Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Q&A med Zealand Pharma, 24 Maj kl 15.00 Læs mere her

Brugervejledning til ProInvestor


21162 StBr 31/10 2009 00:50
Oversigt

Der er kommet mange nye funktioner på ProInvestor. For at sikre, at flest muligt, får det størst mulige udbytte af alle funktionerne, har jeg her prøvet at lave en slags brugervejledning, der gennemgår grundfunktionerne. Der skal nok være et par fejl, der har sneget sig ind fra start af, og ellers vil den løbende udvikling nok også gøre, at noget sidenhen vil fungere på anden måde end beskrevet her.


Jeg starter lige med fire-fem ting til den utålmodige der gerne vil udforske ProInvestor på egen hånd:


KOM GODT OG HURTIGT I GANG
==========================

Øverst i billedet, cirka midtfor ser du et dansk og et amerikansk flag. Hvis du trykker på det danske flag bliver ProInvestor vist med danske ledetekster, og trykker du på det amerikanske flag bliver ProInvestor vist med engelske ledetekster. Bemærk, at det du vælger er sproget, der bruges til visning af ledeteksterne (de faste tekster i skærmbillederne), og ikke sproget det dynamiske indhold skal have (f. eks. hvilket sprog et indlæg er skrevet på).
Denne vejledning bruger de danske ledetekster.

Hvis du lige er kommet på ProInvestor, vil oversigten over debatindlæg kun indeholde indlæg der er skrevet på engelsk (18 i skrivende stund). Under overskriften Debatten skal du trykke på ALLE eller DANSK for at se de mange indlæg på dansk (flere tusinde).

Længst nede til højre står der INVESTOR-CHAT. Hvis du klikker på teksten kommer der en on-line chat frem. I chat-vinduet kan du vælge sprog for chatten, og der sidder "vi" normalt i DANSK. Nederst i chat-vinduet er der et felt hvor du kan skrive dine beskeder i. De kan være op til 140 tegn hver, og afsendes når du trykker på ENTER-tasten. Det er kun brugere der er logget ind, der kan skrive, mens alle kan læse.

Hvis du ikke allerede har en bruger konto på ProInvestor, opretter du den fra forsiden (eller klik på WORKBENCH i menuen). På forsiden er der nogle SIGN UP knapper, som åbner en rude hvorfra du kan registrere dig som bruger. Når du er registreret, får du en aktiveringsmail tilsendt, og når du klikker på linket i mailen, aktiveres din konto, og du kommer automatisk til vedligeholdelse af din profil (beskrives senere).

Hvis du endnu ikke er logget ind, er der øverst mod højre to felter hvor du kan indtaste dit brugernavn (BUGER) og dit kodeord (PASSWORD), samt knappen LOGIN, som du skal klikke på når de to felter er udfyldt.

Hvis du har glemt dit kodeord, skal du bare prøve at logge ind, og er det forkert, kommer du automatisk til en side, der kan hjælpe dig med at få tilsendt et nyt kodeord.


Resten af vejledningen tager udgangspunkt i at du er logget ind. Nogle funktioner er kun tilgængelige hvis du er logget ind.


BEGREBER
========

TRADER portefølje. En fiktiv portefølje, der altid startes op med 100.000 USD i kontanter, hvor du udelukkende kan registrere handler til realtidskursen på tidspunktet hvor du indtaster handlen. Kan sammenlignes med et aktiespil - her kører det bare året rundt. TRADER porteføljer kan ikke slettes. Din performance i TRADER porteføljen kan ses af andre, og dine handler vil være synlige et stykke tid på de handlede aktiers sider.

HISTORISK portefølje. Her kan du indlægge dine rigtige handler, og du kan angive alle oplysninger om de foretagede handler, bl. a. handelstidspunkt, kurser og startkapital. HISTORISKE porteføljer er et privat anliggende, og oplysninger om din performance og dine handler i disse porteføljer bliver aldrig tilgængelig for de andre brugere.

NETVÆRK. Du kan melde brugere ind i "dit netværk". Det vil typisk være brugere du har noget til fælles med, eller brugere du på anden vis synes er særligt interessante at følge. På samme vis kan andre brugere melde dig ind i deres netværk.


