Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet
Novo Nordisk fyrede fredag sin topchef gennem 8 år, Lars Fruergaard Jørgensen. Fyringer er uvante; det samme er manglende succeser. Novo Nordisk har været udfordret tidligere og er kommet godt igen. Sker det igen?
Lars Rebien Sørensen - 2014 - "You ain't seen nothing yet"
Tilbage i 2014 var alt fryd og gammen. Novo Nordisk var i topform, og selv om der var et tydeligt generisk prispres inden for insulin blandt konkurrenterne, var det endnu ikke noget som havde ramt Novo Nordisk. Det var dengang en selvsikker CEO, Lars Rebien Sørensen reciterede kæmpehittet fra det canadiske band, Bachman Turner Overdrive. Det gik så godt og fremtiden så endnu lysere ud: "You ain't seen nothing yet". Det var 2014. Lars Rebien Sørensen spillede en stor rolle dengang, og det gør han stadig.
Dobbelt nedjustering - 2016 og langsigtede forventningerne halveres fra 10 til 5 %
Prispresset var dog i gang, men havde endnu ikke ramt Novo Nordisk. Blot 2 år senere så verden helt anderledes ud, og med måneders mellemrum sker Novo Nordisk både sine 2016 vækstforventninger og de langsigtede forventninger til det halve. Dengang forlød det fra stadig topchef Lars Rebien Sørensen jævnfør citat:
»Det gør det bare endnu mere personligt - næsten skamfuldt at skulle skuffe både aktionærerne og analytikerne, som har haft tiltro til vores forventninger - og medarbejderne, som vil blive påvirket
Det er en udtalelse som kan være central, jævnfør nedenfor
2016-2020 - Novo Nordisk går i øvelokale og træningscenter
Nedjusteringen gik ikke ubemærket hen, og aktiekursen faldt markant. Novo Nordisk var i gang med vægttabsmidler og havde Saxenda på markedet. Men reelt gik de efterfølgende år med at forfine og gøre sig klar til den store lancering af Wegovy. Tilladelsen til at lancere Wegovy i USA kom fra FDA i 2021, og siden er det gået stærkt. Totalmarkedet for overvægts medicin var i 2024 på 100 mia. DKK i omsætning; fordelt på 2 udbydere - Wegovy (Novo Nordisk) og Zepbound (Eli Lilly) i forholdet ⅔, ⅓.
2024 blev begivenhedsrig og skæbnesvanger på samme tid
2024 blev både et fantastisk år og det modsatte. Her er 3 nedslag:
2024 - Aktien topper i sommeren ved kurs 1030 - Aktiesplit diskuteres. Hype om markedsstørrelse for fedme og villigheden til at betale for det, topper
2024 - Der guides for 25% eller mere vægttab i CagriSema. Investorerne venter spændt på forsøgsresultatet, og fokusering på det procentvise vægttab nærmer sig 100 %. Bivirkningsprofil og positivt bagkatalog (reduktion i hjerte-kar lidelser, etc) har ikke så stor opmærksomhed. Alle venter på TALLET.
2024 - 20/12 - Vægttab på 22,7 % er stort, men for lille. Aktien styrtdykker. Vægttabsmarkedet er ungt, præget af kortsigtede investorer. Det tvinger også analytikere til at tænke meget kortsigtet. Novo Nordisk falder mere end 20 % og analytikere nedjusterer topsalgsestimatet for CagriSema dramatisk.
2025 - udfordringerne fortsætter
Novo Nordisk aflægger deres 2024 regnskab primo februar. De guider for 16-24 % vækst i lokal valuta. Investorerne tager generelt godt imod regnskabet, selv om nervøsiteten ikke rigtig vil gå væk.
Novo Nordisk teaser for vægttabspille ved årsregnskab
Novo Nordisk udtaler, at de indenfor et par måneder vil indsende ansøgning om "Wegovy tablet" til FDA. Tabletten har den åbenlyse fordel, at FDA og patienterne kender virkningen ud og ind. Den har været på markedet som injektion i nogle år og bivirkningsprofilen burde være kendt stof. Med mindre FDA spænder ben og Donald Trump dikterer en tidsmæssig forlomme til Eli Lilly, vil Novo Nordisk have en vægttabspille på markedet mindst 6 måneder og formentlig noget mere før Eli Lilly.
