Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

BAVA.CO: Mpox dræber igen. Det behøvede ikke at være sådan


122520 EliotSpitzer 10/10 2024 23:57
Oversigt

Mpox epidemien i Afrika er central for Bavrian Nordic's kursudvikling for øjeblikket. Det er derfor også værd at følge de mere centrale diskussioner om Afrikanske landes tiltag, pan-nationale sundheds institutioner tiltag og og ikke mindst Bavarian Nordic's rolle i alt dette.

Det amerikanske politiske medie "Politico" er torsdag kommet med en artikel under overskriften "Mpox dræber igen. Det behøvede ikke at være sådan" ("Mpox is killing again. It didn't have to be this way.").

Nyhedsartikelen er skrevet af Carmen Paun. Hun er global sundhedsreporter og har dækket sundhedspolitik for POLITICO igennem flere år. Jeg har lagt mærker til at hun har flere gange været aktiv ved Africa CDC's pressekonferencer de sidste uger (Det er Africa Centres for Disease Control and Prevention, som har hovedansvaret for koordinationen af sundhedsindsats imod 2024 Mpox epidemien i Afrika men i tæt samarbejde med WHO og andre store støtte-organisationer). Artikel syntes jeg opridser nogle interessant aspekter af situationen og artiklen refkeltere også lidt over hvorfor vi er kommet hertil.

Jeg har linket artikel til slut i dette indlæg men her er et dansk resume af artiklen.
___________________

"Mpox dræber igen. Det behøvede ikke at være sådan!"

Genopblussen af Mpox, tidligere kendt som Monkey pox (abekopper), har ført til over 900 dødsfald i 2024, overvejende blandt afrikanske børn. Folkesundhedseksperter tilskriver denne alarmerende situation en række fejl fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), en vaccineproducent, og myndigheder i afrikanske lande, især Den Demokratiske Republik Congo (DRC). Virussen, som er endemisk i dele af Afrika, så en ny variant dukke op delvist på grund af den manglende vaccinedistribution til disse områder under det tidligere udbrud, der begyndte i 2022.

På trods af WHO's bestræbelser på at inddæmme udbruddet i 2022 gennem en målrettet vaccinationskampagne i USA, nåede ingen vacciner afrikanske lande, hvilket gjorde det muligt for den nye, mere smitsomme og dødelige variant, kendt som klade 1b, at sprede sig. Denne variant er blevet forbundet med øgede tilfælde blandt sårbare befolkningsgrupper, herunder børn og dem i konfliktramte regioner. DRC, hvor udbruddet er centreret, har oplevet en stigning på 300 % i antallet af tilfælde af Mpox i år sammenlignet med året før, hvor mange af de nye tilfælde forekommer blandt fordrevne befolkninger og i sundhedsfaciliteter/flygninglejrer, der er kompromitteret af vold.

WHO erklærede situationen for en international folkesundhedskrise i august 2024, men mødte kritik for sin langsomme reaktion og de afrikanske nationers manglende tillid til vestlige sundhedsmyndigheder. Vaccinedonationerne har været langsomme, og DRC har for nylig modtaget 250.000 doser af Jynneos-vaccinen, som forventes at afbøde udbruddet. Folkesundhedsledere understreger dog, at globalt samarbejde og beredskab er afgørende for at forhindre fremtidige sundhedskriser. WHO's forsinkede godkendelsesproces for vaccinen og DRC's tøven med at acceptere den tidligere ses som vigtige medvirkende faktorer til den nuværende krise.

Sammenfattende fremhæver mpox-udbruddet systemiske problemer i globale sundhedsreaktioner, især med hensyn til lighed i vaccinedistribution og vigtigheden af at opbygge tillid mellem afrikanske nationer og internationale sundhedsorganisationer.
______________

I selv artiklen er der flere gange at Bavarian Nordic's rolle kommer til diskussion. Det ser ud som om at Bavarian Nordic har prøvet at få WHO til at være klar for næste epidmi eller i hver tilfælde klar da tallene begyndt at gå op i 2024. WHO siger til gengæld at de ikke har modtaget den nødvendig dokumenmtation fra Bavarian Nordic. Jeg skal ikke afgøre, hvad der er op eller ned på den historie men det ser faktisk ud som om Bavraian Nordic har prøvet at få råbt "vagt i gevær".

Få dem som er habile i engelsk er det absolut værd at læse den fulde artikel:

https://www.politico.com/news/2024/10/10/mpox-variant-outbreak-africa-us-00183212



11/10 2024 00:25 EliotSpitzer 13122521



Nu vil jeg så også gerne give mit eget perspektiv på hvorfor jeg har valgt at trappe op min investering i Bavarian Nordic på det seneste. Jeg siger også gerne at jeg har købt op på højere niveuaer end dagens kurs men det tager jeg det helt roligt med.

