Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Eurozonen under Pres


36850 5/12 2010 19:02
Oversigt

Denne uge har i The Economist indslag om et muligt opbrud af Euroen. Der spekuleres både i at de små griser vil forlade samarbejdet, dels pga. renten på deres bailout lån, dels fordi de så kunne revaluere deres gæld. Men der spekuleres også i om tyskland skulle få nok og selv bryde af Eurozonen.

Jeg anser, som Politolog, det sidste som værende helt utænkelig, men at et mindre land måske kunne finde på at bryde ud nu vil måske være mere sandsynligt.

Uanset hvilket scenarie vi taler om, er det begge skrækscenarier, og i virkeligheden helt utænkelige scenarier bare for 8 uger siden.

Men problemerne tårner sig op og EU/Euroen viser nu sin fundamentale svaghed i at der ikke er tale om fælles finanspolitik. Det vil sige at nogle lande nyde eller hvis man er hård, snylter, på Tyskland jernhårde troværdighed og derved har fået adgang til masser af billig likvid finansiering uden valuta eller inflationsrisiko.

Det har flere lande, herunder grisene, altså taget til sig med kyshånd. Nu står vi med en grundlæggende problemstilling som EU skal arbejde sig ud af. Stærkere integration henimod en fælles finanspolitik eller en sammensmeltning af euro samarbejde.

Det første er nærmest utænkeligt ud fra en politisk vinkel, det sidste katastrofalt ud fra både en økonomisk og politisk vinkel.

Dermed har vi altså for jeg ved ikke hvilken gang fået endnu en ting som kan gøre markedet bange i en periode. Det her bliver nok en af de ting der er en sejtrækker.

God Advent.

/AKA



6/12 2010 22:17 hrolsen 336882



Hvis man kigger i Lisabon traktaten, står der bl.a at et lands gæld forsat vil forblive i EUR uanset om man er med i EU eller ej......så som jeg ser det, vil et farvel til EU være = falit... -(Tyskland)
Så uanset om hvor surt det end må være, er der ingen vej udenom....man må betale det, det koster.

EU har her i efteråret nedsat et udvalg som skal beskrive og analyserer, hvordan man skal forholde sig til en default indenfor EU (nok ikke uden grund)
De må også fortage stikprøvekontroller hos EU landene (altså teste om statsbudgetterne holder vand) og samtidig har de nu givet ECB mulighed for at udstede obligationer (så kan de/vil de måske købe gæld ud af de ramte lande) og evt. tvinge pensionskasser og store banker m.m. til at købe dem.......hmmm(hvor har vi set det ske tidligere).

De fleste har fokus på P.i.i.g.s landene, men hvad med Frankrig og Belgien specielt sidstnævnte er ved at se lidt sløj ud.

Som du også er inde på, er patienten syg og pt. ved EU faktisk ikke hvilken medicin der skal til.....
Spareplaner som skal bringe budgetterne på plads igen....tja. det er vel kun fair, "men når det er sagt" skal væksten i EU jo også trække en del af læsset.

Tyskland klare sig pt. fint, dog begunstiget at den relativt lave EUR. samt et stort efterslæb på investeringer i div. anlæg og industri W.W. Scandinavien ser også rimelig ud. JEg tror dog ikke at Danmark kommer udenom flere besparelser, for hvis landende i EU ikke lever op til de krav, som ECB og EU kræver, vil det ikke være muligt at hente hjælp via lån m.m. fra hverken IMF og EU.....fremadrettet

Der er ingen tvivl om, at det vil presse væksten i EU Zonen de næste mange år og du har helt ret, der bliver mere end rigeligt at "frygte" til næste år. Men det vil også være en meget stor vilje til at løse problemerne, så de tilbagefald der kommer, bør man købe op på. Husk på at de europæiske storbank har lånt mange penge til p.i.i.g.s. landene, så de vælter, vil hele den europæiske banksektor følge med og det vil EU-landene helst ikke teste konsekvenserne af.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi vil se en yderligere centralisering af vigtige politiske beslutninger, hvilket om man kan li´det eller ej, nok også er den eneste rigtige løsning.....

Jeg syntes det er et super indlæg du har lavet, og ville bare bidrag lidt til "det måske" vigtigste emne i 2011.



6/12 2010 22:49 336886



Tak og i lige måde. Tak for et godt indlæg, som bygger mere på den indre urolighed jeg har for at det rent faktisk ser en smule værre ud end jeg lige går og tror.

Jeg mener også at dette emne troligvis bliver brandvarmt i løbet af 2011. Og der skal godt nok sluges mange kameler rundt omkring Eurozonen for at få det her til at glide ned.

Som du peger på ser det muligvis skidt ud for Belgien, men jeg er usikker på om dens økonomi og gældsætning vil have ligeså stor betydning som f.eks. hvis Spanien begynder at vakle.