Eli Lilly har det stærkeste aktie momentum
I starten af 2025 og frem til primo maj, har Eli Lilly et klart bedre aktiemomentum end Novo Nordisk. Den amerikanske marketing maskine er godt oppe at køre. Historien om at Eli Lilly har været "til middag hos" Donald Trump runger, og Danmark kan være kommet i bad standing på grund af Grønland. Det sker desuagtet, at Novo Nordisk producerer en stor del af deres medicin til det amerikanske marked i USA.
Marts/april 2025: Nyhedsstrømmen favoriserer ikke Novo Nordisk
27/3: Bestyrelsesformand Helge Lund fortæller på generalforsamlingen, at nu er det op til ledelsen (direktion og bestyrelse) at levere. Fra det tidspunkt kan uret være begyndt at tikke for Lars Fruergaard Jørgensen set i forhold til Novo Holdings.
April 2025 - Eli Lilly offentliggør vægttabsdata på vægttabspille og taler om lancering. Investorerne har glemt, at Novo Nordisk med med meget stor sandsynlighed bliver første pille på markedet. Ugen efter rapporterer et mindre amerikansk magazin, at Novo Nordisk har indsendt ansøgning til FDA om "Wegovy tablet". Hvorfor er Novo Nordisk tavse, passive og ikke offensive og agressive om den nyhed?
4 årsager til aktiens nedtur
Blandt de vigtigste årsager til aktiens nedtur er efter min mening
Novo Nordisk forventningsstyrede til 25 % eller mere vægttab på CagriSema. Investorerne ventede på de data meget lange, og da de kom skuffede de. Hvorfor lagde de barren så højt? Det er især det forhold, som har været dyrt og fået investorerne til udelukkende at fokusere på det procentvise vægttab som faktor.
Den manglende produktionskapacitet banede vejen for kopiprodukter, som formentlig voksede sig langt større end forventet.
Eli Lilly har overtaget momentum, drevet af nye data, men ikke mindst af en meget velsmurt marketing- og mediemaskine
Novo Nordisk har været overraskende passive i sin kommunikation i forhold til pipeline, konkurrenterne og den amerikanske administration. Er de blevet overraskede over hvor massivt et fokus der har været?
Novo Holdings tager styring
Fredag den 16/5 kommer børsmeddelelse omkring kl. 13. Som lyn fra en klar himmel. Lars Fruergaard Jørgensen og Novo Nordisk er gensidigt blevet enige om, at det er bedst, at der kommer en ny topledelse. Lars Fruergaard Jørgensen er fyret. Fyringen er formentlig drevet af fonden og Novo Holdning af ovenstående 1-4 årsager, som har drevet aktien lavere.
Novo Holdnings har styringen
Fonden og Novo Holdings er den største og den stærke aktionær. Selv om de "kun" har 2 medlemmer i bestyrelsen, har de formentlig en væsentlig større indflydelse i bestyrelseslokalet. At dømme efter de udtalelser, som der har været, kan man ikke konkludere meget anderledes. Ligesom i 2016 med en dobbelt nedjustering og det markante kursfald, spiller kursudviklingen en meget betydelig rolle.
Aktiekursens udvikling burde være central for alle børsnoterede virksomheder
Det har skabt debat og omtale, at bestyrelsesformanden eksplicitet nævner, at en af faktorerne bag ved fyringen er kursfaldet. Efter min mening er det en vigtig faktor. I USA er det hverdagen og danske virksomheder skal også blive bedre til at opfatte aktionærerne som en meget vigtig stake holder. En ledelse bliver ikke fyret på grund af kursfaldet, men af de årsager som fører til det:
Man kan være uenig i prioriteterne, men at aktiekursen er og skal være en meget betydelig faktor bag ved vurderingen af en børsnoteret ledelse præstation er rigtig
Manglende kronprins(sesse) viser "fart"
Novo Nordisk havde ikke planlagt en CEO succession nu. Det er generelt et svaghedstegn, når man ikke har en stærk kandidat til at tage over, når tiden skulle komme. Det burde en virksomhed af Novo Nordisk kaliber have, selv om det ikke er uset. At det forholder sig sådan er også et klart tegn på, at processen med at lede efter en ny CEO og utilfredsheden med den faldende aktiekurs, er accelereret de seneste uger, og formentlig siden generalforsamlingen og bestyrelsesformand Helge Lunds udtalelse.
