Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Er USD fald den "skjulte" ekstratold på USA eksport


125770 ProInvestorNEWS 11/4 2025 06:39
7
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Det som burde have de flestes opmærksomhed i dag, er den markante USD svækkelse. Den er ikke kun stor, men meget stor

De amerikanske aktier tog sig et stort dyk i går.
Lidt under halvdelen af den stigning som kom onsdag forsvandt torsdag
Det skyldes, at USA igen hvæssede toldretorikken mod Kina
Det skyldes også en anden ting, som fremgår af nedenstående graf
Et meget stort USD fald
Et stort USD fald svarer indirekte til en told på udenlandske firmaers salg i USA
Ikke fordi den bliver opkrævet af myndighederne eller ved grænsen, men fordi det betyder noget for den indtjening man har ved at sælge til USA

Hvad driver USD svækkelsen

Er vi på vej til at Donald Trump får sin vilje med hensyn til en svagere USD?
Er det effekten af at kineserne sælger ud af USA aktiver og ikke mindst amerikanske statsobligationer som et modsvar på toldsatser?
Er det et udtryk for at USD er på vej til at miste sin status som den eneste reelle globale reservevaluta?

Det gør ondt på dansk eksport og life science

For den danske økonomi er en meget svagere USD ikke ønskværdig og godt. Vi har en stor eksport til USA, og for vores life science sektor kan USD faldet i høj grad mærkes og gør ondt.

USD faldet vil formentlig blive dagens talk of town hos investorerne


Figur: Udvikling i USD/DKK

Kilde: Nordnet




11/4 2025 07:56 EliotSpitzer 6125771



Dollarens status som reservevaluta har historisk givet USA en række fordele, såsom lavere renter på statsgæld og større international indflydelse men dette kan jo hurtig ændre sig hvis Trump fortsætter med at skabe uro. Håndteringen af USA's gæld har ikke været meget i fokus men dette kan blive lidt at et "økonomisk atombombe problem", hvis ikke snart der kommer lidt mere stabilitet for den amerikanske økonomi og særligt fordi man nu også svækker det amerikanske skattevæsend betydeligt. Men det var fint at der blev lyttet på obligationsmarkedet fordi eller så kunne man have endt op i en "Liz Truss mini budget"-situation.

I Beijing har man i det stille i flere år begyndt at positionere sin valuta som et globalt alternativ til den amerikanske dollar. Jeg husker at tilbake i marts 2018 blev det muligt at købe olie med renminbi (den kinesiske møntfod). Dette skete den gang af kortsigtet nødvendighed for at holde sig fri af Washingtons sanktioner men der er ingen tvivl om at Kina's langsigtet mål om at udfordre et globalt handelssystem, der har eksisteret siden Anden Verdenskrig (The Bretton Woods system).



11/4 2025 10:02 007 5125775



ahh, Fastkurs politikken, hvor andre valuter i verden blev bundet til USD og USD blev bundet til guld ophørte i 1971, bruddet kan i princippet ses som et US default, men det er en anden historie.

Der var ingen alternativer til at overtage systemet (infrastruktur og clering) systemet der er videre uddviklet, bedre kendt som fx institutionerne SWIFT, OPEC, IMF, BIS, World Bank.

Charles de Gaulle kaldet det i sin tid, USA's overgang til ren fiat økonomi, for et "eksorbitant privilegie", hvilket betyder:

USA kan trykke penge (dollars) og købe varer, tjenester og ejendom fra resten af verden - uden at sende noget af reel værdi retur andet end tillid og papir.

→ Andre lande skal tjene deres valuta gennem eksport og produktivitet.
→ USA kan bare trykke dollar - og verden tager imod dem.

I dag, på usd sedlen står der ikke længer, at den kan byttes til guld(før 1933), men derimod In GOD WE TRUST.





11/4 2025 12:58 PMPirate2 6125776



Det er ikke usandsynligt, at Kina lægger pres på USD ved at sælge amerikanske statsobligationer, og bruger pengene på at købe guld.

Det ville forklare hvorfor den effektive rente på de amerikanske statsobligationer er steget på meget de senere dage på trods af den store uro på aktiemarkederne. Og det ville forklare hvorfor guldprisen i disse dage sætter rekord, ikke bare i USD, men i stort set alle valutaer.

Og jeg kan sådan set godt forstå hvorfor kineserne sælger amerikanske statsobligationer. De har observeret at USA som en af sanktionerne mod Rusland reelt bestemte at den del af den amerikanske statsgæld der var ejet af russerne ikke skulle tilbagebetales.

Kineserne ved, at Trump er uforudsigelig og ekstrem, og der er en risiko for at Trump gør noget lignende mod kineserne, hvis handelskrigen eskalerer.

Muligvis kunne det være i kinesernes interesse, da USD ret hurtigt ville miste sin status som reservevaluta, hvis Trump indfører sådanne sanktioner mod kineserne. Og hvis det sker kan USA næppe undgå en statsbankerot og en større recession.



