Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kineserne kommer.........måske


44038 troldmanden 14/7 2011 19:04
Oversigt

Det ser ud til kineserne har fundet en ny legekammerat. Og en større en af slagsen. Irske Mainstream Renewable Power lavede i sidste uge en 1000mw ramme ordre med kinesiske Sinovl. Det gælder ordre frem til 2016 i Irland. Men nu siger Mainstream Renewable Power sørme at de udelukkende vil bruge kinesiske møller til hele deres pipeline bestående af 12.000mw under udvikling........ herunder også 1.000mw UK offshore projekt......

Det er deres hensigt at indgå 2-3 aftaler med de førende kinesiske vindmølle producenter.

Når man først høre det så sider man(jeg) og ryster lidt på hovedet. Det er altså investeringer for mere end 120 mia kr. Hvordan hulen tør de satse så meget på relativ uprøvet teknologi? Det primære svar finder vi nok i det faktum at 70% af alle udgifterne vil blive dækket med kinesiske lån. Altså har de allerede skaffet finansierng til alle deres projekter!! Og ikke nok med det. Sinovel tilbyder også at finde en køber til parkerne når de er oppe at snurre. Så er det altså svært at sige nej tak til billige kinesiske møller.

Det ser ud som m at det pt er den eneste måde kineiske møller bliver eksporteret til EU/US. Altså med kinesisk finansiering i ryggen. Spørgsmålet er så HVOR mange mia dollars de kinesiske banker vil bruge på denne type af investering. Personligt vil jeg kun tør købe kinesiske møller )for nuværende) hvis der netop var en garanti for at der vil blive fundet en køber når møllerne er oppe at snurre.

Der er ingen tvivl om at Kineserne kan tilbyde billigere møller (og som nævnt også finansiering) end de vestlige producenter. Men uden reel kinesisk funding så tror jeg dog der vil gå nogle år endnu inden de rigtig kan konkurrere. Et meget vigtigt element som mange måske ikke tænker så meget over er her patent situationen. De vestlige producenter med Vestas klaaaaaart i front har tæppebombet branchen med patenter. Og det betyder at kineserne som er kommet sent ind i gamet er udelukket fra at kunne bruge en lange række meget anvendelige teknologier. Teknologier som gør vindmøllerne mere driftsikre, kan producere mere energi og levere en bedre stræmkvalitet. (de europæiske netværks operatør stiller efterhånden megte kraftige krav til det aspekt)

Så selvom kineserne måske kan sælge en mw vindmølle 20-25% billigere i EU end f.eks Vestas så er jeg ikke så sikker på det bliver en bedre forrentning af investeringen. I hvert fald ikke hvis man har planer om at drive parken videre efter den er opstillet.


http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10305855/Vestas:-Kinesiske-konkurrenter-faar-chance-for-indtog-i-Vesten

http://www.rechargenews.com/energy/wind/article266891.ece

Bemærk forøvrigt at Mainstream Renewable Power i ovenstående artikel fra Recharge siger at et 4.000mw UK projekt fra round 3 vil blive tildelt Siemens........



14/7 2011 19:53 Moneyloss 044040



ja det må overraske dig lidt at kineserne kommer så hurtigt. Du har jo i længe sagt der går 5-10 år før kineserne kan konkurrere uden for kina.

Jeg tror Vestas bliver løbet over ende pga. manglende finansieringsmuligheder.



14/7 2011 20:13 troldmanden 344041



Ja hvis kineserne selv funder det hele og ovenikøbet nærmest garantere projekterne efterfølgende vil blive købt så kommer det nok til at gå hurtigere end jeg regnede med. For rent teknologisk så er de altså stadig langt bagefter. og jeg ved ingen vestlige store banker ønsker at finasiere de kinesiske møller.

Så bliver det bare endnu mere vigtigt at udkonkurrere dem på det teknologiske. Altså f.eks at kunne producere mange flere kwh per installeret mw. Og der ved jeg vestas om ca 12 mdr kommer med en ny teknologi der kan hælve produktionen af f.eks en V112 med ca 10%..... og de møller der allerde er blevet stillet op kan opgraderes for relativ små penge.

At kineserne trods alt endnu ikke har fået overbevist ret mange developers om det fornuftige i at satse på dårligere kvalitet frem for en lavere pris, siger mig at helt så let kommer det dog ikke til at gå for kineserne.

Og at sende 500 tons mølle fra Kina til EU/US er trods alt heller ikke helt billigt. Vestas f.eks siger det er dyre at producere en vindmølle på deres kinesiske fabrik og sende den til US end det er at producere den i US. Så transport udgifterne er ret høje. Og det forhindre trods alt kineserne fra at lave MASIVE prisdumping.