I mine øjne kommer Mpox til at være et tilbagevende sundhedsproblem og hvor Centralafrika er et arnested. Verden kan vælge at gøre som i 2022, hvor vi slår det ned i den vestlige verden eller vi kan gribe fat ved ondets rod og så få sat mere omfangsrig vaccination i gang. Mpox har været kendt siden 1958, hvor det blev opdaget i dansk forskningslaboratorium. Men det har først været i nyere tid at tilfældene har vokset til epidemisk skala. Dette skyldes dele større opmærksomhed, fattigdom og krig men det skyldes også at der ikke bliver vaccineret for kopper (small pox) mere i større omfang. Tidligere sikre krys-vaccination effekten fra koppevaccinen for også at dække delvist imod Mpox.

Bavarian Nordic er den eneste kommercielle aktør, som står med et Mpox vaccine-præparat, hvor der er en mere omfangsrig kliniske dokumentation for mange patienter grupper. Den japanske vaccine "LC16" fra KM Biologics er også meget omtalt men det er fordi den er udprøvet som koppe vaccine på et meget stort antal børn og derfor har man stort kendskab til bivirkningsprofilen for små børn. Denne gruppe er Bavarian Nordic først igang med at lave studier på netop nu. Men samlet set er Bavarian Nordics vaccine det mest oplagt produkt og konkurranter der er på vej kommer sikkert først på banen for alvor om nogle år.

Men prisen på vacciner til Afrika har historisk været lav men det har så også været store volumener. Mpox epidemien på global skala vil kun kræve små til mellemstore volumener afhængig af vaccine-strategi. Det betyder dog at prisen ikke kan forvente at gå helt i bund. Artiklen taler om priser på 50-75 $ per dose og seneste klar melding var UNICEF som sagde at der var priser op til 65 $ per dose for fattige lande.

Men jeg tror på at Bavarian Nordic er villig til at gennemføre et tech-transfer, hvis de kan finde den rigtige partner i Afrika og hvis Africa CDC kan sandsynligøre at man laver et lidt mere langsigtet vaccinationsplan som holder smittet i skak særlig i Centralafrika. Dette ville kunne gøre denne Mpox-forretning stabil og ikke være disse rutchebane-turer med start og stop på produktion.

I tillæg så har Bavarian udviklet en god rejse-vaccine forretning og de har nogle interessant regulatoriske milepæle på vej indenfor nær fremtid. Selskabet lider ikke af tyngende gæld og kan formodentlig leverer fine regnskabstal de næeste par år. Derfor er jeg lang i aktien for øjeblikket. Mit egen kursmål holder jeg for mig selv men jeg kan sige at det ligger højere end hvor vi er i dag. Jeg tror hellere ikke at Nordea er helt galt i byen med deres analyse. Men kun tiden kan vise, hvor kursen bevæger sig hen.



12/10 2024 07:24 EliotSpitzer 4122549



Det amerikanske politiske medie "Politico" er kommet med en artikel med titlen "Mpox genopblusser - med en ny, mere dødbringende stamme" ("Mpox resurges - with a new, deadlier strain"), som er en opfølgning på den tidligere artikel, "Mpox dræber igen. Det behøvede ikke at være sådan" ("Mpox is killing again. It didn't have to be this way.") (Den tidligere artikel er den som er omtalt i mit første debatindlæg i denne tråd).

I den nye artikel af de to forfatter, Chelsea Cirruzzo og Ben Leonard, er der to afsnit, som beskriver, hvad den amerikanske regering har prøvet at gøre for skaffe vacination til afrikanske lande og derefter er der en diskussion af WHO og Bavrian Nordic's interaktion:

" De amerikanske føderale myndigheder reagerede på det første udbrud med en vaccinationskampagne rettet mod dem, der er mest udsatte. I 2023 tilbød det nogle doser af den vaccine, det brugte, Jynneos, til nogle afrikanske lande, hvor mpox er endemisk. Indtil for nylig nægtede lederne af Den Demokratiske Republik Congo, epicentret for dette års udbrud, at acceptere donerede vacciner, som
Verdenssundhedsorganisationen endnu ikke havde godkendt.
Nu mener føderale regeringsembedsmænd, at den nye stamme kan ankomme til USA når som helst.

"Der er masser af skyld at gå rundt med hensyn til, hvad der kan gøres, og hvordan tingene kan gøres anderledes. Men hver eneste af os er nødt til at stille det spørgsmål," sagde Maria Van Kerkhove, WHO's hændelseschef for den globale mpox-respons."

Og videre

"WHO og producenten af mpox-vaccinen peger fingre ad hinanden for forsinkelsen med at forsikre DRC og andre udviklingslande om, at skuddet er sikkert og effektivt. WHO underskrev i sidste måned.

Embedsmænd fra DRC svarede ikke på gentagne anmodninger om et interview, men en ledende afrikansk sundhedsembedsmand sagde, at det var en del af arven af mistillid mellem Afrika og Vesten, som WHO, en gren af FN, kunne have gjort mere for at lindre.

Paul Chaplin, administrerende direktør for den danske producent af Jynneos, Bavarian Nordic, sagde, at virksomheden bad WHO om godkendelse i marts 2023. Det ville have gjort det muligt for lande, der endnu ikke havde godkendt det på egen hånd, såsom DRC, at importere det.

Men Van Kerkhove sagde, at WHO ikke modtog alle de nødvendige oplysninger fra Bavarian Nordic før slutningen af august. Chaplin sagde, at der var gået næsten et år, før WHO bad om de yderligere detaljer.