Der er næppe store skjulte overraskelser i skabet
Det er naturligt, hvis investorerne tænker, om der efter fyringen kommer en række negative forhold op til overfladen nu. Det er muligt, men mindre realistisk:
Lars Fruergaard møder mandag ind på arbejdet og fortsætter
Lars Fruergaard udtalte, at fyringen kom som lyn fra en klar himmel. Ledelsen skal være up-to-date med de økonomisk tal og de ved på ugentlig basis hvordan det går med økonomi og salg. Det er ikke kun en information, som den øverste ledelse har, men hele direktionen.
Udfordringer i går og i dag er de samme som kortsigtet i morgen: Novo Nordisk skal generobre styringen. Det handler om hele pakken (salg, data, FDA godkendelser, kommunikation, forventningsstyring, pipeline).
Ledelseslimbo de kommende måneder
Der kommer (formentlig) ingen varig ny ledelse de kommende 3-6 måneder. Med mindre det sker som med landstræner og DBU (1)Dansker, 2)en som spillerne kan acceptere og 3)en som er ledig på markedet og altså en intern kandidat)
Novo Nordisk har for vane at rekruttere internt men mon ikke der er brug for noget helt nyt? Novo Nordisk er kendt for at gøre tingene på egne måder, men måske er der brug for en ændring.
Hvis det skal være en "meget stor kanon" vil aflønning ske på et meget højt niveau, som kan løbe op i 3-cifre mio.beløb, og det går formentlig ikke i Danmark. Hvis man kigger eksternt til udlandet, vil man naturligt lede efter en #2 i en større organisation, som er klar til at overtage et større ansvar.
Comeback til Kåre Schultz mindre sandsynligt
Kåre Schultz forlod Novo Nordisk i 2016
Han tabte kampen om CEO pladsen til Lars Fruergaard Jørgensen.
Kåre Schultz har sikkert tiden imod sig. Det er en del år for sent. Han er en Hard Kåre, men er han den rigtige og samtidig den kommunikerende type. Jeg er ikke overbevist?
Udfordret men ikke i stor krise
Novo Nordisk er udfordret, men ikke i en stor krise. Væksten er lidt lavere. De har stadig den bredeste forskningspipeline og et stærkt "bagkatalog" med hensyn til vægttab, og kopierne burde være på vej til at spille en mindre rolle. Nu handler det om at holde fokus og blive mere offensive i deres kommunkation.
Aktiekursen er kortsigtet i "ingenmandsland"
Strategien er intakt og fortsætter. Det er eksekveringen af den, som skal være bedre. Det kan tage tid før investorerne ser synlige effekter af en mere offensiv Novo Nordisk. Kortsigtet kan der mangle kurstriggere. I hvert fald indtil halvårsregnskabet, som er planlagt til at blive aflagt den 6/8.
Rokeringer i bestyrelsen?
Man kan ikke komme til anden konklusion end at Novo Fonden og den største ejer Novo Holdings er den stærke(ste) aktionær, og reelt, i hvert fald i denne sammenhæng, har bestemt. Det vil være naturligt, hvis nogen tænker, om forløbet også kan betyde rokeringer i bestyrelsen. I modsat fald ville det være naturligt, at/hvis bestyrelsen og formanden Helge Lund havde taget initiativ til udskiftning af Lars Fruergaard Jørgensen. Når forløbet har været så forceret, som tilfældet har været, er det et tegn på at fonden gerne have set ændringer tidligere.
Gør udfordringer Novo Nordisk stærkere?
Novo Nordisk har tidligere haft problemer, men er kommet stærkt tilbage. Det kan meget vel ske igen, men ting tager tid og på aktiemarkedet er investorernes tålmodighed en væsentlig udfordring.