GENNEMGANG AF FUNKTIONER
========================

Øverst i skærmen ser du:
* ProInvestor's logo (døbt "toiletrullen" af en vittig debattør)
* teksten PROINVESTOR
* Dansk flag
* Amerikansk flag
* KONTO
* (dit brugernavn)
* LOG OUT knap

Derunder ser du hovedmenuen med punkterne:
* WORKBENCH
* DEBAT
* PORTEFØLJE
* STOCK SCREENER
* INVESTORER
* SERVICES (og herunder REALTID og NORDNET)
* (Enter search)

[I skrivende stund mangler INVESTORER og SERVICES på Internet Explorer 7; og feltet (Enter search) står i øverste linje]

I bundlinjen i skærmen:
* INVESTOR-CHATKONTO (teksten til højre for det amerikanske flag)
--------------------------------------------------
Hvis du trykker på teksten KONTO kommer du ind på et billede hvor du kan se hvad du kan købe på ProInvestor, hvilke services du aktuelt har adgang til, og hvad du tidligere har haft købt.


(dit brugernavn) => REDIGER PROFIL
----------------------------------
Hvis du trykker på (dit brugernavn), kommer du ind på din egen profil. Profilen er delt op i tre sektioner med hver to kolonner.

I øverste sektion til venstre er dine personlige data. I øverste sektion til højre er din performance i din trader portefølje (hvis du har oprettet en) samt oplysninger om hvem du har meldt ind i dit netværk, og hvem der har meldt dig ind i deres netværk;

I midterste sektion er din egen angivelse af dit eget niveau indenfor industrier og aktier i venstre kolonne, og indenfor børser/markeder i højre sider.

I nederste sektion er din egen aktivitet listet i venstre kolonne, mens højre kolonne indeholder dine favorit links, favorit aktier, statistik over handler og status på dine anbefalinger af aktier.

PROFIL - SKIFT BILLEDE du ændrer billedet i din profil ved at klikke på det der allerede er. Der fremkommer en boks hvor du kan vælge et billede på din egen computer som du ønsker at uploade, som dit profil-billede. Billedet vises når nogen ser din profil, på de indlæg du skriver og allerede har skrevet, samt i loggen fra chatten på beskeder du skriver eller allerede har skrevet.

PROFIL - PERSONLIGE DATA du ændrer dine data ved at klikke på teksten der allerede står der. Der kommer enten et felt du kan skrive i, eller en boks med valgmuligheder alt efter typen af data. Tryk på MORE DETAILS for at se og/eller angive flere data.

PROIL - PERFORMANCE viser performance i pågældende profils trader portefølje.

PROFIL - FOLLOWING / FOLLOWERS du kan se hvem der er meldt ind i den viste profils netværk ved at klikke på SE HVEM DER BLIVER FOLLOWED. Du kan se hvem der har den viste profil meldt ind i sit netværk ved at klikke på SE FOLLOWERS. Hvis du kigger på en anden profil end din egen vil der enten være en knap med teksten TILFØJ som vil melde den viste profile ind i dit netværk ved klik, eller teksten FJERN som melder den viste profil ud af dit netværk ved klik på teksten (og hvorfor det ene er en knap, og det andet en tekst? Tjaaaa)

PROFIL - KOMPETANCER du kan angive dit niveau af erfaring og/eller kompetance indenfor de enkelte industrier, enkelt aktier og med de forskellige børser. Du skal bare klikke på skalaen på det sted du ønsker den indstillet til. Du kan både skrue op og ned, men har du først lavet en markering kan du ikke fjerne angivelsen fuldstændig, således at den den står som uangivet som den var før du startede.

PROFIL - ACTIVITY du kan se hvilke aktiviteter brugeren bag profilen har foretaget sig. Der kan vælges mellem visning af OVERBLIK der viser alt; TWEETS der kun viser disse; DISKUSSIONER der viser hvilke indlæg/svar pågældende profil har forfattet; HANDLER der viser handler registreret (i skrivende stund er det vist kun handler fra den gamle version af systemet der vises); RATINGS der viser hvilke debatindlæg pågældende profil har givet point (grønne pile); BULL/BEAR der viser profilens bud; og INDLÆG der viser hvilke beskeder profilen har skrevet til andre profiler (har intet med debatten at gøre selv om det normalt er der jeg bruger termne indlæg - har noget med comments/beskeder at gøre).
Lige under linjen hvor man vælger hvad man vil se er der et indtastningsfelt, og er det din egen profil du er på, kan du angive din egen tweet (i feltet hvor der står "what are you trading today ?"); og er du på en anden brugers profil kan du skrive en besked til denne bruger (i feltet hvor der står "leave a comment"). Begge dele sendes/registreres når du trykker på ENTER-tasten.

