Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Smart-i-en-fart


38065 Kristensen 22/1 2011 15:42
Oversigt

Efter jeg gennemlæste chatten her til morgen, bemærkede jeg at vi på det seneste har oplevet en stor fremgang nye debattører og "chat-tører" hvilket er glædeligt. Endvidere faldt jeg over, at nogle af de nye brugere, havde lavet nogle lidt uheldige? handler, på højrisiko/lotto aktier, og tabt en hel del over night. Jeg ville nok kalde det spekulation frem for investering.

Det fik mig til at tænke på et indlæg, jeg skrev for et stykke tid siden, i en eksisterende tråd. Efterfølgende glemte jeg alt om indlæget og har først nu læst de efterfølgende kommentarer. Jeg fik fin respons, hvorfor jeg tillader mig at gengive indlæget og samtidig oprette det under "Ny investor", således det evt. kan hjælpe kommende nye investorer.

Overskriften kan virke lidt provokerende, men den skal ikke tages så personligt og går måske lidt hårdt til værks, for at fremme forståelsen og hvor vigtigt det er. Jeg vil blot prøve at hjælpe nye som gamle med-investorer, med mine egne erfarringer og observationer. Jeg har prøvet, så vidt muligt, at bevare det opringelige indlæg, men rettet lidt slåfejl mv. Her kommer det:

"Mit problem var/er tidligere at jeg troede, jeg kunne fordoble "formuen" i løbet af et par år, hvis ikke hurtigere. Og det tror jeg generalt er et problem, nemlig at mange tror at de kan skabe et langt bedre afkast, end hvad der er realistisk og muligt, i hvert fald hvis man skal performe over en årrække. For at få et højt afkast, tog jeg nogle unødvendige høje risici, bl.a. I-data og 2M, selvom jeg måske godt vidste det gik den forkerte vej. Men man var jo villig til at tabe 10-20%, hvis den bare ville fordoble sig eller lave en "ten-bagger", ville man med fx. kr. 100.000 investeret, blive millionær inden længe og så skidt med de 10-20% man måske tabte. Det gik dog kun en vej, fordoblingen udeblev og det samme gjorde ten-bagger - i stedet faldt kursen til 0. Dette er et stjerneeksempel på at man ikke er investor, men spekulant. Og en af af de hyppigste fejl, nemlig at "faldende knive" - nu kan det ikke blive billigere, nu kan det ikke blive billigere.

Som ny i gamet tænker man ikke så meget over det, når de erfarene siger, at hvis du er god, kan du få et gennemsnitligt afkast på 10% p.a. Dvs. kr. 10.000 i løbet af 1 år bliver til kr. 11.000 og året efter 12.100 osv. osv. Her tænker "newbie's" at 10.000 om en måned er fordoblet og inden for et par år, har den rundet kr. 100.000. I teorien skulle der jo egentlig være fifty-fifty chance for at ramme rigtigt - enten op eller ned. Men om man vil indrømme det eller ej så narre de kloge de mindre kloge - og derfor ender de naive småinvestorer ofte som tabere og har inden for kort tid, måske et par år, måske et par måneder tabt deres tjente formue. ´

Min største fejltagelse mht. aktieinvestering var at jeg troede jeg kunne blive rig, nemt og ikke mindst hurtigt. Det kan man bare ikke. Man kan forrente sine penge og hvor man i banken, hver januar, får tilskrevet renter på kr. 1.000, for sit indestående på kr. 50.000 - kan man på aktiemarkedet, hvis man er god - lave kr. 5.000 p.a.

Så glem alt om "smart i en fart" (læs, rig i en fart) når du er på aktiemarkedet, tag noget profit engang imellem, spred dine investeringer. Og med mindre du netop er ERFAREN, så lyt ikke til folk i chatten mv. når de snakker en aktie har ubegrænset potentiale - for de er ofte erfarne, eller investerer for en mindre procentdel i den aktie de diskuterer. Alle aktier har ubegrænset potentiale -en aktie i kurs 0,01 kan i teorien stige til kurs 999.999.999, men en aktie i kurs 40.000 kan også falde til 0.

Tag selv ansvaret for dine investeringer og invester i solide selskaber - medmindre du er erfaren eller virkelig har sat dig ind i casen. Og vær især kritisk når du læser på formuns og chatboards, for du ved ikke nødvendigvis hvad horisont risiko dine meddebattører har.