Der var lige et pip idag om Basel III fra Danske Bank, om at de er utilfredse med at de nu kun må bruge statsobligationer og ikke realobligationer som del af deres likvide beredskab. Det er helt sikkert ikke noget de siger for sjovt.

Og Basel III kan altså give solvensproblemer for rigtigt mange banker.

Som du siger nu er alvoren ved at gå op for Politikerne i EU, for vores produktionsarbejdspladser kommer ikke tilbage og bliver ikke erstattet af nye. England valgte at skære 50% på de offentlige udgifter. Hvis det bliver midlet så skal vi sige farvel til den bismarcske velfærdsstat mange steder.

Men gældsætningen har været alt for hård alt for mange steder. Ejendomsboblen både i Danmark, Irland og Spanien, Prag som jeg har lidt indgående kendskab til. For ikke at nævne ejendomspriserne i London! Hvordan skal man kunne regne en investering hjem med 1,6% i dækningsbidrag. Sprænger et vandrør så er du under water. Stiger renten er du færdig. Rigtig mange ejendomme er blevet handlet til helt usandsynlige priser. Så længe lønningerne går op kan det muligvis forsvares, men med tab af arbejdspladser og svag kreditværdighed for alle andre end Tyskland så begynder det altså at se dystert ud.

Men ok. Politikerne må i arbejdstøjet. Som du siger er der nok ingen vej udenom en øget centralisering af finanspolitikken. Problemet er at blandt befolkningerne er det vel kun Tyskland og muligvis EU begejstrede benelux og Frankrig man kan få med på den del. Og hvormange finansministre vil lige overgive deres budgetter til EU.



6/12 2010 23:22 036887



Så kom der lige et forslag der var interessant.

Opsættelse af EDA. European Dept Agency udsteder EU-obligationer.

Og så skal nationale obligationer swappes mod E-bonds og så skal hvert land tager en "haircut" når de skal bytter E-bonds mod deres skod obligationer......

Her fra the economist (lyd fil)

http://downloads.economist.feedroom.com/podcast/t_assets/20101206/20101206_mt_4RAG.mp3?_kip_ipx=233002801-1291673911&site=economist&cid=3caecba3eb7be4fe34a4ab683e3cb1a628388965&sid=16457120b12d0bdac70a7f9f1a5d7b94c5e5c5ce&pid=6880420c4c7cad8b45be4c19487761cbe6284457




7/12 2010 09:38 JørgenVarnæs 036896



øhh - er det helt sikkert med de fælleseuropæiske obligationer? Denne kom lige på Børsen

http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/196980/merkel_afviser_faelles_euroobligation.html

Merkel vil hverken forhøje den EUR 750 mia store krisefond - og hun vil heller ikke være med til udstedelse af fælleseuropæiske obligationer. Når Merkel ikke er med, så kan der næste ikke være mere liv i den ide?



7/12 2010 10:59 036898



Nej som jeg hører det er det blot en idé, så det er ikke noget der ligger lige for her og nu.



7/12 2010 19:40 hrolsen 236902



Jeg måtte lige læse lidt op på BASEL III, der er ingen tvivl om at det vil ramme bankerne.

Man går ind og risikovægter obligationer
- stater tæller 100
- eks. DK realer 80
- virksomhedsobligationer alt efter rating 70
- osv.

Bankerne skal ligge med minimum 50% i stater resten kan de selv bestemme, men dit afkast på de øvrige obligationer skal være rigtig, rigtig godt, hvis du som bank skal kunne forsvare at ligge med andre typer obligationer.

Man går igang med at implementerer BASEL III fra slut 2012 og helt frem til 2018.

Med hensyn til ejendommene, så tror jeg det stabiliterer sig lige nu, i hvertfald så længe at løn-niveauet er højt og arb.løsheden lav.
Men personligt tror jeg at vi vil se boligpriserne falde yderligere 10-15% over de næste 10 år, på grund af mange af de ting som du påpeger.

mht. til Belgien er det jo ikke en af de største økonomier i EU, men at et Nordeuropæisk land kan komme i så relativt store problemer, bør give genlyd i resten af verden.

Jeg tror heller ikke, at landene får noget valg omkring kontrol af budgetter m.m. det bliver de enkelte lande pålagt, hvis de vil gøre sig håb om støtte fremover.

Merkel afviste godt nok en del af planerne igår, men det er hun også tvunget til lige nu, da Tyskland føler, at de skal rede hele EU, hvilket de tyske vælgere ikke vil bakke op om.

Jeg tror dog at EU´s finans ministrer, bliver enige om et eller andet i aften, og så vil Merkel også sige ok......måske ikke i aften, men i starten af det nye år.




TRÅDOVERSIGT