Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvor global er din globale aktieportefølje


123172 ProInvestorNEWS 26/11 2024 06:50
3
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Globale investorer tænker i hele verden, men når det kommer til markedsværdi af de børsstørrelser der indgår i en sådan portefølje, er den måske nok værdimæssigt global, men den er geografisk meget koncentreret. Når investorerne i 2024 siger de har haft et godt afkast har de formentlig enten haft mange USA aktier og/eller været koncentreret i de store USA techselskaber.

De finansielle realiteter

I en global portefølje af aktier i de industrialiserede lande indgår aktuelt:

73,55 % fra USA
På de næste pladser kommer Eurozonen med 7,51 %, Japan 5,24 %; Europa eksklusive EUR 4,18 % og UK 3,42 %
Beholdning 1-10 rangereret efter vægte er alle amerikanske
De 3 største selskaber er Nvdia, Apple, Microsoft. For at investere globalt "kræves" det blandt andet, at du har anbragt 15 % af dine aktiepenge i netop de 3 selskaber.

Kilde: Alle data hentet fra: https://www.nordnet.dk/markedet/etf-lister/16943414-i-shares-msci-world per 25/11

Mulighed eller en trussel?

Man kan ikke undgå at spærre øjnene op og tænke: Er det en trussel eller risiko at et land, i overvejende grad een sektor og nogle få selskaber står for og bestemmer en så stor del af dit afkast?

Ja og nej

Spørgsmålet er reelt. Mit svar vil nogenlunde være: Jeg forstår spørgsmålet, men er på marginalen ikke så bekymret. Investorkoncentrationen afspejler tiden og udviklingen

Jeg ved det for nogen vil være kontroversielt. At investere passivt i en indeksudvikling, svarer i et vist omfang til at være "momentum" investor; at koncentrere sine penge om USA og (ude)lukke øjnene for de muligheder der findes og naturligt er udenfor netop USA. Aktuelt:

Der er en grund til at Nvidia ligger øverst, og den hedder markedsdominans indenfor AI chips.
Apple er manges foretrukne telefon, så derfor...
Microsoft er til stede på samtlige "kontorer" i et omfang som ikke kun er stort, men altdominerende. Fortsætter det? Jeg ved det ikke, men hvis ikke, så sker bevægelsen fra meget stor til større, til mindre formentlig over tid.


Koncentrationen er et udtryk for investorernes lyst til at købe stort ind i USA. Man kan kæmpe imod og investere udenfor benchmark, med de muligheder og udfordringer som det tilbyder.

Hvad er prisen for at få USA markedsadgang?

Investorerne tager bestik af den forventede udvikling. Valget af Donald Trump handler ikke kun om hans administration, America first, udnævnelsen af loyalister som ministre, Elon Musk etc. Den handler basalt set om forskellen i økonomiske modeller og ikke mindst i prisen for at få adgang til det amerikanske marked og de amerikanske forbrugere.

Alle stormer til USA

Tendensen var allerede godt i gang, men den er blevet ekstremt accelereret siden Donald Trump vandt valget den 5/11. Trenden mod USA aktiver er meget stærk og intakt. Udenlandske investorer håber de køber ind i et goldilock scenarie, hvor de får medvind på samtlige aktivklasser: En stigende USD, faldende amerikanske markedsrenter og stigende amerikanske aktier. Det lyder næsten for godt til at være sandt.


Europa bliver valgt fra, men hvad med forventet rentedyk?

USA bliver valgt til, mens alt andet - i store tal - vælges fra. Det gælder i meget stor grad med Europa, hvor investorernes argumenter for at vælge fra nærmest står i kø:


Europas største økonomi, Tyskland er politisk og økonomisk handlingslammet og i krise.
Indtjeningsvæksten i selskaberne er skuffende.
Europa står foran store udfordringer og vigtige prioriteringer. Væksten er lav og udgifterne til forsvaret skal op. Ukraine er = først og fremmest Europa.
Europa mangler en provækst dagsorden. Det er det som investorerne forsøger at fortælle


2025: USD paritet og EUR renter der styrtdykker?

Investorerne er ved at indstille sig på, at ECB kan komme til at sænke renterne langt mere end Federal Reserve. Jeg har bl.a. set estimater på en indskudsbevisrente på ned til 1 % i starten af 2026 mod de nuværende 3,25 %, og at USD/EUR vil nå pariteten, svarende til 7,45 i USD/DKK. Det er fremskrivninger og forventninger fra analytikere, som vil få 2025 til at blive et meget spændende år. I givet fald vil det gøre "markedsaktiver" både i USA og Europa langt mere afkastinteressante end kontante placeringer.

Figur 1: Porteføljevægtning per 25/11 i en Ishares MSCI, Developed World for udvalgte størrelser. Illustrationen er ikke udtømmende




TRÅDOVERSIGT