Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas i kursdyk: Er der brug for et "Danish Crown eftersyn"


122592 ProInvestorNEWS 16/10 2024 05:22
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


Vestas aktiekurs har været udsat for et reelt kollaps de seneste 3 måneder, og 2024 har udviklet sig til at være et annus horribilis. Der er en række forhold som spiller ind, men europæisk krise og ikke mindst frygten for at "kineserne kommer (med statsstøtte i ryggen)", har været med til at gøre det negative udslag. Med mindre end 1 måned til regnskabet vil investorerne tænke, hvad ledelsen har af gode ideer i ærmet.


41 % nedtur i 2024

Tirsdag fortsat den meget brutale nedtur i aktien med et nye stort kursfald på 4,77 % under en meget stor omsætning på 4,8 mio. aktier. Det har brugt kursfaldet til 41 % i 2024. Investorerne reagerer panikslagne og rådvilde. Udviklingen ser meget bemærkelsesværdig ud. Kursudviklingen fremgår af figur 1.



Ordreindgang let skuffende

Vestas sluttede 3. kvartal af med en række mindre ordrer. Der var ikke den normale gode slutspurt og alt i alt er det ikke helt forkert at sige, at ordreindgangen kunne have været bedre. For at nå i mål med de forventede ordrer, skulle Vestas have høstet ca. 300 MW ekstra udover de annoncerede 3742 MW.



..men ingen katastrofe

Samtidig med at kvartalet var let skuffende, vil det være en stramning at kalde det en katastrofe. Det skyldes, at der trods alt kun mangler anslået 300 MW for at være kommet helt i mål med forventningerne hos analytikerne. Ultimo kvartalet meddelte Vestas samtidig , at de havde underskrevet en betinget ordre til et skotsk projekt på 1,1 GW uden at det dog endnu er i ordrebogen.



Uannoncerede ordrer er en ubekendt

Vi kender ikke niveauet for de uannoncerede ordrer, som med et historisk gennemsnit vil ligge i niveauet 700-900 MW. Den historiske udvikling i annoncerede, uannoncerede og samlede ordrer fra 2021 til nu, fremgår af figur 2



Europa i krise mens Kina er på vej ud af kopimaskinen

En af de ting vi har hørt en del gange de seneste uger har været, at Europa er i krise. Vækstmæssigt halter vi bagefter USA, og kritikere hævder med rette, at vi fokuserer mere på at regulere end på at innovere. Mens kineserne er på vej ud af "kopimaskinen" og investerer i innovation - måske med statsstøtte i ryggen, forsøger de at komme tættere på USA, når det kommer til at være gode til at frembringe nye produkter, Synlige eksempler på det er Kina vs Tyskland når det kommer til elbiler, og måske er vedvarende energi og vindmøller det næste?

Kineserne har annonceret, at de vil være en større vindenergispiller i Europa/globalt, og det bliver man formentlig ikke, hvis man ikke har lokal produktion udenfor Kina. Det burde give lige konkurrencevilkår, hvis man producerer efter de samme økonomiske regler. Spørgsmålet er om det er tilfældet?



Kina Made in Europa?

Det er ikke en tilfældighed, at kineserne ved, at vejen til europæiske ordrer går igennem lokal tilstedeværelse. Spørgsmålet er så hvad en "lokal produktion" vil sige? Hvis en betydelig del af produktionen sker i Kina og møllerne i overvejende grad monteres i Europa, vil der være tale om en konkurrence, som det er svært for Europa at konkurrere med. Især fordi Kina formentlig statssubsidierer deres industri.



Dongfang 26 MW ambition viser tænder

I denne uge har der været forlydender om at kinesiske Dongfang har ambtioner om at bygge en vindmølle med en kapacitet på 26 MW. Den kapacitet vil ikke kun være større, men dramatisk større end de største vindmøller på markedet fra Vestas og Siemens. Vestas' havvindambitioner skal forløses med en 15 MW V236 mølle.



Kursfald næppe en Trump faktor

Nogen kunne få den (mis)tanke, at kursfaldet i overvejende grad stammer fra frygten for at Donald Trump igen bliver præsident og sætter alt på sort. Det er naturligvis en risiko, men næppe noget, som har været en meget stor forklarende faktor.

Det skyldes en række forhold. Da Donald Trump var præsident fra 2017-2020, skabte det ikke meget store benspænd for vedvarende energi og bl.a. Vestas. Det skyldes ikke kun, men ikke mindst, at republikanerne ikke havde flertal i begge kamre og samtidig er "rød" politik i USA ikke 1:1 ensbetydende med hvad "præsident Donald Trump" mener.



Kursfald skyldes ikke væsentligst shortsalg

Mens GN Store kursnedtur i overvejende grad kan tilskrives en meget stor og markant stigning i shortsalgspositioner, er det ikke den samme udvikling, som man kan se hos Vestas. Aktuelt er aktien ikke blandt de 10 danske aktier, som er solgt mest kort jævnfør data fra Finanstilsynet. Kursfaldet, som har været meget massivt i det seneste kvartal, er accelereret de seneste uger efter afslutningen af kvartalet, den lidt skuffende ordreindgang, "Made in China/Europa" og mere opmærksomhed på den grønne krise i Europa.



Hvad gør ledelsen?

Investorerne panikker, men spørgsmålet er hvad ledelsen i Vestas gør? Den 5/11 jævnfør kalenderen vil Vestas offentliggøre deres 3. kvartalstal, men får investorerne informationer før?