Novo Nordisk fyrede fredag sin topchef gennem 8 år, Lars Fruergaard Jørgensen. Fyringer er uvante; det samme er manglende succeser. Novo Nordisk har været udfordret tidligere og er kommet godt igen. Sker det igen?
Lars Rebien Sørensen - 2014 - "You ain't seen nothing yet"
Tilbage i 2014 var alt fryd og gammen. Novo Nordisk var i topform, og selv om der var et tydeligt generisk prispres inden for insulin blandt konkurrenterne, var det endnu ikke noget som havde ramt Novo Nordisk. Det var dengang en selvsikker CEO, Lars Rebien Sørensen reciterede kæmpehittet fra det canadiske band, Bachman Turner Overdrive. Det gik så godt og fremtiden så endnu lysere ud: "You ain't seen nothing yet". Det var 2014. Lars Rebien Sørensen spillede en stor rolle dengang, og det gør han stadig.
Dobbelt nedjustering - 2016 og langsigtede forventningerne halveres fra 10 til 5 %
Prispresset var dog i gang, men havde endnu ikke ramt Novo Nordisk. Blot 2 år senere så verden helt anderledes ud, og med måneders mellemrum sker Novo Nordisk både sine 2016 vækstforventninger og de langsigtede forventninger til det halve. Dengang forlød det fra stadig topchef Lars Rebien Sørensen jævnfør citat:
»Det gør det bare endnu mere personligt - næsten skamfuldt at skulle skuffe både aktionærerne og analytikerne, som har haft tiltro til vores forventninger - og medarbejderne, som vil blive påvirket
Det er en udtalelse som kan være central, jævnfør nedenfor
2016-2020 - Novo Nordisk går i øvelokale og træningscenter
Nedjusteringen gik ikke ubemærket hen, og aktiekursen faldt markant. Novo Nordisk var i gang med vægttabsmidler og havde Saxenda på markedet. Men reelt gik de efterfølgende år med at forfine og gøre sig klar til den store lancering af Wegovy. Tilladelsen til at lancere Wegovy i USA kom fra FDA i 2021, og siden er det gået stærkt. Totalmarkedet for overvægts medicin var i 2024 på 100 mia. DKK i omsætning; fordelt på 2 udbydere - Wegovy (Novo Nordisk) og Zepbound (Eli Lilly) i forholdet ⅔, ⅓.
2024 blev begivenhedsrig og skæbnesvanger på samme tid
2024 blev både et fantastisk år og det modsatte. Her er 3 nedslag:
2024 - Aktien topper i sommeren ved kurs 1030 - Aktiesplit diskuteres. Hype om markedsstørrelse for fedme og villigheden til at betale for det, topper
2024 - Der guides for 25% eller mere vægttab i CagriSema. Investorerne venter spændt på forsøgsresultatet, og fokusering på det procentvise vægttab nærmer sig 100 %. Bivirkningsprofil og positivt bagkatalog (reduktion i hjerte-kar lidelser, etc) har ikke så stor opmærksomhed. Alle venter på TALLET.
2024 - 20/12 - Vægttab på 22,7 % er stort, men for lille. Aktien styrtdykker. Vægttabsmarkedet er ungt, præget af kortsigtede investorer. Det tvinger også analytikere til at tænke meget kortsigtet. Novo Nordisk falder mere end 20 % og analytikere nedjusterer topsalgsestimatet for CagriSema dramatisk.
2025 - udfordringerne fortsætter
Novo Nordisk aflægger deres 2024 regnskab primo februar. De guider for 16-24 % vækst i lokal valuta. Investorerne tager generelt godt imod regnskabet, selv om nervøsiteten ikke rigtig vil gå væk.
Novo Nordisk teaser for vægttabspille ved årsregnskab
Novo Nordisk udtaler, at de indenfor et par måneder vil indsende ansøgning om "Wegovy tablet" til FDA. Tabletten har den åbenlyse fordel, at FDA og patienterne kender virkningen ud og ind. Den har været på markedet som injektion i nogle år og bivirkningsprofilen burde være kendt stof. Med mindre FDA spænder ben og Donald Trump dikterer en tidsmæssig forlomme til Eli Lilly, vil Novo Nordisk have en vægttabspille på markedet mindst 6 måneder og formentlig noget mere før Eli Lilly.