PROFIL - FAVORIT LINKS du kan dele dine favorit-links. Det er valgfrit om man vil knytte disse til en given aktie, men hvis man gør, vil andre kunne se at du deler dette link, når de kigger på pågældende akties side.

PROFIL - FAVORIT AKTIER du kan registrere dine favorit aktier. På pågældende akties side kan man se alle de brugere der har den som favorit.

PROFIL - STATISTIK du kan se noget statistik nederst i højre kolonne i nederste sektion. Du kan se profilens samlede antal handler (i både trader og historiske porteføljer?) og samlede performance (i både trader og historiske porteføljer?) samt en opsummering af aktuelle aktieanbefalinger (de enkelt anbefalinger kan ses under PROFIL - ACTIVITY - BULL/BEAR).


Knappen LOG OUT
---------------
Logger dig ud. Det er vigtigt at huske at gøre dette, hvis du har brugt en offentlig computer (bibliotek, net-café etc.) så andre ikke kan misbruge din adgang på ProInvestor.


WORKBENCH
---------
Workbench er indgangssiden til www.proinvestor.com. Indholdet vises i tre kolonner, hvor den venstre kolonne indeholder:
* AKTIEMARKEDER
* VALUTAER
* HOT TRADERS

midterste kolonne indeholder:
* TOP/FLOP
* INDLÆG
* NYHEDER
* SENESTE NYHEDER OM DINE AKTIER

højre kolonne indeholder:
* (din trader portefølje)
* AKTIER DU OVERVÅGER
* NETVÆRKSAKTIVITET

WORKBENCH - AKTIEMARKEDER viser udvalgte markedsindexer, med en grafisk præsentation af det index der er hakket af.

WORKBENCH - VALUTAER viser udvalgte vekselkurser.

WORKBENCH - HOT TRADERS viser de trader porteføljer med bedst performance (og kun trader portefølje - ikke historiske porteføljer - se ovenfor i BEGREBER). Ud for de Hot Traders der ikke allerede er i dit netværk, er der en NETVÆRK knap du kan trykke på for at tilføje den pågældende bruger til dit netværk - se ovenfor i BEGREBER).

WORKBENCH - TOP/FLOP viser de aktier der klarer sig bedst/dårligst på det valgte marked. I højre side af overskriften kan du vælge mellem markederne: US, SE, DK og C20.

WORKBENCH - INDLÆG viser de SENESTE, MEST AKTIVE eller POPULÆRESTE indlæb i debatten. Hvilken en af varianterne der vises, vælges i højre side af overskriften.

WORKBENCH - NYHEDER viser de seneste nyheder fra udvalgte nyhedstjenester.

WORKBENCH - SENESTE INDLÆG OM DINE AKTIER viser de seneste indlæg der er markeret (tagged) med aktiesymboler der indgår i en eller flere af dine porteføljer - både trader og historiske porteføljer (tror jeg).

WORKBENCH - (din trader portefølje) viser enten et billede der opfordrer dig til at oprette en trader portefølje i det tilfælde hvor du ikke har en, eller en opsummering af indholdet i din trader portefølje hvis du allerede har oprettet en sådan.

WORKBENCH - AKTIER DU OVERVÅGER viser performance på de aktier du overvåger.

WORKBENCH - NETVÆRKSAKTIVITET viser den seneste aktivitet blandt alle de brugere du har meldt ind i "dit netværk". I bunden af listen kan du bladre tilbage i tiden for at se tidligere aktivitet.


DEBAT
------
Menupunktet DEBAT giver adgang til aktiedebatten. Under overskriften Debatten, findes der en undermenu med punkterne ALLE, DANSK, NORSK, SVENSK og ENGELSK. Her vælger du hvilket sprog indholdet skal være skrevet på (i modsætning til ledeteksternes sprog som du vælger på flagene øverst oppe). Det er sproget trådene ønskes ført i, og har ikke noget at gøre med hvilket marked aktien handles på. F. eks. hører norske aktier diskuteret på dansk til i DANSK; amerikanske aktier diskuteret på norsk hører til i NORSK.

Indlæg i debatten lægges i en stor bunke, og får påhæftet nogle påkrævede og valgfrie markeringer (tags). For at hjælpe dig med at udvælge netop de indlæg, der kan have din interesse, køres hele bunken gennem et avanceret filter.

Under overskriften og undermenuen, ser du en sort kasse med titlen FILTER længst til venstre. Lige bagved titlen er der et minus. Hvis du trykker på det, foldes filteret sammen, så der bliver mere plads til at vise indlæg nedenfor. Minus bliver til plus, og klikker du på plusset, foldes kassen ud igen.

Når filteret er foldet ud, kan du vælge at få listen af indlæg begrænset til indlæg med et bestemt tema og/eller omhandlende aktier indenfor bestemte brancher og/eller indlæg om aktier der handles på bestemte markeder og/eller indlæg der omhandler aktier i dine porteføljer og/eller indlæg om specifikke aktier og/eller indlæg skrevet af brugere i dit netværk.
Det lød avanceret, og det er det også, men det er let nok at bruge. Prøv at trykke på nogle knapper - det virker ret intuitivt.
Hvis du aktiverer to værdier i samme gruppe - f. eks. TEMAERne FA og TA, så vises indlæg der enten er markeret som FA eller som TA. Vælger du derudover SUNDHED og INDUSTRI i BRANCHER vises kun indlæg der er markeret som enten FA eller TA og samtidg er markeret med en aktie der er i en af brancherne SUNDHED eller INDUSTRI. Indlæg vises altså kun hvis de matcher (mindst) en markering i hver gruppe hvor der er foretaget valg.
I boksen AKTIER kan man udvælge enkeltaktier hvis søgning indenfor branche og/eller marked ikke er specifikt nok. Under AKTIER kan du også vælge en eller flere porteføljer, for at søge indlæg der er markeret med en af de aktier du har i de markerede porteføljer. I BRUGERE kan du vælge MIT NETVÆRK for at begrænse listen til indlæg skrevet af brugere i dit netværk (BRUGERFILTER er mig bekendt inaktivt). I gruppen ANDET kan du vælge et fritekst tag (der kan være hvad som helt i modsætning til et aktietag der vælges fra en liste), en sorteringsrækkefølge, sprog på indholdet samt antallet af indlæg der skal vises på hver side i oversigten.
Hvis du klikker på de blå knapper, nede i listen af mulige filtre, eller hvis du kan ramme det lille minus, der er i de blå knapper i FILTER overskriftslinjen, så fjernes det pågældende kriterie igen. Tryk på ALLE eller DANSK i undermenuen for at fjerne alle kriterier.
Hvis du laver filtre du ønsker at gemme til senere brug, kan du give filteret et navn ved at trykke på teksten GEM FILTERINDSTILLINGER.
Hvis vi for eksempel ønsker at lave et nyt filter vi kalder US med amerikanske aktier og indlæg på dansk, gøres det således: Vælg markederne NYSE og NASDAQ og sproget DANSK (i gruppen ANDET - ikke i undermenuen). Klik på GEM FILTERINDSTILLINGER. Der kommer en boks frem hvor der står SKRIV FILTERNAVN. Klik på feltet (spørg mig ikke hvorfor markøren ikke stiller sig der automatisk) og skriv US. Klik på disketten/teksten GEM der står bagved. Så er filteret gemt, og det står nu til sidst i undermenuen under titlen Debatten. Der står US og der er en skraldespand bagved. Hvis du klikke31/10 2009 00:52 StBr 1121163Hvis du klikker på skraldespanden sletter du filteret igen.

