikling, Okton 95, blyfri, 1 år

Kilde: https://www.q8.dk/priser/




11/9 2024 07:19 3kilofisk 2122193



Lavere benzinpriser, lavere inflation i det hele taget inkl egentlige prisfald indimellem samt lavere renter kombineret med historisk store lønstigninger. Forbrugerne har fået både i pose og sæk, hvilket man kan håbe kan holde et let hånd under det hele.



11/9 2024 15:46 ProInvestorNEWS 1122198



Chefanalytiker: Mistillid og faldende efterspørgsel skyld i laveste oliepris i tre år

11/9 13:31

Der er flere faktorer i spil, når man skal forklare, hvorfor olieprisen har ramt sit laveste niveau i næsten tre år. Mest overordnet er et fald i den globale efterspørgsel, men en stigende mistillid til Organisationen af Olieeksporterende Lande og dens allierede, Opec+, tynger ligeledes prisen.

Det vurderer chefanalytiker i Global Risk Management, Arne Lohmann Rasmussen.

- Det er simpelthen en overordnet ting, at efterspørgslen er under pres. Vi ser i mange forskellige nøgletal, at der er en afmatning i økonomien i USA og Kina, siger chefanalytikeren.

- Mens vi har nøgletal, som taler for en økonomisk afmatning, har vi også en sæsonmæssig afmatning, som vi står over for, siger chefanalytikeren og peger på at efteråret markerer enden på højsæsonen for rejser med fly og bil.

Prisen for en tønde Brent-olie dykkede tirsdag til under 70 dollar, hvilket var det laveste niveau siden december 2021. Onsdag eftermiddag ligger prisen på 70,84 dollar.

STIGENDE MISTILLID TIL OPEC+

Mens efterspørgslen falder, har Opec+ samtidig planer om at øge udbuddet af olie med 2,5 mio. tønder olie.

En plan, som er helt urealistisk, hvis olieprisen samtidig skal holdes oppe, vurderer Arne Lohmann Rasmussen.

Derfor kan det indikere, at organisationen er begyndt at fokusere mere på mængden af olie og ikke i lige så høj grad på prisen, og det skaber mistillid til Opec+.

- Der har været en lidt kaotisk kommunikation fra Opec+, og der er en stigende mistanke om, at Opec+ måske er ved at ændre strategi en smule. Ellers har de i hvert fald svært ved at indse, at olieefterspørgslen ikke er så stærk, som de går og tror, siger Arne Lohmann Rasmussen.

Samtidig er libysk olie på vej tilbage på markedet. Det sker, efter at interne stridigheder i landet i en periode har sat en stopper for olieeksporten fra det nordafrikanske land.

- Det tyder på, at de måske er ved at lande en aftale, så den libyske olie begynder at flyde igen. Så det kommer så oven i Opecs planer, siger Arne Lohmann Rasmussen.

- Så der er mange ting, der i øjeblikket presser olieprisen lidt nedad, vurderer han.

PRISEN VIL STIGE TRODS NERVØST MARKED

Opec+ havde planer om at starte den øgede olieproduktion 1. oktober. Det er nu rykket til 1. december, og Arne Lohmann Rasmussen spår, at Opec+ vil blive ved med skubbe datoen for til sidst at droppe planerne.

- Jeg tror ikke på, at Opec+ kommer til øge olieproduktionen, som de har planer om i dag. De kommer til at trække planerne tilbage. De rykkede fra 1. oktober til 1. december, og de bliver nok ved med at rykke det, siger chefanalytikeren.

Arne Lohmann Rasmussen vurderer, at de næste måneder vil byde på et nervøst marked, men at prisen stille og roligt vil bevæge sig opad mod 80 dollar mod slutningen af året.

- Det er baseret på, at jeg tror, at Opec+ kommer til at droppe sine planer. Derudover tror jeg ikke, at vi står over for en global recession, og jeg tror på, at verdensøkonomien kommer til at have det fint i 2025, siger chefanalytikeren.

.\Ë™ MarketWire



TRÃ…DOVERSIGT