Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kære USA - Er tarifferne aflyst eller er de ikke?


126070 EliotSpitzer 26/4 2025 09:09
6
Oversigt

Kære USA, Virkeligheden banker på døren nu - Er tarifferne aflyst eller er de ikke?

Lad mig starte med at introducerer begrebet "Blank sailing". Blank sejlads er handlingen at springe over et planlagt stop ved en havn eller helt aflyse rejsen. Beslutningen træffes typisk af rederierne for effektivt at styre skibets kapacitet, reagere på ændringer i fragtbehov, optimere det globale shippingnetværk eller reducere unødvendige omkostninger. For øjeblikket er blank sailing gået fra 0 % til 40 %. Det betyder er verdens forsyningskæder allerede er voldsomt forstyrret af denne handelskrig.

Aktiemarkedet i USA er allerede begyndt at indkalkulere, at dette løser sig, og at der kommer resultater af forhandlingerne. MEN hvad er realiteterne? Jeg stiller mig meget tvivlende over for, hvorvidt der reelt er forhandlinger med reelt indhold.

Trump siger, at der er handelsforhandlinger er i gang med Kina, men Beijing benægter.

Tarif-kontroversen mellem USA og Kina fortsætter med at dominere fokus for både værdipapir markederne og handel i mere generel forstand, og endda med tegn på optrapning, selvom præsident Trump sender blandede signaler om tilstanden af relationerne.

Fredag kom der rapporter frem, at Kina stille og roligt satte tolden på nogle amerikanske halvledere ned, hvilket lettede presset på USA''s teknologisektor, og Kina ville også sætte tariffen ned på visse amerikanske lægemidler. Bloomberg rapporterede, at Beijing også overvejer toldlettelse på medicinsk udstyr og kemikalier. Men såvidt jeg kan forstå er dette en ensidig handling fra Kina som ikke er resultat af en egentlig forhandling.

Udviklingen er vanskelig at tolke da Kina offentligt har slået en trodsig tone an, og Trump skaber forvirring ved at hævde, at han havde talt med Kinas præsident Xi Jinping, hvilket Beijing indtil vidfere har nægtet. I videolinket nedenfor er der også video af diskussion mellem Trump og journalister om der er forhandlinger eller ikke. Trump vil ikke konkret svarer på det. Men se selv hvad der bliver sagt.

Men kineserne syntes jeg har været klar i meldinger over de seneste dage. "Kina og USA har IKKE nogen konsultation eller forhandling om tariffer. USA bør stoppe med at skabe forvirring," skrev den kinesiske ambassade i Washington på sociale medier.

Her er så budskabet som jeg ikke kan få øje på at værdipapir markederne forholder sig til. Det er nemlig sådan at Trump tilføjede til de blandede beskeder senere fredag, da han sagde, at han ville ikke droppe tolden på Kina, medmindre Beijing giver USA noget "væsentligt" til gengæld. Det som jeg mener at der yderst centrale her er handling. Har USA taget konkrete skridt til at droppe tarifferne imod Kina og ikke mindste andre dele af verden. Jeg vil gerne høre om konkrete udmeldinger fordi indtil vidfere kan jeg ikke se at tarifferne formelt er fjernet fra at blive implementeret.

Facit på det regnstykke jeg ser på er at Kina har i de seneste uger varslet at de hæver afgifterne på import af amerikanske varer til 125% fra 84%, mens USA's told på kinesiske importer er steget til, på de fleste importer, 145%. Der er så nogle enkelt varegrupper, hvor der er modifikationer men den generelle billed er fortsat en total handelskrig i mine øje.

I mellemtiden antydede finansminister Scott Bessent, at en USA-Sydkorea handelsaftale kunne ske næste uge, og roste Sydkoreas tilgang. Men Sydkorea er også totalt afhængig af amerikanske militær styrler i forhold til Nordkorea. Den aftale har derfor en unik baggrund. I et interview med Time magazine fredag, sagde Trump, at han forventer mange handelsaftaler at falde på plads over de næste tre til fire uger. Men handelsaftaler tager år at forhandle og mange nationer har indtil videre oplyst at der nok er lidt snak men ikke decideret forhandlinger. Men virkeligheden banker altså meget snart på døren. Jeg har svært ved at se for mig at Trump pludslig siger at det hele var en joke og alt er aflyst. Dette ligger ikke i kortene. Jeg tror på at Mar-a-Lago akkorden er køreplanen og nu vil de justere hen af vejen men uden at forstå at dette vil blive en kæmpe katastrofe ikke kun for USA men hele den vestlige verden.