Jeg går ikke ind for janteloven, men lige når det gælder investering - så tro ikke du er bedre end alle andre - og jeg er da i hvert fald langt fra.

Ovenstående glemmer jeg dog fortsat selv og hver gang jeg falder i så ærger jeg mig, for 80% af de penge jeg har tabt/taber, er tabt på aktier med "ubegrænset" eller smart-i-en-fart-aktier. Og hvorfor løbe den ubegrænset risiko. Stol på dig selv. Det fortæller også noget om hvor vigtigt det er at have en hård strategi og følge den.


22/1 2011 16:21 Conner 238067Hej Kristensen.

Tak for genoptrykket, jeg husker historien som godt kan tåle en gentagelse.

Jeg kunne ikke være mere enig, og så håber jeg ikke, at jeg hører til i kategorien, af dem der lokker :−)
Det nok en proces de fleste skal igennem, og ind i mellem falder i, den her med de hurtige aktier. Noget af det der trigger os, er vel den hurtige gevinst. Hvis man ville nøjes med 5%, så var det vel bare at gå i banken og lave en aftale, eller købe nogle obligationer. Jeg ved faktisk ikke hvad mit gennemsnit er, og for mig er det lidt uinteressant, da det er den enkelte handel, der er spændende. Jeg vil faktisk godt tillade mig, at sammenligne det med en pürschjagt. Jeg har ind i mellem lavet nogle hurtige handler, hvor jeg efterfølgende kunne se, at hvis jeg havde brugt 2 min. på et chart, så skulle jeg nok lige have afventet lidt. Jeg har også holdt over et regnskab, selv om jeg måske godt vidste, at det ikke var smart. Jeg har også tilsidesat SL, og sådan kunne jeg blive ved. Mon ikke hver mand skal lære af sine fejl, således skal man også lære, at man ikke skal tro på alt, og lære hvem man kan stole på.
Jeg vil dog også sige, at det bestemt ikke er mit indtryk, at der bliver hyppet her på PI.

God vind til alle.22/1 2011 16:45 Kristensen 138072Hej Conner og tak!

Det er ikke for at sætte fokus på de, som snakker om det hurtige handler. Men mere at de nytilkommende ikke skal falde i og tro det er så let. Nybegynder har bare nemmere ved at "komme til" at følge strømmen, fordi det lyder så let. Og i chatten er det jo ofte de hurtige handler der bliver diskuteret. Der er bare det ved det, at de hurtige handler, ofte er i lidt mere højrisiko aktier, da de er mere volatile og det derfor er her, du netop kan hente en pænt afkst på ingen tid.

Så det er ingen kritik af nogen, men et "FULD STOP" skilt. Stop op og tænkt dig om, inden du går ind i en handel. Køber jeg fordi andre køber, eller køber jeg, fordi jeg selv mener det er et godt køb.22/1 2011 16:32 Kristensen 238070Jeg vedhæfter lige en grafik, der viser hvor store stigninger der skal til, for at genvinde det tabte. Derfor er det vigtigt ikke at tage unødvendige høje risici og ikke mindst stop loss.

investering, nybegynder, spekulant
22/1 2011 16:52 Nippon1976 338073Fint indlæg kristensen..... Jeg læste på et tidspunkt at ni ud af ti daytradere taber penge.

Det bedste råd man kan give til nye er at de skal sætte sig overordenligt ind i tingene, for dem man kæmper med eller handler i mod er store mæglerhuse, banker mm. og de ved godt hvad de laver.

Min egen case: Jeg startede i et bull markede lavede massere af store fejl, altså fejl handler men fordi jeg kørte med stor gearing var jeg alligevel 40% oppe på under et halvt år. Derefter kom der en kraftig korrektion. Fordi det kørte så godt havde jeg droppe stop loss. Slut resultat blev at jeg tabte hele mit overskud samt hele min kapital.
Der er ikke noget galt i at lave fejl, hvis man lære af dem. Så nu har jeg en stram strategi som bliver fulgt uanset hvad.
Jeg laver stadig fejl handler, men de bliver som regel ikke så dyre, da jeg stort set aldrig handler med mindre jeg har et godt entry, så derfor kan jeg også sætte et godt stop loss.22/1 2011 22:00 MisterBagger 038076jeg også hørt at 9 ud af 10 tradere ender med at tabe penge.. men jeg ser ikke dette som negativt !?! Jeg ser at 1 ud af 10 tjener kassen på trading ! ;-DTRÅDOVERSIGT