Kommer bekræftelse på regnskabsdato?

Vestas plejer at bekræfte deres regnskabsdato lidt i forvejen. Hvis der er en negativ præcisering, vil den formentlig blive meddelt i forbindelse med bekræftelsen på regnskabsdatoen. Det vil være normal praksis, at ledelse/bestyrelse får en opdatering så snart man i hovedsagen kender kvartalstallene i grove tæk, og det bør være indenfor den kommende uge eller så.



Investorerne ser fremad

Det er langtfra givet, at der kommer en meddelelse førtidigt. Det skyldes efter min mening, at det som investorerne reagerer på, er frygten for fremtiden snarere end nødvendigvis det som Vestas vil levere i indeværende kvartal. At der "mangler" 300 MW her og nu i ordrer, kan have noget med 2026 indtjeningen at gøre, men ikke i 2024.



Halvårsnedjustering gjorde meget ondt

Den 12/8 - et par dage før Vestas havde planlagt at aflægge deres kvartalsregnskab, kom selskabet med en nedjustering, relateret til serviceforretningen. Det var et beskedent plaster på såret, at salget at turbiner viser en betydelig indtjeningsforbedring. Halvårsnedjusteringen gjorde kursindtryk, fordi serviceforretningen med en 20%+ margin har været det indtjeningsmæssige rygstød til Vestas.



Investorerne venter stadig på en bedre og værdiskabende indtjening

Indtjeningen i vindmølleindustrien generelt og også i Vestas har været skuffende i nu "for mange år". Vestas har officielt stadig målsætningen om at nå en 10%+ EBIT margin, men tidshorisonten er blevet skubbet fra 2025 og lidt ud i fremtiden.



Har Vestas brug for et "Danish Crown" eftersyn

De seneste uger har vi i Danmark hørt hvordan den nye ledelse i slagterikoncernen Danish Crown forsøger at genskabe deres konkurrencekraft ved at reducere omkostningerne og også nedlægge aktiviteter, som de ikke længere skal udføre. En grundig gennemgang af virksomheden, omkostningsstruktur og konkurrencekraft tænker jeg.



Hvad har Vestas selv indflydelse på?

Spørgsmålet er om det er tid til at lave en "Danish Crown" gennemgang af Vestas og finde den strategi, som kan konkurrere med kineserne og gøre en ende på en indtjenings- og kursmæssig ørkenvandring. Den grønne omstilling står i stampe, og det kan tydeligt mærkes hos Vestas og ikke mindst deres investorer. En del skyldes eksterne faktorer, som Vestas er afhængig af og et vilkår. Andre kommer indefra, som Vestas har en medinflydelse på. Det er sidstnævnte jeg har i tankerne.



VWS.CO




16/10 2024 05:23 ProInvestorNEWS 5122593



Figur 2: Udviklingen i annoncerede, uannoncerede samt samlede ordrer i 2021 til aktuelt

Kilde: https://www.vestas.com/en/investor/announcements/wind-turbines-orders#accordion-5e5bd30ea2-item-7fda956c33 + egen tilvirkning

VWS.CO




16/10 2024 11:59 bikube 4122597



Hvis du havde taget grafen for 1 år i stedet for i år, havde den også vist stigningen på 50% fra slut okt. indtil Nytår. Den stigning vil jeg da gerne se igen i år.



16/10 2024 12:30 DjengisCash 6122598



Tak for en fin gennemgang Per.

Jeg tør næste ikke sige det, men det ser ud til, her klokken 13 tirsdag, at markedet tager en slapper og lader kursen blive uændret under pæn omsætning. Så måske stemningen endelig er gået fra frygt til eftertanke.

Bekymringspunkterne synes overordnet at være:

*Trump som præsident
*Kineserne kommer
*Europæiske projekter skrottes/forsinkes

Trump er det der bekymrer mig mindst. Populisten fisker stemmer i "dummekulten", der benægter menneskeskabte klimaforandringer. Realisten Trump holder dog mere af amerikanske arbejdspladser i industrien, og dem er der mange af i den grønne sektor. Vestas alene har 6.000 i USA og Wind-energi er populært i republikanske stater:

https://us.vestas.com/en-us

https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_Texas

Trumps første periode som præsident bekræfter, at han prioriterer arbejdspladserne højest.

Kineserne er på fremmarch og skræmmescenariet er det vi har set i værftsindustrien, hvor alt af betydning nu ligger i Fjernøsten. Sammenligningen med biler eller solpaneler giver ikke så meget mening, da disse produkter meget nemt lader sig transportere.
Men truslen er reel, men Vestas har den fordel, at serviceforretningen bidrager betydeligt til indtjeningen. Og her betyder skala noget, og Vestas har en betydelig stordriftsfordel, som kineserne ikke har endnu.
I USA skal Trump nok sørge for, at kineserne ikke underbyder. I EU må vi bare håbe, at politikerne følger Trump i den sag.

Aflysninger og forsinkelser i EU er en del af virkeligheden, men den grønne omstilling besværliggøres af, at "spillet om regningen" trækker tingene i langdrag. Vi må bare trøste os med, at Vestas er bedre positioneret til trange tider end mange af konkurrenterne.

Det var mine refleksioner.

Medens jeg skrev, var der lige en større investor som fleksede musklerne og løftede kursen med 3 procent.




TRÅDOVERSIGT