Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bavarian Nordic - Status for den globale mpox situation


122202 EliotSpitzer 12/9 2024 07:20
Oversigt

I teksten nedenfor er en redegørelse for den globale situation for mpox for øjeblikket. Den er primært baseret på en artikel fra det anerkendt medicinske tidsskrift Lancet men jeg har også tilføjet flere elemeter af information, som jeg selv har tilegenet via webcast og ligende kanaler for information. Jeg håber dette kan give lidt overblik

Den øget forekomst af mpox i Afrika har fået "Africa Centres for Disease Control and Prevention" til at erklære sin første folkesundhedsnødsituation for kontinental sikkerhed (Public Health Emergency of Continental Security) nogensinde og det har fået WHO til at udsende sin højeste globale sundhedsalarm - en folkesundhedsnødsituation af international bekymring (Public Health Emergency of International Concern (PHEIC)) . Dette understreger udbruddenes ekstraordinære karakter, folkesundhedsrisikoen for andre lande og det presserende behov for en koordineret international indsats.

I 2022 erklærede WHO også mpox for en PHEIC. Dette var efter et globale udbrud, hovr bl.a. 13 afrikanske lande rapporterede om færre end 1300 bekræftede. I det udbrud rapporterede DR Congo og Nigeria det højeste antal laboratoriebekræftede tilfælde på det afrikanske kontinentet. 2022 mpox PHEIC'en blev ophævet i maj 2023, da antallet af globale tilfælde faldt betydeligt i denne tidsperiode og særligt i det globale nord. Men i modsætning til det globale nord så oplevede afrikanske lande, udfordret af lav kapacitet til laboratoriebekræftelse, en stigning på 78,5 % i antallet af mistænkte tilfælde - fra omkring 8000 i 2022 til omkring 15 000 i 2023. I august 2024 havde kontinentet rapporteret over 18 000 mistænkte tilfælde (inklusive over 5000 bekræftede tilfælde) og over 600 dødsfald, hvilket repræsenterer en stigning på 160 % sammenlignet med samme periode i 2023. Det skal bemærkes at Bavarian Nordic følger selv med på udviklinmgen i tilfælde og allerede i feb marts 2024 begyndte selskabet at gøre opmærksom på overfor myndigheder er der var behov for at gennemføre tiltag med hensyn til vacciner men det var altså først i midten af august 2024 at WHO bad vaccine producenter om at indsende regulatoriske dossiers med hemblik på en godkendelsesproces.

DR Congo er fortsat epicentret for mpox tilfælde og tegner sig for over 96 % af nye tilfælde og hovedparten af dødsfald. Virussen har spredt sig til over 22 provinser af de 26 provinser som landet består af. De fleste bekræftede tilfælde rapporteret blandt børn under 10 år og dette er også tilfældet for omrking liggende lande. I marts 2023 rapporterede DR Congo sine første tilfælde af clade I, og mellem september 2023 og august 2024 har en vedvarende kæder af menneske-til-menneske overførsel af mpox blev rapporteret blandt et netværk af mennesker i Nord- og Sydkivu, forårsaget af en nyligt beskrevet variant af clade I-stammen, nu omtalt som clade Ib. I begyndelsen af juli 2024 krydsede clade Ib mpox grænsen på grund af mobile befolkninger i det østlige DR Congo, hvilket førte til over 300 mpox-tilfælde i Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda - lande, der aldrig havde rapporteret et eneste tilfælde af mpox i tidligere. Siden begyndelsen af 2024 er clade IIb mpox også dukket op igen i Sydafrika med 24 bekræftede tilfælde og tre dødsfald.. Mere end 100 bekræftede mpox-tilfælde er blevet rapporteret på tværs af andre afrikanske lande i 2024, herunder Côte d'Ivoire, Nigeria, Centralafrikanske Republik og Republikken Congo, blandt andre. Der er spekulation om at det særligt er unge arbejder fra minedrif og sexarbejder som skaber mobilitet for sygdommen rundt i Afrika. Men ligesom i DR Congo betragtes disse tællinger af mpox tilfælde i Afrikanske lande som en grov undervurdering på grund af udfordringer med både testning pga. mangle adgang til udtsyr og adgang til geografiske område med tilfælde på grund af krig og konflikt. I DR Congo har det prinært været i flygningsljrer, hvor det har været muligt at test og får lidt overblik.

Mpox-relaterede tiltag, såsom vacciner og terapeutiske midler, mangler stadig i alle berørte afrikanske lande, med et anslået behov på over 10 millioner doser, mens kun 2,6-3,6 millioner doser er tilgængelige for kontinentet, hovedsageligt gennem donationer fra globale partnere. WHO's nylige liste over nødanvendelser af mpox-vacciner og den regulatoriske godkendelse af mpox-vacciner i Nigeria og DR Congo skulle forhåbentlig bidrage til at lette adgangen og optagelsen af vacciner på tværs af afrikanske lande. Der er imidlertid behov for flere økonomiske ressourcer og engagement fra vaccineproducenter for at nå målet på 10 millioner doser i 2025. Afrikanske ledere skal afsætte lokale ressourcer til denne indsats. Der bliver arbejdet på at opskalere regional produktionskapacitet og samtidig udnytte globale partnere til at yde den nødvendige støtte. Bavraian Nordic er den mest centrale aktør her og der er blevet rapporteret om dialog med både Biovac og Aspen Pharme, som begger er selskaber i Sydafrika og som tdiligere begge har produceret Covid vaccine for big pharma selskaber såsom Pfizer og Johnson & Johnson.

Den nylige stigning i mpox i Afrika gjorde at WHO erklæret en PHEIC på grund af risikoen for international spredning og behovet for en koordineret global indsats. Den nylige påvisning af rejserelaterede clade I-tilfælde i Sverige og Thailand, de første rapporter uden for Afrika, er tegn på potentialet for clade I mpox at sprede sig fra Afrika til resten af verden, hvilket minder om det globale clade II-udbrud i 2022. Det er derfor behov for indsats for at inddæmme problemet.



TRÅDOVERSIGT