Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas: Nedtur kan have mange fædre


122403 ProInvestorNEWS 30/9 2024 12:02
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Vestas bliver sendt massivt baglæns igen i dag og er faldet mere end 30 % i 2024. Her er nogle "plausible" grunde til at aktien sendes baglæns igen

Vestas falder med yderligere 2 % i dag
Der er ikke selskabsspecifikke nyheder bag ved udviklingen
Indtil videre har Vestas annonceret 3588 MW i nye ordrer i 3. kvartal, jævnfør: https://www.vestas.com/en/investor/announcements/wind-turbines-orders#accordion-5e5bd30ea2-item-7fda956c33
Som det fremgår af figur 2, svarer antallet af annoncerede ordrer i 3. kvartal til et gennemsnitligt niveau for 3. kvartal
Vestas har haft "for vane" at annoncere en række ordrer på de seneste dage i kvartalet
Det skete eksempelvis også i Q3 2023
Det er den 30/9 i dag, og således den sidste dag i kvartalet
Måske er nogen blevet skuffede over, at der ikke er annonceret nogle ordrer i dag eller de seneste dage.
Måske har nogle investorer kvartalsafslutning, og da Vestas har udviklet sig skuffende, kan der være en form for "porteføljerengøring" bag ved udviklingen
Den grønne omstilling har haft svært ved at få tag i investorerne og i hvert fald i Vestas det seneste år
Da renterne steg, blev de brugt som undskyldning for færre ordrer på grund af stigende finansieringsudgifter. Hvis den kausalitet gælder, gælder den vel også når renterne falder, eller?
Det er stadig et åbent spørgsmål, hvem som ender med at blive den næste amerikanske præsident. Trump er imod vindmøller, mens Harris er mere pro. Samstemmende er det nok flertallet i begge kamre som træffer beslutningerne og ikke den siddende præsident (alene)



Nedturen med de mange fædre

Der kan være mange grunde til at en aktie falder. En af dem som altid "gælder", er at en skuffende kursudvikling kortsigtet giver forventninger om yderligere skuffelser, og får investorerne til at sælge ud. Investorerne køber ikke en aktie kortsigtet på grund af prisfastsættelsen, men fordi de tror aktien stiger kortsigtet, og vice versa med salg og højt vurderede aktier. Måske trækker en udenlandske investor i nødbremsen og signalerer "nok er nok" med hensyn til en skuffende kursudvikling?

Figur 1: Kursudvikling, Vestas, 2024

Kilde: Nordnet

Vestas




30/9 2024 12:02 ProInvestorNEWS 2122404



Figur 2: Oversigt over annoncerede ordrer fra 2021 til aktuelt

Kilde: Nordnet tilvirkning

Vestas




30/9 2024 13:03 ProInvestorNEWS 1122405



Vestas-analytiker undrer sig over manglende ordrer: "Det er bemærkelsesværdigt"

30/9 12:27

Ordrerne til vindmølleproducenten Vestas plejer at komme som perler på en snor de sidste dage frem mod kvartalsafslutningerne.

Men sådan har det ikke været i denne omgang. Ikke endnu i hvert fald. Den seneste ordre er fra tirsdag i sidste uge, og stilstanden siden kalder aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank for "bemærkelsesværdig".

- Det er kvartalsafslutning i dag, og jeg sidder da selv og kigger på min mailboks og tænker: Der var da godt nok stille. At der har været så stille de seneste dage er bemærkelsesværdigt i forhold til det mønster, vi har oplevet i mange kvartaler, siger Jacob Pedersen til MarketWire.

Alene på sidste handelsdag af andet kvartal annoncerede Vestas til sammenligning hele ni ordrer. Vestas startede også tredje kvartal godt på ordresiden med en række annonceringer i både juli og august.

Men et festfyrværkeri af ordrer frem mod udgangen af september er det endnu ikke blevet til.

Hvad forventer du, at resten af dagen vil byde på?

- Jeg regner da med, at der kommer en strøm af ordrer. Det er svært at kvantificere, men alt andet ville være mærkeligt. Jeg ved ikke, om man har ændret politik og sagt, at så vigtigt er det ikke at få lukket de ordrer ved udgangen af kvartalet.

- Men i forhold til, hvad vi har set de sidste mange år, er det bemærkelsesværdigt, at der er så stille i de sidste dage op mod afslutningen af kvartalet, siger Jacob Pedersen.

Vestas-aktien falder mandag for ottende dag i træk. Ved 12.30-tiden ligger aktien 3,1 pct. lavere i 145,80 kr. I løbet af de otte dage er aktien faldet fra 163,65 kr.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT