Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sommeropdatering juni 2011


43332 Roedekro 23/6 2011 13:22
19
Oversigt

Hej alle sammen
Her kommer lovet opdatering. Noget lang, men håber I vil tage godt imod det. Det er midt syn og forecast. Håber vi kan få faglig og salig debat.

Se chart på www.agrocura.dk anden øverst nyhed.

Reklame:
I har mulighed for at tilmelde jer analyse/nyhedsbrev. Så kommer det direkte i jeres indbakke. Det er bare små "appetitvækkere".

Rådgivning:
Der er ikke megen kommentar til chartsene. Derfor er det være lidt svært at forstå, når I ikke har hørt undertegnede hold indlæg omkring tingene. Derfor lidt længere skriv. Men teori og praksis skal i mit erhverv hænge sammen. F.eks. fastholder jeg anbefaling på 80-100% variabelt finansiering til landbruget. Ifølge teknisk analyse kunne man sagtens via. f.eks. 200 dages snit omlægge til fast rente og igen ved nedadgående brud på f.eks. 50 dages snit (ser på renten) ligge tilbage til variabelt finansiering og derved score en mindre gevinst. I nuværende krise, er det praksis meget svært. Det vil formentlig være nemt, at få folk i fast obligations rente, men at få dem tilbage i flexfinansiering vil næsten være umuligt, når også hele finansieringsverdenen fortsat ser rentestigninger. Alternativt kunne man så bare udnytte de finansielle instrumenter. Men kreditrammerne hertil er stort set lukket. Derfor fastholder jeg F1 finansiering og ændre den først, når hele krisen er ovre og at der på lang sigt generes højere vækstprocenter, som på sigt kan trække inflation og renter med op. Dette kan dog ligge 5-10 år ude i horisonten.

Konjunktur/hjælpepakker:
Chart nr. 4 viser de amerikanske indikatorer. Leading forecaster en bedring i økonomien - i hvert fald i teorien. Problemet er, at i år 2002 var der i recession, hvilket i praksis ikke blev at mærke i alle finansielle markeder. Burns og Mitchell, som har udviklet systemet påpeger denne sammenhæng. Risikoen er, at nuværende optur kun bliver at se teoretisk, men opleves ikke i praksis. Chart nr. 5 viser leading på månedsbais. Leading har nu været negativ i april måned, men igen positiv i maj måned. Det er udtalt, at hvis leading er negativt 3 måneders i træk, så er der stor sandsynlighed for recession og top i aktiemarkedet. Men indtil videre viser maj måneds tal for leading, at der stadig er lidt optimisme på kort sigt. Jeg har sat lidt fokus på M2, som er én af de 10 ledende indikatorer. Normalt er det en sammenhæng mellem leading og M2. Men det kniber med sammenhængen siden 00'erne. I øjeblikket er M2 gået under 0-linjen og derved ligger M2 i den værste periode, recesionsperioden (se charts 8+14+15). Groft sagt, kan man tolke det som, at privatforbruget er gået i recession. Forbrugerne arrigere anderledes, som det hvad centralbanker og politikere vil. Forbrugerne er yderst presset, grundet husprisfald, høj arbejdsløshed, stigende råvare og uændret eller faldende løn. Derved tænker forbrugerne kun på ét, nemlig opsparing og afdrag. Forud for krisen, har opsparingskvoten også været negativ, hvorved der er et efterslæb. Se lige sammenhængen mellem M0 (hjælpepakkerne) og M2.