11/4 2025 16:17 doodha 5125780



Det er så oplagt for kineserne at sælge lidt af af deres enorme beholdning af US-statsobligationer i den nuværende situation.

Jeg har engang set det beskrevet som et "finansielt atomvåben" - og hvorfor ikke sælge en mindre del nu, blot for at antyde over for Trump, at de er i besiddelse af dette.



11/4 2025 16:54 EliotSpitzer 6125781



Prøv lige at se her hvad der sker med budgettet i USA (Senatets forslag). Jeg tror ikke dette er en god vej frem men nu skal jeg ikke komme med alle mine fordomme. Jeg vil bare nøjes med at sige at jeg tror ikke på trickle down




12/4 2025 12:29 007 2125785



ja, i princippet er det jo rigtigt... 36,5 billioner, men gælden kan opgøres i to hoved komponenter, intern - og ekstern gæld.

Intern gæld, er hvad staten skylder sig selv. Denne del udgør pt. $10,5 billioner, ud af den samlede gæld på de omtalte $36,5 billioner.

Den "farlige gæld", den offentlige gæld - den del, som USA skylder til investorer, banker og andre lande. Denne er den kritiske del, som påvirker renter, dollarens værdi og finanspolitisk råderum etc. udgør således $26 billioner.

Den interne gæld kan de lovgive om, også lægge en huskeseddel i "kaffekassen", at de i første omgang skal bruges til skattelettelser.



11/4 2025 13:08 Stroka 5125777



Dollar rammer svageste niveau i tre år: Pengene strømmer over Atlanten

11/4 12:30

Dollar fortsætter sin vaklende færd fredag og rammer det svageste i over tre år over for euro - et tegn på, at pengene strømmer ud af USA og blandt andet til Europa.

Det vurderer senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen.

Dollar er tydeligt påvirket af den voldsomme usikkerhed, som USA's præsident Donald Trump har skabt som følge af den eskalerende handelskrig med ikke mindst Kina.

I rentemarkedet har investorerne sendt de korte amerikanske renter en smule ned i forventning om nu op mod fire rentenedsættelser i år fra den amerikanske centralbank i år.

Derimod er de lange amerikanske renter steget ganske mærkbart, hvilket vidner om, at investorerne er blevet mere bekymrede over de langsigtede vækst- og inflationsudsigter. Det viste sig også i form af afdæmpet efterspørgsel efter amerikanske statsobligationer tidligere på ugen.

Og på valutamarkedet vidner dollarens nedtur tydeligt om, at pengene forlader USA.

Der går fredag ved 12-tiden 1,1360 dollar på en euro mod 1,1185 dollar torsdag eftermiddag og mindre end 1,05 dollar i starten af marts. Tidligere fredag var euro helt oppe i 1,1473 dollar.

PEJLEMÆRKE FOR STEMNINGEN

Og netop valuta- og obligationsmarkedet er i den grad værd at holde øje med i øjeblikket - også for aktieinvestorer.

- Man skal holde øje med rente- og valutamarkedet for at tolke på den generelle markedsstemning, siger Lars Skovgaard Andersen, senioraktierådgiver i Danske Bank, til MarketWire.

Han peger på, at de amerikanske teknologiaktier er faldet tungt, og fortsat må ventes at være under pres på grund af de massive toldmure, som USA og Kina er i færd med at rejse over for hinanden.

Trump har senest hævet tolden på kinesiske varer til en effektiv sats på 145 pct., og Kina har fredag svaret igen ved at hæve sin told på amerikanske varer til 125 pct.

- Så mit bud vil være, at der er kommet et endnu større argument for at flytte penge fra USA til Europa, siger Lars Skovgaard Andersen og uddyber:

- Der er store dele af det amerikanske marked, som er i risiko for at blive ramt af handelskrigen mellem Kina og USA, så det er helt logisk, at pengene forlader USA.

I dansk regning er en dollar svækket til 6,57 kr. fredag fra lidt over 6,67 kr. torsdag eftermiddag og 7,20 kr. ved årsskiftet.

Blandt de store amerikanske navne er særligt Apple, der har produktionen i Kina, hårdt ramt af toldkrigen. Aktien er dykket 15 pct., siden Trump annoncerede toldsatser på næsten hele verden onsdag i sidste uge.

Derimod er Microsoft sluppet relativt billigt med et meget begrænset fald i perioden og er dermed kun et mulehår fra at overtage podiet fra Apple som verdens mest værdifulde selskab.

.\˙ MarketWire



12/4 2025 08:41 TOPspiller 5125784



Trump siger der har været et lille problem på obligationsmarkedet, men det er overstået nu. Vi får se.. vi får se. Måske har han fået sig selv afsat - man kunne jo håbe. Det vil være helt forståeligt, hvis tilliden er væk.



TRÅDOVERSIGT