Men ja. Hvis kineserne kommer med et større 3-cifret mia beløb i funding så er der uden tvivl developers der vil tænke kortsigtet



14/7 2011 20:39 Moneyloss 144042



hmmm hvad er det for en teknologi der for en billig penge kan opgradere deres nuværende møller ? Tænker du på brugen af deres nye supercomputer til beregning af vinden på givne sites ?

Nu ved jeg godt man altid siger at kinesiske møller er af dårlig kvalitet etc. - men er der egentligt noget bevis for det ? Kinesere er jo ikke dumme og de ville jo aldrig gå ud og finansiere kæmpe projekter og endda garantere købere til vindparker efterfølgende hvis ikke de kunne stå inde for deres egne møller.

Nu ved jeg godt at Vestas siger det er dyrere at producere i Kina og sende til Europa. Men nu hører Vestas jo absolut heller ikke til de billigste producenter i Kina.

For mig at se er Vestas et sørgeligt syn. De laver sandsynligvis nogen møller der er lige så gode som Siemens møller - men de mangler at kunne tilbyde hvad Siemens, GE, Alstrom, og de kinesiske producenter kan tilbyde - nemlig medfinansiering.

Dernæst mener jeg at Vestas konstant er bagefter mht. at have det rette produkt på markedet. Eksempelvis tabte de 500 MW ordren i Sverige fordi Siemens kunne tilbyde deres V113 2,3 MW mølle hvor Vestas bedste bud er V100 1,8 MW til disse lav-vindsites. Nu har Vestas så meldt ud 4 år før tid at de vil lave en 7 MW. Om jeg fatter hvorfor man går rundt og er så hemmelighedsfulde i 2 år for så at komme ud og fortælle at man ikke laver en 6 MW men en 7 MW men først i 2015....

Det er som at skyde sig selv i foden.

Og deres V112 mølle sælger jo simpelthen såååå langsomt at det aldrig bliver den succes de regnede med.

Én ting er sikker - hvis ikke Vestas snart kommer med noget helt nyt - så taber de ræset. Det nytter nemlig ikke at være teknologisk førende og ens møller producerer 5% mere hvis de andre er førende på finansiering og produktionsoptimering.




14/7 2011 22:26 troldmanden 244043



Nej det er ikke deres nye super computer men reel hardvare der incorporeres i møllen. Men mere om det senere.

Der er ingen tvivl om at et selskab som Sinovel hastigt forbedre deres teknologi og holdbarhed. Men det er også fra et lavt stadie.

ja der har været en del nedbrud blandt mange kinesiske producenter i kina. Så vi ved de generelt ikke har den bedste holdbarhed. Derudover er det også som jeg skriver en dårligere strømkvalitet og de producere færre kwh. Ganske enkelte fordi en mase patenter spærre for dem.

Vestas selv kan producere/sælge møller i Kina der ligger ca 20% under EU priser. Og den besparelse bliver altså ædt op af dyre transport udgifter. Kineserne vil opleve de samme transport udgifter. Deres møller i Kina er bare 30-40% billigere end Vestas priser i EU. Så ja derfor kan de stadig sælge billigere eksporterede vindmøller. Men de er altså slet ikke lige så effektive

Vestas kommer aldrig til at kunne tilbyde medfinansiering. Og det er heller ikke nødvendigt. Ja de ville muligvis kunne hente endnu flere ordre hvis det var tilfældet. Men selv de selskaber du nævner står altså stadig kun for en meeeeeeeeget lille andel af den årlige finansiering af nye vindmølle projekter. Laaaaaaangt størstedelen kommer fra div banker. Og disse banker kræver valideret teknologi for at stille finansiering til rådighed. Og det favorisere i en del tilfælde eet selskab som Vestas

Hmm hvis Vestas konstant var bagefter med at komme med nye vindmøller så var de nok ikke verdens største producent. Så du giver dem slet ikke nok kredit for deres R&D. Der er SÅ mange ting der spiller ind på valg af mølle type/producent. Og formoder du mener swt2,3 og ikke V113.

Men netop dette afsnit hvor du også skriver om V164 viser meget godt at folk ikke rigtig forstår hvad det reelt set vil sige at udvikle nye vindmøller. Så det står på min to do jeg må igang med at lave et indlæg der belyser dette. For det TAGER altså lang tid. Det tager jo lige så lang tid for de andre producenter....... Og så synes jeg også det er sole klart hvorfor det gælder om at holde det så hemmeligt som muligt. esten af branchen blev jo fuldstændigt taget på¨sengen med deres 7MW. Det betyder faktisk alle de andre producenter kommer under ekstra pres på COE. Rygtet siger i hvert fald at Siemens var i shock og straks nedsatte en gruppe der skulle se på hvordan de kunne forberdre den 6mw mølle de netop lige har sat op. Rygtet siger de nu vil lave en endnu større rotor på 150-155m. Men den er ikke klar før til næste år....

Ang V112 så havde jeg også troet der ville være landet flere ordre på nuværende tidspunkt. Men der er trods alt landet ordre på ca 600mw. Så hele udviklingen er allerede tjent ind. Og jeg støder på RIGTIG mange vindmølle projekter i udviklingsfasen som specifikt nævner V112 i deres ansøgninger. Og dertil ligger at møllen som tidligere nævnt kommer til at kunne producere endnu flere kwh om ca 12 mdr.

Dit sidste afsnit har jeg mere eller mindre svaret på. SÅ betydningsfuld er medfinansiering altså ikke. Og så forstår jeg ikke betydningen af Vestas f.eks kan producere 5% flere kwh men ikke er så god til produkt optimering. De 2 ting går netop hånd i hånd.

Vh
T.



15/7 2011 15:31 Aspekulant 044071



Nu I diskuterer ny teknologi, faldt jeg over denne artikel omkring et forbedret design til transformerne i nogle vestas møller, fra tidl i dag:

http://www.energetica-international.com/europe/news/improved-design-for-transformer-bracket-availon-offers-new-upgrade-for-vestasreg-turbines

Det nye design skulle forbedre stabiliteten og dermed reducere risikoen for nedbrud.



15/7 2011 15:44 Moneyloss 044072



ja jeg tror alligevel ikke det kan være det som Troldmanden snakker om. Omend jeg normalt ikke giver meget for Trolmandens hemmelighedskræmmeri - man kan jo altid kaste et rygte i markedet om en "revolution" hos Vestas og i mellemtiden er alle andre producenter så kommet med gearløse møller osv. Men nu plejer trolmanden jo at være rimeligt velinformeret.




15/7 2011 18:59 Aspekulant 144082



Det var nu heller ikke ment som et bud på den teknologi troldmanden omtaler, blot en nyhed der relaterede sig til emnet i tråden :)

Jeg synes det lyder som om du mener, at Vestas er blevet overhalet af de andre producenter, fordi de laver gearløse møller, men det er jo et bevidst fravalg fra Vestas side. Deres teknologipræsident udtalte ifm lanceringen af v164:

"»Ud fra disse krav har vi kigget på, hvordan vores nuværende teknik performer, og vi kommer frem til, at vores geardesign er både billigere, mere effektivt og mere pålideligt end et gearløst design,« siger han."



15/7 2011 16:43 troldmanden 044076



Ja jeg så det godt tidligere i dag



15/7 2011 16:15 Moneyloss 044074



trolmand - hvad er årsagen til at du ikke kan/vil fortælle om den påståede teknologi som Vestas vil sætte ind i møllerne og derved få 10% højere produktion ?

Har du skrevet under på en tavshedserklæring eller hvad er årsagen ?

Grunden til at jeg spørger er jo at det måske virker mindre troværdigt at komme med den slags udsagn uden at fortælle årsagen til hvorfor man ikke vil fortælle hvad det er.



15/7 2011 16:41 troldmanden 144075



Tjaa det er op til hver enkelt at bedømme om en person er utroværdig eller ej. Og i den forbindelse se på hvad personen har skrevet de sidste 13 år i dækningen af vindmølle branchen.

Åsagen...Hmm det er.....



15/7 2011 18:51 Moneyloss 044080



hmm ja du har måske dækket det i 13 år men variende success. Så hvem siger du får ret denne gang...?

Årsagen ....tja du har vel købt aktierne for dyrt omend du påstår du ikke ejer aktier i Vestas. Men det ved vi vist godt begge at du gør :)



15/7 2011 19:13 troldmanden 044083



Lad mig lige slå fast én gang for alle. Jeg har IKKE nogen aktier i Vestas og har ikke haft det de senest år. Netop fordi jeg mente det ville gå ned af bakke. Og jeg har løbende begrundet hvorfor. Og det har da forløbigt ramt meget godt med virkligheden. Men selvfølgelig rammer ingen 100% rigtig.



19/7 2011 05:38 nethinde 044140



Reelt er det prisdumping fra kineserne, og det viser tydeligt at de vil have markedsandele udenfor Kina. Samtidig ved vi at de bruger andre kneb, f.eks. deres rationering af sjældne jordarter.