Ejendomsmarkedet:
Der er nedtrend på ejendomsmarkedet. Vedlagt nogle enkelte chart fra USA og jordpriser i DK. Men stort set alle ejendomspriser i den vestlige verden ligger i nedtrend. Det er måske her, jeg har det mest negative syn. Det skyldes at, boligbobler historisk har medført økonomiske depressioner. Til sammenligning 1873, 1929 og Japan 1989. Alle gange enorme gældssætning. Denne gang er gælden ca. ½ gange større som 30'erne. Derfor kan næste nedtur, recession i USA og Europa, bliver yderst kritisk. Instrumenterne er opbrugt. Renten kan ikke sænkes, hjælpepakker er der lavet nok af. Derfor er det kun livremmetoden tilbage. Hertil kommer, at Kina i forbindelse med sidste nedtur, også har lavet hjælpepakker, selvom de i forvejen havde høje vækstprocenter. Kina har pengene, men de bruges pt. på infrastruktur og opbygning af byer, for at holde væksten oppe. Men tingene står fuldstændigt tomme. Dertil er kreditsystemet stort set fjernet, hvorved huspriser fortsætter opad. Ja, i f.eks. Beijing er huspriserne steget ca. 800% på 8 år. Husene handles price to income 27:1. Dvs. at hvis man har en husstands indkomst på f.eks. 250.000 kr. må man købe for 6,75 mio. kr. I mine øjne, kan man lige så godt tilmelde sig tvangsauktions registret med det samme . Derfor er jeg bekymret, om vores centralbanker og politikere, kan styre næste nedtur, set i forhold til al det gæld vi har. Hvis Kina så samtidigt med USA og Europa får økonomske problemer, kan det blive alvorligt.

Med hensyn til nødlidende ejendomme i DK har vi langt fra set det værste. Cyklisk er tvangsauktioner først gået ind i den periode, hvor der skal være flest. Typisk varer dette 2-5 år, afhængigt af, hvorledes forløbet bliver. Men der kommer en større pukkel. Men det giver nogle muligheder, for de som stadig kan købe.

Arbejdsmarkedet:
Der er ikke meget opløftende at hente her. Bare se på ungdomsarbejdsløsheden i Europa (chart 34). Det forklarer alt og er et trist syn. Det forklarer også, at vores økonomi ikke har det godt. I USA er der fortsat store problemer på arbejdsmarkedet. Folk er ikke kommet i arbejde, selvom man har hævet understøttelsens periode fra 26 uger til 99 uger. Nu begynder de som har modtaget 99 ugers understøttelse, at falde ud - de har ikke fået arbejde (chart 33). Når 44,1 mio. amerikaner modtager food stamps, siger det også hvilke udfordringer der er (chart 32). I øjeblikket falder arbejdsløshedsprocenten, samtidigt med at beskæftigelsen falder. Det skyledes at folk falder helt ud af systemet i USA. Det samme problem har vi i DK, hvor kontanthjælp, aktivering, efterløn mv. ikke tæller med i arbejdsløshedsprocenten. For mig kan de kalde tingene hvad de vil, for hvis ikke beskæftigelsen stiger, ja så har væksten det svært og vores velfærd skrumper.

Vækst (charts 35-44)
Væksten er cyklisk aftagende i USA og Europa. Vi står dog endnu ikke lige foran en recession. De ledende indikatorer vil være med til at time en kommende recession. Men for mig at se, er det uundgåeligt med en kommende recession. Prøv lige at se på kapacitetsudnyttelsen, hvor vi i denne optur slet ikke er noget op til gennemsnitlig kapacitetsudnyttelse hvilket understreger, hvad hjælpepakkerne har gjort.

Renten
For mig er tingene meget simpel her. Der har været en korrektion op i renten og en snarlig ny markant rentefald står for døren. Prøv lige at studere charts 48+49 omkring inflationen. Inflationen er steget cyklisk ud til det maksimale på en given periode. Se lige tilbage i tiden - det er simpelt, men udmeldingerne fra alle mulige finansielle institutter forstyrrer billedet. Inflationen vil falde, grundet at råvarerne er ved at vende rundt. Se lige indlægget omkring råvare. Stort set alle råvare, både Agro og industriel råvare er ved at bryde 12 måneders snit nedad. Derved står råvaremarkedet over for fald de kommende 9-18 måneder, måske et kollaps som sidst. Det får inflationen til at falde og derved falder renten. Kerneinflationen er ikke så høj, hvorfor næste nedtur i inflationen vil bringe et deflations billede frem.

De korte renter er også ved at dreje rundt - se charts 52+53, hvor jeg har vist 3 måneders renten og 2 års statsrenten. Når 3 måneders renten er over 2 års statsrenten, vender tingene forkert, hvilket er et signal om vending i rentemarkedet dvs. til faldende renter igen.

ECB er også ved at begå en klassisk fejl. Vi har faldende ejedomspriser, med høj arbejdsløshed, samtidigt med rentehævninger. Der findes kun ét lignende eksempel, nemlig i USA i 1931, som bekendt ikke var en succes. I 1933 sænkede man igen renten, som så lagde flad til 1947. FED i USA vil ikke begå samme fejl. Chart nr. 42 illustrerer ECB's fejl bedst. Jeg forventer kun evt. en rentehævning mere fra ECB, så når de ikke mere, da økonomien igen vil vise tænker. Senere vil ECB formentligt sænke renten igen.

Derfor er min klare anbefaling, behold F1. Der går måske 5-8 år inden, der for alvor sker ændringer på rentemarkedet. Jeg har også en klar forventning om, at en 4% realkredit går over kurs 100 og statsobligationerne 7% 2024 + 4,5% 2039 går over kurstoppen fra 2010. Men timing dog vanskeligt.

Aktiemarkedet
Aktiemarkedet befinder sig i et seculær bear marked. Læs mere om det på Martin J. Prings hjemmeside. En sådan periode varer 16-20 år, men start denne gang i 2000. Perioden indeholder 4-6 recessioner ifølge Pring. Så vi mangler ca. 2-4 recessioner og 8-10 år. Men der er altid enorme ture i et securlær bear marked som kan udnyttes, som man ellers nogenlunde kan læse det. Jeg er dog ekstrem negativ på lang sigt og jeg mener ikke man kan sammenligne f.eks. 70'erne med den nuværende situation på aktiemarkedet. Sammenligning skal i mine øjne være med de store konjunkturer recessioner, 1873+1929 og Japan 1989. Det er ikke umuligt at de store vestlige aktieindeks kan tabe 70-80% af værdien før det er færdigt.

Pt. er vi nærmere en top i aktiemarkedet. BRIK landene viser svaghedstegn. Sydeuropa kender vi, men vi kan også se, at de 4 store nordiske aktieindeks i øjeblikket handles under 12 måneders snit. Hertil er råvaremarkedet ved at vende rundt og sidste gang nedturen kom, vendte råvarerne ca. 2-3 måneder før aktiemarkedet. Men de store vestlige indeks (f.eks. SP500, DAX mv.) handles stadig i optrend. Men jeg mener man skal have et vågent øje med markedet nu og gæt på hvor langt det evt. skal ned i næste recession kan være farligt.

På chart nr. 5 er vist leading på månedsbasis. Nederst i chartet er vist momentum dvs. over/under o-linjen. Brud på 0-linjen er en god metode til at "gætte" top og bunden i aktiemarkedet.

Jamen så kom jeg vist gennem tingene er så er det bare at ønske god SOMMER!!!

MVH
Rødekro





23/6 2011 13:45 Nippon1976 043333



Fint indlæg, point her fra



23/6 2011 13:53 troldmanden 043334



Tak for et fantastisk godt indlæg Rødekro

Nu spiller jeg jo ikke engang på minniput holdet i forholdt til dig som er på verdensholdet. Men din analyse passer meget godt med det akademikeren og jeg drøftede for nogle dage side. (offline)

Vi er specielt nervøse for boligmarked som vi tror kan trække tæppet væk under i første omgang os danskere og. Nærmere bestemt i 2013 når de 10 års afdragsfrie lån skal genfornyes.