Investorer er fokuserede på enkelte vigtige tariffer, samt forsinkelser og undtagelser. Jeg har egen kenskab til hvordan selskaber med placering i USA for øjeblikket har travlt med at sende høringssvar til alle de forskellige tariffer som er annonceret men jeg fornemmere også at disse selskaber ikke er optimistike med hensyn til at de kan får modifikationer igennem. Flere siger også at omfanget af høringssvar som vil komme ind vil være så enormt at de administrationen skal bruge måneder på at læse sig igennem disse. Trump planlægger angiveligt en undtagelse på nogle auto-dele tariffer og at suspenderer tolden på nogle forbrugerteknologier, selvom han insisterer på, at disse tolder til sidst vil blive en realitet. Det Hvide Hus beordrede også en undersøgelse af lastbilimporter, hvilket baner vejen for told på den sektor.

Basistolden på 10%, der trådte i kraft 5. april, forbliver også på plads for alle berørte importer til USA.

Min konklusion er at krisen og kaos er kun lige begyndt. Jeg frygter at dette her bliver meget alvorligt når de amerikanske investor begynder at forhold sig til denne nye virkelighed, som jeg ikke helt mener de har taget ind over sig. Der er fortsat lidt for meget ønske-tænkning som præger kommentarerne som kommer ud fra USA's investorer.

Her er en video som jeg syntes tager lidt mere fat på hvad situationen er for øjeblikket:






26/4 2025 18:53 bb8 3126077



Dan Ives opsummerer det fint 4:03 inde i videoen: "Market at this point, they are giving benefit of the doubt. That's why stocks are up this week. But going into next week you need deals."

Jeg holder selv oeje med forholdet mellem insider-koeb og -salg. Jeg er ikke selv ivrig efter at koebe aktier i USA, hvis insiderne heller ikke er det.

Det skal ikke vaere nogen hemmelighed, at jeg godt kan lide figurer. Der har vaeret saa mange spaendende figurer i denne uge. Vedhaeftet et par stykker af slagsen.

Jeg har blandt andet snuppet dem herfra:
https://bsky.app/profile/jessefelder.bsky.social
https://bsky.app/profile/barchart.com
https://bsky.app/profile/carlquintanilla.bsky.social

Her forresten link til praesident-interviewet med Time:
https://time.com/7280114/donald-trump-2025-interview-transcript/




26/4 2025 19:42 EliotSpitzer 3126080



Tak for super svar!



26/4 2025 19:50 bb8 3126081



Ups, jeg kom til at vedhæfte to næsten identiske figurer vedrørende container-trafikken fra Kina til USA. Klik på figurerne for at gøre dem større.



27/4 2025 08:42 EliotSpitzer 1126082



Her er en video fra amerikanske MSNBC's TV-program "Morning Joe", hvor Steven Rattner kommentere på situationen.

Steven Rattner er interessant fordi han har været lidt omkring. Han har arbejdet med journalisme, investeringer og politik. Han fremlægger hyppigt sine argumenter baseret på tal men i dette interview prøver han at karakteriser situationen ud fra han egen vurdring.

Her er lidt biografi for Steven Rattner. Han er en amerikansk investor, mediekommentator og tidligere journalist. Han er i øjeblikket Chairman og CEO for Willett Advisors, det private investeringsfirma, der forvalter milliardæren og den tidligere New York-borgmester Michael Bloombergs personlige og filantropiske aktiver. Steven Rattner begyndte sin karriere som økonomisk reporter for The New York Times, før han skiftede til en karriere inden for Investment Baning hos Lehman Brothers, Morgan Stanley og Lazard Freres & Co., hvor han steg til næstformand og viceadministrerende direktør. Han blev derefter CEO for Quadrangle Group, et private equity-investeringsfirma, der specialiserede sig i medie- og kommunikationsindustrien. I 2009 blev Rattner udnævnt til ledende rådgiver for præsidentens taskforce om bilindustrien.

Han er i dag også økonomisk analytiker for MSNBC's Morning Joe og han er meningsskribent for The New York Times kronikside.

Her er hans senest kommentar omkring Kina versus USA og hele tarif situationen.






TRÅDOVERSIGT