Jeg er bekymret for Vestas, indtjeningen er svag, de tjener ikke nok penge til deres forskning eller til at de kan tillade sig at købe supercomputer uden kommercielt formål. Deres rentebyrde bliver hele tiden tungere, og det skal ikke gå meget værre før de har kurs mod fallit.

Men som du skriver er kinesernes svaghed patenter, Vestas aktionærerne kan jo håbe på, at de køber sig vej til dem.



19/7 2011 09:51 troldmanden 044145



Supercomputeren er da en investering med et kommercielt formål. Den primære opgave er at lave detaljerede beregninger for at fortage mikro justeringer af vindmøllers placering i en vindmølle park for at optimere produktionen. Og også at sige hvor man IKKE må stille en given vindmølle fordi turbulensen er for stor som vil bevirke større slidtage på møllen.

Derudover vil de med stor sandsynlighed i nær fremtid tilbyde et nyt produkt i form af time baseret vejrudsigter på den enkelte vindmølle parks lokalitet således at netoperatøren altid kan udnytte den gratis vind frem for at skulle lukke møller ned.

Så jo den er super kommerciel



19/7 2011 19:07 nethinde 044163



Den er kun kommerciel hvis dens ydelser er direkte salgbare, eller hvis det kan godtgøres at indbringer større pris for møllerne end ellers. Ellers er det bare dyr lir på Vestas regning.



19/7 2011 19:25 troldmanden 044165



Det er jo også lige præcis det jeg skriver den kan. De kommer til at sælge vejrudsigter og så er computeren med til at hente ordre ind fordi den kan optimere output af en given vindmølle park. Så ja det er selvfølgelig noget der kan betale sig for Vestas. Ellers så bruger man naturligvis ikke 50+ mio på at købe den og drive den. Men de penge bliver tjent ind mange gange



19/7 2011 20:01 Insolvens 044169



Personligt ser jeg den supercomputer som et ganske vigtigt tegn. Den understreger eller kan ses som et naturligt led i en strategi for VWS, hvor R&D samt tillægsydelser - skal vi kalde det accessoriske ydelser - er helt afgørende for virksomheden. VWS kommer ikke til at kunne producere de billigste møller (altså alene målt på selve den umiddelbare kostpris), og VWS må derfor vælge en anderledes tilgang til markedet. VWS må således differentiere sig eller sit produkt for at kunne opnå den højere pris. Og VWS skal helst kunne tilbyde noget unikt.

Eksempelvis kan VWS tilbyde, at de fortsat er den eneste virkelig globale spiller på markedet. Imidlertid er det på nuværende tidspunkt - efter min personlige opfattelse - af begrænset betydning, fordi der faktisk ikke på aftagersiden findes en egentlig global aktør.

Modsat har R&D - som jeg ser det - afgørende betydning for at opnå/retfærdiggøre en merpris for VWS-møller. Meget simpelt går det vel ud på, at den højere kostpris mere end opvejes af bedre produktion/indtjening gennem møllernes levetid. I naturlig forlængelse heraf kan computeren og den heraf følgende mere optimale placering af møllerne anskues. Computeren hjælper til med at sikre, at VWS her har en edge, som de andre ikke kan matche. Den mulige helt nye seperate ydelse i form af ultra-lokale vejrudsigter for energiproducenterne er for mig ikke så væsentlig. Det vigtige er den accessorisk ydelse til selve møllerne, som VWS kan tilbyde, og hvor de andre aktører ikke kan matche VWS. Det er godt, og det virker, fordi VWS herved differentierer sig på et punkt, som ikke er så nemt at kopiere.

Mvh.

Insolvens



19/7 2011 23:21 nethinde 044181



Jeg savner belæg for at computeren giver afkast, mig bekendt leverer den ingen salgbar ydelse. Hvis du har eksempler på at en kunde har betalt for superberegninger, eller at den er bærende del af en unik og profitabel serviceydelse fra Vestas, så hører jeg gerne om det.



19/7 2011 23:57 troldmanden 044182



Ja og det er beviser jeg ikke kan fremlægge.

Jeg talte med chefen for afdelingen sidste år og han sagde den gamle supercomputer havde været med til at vinde ordre. Altså at vestas i forbindelse med bud på en ordre kunne fremvise beregninger fra computeren der f.eks viste højere outpout eller lavere service udgifter fordi møllerne bliver placeret hvor der er mindst turbulens. Han antydede også kraftigt de i fremtiden ville komme med vejrudsigter.

Her et par citater da den nye computer blev afsløret.