Den oversigt der kommer frem med et mere eller mindre avanceret filter, viser de debatindlæg der matcher kriterierne. I det omfang indlæg er markeret med aktiemarkeringer, vises dagens kursudvikling for de pågældende aktier.
Du læser trådene ved at klikke på plusset foran indlægget eller ved at klikke på emnet. Hvis du klikker på plusset (folder tråden ud), vises tråden i listen over indlæg, og du kan åbne flere tråde. Du folder tråden sammen igen ved at trykke på det minus der kom hvor der før var et plus. Hvis du klikker i emnet, vises indlægget på en blank side, hvor der kun vises indlægget. Når et indlæg vises, vises der også en fuktion der hedder THREAD OVERVIEW i højre side. I den oversigt kan man hurtigt navigere blandt svarene (klik på det der ønskes vist), hvilket er ganske praktisk i tråde med mange svar. Hvis du ser indlæg ved at trykke på plusset i oversigten, gælder den viste THREAD OVERVIEW den tråd du senest har foldet ud.

Når et indlæg vises, er der under hvert bidrag en linje med et grønt tal, en grøn pil (trekant), et rødt tal, en rød pil og teksterne SVAR og ANMELD. Pilene bruges til at stemme på det bidrag pilene vises sammen med, og stemmerne tælles op i tællerne ved siden af. Stemmerne summeres også op for hele tråden, og det er denne total der vises i oversigten. Når først du har stemt, kan det ikke gøres om! Det er muligt at stemme på hvert enkelt bidrag i en tråd. For at besvare et indlæg trykker du på SVAR under det bidrag du ønsker at svare på. ANMELD bruger du hvis du synes moderatorerne skal kigge på indlægget.

Knappen OPRET NYT INDLÆG bruges til at oprette en helt ny tråd. Brug SVAR som beskrevet ovenfor for at lave et svar i en eksisterende tråd. Når du opretter en ny tråd vises FILTER-boksen fra oversigten. Den har intet med dit nye indlæg at gøre, og kommer du til at trykke på nogle af knapperne, mister du dit indlæg, og sendes direkte tilbage i oversigten. Jeg troede fejlagtigt at det havde noget med markeringer at gøre, men det har altså intet med dit nye indlæg at gøre! Skal jeg lige gentage? Det har... naarh - pointen er nok fanget . For at undgå at du trykker på knapperne ved et uheld, kan du folde filteret sammen (ved at trykke på minusset efter FILTER) - det giver også mere plads til at se hvad du laver.
Når du opretter en helt ny tråd, skal du som trådstarter angive hvilket tema tråden skal markeres med, i feltet TEMA hvor du kan vælge mellem FA, TA, MACRO og LOUNGE (dem som filteret kender), samt hvilket sprog debatten i pågældende tråd skal føres i. En forudsætning for at filteret fungerer er at brugerne sætter de rigtige markeringer, og de respekteres af respondenter - f. eks. at der skrives på engelsk i en tråd der er markeret til at være på engelsk (okay - trådstarters valg af sprog vises ikke endnu, så det kan være lidt svært, men mon ikke trådsstarter selv starter i det rigtige sprog). Emne er den tekst der vises i oversigten (de første ca. 40 tegn). TEKST er dine guldkorn. TAGS er de valgfrie markeringer - typisk aktiemarkeringer, men kan også være fritekst markeringer. TAGS forsøges matchet op mod aktier, og det giver nogle gang elidt sjove resultater (f. eks. forsøg på at markere med BIOPORTO og AU [for AktieUgebrev], hvor AU matcher en eksisterende aktie-ticker). Men f. eks. kan et indlæg om en generalforsamling i Vestas blive markeret med de to markeringer (tags) "VWS.CO" og "generalforsamling". I filteret kan man så angivet generalforsamling i ANDET, TAGS feltet for at søge indlæg om generalforsamlinger. De mest brugte markeringer (tags) vises altid i højre side i POPULÆRE TAGS, hvor større skrift betyder mere brugt. I feltet VEDHÆFT FIL kan man uploade en fil der skal vedhæftes indlægget. Det ser pt ud til at drille nogle skribenter, og jeg har ingen erfaring, så måske de mere erfarne kan gøre rede for faldgrubber du bør undgå. Når du er færdig med at skrive dit indlæg, skal du bare klikke på INDSEND knappen, og så er det gjort til offentligt skue - og der er ingen vej tilbage!