Rigtig mange vil opleve at de ikke kan få et nyt afdragsfit lån fordi de på toppen af boligpriserne har forsødet deres liv med en masse luksusgoder ved at optage fornyede lån.(bla dyre biliger mm) Og nu hvor boligpriserne er faldet godt tilbage så kommer regningen når lånet skal fornyes.

Jeg synes det er beskæmmende at ingen politikere andre end de Radikale tør tale om bolig når alle politikere godt ved at vi står foran en en potentiel stor krise. Politikere er generelt ikke god til at være proaktive men snarre reaktive

Hvad er dine tanker til den danske bolig situation?

Vh
T.



23/6 2011 14:12 le 043335



jeg er som sædvanlig meget uenig i det meste af det du skriver

især det om kina

det er da nogle værre hjemmestrikkede konklusioner

de bygger da ikke infrastruktur og byer, der står tomme, de bygger allevegne fordi der er en enorm efterfspørgsel efter infrastruktur, bl. a. veje, broet, fly med lufthavne, tog, både hurtigtog, s-tog og et midt imellem og de skal bruge skinner

bilsalget er steget over 100% fra finanskrisen uden at der var en nedgang, så der er brug for meget infrastruktur til bilerne og markedet e rslet ikke mættet, selvom bilsalget næsten er dobbelt så højt som i usa er bilparken kun ca det halve, men den vokser med ufattelig fart

da forbrug og industriproduktion vokser med ca 17% om året og eksporten efter en svaghed under finanskrisen vokser med 30% om året så er der brug for nye fabrikker som bl.a. bygges af udenlandske virksomheder i JV med kinesiske selskaber og de skal bygges på såkaldte greenfields, hvor der slet ikke bo mennesker endnu, men når fabrikkerne er færdigbygget skal de have ansatte med deres familier, der kan producere i fabrikkerne og derfor er de nødt til at planlægge også bygningen af byer inden fabrikkerne er klar til produktion

der er ingen boligboble i kina og kina importerer så, meget at de dels har trukket hele asien op i et superboom, hvor japan også kommer med nu japan er ved at få overstået problemerne pga katastroferne

asien er så stor tilsammen at ded trækker usa og europa ud af krisen, men det er da korrekt at væksten i usa og europa er lav, men der er vækst og vækstten er også svækket pga problemerne med produktionen i de japanske fabrikker i usa og europa, men det er ved at være overstået

jeg mener det er helt rigtigt at europa er begyndt at hæve renten, man kan ikke tilrettelægge sin politik efter lande som grækenland, der fylder alt for meget i medierne sammen med de andre PIIGS lande

i usa producerer japanerne ca 4 mio biler under normale omstændigheder og de måtte standse produktionen næsten helt i marts/april og indtil 6 juni, hvor det meste af produktionen er genstartet

så også vedrørende usa er du alt for pessimistisk

og jeg kan ikke se ret meget nedgang i priserne på råvarer selvom bl.a. olie er faldet lidt tilbage, men de befinder sig alle på et meget højt niveau og har sat gang i et boom i latinamerika, rusland, mellemøsten, afrika mm

så verden boomer og rentens bevægelse kender kun een vej og det er op fordi boomet skaber yderligere inflation, men indtil videre skaber boomet også vækst pga investeringer i råvaresektoren og boom i de lande/områder, der producerer råvarer og man skal huske at usa er en stor råvareproducent incl olie, hvor de er verdens tredie største olie producent, så selvom de importerer meget olie så boomer deres olieindustri også incl oile drilling og service, hvor de er verdens førende



23/6 2011 14:34 troldmanden 043336



Le så tror jeg vi ramt et hul i din store viden. For jo der ER mange tomme huse i kina. Der har på det seneste være flere beviser på det. Nu kan jeg desværre ikke lige finde den få uger gamle større serie. Men her er en lidt ældre artikel der viser 64 mio! lejligheder står tomme og har gjort det i mindst 6 mdr

http://www.business.dk/oekonomi/64-millioner-tomme-lejligheder-i-kina

Den artikel jeg ikke lige kan finde viste billeder af HELE byer som stod fuldstændigt tomme og med store motorveje hvor ingen biler kørte. Og ja byerne var klar til at tage imod indflyttere.