Van Kerhove afviste denne påstand. vores folk.".

https://www.politico.com/newsletters/politico-pulse/2024/10/11/mpox-resurges-with-a-new-deadlier-strain-00183369

Jeg syntes bare ikke at dette dækker hele historien fordi jeg ved at amerikanske embedsmænd også har prøvet at presse igennem Emergent BioSolutions''s Mpox vaccine, ACAM2000, og jeg er sikker på at dette har gjort at WHO har valgt at sige at så må vi køre det helt stringent efter vanlig procedure. Bavarian Nordic har så sikkert følt at det hele blev lidt omstændelig. Men her mangler et vigtigt aspekt af historien. Det var også årsagen til at Africa CDC skubbet hårdt tilbage og vil have ordentlig formelle godkendelser. (Dette er særlig interessant fordi jeg har hørt Africa CDC's generaldirektør Dr. Jean Kaseya sige at dette budskab skulle verden høre "højt, klart og tydeligt" imens en Politico journalist lyttet).

Dette med at Emergent BioSolutions presset på via amerikanske embedsmænd er også bekræftiget af Emergent BioSolutions selv i en pressemeddelse fra 19. august 2024. Selskabet skrev på dette tidspunkt følgende:

"Emergent BioSolutions ( NYSE: EBS ) meddelte i dag, at det proaktivt arbejder sammen med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og den amerikanske regering for at samarbejde og hjælpe med at håndtere det nuværende udbrud af mpoxer i hele Centralafrika og har lovet at donere 50.000 doser af sin ACAM2000, gennem Direct Relief, en humanitær nødhjælpsorganisation med en lang historie med at levere livsvigtig medicin til Den Demokratiske Republik Congo (DRC), samt de andre berørte lande Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda. Disse bestræbelser er en reaktion på WHO's generaldirektørs erklæring den 14. august, der erklærede, at stigningen i mpox i DRC og et stigende antal lande i Afrika udgør en folkesundhedsmæssig nødsituation af international bekymring (PHEIC) i henhold til det internationale sundhedsregulativ (2005) (IHR).".

https://investors.emergentbiosolutions.com/news-releases/news-release-details/emergent-biosolutions-responds-mpox-public-health-emergency

PÅ tidspunket for pressemeddelsen, 19. august 2024, havde Emergent BioSolutions IKKE en regulatoriske godkendelse som Mpox vaccine noget sted i verden og det er derfor jeg godt forstår at de afrikanske lande skubbet tilbake. Den regulatoriske godkendelse kom først d. 30. august, 2024, hvor US FDA godkendt ACAM2000 til "forebyggelse af mpox-sygdom hos personer, der er vurderet at have høj risiko for mpox-infektion". Bemærk i øvrigt at FDA's godkendelsen er baseret på tidligere tilgængelige humane bivirkningsdata ved bruk som koppevaccine og så data fra et velkontrolleret dyreforsøg, hvor ACAM2000 vaccine viste sig at være effektiv til at beskytte mod eksponering for mpox-virus.

https://investors.emergentbiosolutions.com/news-releases/news-release-details/emergent-biosolutions-acam2000r-smallpox-and-mpox-vaccinia

Det vil sige INGEN humane effekt data. Jeg forstår godt at de afrikanske lande og Africa CDC har skubbet tilbake på denne vaccine. Jeg tænker at WHO's godkendelse sikkert også først kommer når de har gennmeført lidt effekt studier på mennesker. Men den kan donationen på 50.000 doser jo så blive brugt til.

Men det er tankevækkende at det er Bavarian Nordic som der bliver skudt på i Politico's artikler når Emergent BioSolutions har mindst lige så kontroversiel en rolle. Jeg har hellere ikke set at Public Citizen, som jo har gået meget op i Bavarian Nordic pris, har været lige så interesseret i at kommentere på Emergent BioSolutions' Mpox vaccine på trods af en pris på 139 $.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9698380/

Jeg sidder tilbake med en følelse af her er en stærk skævhed i kommunikationen.



12/10 2024 08:31 3kilofisk 4122550



Det vigtigste burde være befolkningernes sundhed og sikkerhed. Og derfor kunne man ønske sig, at det var videnskaben og eksperter udi epidemi som tog beslutningerne.

Men det sker jo sjældent læs aldrig. Da coronaen hærgede så vi flere ledende politikere og præsidenter som feks Boris og Trump, der forsøgte at styre og blande sig i processen med alt andet end videnskabelige argumenter. Og her taler vi om førende stater i Vesten.

Så at der i et voldsomt korrupt Afrika og ligeså korrupt og temmelig bureaukratisk FN-system findes personer og institutioner, der forsøger at styre denne proces ud fra personlige, politiske, ideologiske eller andre særinteresser, der intet har epidemi at gøre, bør ikke overraske. Ingen her ved dog, hvem der bærer ansvaret for dette morads og ret beset giver det heller ikke rigtig mening at forsøge at placere det ud fra hvad der skrives i diverse aviser. Man kan kun håbe det stopper snart.



TRÅDOVERSIGT