PORTEFØLJE
----------

I porteføljemodulet kan du oprette indtil ti historiske porteføljer (samt/inklusive?) een trader portefølje. Forskellen mellem trader porteføljen og de historiske porteføljer er ret stor.
Trader porteføljen er lidt firkantet den hvor du har chancen for at "prale" lidt med dine evner som investor, fordi al handel foregår til realtidskurser, og performance offentliggøres - en slags aktiespil året rundt. Trader porteføljer føres altid i USD (men kan handle alle aktier) med en startkapital på 100.000 USD.
Historiske porteføljer er mere en slags private regnskaber, hvor du kan lægge lige de oplysninger ind du har lyst til, og værktøjerne på ProInvestor efterhånden vil tilbyde forskellige former for rapporter og andet, som du kan bruge i dit virkelige liv. Oplysninger om og i historiske porteføljer kan alene ses af dig, så hvis du snyder på vægten, er det kun dig selv der muligvis opdager det.

Knappen NY PORTEFØLJE åbner en rude hvor du kan angive oplysninger om en ny portefølje. Den skal have et navn; du kan, men skal ikke, angive nogle noter; typen skal angives til historisk eller trader; og Portefølje valuta skal sættes til hovedvalutaen i porteføljen. Når man opretter en trader portefølje er der et felt "Brug denne som primær" der kan hakkes af - jeg har ingen anelse om formålet med eller effekten af feltet.

HANDL VALUTA (historiske porteføljer) dækker over at indsætte, hæve og veksle kontanter på kontoen. Før du kan købe noget, skal du indsætte nogle kontanter. For at sætte penge ind klikker du i "Sæt penge ind:", vælger i "Vælg valuta:" valutaen og angiver i "Antal:" hvilket beløb der skal sættes ind. Hvis du hæver på kontoen klikker du på "Tag penge ud:" og ellers er fremgangsmåden den samme. Til sidst kan du veksle penge. En portefølje kan have kontanter i mere end en valuta. Du angiver fra hvilken valuta (som du allerede har kontanter i) der skal veksles fra, og til hvilken der veksles til, og i "Antal:" angives hvor mange "fra-valuta" der skal veksles - og de veksles til dagskurs til det angivne.

NY HANDEL (historiske porteføljer) giver mulighed for at registrere dine handler. Du kan angive typen på handlen, antallet af aktier, handelsvaluta (ikke hvilken valuta aktien handles i, det ved systemet godt - men hvilken valuta fra dine kontantbeholdning du ønsker at betale med), afregningskurs, tidspunkt for handel og kurtage i procent. Da historiske porteføljer er til dit eget private regnskab, er der ikke kontrol af at data er rigtige eller realistiske.

NY HANDEL (trader portefølje) giver mulighed for at handle "fiktive" aktier til aktuel dagskurs. Du angiver typen på handlen, aktien der handles samt antallet. Handelsvaluta er altid USD. Der kan handles indenfor børsernes respektive åbningstider, og handler lægges ind 15-20 minutter forsinket hvis du ikke har tilkøbt realtid på ProInvestor.

AKTIE VIEW viser oplysninger om de enkelte aktier i porteføljen, med bl. a. bud og udbud, volumen og dagens spænd.

PERFORMANCE VIEW viser hvordan investeringen har det med performance i både procenter og beløb.

HISTORISK VIEW er "kontoudtoget", der viser transaktionerne gennem tiden.

VALUTAER viser kontantbeholdningen i de forskellige valutaer der er i porteføljen.


STOCK SCREENER
--------------

Det må blive en anden dag - sættenissen har været på spil hos ProInvestor, og har sat samme linket til PORTEFØLJE ind i stedet for det rigtige.


INVESTORER
----------

Her kan man se alle profilerne i tilfældig rækkefølge. Der er lidt bokse hvor man kan udvælge profiler efter nogle af de data man kan angive på sin profil.


SERVICES
--------

De aktuelle tilbud fra ProInvestor.


INVESTOR-CHAT
-------------

Du kommer til chatten ved at klikke på teksten INVESTOR-CHAT nederst til højre. Denne chat har ligesom et mindre vindue i det store. Den er indlejret, og hænger fast i det store vindue. Øverst i det lille vindue er der, til venstre, en boks hvor man kan vælge sprog, og til højre tre ikoner, en lup, en "ud af boxen"-agtig pil og en streg.