Her er så en anden artikel

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2005231/Chinas-ghost-towns-New-satellite-pictures-massive-skyscraper-cities-STILL-completely-empty.html#ixzz1PfaQpP7e



23/6 2011 15:05 le 043338



de artikler er for det meste journalisthistorier uden indhold og det er de samme historier der gentages hele tiden med de samme billeder

men i det jeg skriver ovenfor bekræfter jeg jo også at der står tomme byer og jeg beskriver også hvorfor de står tomme

men uanset hvad, bygges der ca 15 mio boliger om året i kina, så er det da ikke unaturligt at der i en periode også er tomme huse incl byer, når man tænker på den vækst kina befinder sig i og da det stadig er en planøkonomi med en socialistisk diktatorisk styringsform er det da ikke nogen indikator på hvordan det går på det samlede boligmarked i kina og det er da glimrende at man kan sikre at der er en færdigbygget by inden man starter produktion i området, produktion i kina er jo også noget med meget stor stordrift så det er ikke små fabrikker de bygger

jeg har også data for hvor mange nye boliger der står tomme og i forhold til antallet af indbyggere er det en helt normal sammenhæng for stort set alle lande når det gælder forholdet mellem endnu ikke solgte huse og byggede huse

når et dansk byggefirma bygger huse har de jo også altid boligher på lager et stykke tid inden de får det hele solgt, ikke mindst inden finanskrisen, som de jo ikke har været ramt af i kina

det er en meget nprmal procedure at byggefirmaer bygger en serie relativt ens huse eller lejlighedskomplekser og så sælger langsomt ud af bestanden

artiklen har jeg set før, men det bliver den jo ikke mere rigtig af, man skal ikke tro på alt, hvad der står i aviser eller internet links



23/6 2011 15:10 le 043339



jeg ved ikke om du husker alle de mange artikler om den store arbejdsløshed i kina på østkysten efter finanskrisen, der også var korrekt på det tidspunkt, men hvor ingen gav det en chance at den var midlertidig og kortvarig og skyldtes lagercykles

eller de mange billeder af biler alle steder som bevis på at der aldrig ville komme gang i bilsalget igen



23/6 2011 15:21 Conner 043340



Hvad koster en af disse nye lejligheder?
Grunden til at jeg spørger, er at jeg tvivler på, at Hr. og Fru Wang har råd til dem.



23/6 2011 16:02 le 043343



jeg tror man skal glemme myten om at alle kinesere er fattige

der sælges efterhånden lige så mange audi, BMW og mercedes i kina som i tyskland og der sælges masser af relativt dyre passat, accord, camry, lexus og andre biler i den øvre mellemklasse til samme priser som i den vestlige verden, så mon ikke de har råd til at bo i et ordentligt hus/lejlighed



23/6 2011 16:16 Conner 043344



Jeg betvivler ikke, at der sælges luksus i Kina, for det gør der. Der er dog ikke så mange millionærer endnu, men de bliver flere og flere - jeg så en frisk opgørelse i dag eller i går. Nu var det ikke overklassen mit spørgsmål gik på. Det var nærmere de lejligheder der er blevet bygget til arbejderklassen

Så tilbage til mit oprindelige spørgsmål - hvad koster en af disse nyopførte lejligheder.
Jeg så et sted, at en arbejder i gennemsnit tjener 1500 dollars om året. Umiddelbart, så er det ikke nok til at dække huslejen i en spritny lejlighed.