Eli Lilly har det stærkeste aktie momentum
I starten af 2025 og frem til primo maj, har Eli Lilly et klart bedre aktiemomentum end Novo Nordisk. Den amerikanske marketing maskine er godt oppe at køre. Historien om at Eli Lilly har været "til middag hos" Donald Trump runger, og Danmark kan være kommet i bad standing på grund af Grønland. Det sker desuagtet, at Novo Nordisk producerer en stor del af deres medicin til det amerikanske marked i USA.
Marts/april 2025: Nyhedsstrømmen favoriserer ikke Novo Nordisk
27/3: Bestyrelsesformand Helge Lund fortæller på generalforsamlingen, at nu er det op til ledelsen (direktion og bestyrelse) at levere. Fra det tidspunkt kan uret være begyndt at tikke for Lars Fruergaard Jørgensen set i forhold til Novo Holdings.
April 2025 - Eli Lilly offentliggør vægttabsdata på vægttabspille og taler om lancering. Investorerne har glemt, at Novo Nordisk med med meget stor sandsynlighed bliver første pille på markedet. Ugen efter rapporterer et mindre amerikansk magazin, at Novo Nordisk har indsendt ansøgning til FDA om "Wegovy tablet". Hvorfor er Novo Nordisk tavse, passive og ikke offensive og agressive om den nyhed?
4 årsager til aktiens nedtur
Blandt de vigtigste årsager til aktiens nedtur er efter min mening
Novo Nordisk forventningsstyrede til 25 % eller mere vægttab på CagriSema. Investorerne ventede på de data meget lange, og da de kom skuffede de. Hvorfor lagde de barren så højt? Det er især det forhold, som har været dyrt og fået investorerne til udelukkende at fokusere på det procentvise vægttab som faktor.
Den manglende produktionskapacitet banede vejen for kopiprodukter, som formentlig voksede sig langt større end forventet.
Eli Lilly har overtaget momentum, drevet af nye data, men ikke mindst af en meget velsmurt marketing- og mediemaskine
Novo Nordisk har været overraskende passive i sin kommunikation i forhold til pipeline, konkurrenterne og den amerikanske administration. Er de blevet overraskede over hvor massivt et fokus der har været?
Novo Holdings tager styring
Fredag den 16/5 kommer børsmeddelelse omkring kl. 13. Som lyn fra en klar himmel. Lars Fruergaard Jørgensen og Novo Nordisk er gensidigt blevet enige om, at det er bedst, at der kommer en ny topledelse. Lars Fruergaard Jørgensen er fyret. Fyringen er formentlig drevet af fonden og Novo Holdning af ovenstående 1-4 årsager, som har drevet aktien lavere.
Novo Holdnings har styringen
Fonden og Novo Holdings er den største og den stærke aktionær. Selv om de "kun" har 2 medlemmer i bestyrelsen, har de formentlig en væsentlig større indflydelse i bestyrelseslokalet. At dømme efter de udtalelser, som der har været, kan man ikke konkludere meget anderledes. Ligesom i 2016 med en dobbelt nedjustering og det markante kursfald, spiller kursudviklingen en meget betydelig rolle.
Aktiekursens udvikling burde være central for alle børsnoterede virksomheder
Det har skabt debat og omtale, at bestyrelsesformanden eksplicitet nævner, at en af faktorerne bag ved fyringen er kursfaldet. Efter min mening er det en vigtig faktor. I USA er det hverdagen og danske virksomheder skal også blive bedre til at opfatte aktionærerne som en meget vigtig stake holder. En ledelse bliver ikke fyret på grund af kursfaldet, men af de årsager som fører til det:
Man kan være uenig i prioriteterne, men at aktiekursen er og skal være en meget betydelig faktor bag ved vurderingen af en børsnoteret ledelse præstation er rigtig
Manglende kronprins(sesse) viser "fart"
Novo Nordisk havde ikke planlagt en CEO succession nu. Det er generelt et svaghedstegn, når man ikke har en stærk kandidat til at tage over, når tiden skulle komme. Det burde en virksomhed af Novo Nordisk kaliber have, selv om det ikke er uset. At det forholder sig sådan er også et klart tegn på, at processen med at lede efter en ny CEO og utilfredsheden med den faldende aktiekurs, er accelereret de seneste uger, og formentlig siden generalforsamlingen og bestyrelsesformand Helge Lunds udtalelse.