Et tryk på luppen viser "den store chat" i det store vindue - det er sider med 100 beskeder ad gangen. Disse kan sorteres den ene eller den anden vej, og der kan søges i beskederne ved at angive hvad man vil i bokse og felter der er for oven i det store billede.

"Ud af boxen"-pilen er vitterlig ud af boxen - Et tryk på denne giver dig et selvstændigt chat-vindue der er uafhængigt af andre vinduer. Du kan trykke flere gange på ikonet for at åbne flere selvstændige små vinduer. Disse kan indstilles til hvert sit sprog, og på den måde er det muligt at følge flere chatrooms samtidigt.

Stregen er en minimer-ikon, som skjuler chatten igen.

Valg af sprog. Vi er kommet fra et system hvor vi havde chat-rooms efter emne, alle ført på dansk sprog, så der var en chat til danske aktier, en til amerikanske, en til norske, en til TA etc. Nu skal ProInvestor ud og være internationale, så nu var tanken den, at alle dansktalende blev samlet i en dansk chat, og alle de norsk talende i en norsk chat. Det var i hvert fald tanken. På de skandinaviske sprog bliver der nok et vist overlap, men når ProInvestor engang også tilbyder finsk, tyrkisk, græsk og russisk chat, begynder det at give mening at man holder til der hvor man taler sproget. Hvis du synes at der stadig er behov for flere chat-rooms på hvert sprog, kan du nok med fordel prøve at argumentere for sagen gennem feedback-systemet eller overfor akademikeren.31/10 2009 09:44 Hegu 021168Tusinde tak fra bedaget herre, som har umådeligt svært ved bare det, at skulle sende en af disse hersens nymodens MSM fra sin telefon.

Med venlig hilsen

:)Hegu31/10 2009 10:03 stengård 021169det bliver kanon-godt når Designeren får sat Stbr's gode info ind i nogle screen-dumps. Let og overskuelig information om HVAD de forskellige knapper og rum indeholder...31/10 2009 11:13 JCBN 021170Smukt arbejde Stbr.

Angående "Nu skal ProInvestor ud og være internationale, så nu var tanken den, at alle dansktalende blev samlet i en dansk chat, og alle de norsk talende i en norsk chat. Det var i hvert fald tanken. På de skandinaviske sprog bliver der nok et vist overlap"

Så er jeg jo nok skyldig der, men jeg føler mig mere "sikker" der lige pt, da der ikke er så mange, men stadig et par enkelte rigtig dygtige og super flinke fyre som kan hjælpe en newbie som mig.

Desuden, så betyder det vel egentlig ikke at danskere ik "må" skrive på Norwegian? Tager man Hegnar, så er der jo også danskere som skriver der. De kære nordmænd som i fremtiden kommer på PI, er vel bare glade for mer aktivitet i deres chat, hvis det er med måde og relevans selvfølgelig.31/10 2009 17:45 StBr 021186Min spådom om et vist overlap på de skandinaviske sprog, er netop fordi vi vil være en del, der kan deltage i en chat der foregår på tre forskellige modersmål på samme tid, og alligevel forstå det meste, og der er nok en naturlig søgning mod den chat der svarer til en akties "hjemsted". Jeg ser det kun som noget positivt, så længe det ikke afskrækker de tiltænkte brugere fra at melde sig på chatten.

Ud over det, er det ikke en naturlov, at det er brugerne der er noget i vejen med, når idé og praktisk anvendelse ikke stemmer overens. Det kan lige så godt være idéen, der ikke helt passer til virkeligheden.1/11 2009 08:57 CHjort 021210PDF fil af StBr's tekst.
Jeg har anvendt et freeware-program til converteringen.
pdfBrugervejlednng_til_ProInvestor.PDF1/11 2009 21:25 StBr 221224To afsnit der egentlig "manglede", og en komplet PDF.


(Enter search)
--------------

Man kan søge på hele sitet ved at indtaste et eller flere ord man ønsker at søge efter, og derefter trykke på ENTER-tasten. Hvis du angiver flere ord, søges der efter resultater der matcher et eller flere af de angivne ord. Søger du således på "stbr bioporto" får du vist et søgeresultat hvor man kan finde enten stbr eller bioporto, og altså ikke kun resultater hvor begge ord indgår samtidigt. Umiddelbart viser mine tests at der kun søges efter hele ord, og en søgning på "brev" vil ikke finde indlæg hvor der skrives "breve". Resultater sorteres ikke efter relevans i øjeblikket (f. eks. kommer resultater med mange match ikke [altid] før dem med færre). I sin nuværende form, har jeg kun fundet funktionen praktisk anvendelig med enkeltord.
Søgefunktionen er den hurtigste vej til at finde en bestemt profil - f. eks. hvis du gerne vil melde en bestemt bruger ind i dit netværk, eller vil til en bestemt profil for at sende denne bruger en besked.