23/6 2011 16:28 le 043345



her for eksempel kvadratmeter prisen i shanghai, der jo nok er noget højere end dem de har bygget inde i landet

Price cuts lift sales of new homes in Shanghai
Last Updated(Beijing Time):2011-05-24 09:04

Discounts offered by some property developers lifted buying sentiment for new homes in Shanghai last week to the highest since April.

Sales of new residential properties, excluding those built under the city's affordable housing programs, rose 13.6 percent to 183,000 square meters last week, according to a research released yesterday by Shanghai Deovolente Realty. The new homes were sold for an average of 22,485 yuan (US$3,459) per square meter, a weekly drop of 4.2 percent.

"Robust transactions at a few developments where certain discounts had been offered contributed to the double-digit gain in volume from a week earlier," said Lu Qilin, research head at Deovolente. "However, the weekly performance was still far from good, and the overall buying momentum seems rather weak in the city."

For instance, some 123 units at a project in Songjiang District were sold last week for an average price of 12,856 yuan per square meter, data released by Shanghai Uwin Real Estate Information Services Co showed. The best selling units of the week had earlier registered with the local industry watchdog with an asking price of between 13,500 yuan and 15,000 yuan.

Another project in Jiading District, where 70 apartments were sold during the same period for an average price of 23,652 yuan per square meter, had earlier asked for between 28,000 yuan and 35,000 yuan per square meter.

Comparatively weak sales of luxury units during the week led to the drop in average price.





24/6 2011 05:51 Conner 143350



Lad os tage en lejlighed på 50 m2. Den vil, iflg. de priser du oplyser, koste 50x3.500 = 175.000 dollars.

Nu var jeg lidt pessimistisk, da jeg kom med en årlig indkomst på 1500 dollars, da det var minimum.
For så at være i det gode hjørne, så giver vi Hr. og Fru Wang 50% mere i løn end minimum. Årlig husstandsindkomst 4.500 dollars

Tommelfingeren i vejret, så kan de ikke betale.

docxKina_loen.docx



24/6 2011 06:37 le 043353



jo men det er jo i den dyhre del af shanghai, det ser helt anderledes ud ude i udkantskina, men der har jeg ikke lige data på stående fod

iøvrigt findes der masser af kinesiske ejendomsfirmaer noteret i hong kong, hvor man lærer en del om det kinesiske ejendomsmarked ved at læse deres regnskaber, hvilket jeg gør, jeg læser regnskaber i alle sektorer/lande

og deraf fremgår det at det går udmærket med salg af nye boliger



24/6 2011 06:32 le 043351



iøvrigt mener jeg også at man skal holde sig til de lavt forrentede flexlån indtil videre, så meget stiger renten heller ikke



24/6 2011 06:34 le 043352



china daily den 11 06 24

Cement and glass producers rallied as investors expected the country's massive construction of affordable housing would continue to boost demand for building materials.

de bygger jo også 'billige' huse/lejligheder




24/6 2011 00:44 Kristensen 043349



Som altid super og inspirerende indlæg, Roedekro!

Du går fortsat mod strømmen mht. hvilken vej du mener økonomien skal, hvis man kigger i forhold til flertallet af økonomer. Flertallet har dog ikke altid ret, hvilket du også har bevist tidligere. Men du gør det svært for os rådgivere, for bankøkonomerne "forudser" stigende renter, som du også skriver.

Synes du mangler lidt omkring valutamarkedet - kan man få dig til at give et bud på USD og CHF m.fl.?



24/6 2011 08:41 Roedekro 043356



Hej Kristensen

På hjemmesiden ligger USD+CHF som indlæg.

CHF vil fortsat stige også en del år endnu. En fordobling på den lange bane ikke umuligt. Pt. forventer jeg en korrektion ned, inden det igen går opad.

USD forventer jeg på et tidspuntk, begynder en langsigtet optrend

mvh
rødekro



TRÅDOVERSIGT