Der er næppe store skjulte overraskelser i skabet
Det er naturligt, hvis investorerne tænker, om der efter fyringen kommer en række negative forhold op til overfladen nu. Det er muligt, men mindre realistisk:
Lars Fruergaard møder mandag ind på arbejdet og fortsætter
Lars Fruergaard udtalte, at fyringen kom som lyn fra en klar himmel. Ledelsen skal være up-to-date med de økonomisk tal og de ved på ugentlig basis hvordan det går med økonomi og salg. Det er ikke kun en information, som den øverste ledelse har, men hele direktionen.
Udfordringer i går og i dag er de samme som kortsigtet i morgen: Novo Nordisk skal generobre styringen. Det handler om hele pakken (salg, data, FDA godkendelser, kommunikation, forventningsstyring, pipeline).
Ledelseslimbo de kommende måneder
Der kommer (formentlig) ingen varig ny ledelse de kommende 3-6 måneder. Med mindre det sker som med landstræner og DBU (1)Dansker, 2)en som spillerne kan acceptere og 3)en som er ledig på markedet og altså en intern kandidat)

Novo Nordisk har for vane at rekruttere internt men mon ikke der er brug for noget helt nyt? Novo Nordisk er kendt for at gøre tingene på egne måder, men måske er der brug for en ændring.
Hvis det skal være en "meget stor kanon" vil aflønning ske på et meget højt niveau, som kan løbe op i 3-cifre mio.beløb, og det går formentlig ikke i Danmark. Hvis man kigger eksternt til udlandet, vil man naturligt lede efter en #2 i en større organisation, som er klar til at overtage et større ansvar.
Comeback til Kåre Schultz mindre sandsynligt
Kåre Schultz forlod Novo Nordisk i 2016
Han tabte kampen om CEO pladsen til Lars Fruergaard Jørgensen.
Kåre Schultz har sikkert tiden imod sig. Det er en del år for sent. Han er en Hard Kåre, men er han den rigtige og samtidig den kommunikerende type. Jeg er ikke overbevist?
Udfordret men ikke i stor krise
Novo Nordisk er udfordret, men ikke i en stor krise. Væksten er lidt lavere. De har stadig den bredeste forskningspipeline og et stærkt "bagkatalog" med hensyn til vægttab, og kopierne burde være på vej til at spille en mindre rolle. Nu handler det om at holde fokus og blive mere offensive i deres kommunkation.
Aktiekursen er kortsigtet i "ingenmandsland"
Strategien er intakt og fortsætter. Det er eksekveringen af den, som skal være bedre. Det kan tage tid før investorerne ser synlige effekter af en mere offensiv Novo Nordisk. Kortsigtet kan der mangle kurstriggere. I hvert fald indtil halvårsregnskabet, som er planlagt til at blive aflagt den 6/8.
Rokeringer i bestyrelsen?
Man kan ikke komme til anden konklusion end at Novo Fonden og den største ejer Novo Holdings er den stærke(ste) aktionær, og reelt, i hvert fald i denne sammenhæng, har bestemt. Det vil være naturligt, hvis nogen tænker, om forløbet også kan betyde rokeringer i bestyrelsen. I modsat fald ville det være naturligt, at/hvis bestyrelsen og formanden Helge Lund havde taget initiativ til udskiftning af Lars Fruergaard Jørgensen. Når forløbet har været så forceret, som tilfældet har været, er det et tegn på at fonden gerne have set ændringer tidligere.
Gør udfordringer Novo Nordisk stærkere?
Novo Nordisk har tidligere haft problemer, men er kommet stærkt tilbage. Det kan meget vel ske igen, men ting tager tid og på aktiemarkedet er investorernes tålmodighed en væsentlig udfordring.
God gennemgang af tiden før LFJ og frem til nu.
2017-01 LFJ bliver CEO.
2017-12 Ozempic godkendes af FDA
2017-01 LFJ bliver CEO.
2017-12 Ozempic godkendes af FDA