AKTIE SIDER
-----------

Hver aktie i systemet har en egen "aktieside". Man kommer til disse sider ved at klikke på aktiesymbolerne andre steder på sitet, f. eks. når de vises i oversigten over indlæg i debatten; listen over aktier du overvåger på WORKBENCH siden; og listen over favorit aktiver på en PROFIL side.

Aktiesiden er inddelt i tre sektioner. Øverste sektion er en grå boks med overordnede data; midterste boks er kursgraf og detaljer om aktien; nederst er der "brugerskabte data.

OVERORDNEDE DATA viser branchen, aktien er indenfor, firmaets navn og børsen aktien handles på. I højre side er der adgang til listen over brugere der har aktien som FAN og brugere der har aktien på en OVERVÅG liste.
Hvis man ikke allerede er FAN er det muligt at klikke på FAN for at få aktien tilføjet sin egen liste af FAN AKTIER (listen vises på din PROFIL), og er du allerede FAN er det muligt at klikke på FORTRYD FAN for at fjerne den fra din liste af FAN AKTIER.
Hvis du ikke allerede har aktien på en af dine OVERVÅG lister, kan du tilføje den til en af dine OVERVÅG lister ved at klikke på OVERVÅG. Du kan tilføje aktien til en liste du allerede har, eller til (ny liste). Hvis du tilføjer til (ny liste) bliver du spurgt om navnet på den nye liste efter du klikker OK. Aktier du overvåger, vises på din WORKBENCH i højre side.
Jeg tror proinvestor.com teamet har planer for overvågningslisterne, men i øjeblikket er den eneste forskel på om du bliver FAN eller OVERVÅGer en aktie, hvor du kan følge den (hhv. på din egen PROIL og på din WORKBENCH).
DETALJEREDE DATA viser den historiske kursudvikling, med mulighed for at få vist et større eller mindre interval i den store graf (som det kendes fra andre aktie sites). Desuden lidt fakta om aktien og firmaet.
BRUGERSKABTE DATA er opdelt i tre kolonner. Venstre kolonne indeholder brugernes kurstargets, anbefalinger og de seneste (?) TRADES lavet i trader (?) porteføljer. Midterste kolonne viser status for de brugere der har (og har haft?) den pågældende aktie i deres trader portefølje, samt brugernes delte links (dem brugerne deler ved at lægge dem ind på deres respektive profiler under FAVORIT LINKS, eksplicit knyttet til den pågældende aktie). I højre kolonne vises de seneste debatindlæg der er markeret med pågældende aktie.


(Vedhæftet en PDF indeholdende den komplette brugervejledning med de værste fejl rettet [lavet som "eksport til PDF" i OpenOffice.org - en fremragende kontorpakke til de fleste])

pdfPI_Brugervejledning.pdf1/11 2009 21:58 cyber 021225Tak for fremragende support StBr. PI er et helt fantastisk concept, især når man kommer rundt i krogene. Jeg kan kun anbefale realtidsmodulet, der er som skabt til at måle styrken hos den enkelte investor.3/11 2009 19:30 torben80 021305Jeg har et spørgsmål du måske kan svare på.
Jeg har købt nogen amerikanska aktier, tilbage i marts måned og vil nu taste dem ind i en portefølje her på PI. Problemet er bare at jeg ikke kan angive dollarkursen på købs tidspunktet, den bruger automatisk den aktuelle.

På forhånd tak3/11 2009 21:39 troldmanden 021308Hej Torben80

Velkommen til ProInvestor

Godt set mht historiske dollarkøb. Jeg har meldt den ind på den røde feedback knap ude til venstre så det er noget vi kan få fixet. Så giv lige ProInvestor lidt tid så bliver den rette til.

Vh
T.TRÅDOVERSIGT