Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

A.P. Møller-Mærsk: Kan kvartalsregnskabet være en kurstrigge


122482 ProInvestorNEWS 7/10 2024 06:30
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet



A.P. Møller-Mærsk faldt fredag med mere end 5 % efter at den amerikanske havnearbejderstrejke formentlig er afsluttet. På trods af fortsat høje rater og en god indtjening, kniber det med at skabe aktieafkast. Vil det ændre sig efter 3. kvartalsregnskabet?



Aktiekursen svinger som et pendul

Det har været endnu et år med større udsving i aktiekursen for A.P. Møller-Mærsk, som tilfældet har været for containerindustrien generelt. Aktiekursen er sejlet frem og tilbage mellem et niveau på ned til 8500 i bunden og til 14.000 på toppen. Kursudviklingen fremgår af figur 1.



En rigtig trader aktie

For investorerne er A.P. Møller-Mærsk ikke en typisk "køb-og-behold" aktie, hvor værdierne akkumuleres over tid til stigende aktiekurser. Industrien er derimod en "boom-bust" præget af udsvingene i rater. De dirigeres af den økonomiske vækst og konjunkturfølsomhed og ikke mindst forholdet mellem skibe og søen og til rådighed, og de varer som skal fragtes.



7/10 2023 en dag med stor betydning

Det er i dag 1 årsdagen for massakren i Israel, og den har haft en betydelig effekt på udviklingen i raterne, indtjeningsforventningerne og aktiekursudviklingen. Aktien havde et lokalt minimum i oktober 2023 (figur 1). Af figur 3 ses med Drewry data, at fragtraterne efter en bund i efteråret 2023 tæt på 4 doblede; ikke mindst drevet af hvad der skete i Israel. Siden dengang er de gennemsnitlige fragtrater tæt på halverede igen.



Den amerikanske havnestrejke

Torsdag i sidste uge blev der formentlig indgået en ny og langsigtet aftale for de amerikanske havnearbejdere, som over de kommende 6 år, hvis aftalen ender med at blive vedtaget, kan se frem til en meget markant lønstigning på mere end 50 % med en timeløn, som stiger fra 39 USD til 63 USD. Den nyhed fik alle containeraktierne til at falde massivt. Hårdest gik det ud over tyske Hapag-Lloyd, som faldt med 15 % fredag (Se venligst figur 4).

Når afslutningen på den amerikanske havnearbejderstrejke fik en så markant kursreaktion, på trods af at den kun varede få dage, skyldes det formentlig, bl.a.:



Investorerne antager, at raterne vil fortsætte ned.
En længerevarende strejke kunne få betydelige effekter på raterne på noget som minder om Covid.
Når lønningerne stiger så markant som tilfældet er, giver det en omkostningsforøgelse, som ikke nødvendigvis 1:1 kan overvæltes i et containermarked, hvor forskellen mellem gode og dårlige tider er hårfin med intensiv konkurrence.



Bliver 3. kvartal en game changer?

Den 31/10 aflægger A.P. Møller-Mærsk, jævnfør deres finanskalender, deres 3. kvartalsregnskab. Det var netop i forbindelse med 3. kvartalsregnskabet sidste år, primo november, at selskabet advarede om udsigterne til et svært 2024 og aktien faldt massivt, som det fremgår af figur 1.



Sommeropjustering med negativ kurseffekt

Da A.P. Møller-Mærsk i juli 2024 opjusterede sine forventninger til helåret, steg aktien helt kortsigtet, men endte dagen lavere end den startede. Det skyldes, som det ofte gør, når konsensus ligger over, hvor selskaber løfter sine forventninger til



Analytikere på eller lidt under guidance

Aktuelt lyder selskabets egen guidance på en EBITDA på 9-11 mia. USD og en tilhørende EBIT på 3-5 mia USD. Analytikernes forventninger er lidt under midtpunktet på 9,6 mia. på EBITDA og på midtpunkt med hensyn til EBIT.



2025-2026 bliver svage jævnfør analytikerestimater.

For investorerne er 2024 ved at være gået i den forstand, at udmeldinger om året kun har en mindre effekt på indtjeningen. Det er der en række årsager til:



Selv om A.P. Møller-Mærsk skulle overraske positivt kortsigtet, får det næppe en større kurseffekt. 2024 er ved at være gået.
For at et i givet fald positivt overraskende 3. kvartalsresultat skal have en betydelig positiv kurseffekt, kræver det, at det få en indflydelse på 2025 forventningerne.
Prisfastsættelsen nærmer sig et historisk lavpunkt, men de økonomiske udsigter ser udfordrende ud, og det kursunderstøttende aktietilbagekøb vil formentlig fortsat mangle på trods af at selskabet ikke har nogen nettogæld.
For 2025-2026 venter analytikerne stadig pres på raterne, som kan udmønte sig i en indtjening, som på EPS ligger tæt på break-even (figur 2).
Hvis uroen i Mellemøsten finder sin gode løsning, hvor langt væk den end måtte synes aktuelt, vil det betyde, at skibene ikke længere skal sejle den lange vej syd om Afrika. Det have en betydelig effekt på raterne.
Der bliver leveret en række nye skibe det kommende år.



Der er muligheder

Alt er ikke negativt. Hvis Kina mener det seriøst med sine stimulanser, og hvis aktiemarkedet lokalt har ret i, at det er begyndelsen til noget bedre vækstmæssigt, kan der kommet et globalt opsving i løbet af 2025. I USA og Europa kan væksten få medvind fra lavere inflation og renter. Det vil give mere at sejle med og være godt for containerindustrien.



Forbliver aktien en "trading aktie"?

I mellemtiden venter investorerne på 3. kvartalsregnskabet. Prisfastsættelsen nærmer sig et historisk lavpunkt i forhold markedsværdi/egenkapital. Lav pris afspejler udfordringer og bl.a. manglende villighed til at understøtte aktien med aktietilbagekøb. Aktien forbliver formentlig en "trading aktie"

MAERSK B.CO




7/10 2024 06:31 ProInvestorNEWS 5122483



Figur 2: Indtjeningsforventninger for 2024-2026 for A.P. Møller-Mærsk

Kilde: Marketscreener.com

MAERSK B.CO




7/10 2024 06:33 ProInvestorNEWS 5122484






7/10 2024 06:34 ProInvestorNEWS 5122485



Figur 4: Kursudvikling, Hapag-Lloyd, 1 uge

Kilde: Nordnet

MAERSK B.CO




7/10 2024 06:35 3kilofisk 6122486



Regnskabet kan sagtens være en trigger, der skal jo ingenting til nu om dage, for at børsen kan svinge 6-8% selv i store aktier.

Men jeg tvivler stadig på det holder ret længe. Jeg synes stadig skyerne på himlen mest er mørke, og jeg synes heller ikke at de er indregnet i nuværende kurs. Men en vind kan jo pludselig sende skyerne i en anden retning.



9/10 2024 15:35 DjengisCash 1122505



Faktuelt er der en aldrende flåde, hvorfor ordrebeholdningen delvist modsvares af skrotning:

https://shippingwatch.dk/Rederier/Container/article17521969.ece



9/10 2024 16:09 3kilofisk 1122508



Det er jeg klar over. Men dels, så skal der jo også snart noget fut i den skrotning, for der kommer stadig en del af nye skibe til.

Og dels, lige nu holdes kapaciteten "kunstigt" nede af Suez problematikken. Jeg ser ingen tegn på fred, indrømmet, men kommer den inden for en blot overskuelig fremtid, så frigives der ganske meget kapacitet på den konto, som dog så skal holdes oppe imod temmelig usikre udsigter mht vækst...hvis der overhovedet bliver nogen særlig vækst.

Og ja, de er stadig høje, men raterne var jo allerede begyndt at falde, endda ganske meget, selvom Suez er lukket, og mit bud er, at det fald nok vil vare ved, omend næste statistik måske kortvarigt vil vise det modsatte pga den strejke snak.

Jeg har kun meget lidt shipping tilbage. Selv mine tank har jeg solgt. Skal dog tilføjes at jeg solgt bredt ud den seneste tid.



TRÅDOVERSIGT