"Med Firestorms regnekraft vil Vestas nu kunne lave uhyre detaljerede vejrudsigter og fuldstændigt kortlægge vindens bevægelse i et landskab, hvilket har stor betydning for kunderne, der kan spare mange penge ved at vælge den optimale placering."

»Når et område er fundet til at bygge vindmøller i, kan vi lave modeller med ekstremt stor nøjagtighed, der viser, hvor der er turbulens. Så kan vi undgå, at en mølle kommer til at stå i en uheldig lomme med meget turbulens, som er hårdt for møllerne og koster meget i reparation,« forklarer Anders Rhod Gregersen, seniorspecialist Vestas' Wind & Site Competence Center

Og her kan du se lidt af den forskning Vestas har lavet i vejrudsigter i forbindelse med vindmøller

http://www.emetsoc.org/annual_meetings/documents/presentations_2010/NWP1_Thiesen.pdf

Hvorfor tror du at Vestas har valgt at bruge 50+ mio på computeren?



20/7 2011 02:36 nethinde 044185



Vestas har ikke råd til grundforskning, den forskning de sætter i gang skal betale sig tilbage indenfor få år, ellers bør det være no-go.

Hvis der kan spares på det miliardstore forskningsbudget, så kan de penge komme direkte ned på bundlinien. Indtjeningen er alt for svag i øjeblikket, de må sætte tæring efter næring.



20/7 2011 06:06 nethinde 044186



Desuden er en supercomputer ikke den eneste måde at nå frem til den bedste placering for vindmøller. Hvor meget gevinst der reelt er at hente ved at bruge en supercomputer fremfor en mindre krævende simulation på en pc eller baseret på erfaringer og menneskelig analyse blæser i vinden.



20/7 2011 10:21 troldmanden 144191



Med 2000 ansatte i deres R&D så skal der selvfølgelig også være folk der arbejder på black swane teknologier som strækker sig over mange år og derfor også er en større satsning end "alm" udvikling.

Jeg støtter 110% den store satsning på forskning. Uden den vil vi se Vestas blive fuldstændigt kørt over i løbet af de næste par år. Men ved at være armeret med 200+ patentansøgninger om året(og stigende) så lægges der mange blokeringer ind for andre upcomming spillere.

Så nej der bør ikke spares på R&D.

Puha der er kæmpe forskel på en analyse baseret på f.eks alm målemast info og så de nye meget mere detalerede beregninger Vestas fortager. Vi ser et hav af projekter der slet ikke kan leve op til det lovede antal producerede kwh. Bare spørg Greentech energy system hvordan de synes det går med deres italienske projekter.

En alm beregning tager typisk udgangspunkt i kun et års vinddata. Men vinden variere jo meget fra år til år. Så hvis det år du har data nu har været det bedste vindår i 10 år så bliver din estimerede produktion måske sat 10+% for højt. Og det er det estimat man går til bankerne for at låne penge. Når det så sener viser sig ikke at holde, ja så er det ret skidt for developeren.

Vestas supercomputer har 11 års vinddata fra stort set hele kloden. Så den kan fortage meget mere præcise beregninger.

Derfor kan Vestas også tilbyde et helt nyt service produkt kaldet AOM 5000. Med dette produkt er Vestas den eneste producent der tør garantere et specifikt antal producerede kwh. De andre producetner tør kun garantere møllen er i drift i x tid. Og det er jo en verden til forskel. Og det er altså et produkt der koster ca 100.000 Euro om året for en V112. Det svare altså til en service omsætning på 1,1 mia Euro for alle de møller de servicere frem for den estimerede omsætning på 700 miuo Euro.


Se f.eks denne 2 dage gamle service fornyelse hvor en kunde vælger at opgradere til AOM for en række forskellige parker. Selv en vindmølle park der kun er 6 mdr gammel.

http://www.vestas.com/en/media/news/news-display.aspx?action=3&NewsID=2773

AOM er dermed også et afledt produkt at supercomputeren. Så kan ikke se det anderledes end at den tjener sig selv ind på relativ få mdr



20/7 2011 11:56 nethinde 044196



Jeg spurgte ovenfor om supercomputeren bliver brugt som er bærende del af en unik og profitabel serviceydelse fra Vestas. Gør den det i AOM, så giver den store investering mening.



20/7 2011 07:46 Moneyloss 044188



ok du siger det jo selv. Computeren var med til at vinde en ordrer. Så som sådan er det ikke fordi man tjener på computeren direkte men indirekte kan det måske resultere i nogen ordrer. Jeg er 100% sikker på at ingen vindparker er villige til at betale for vejrudsigter. Møllerne har jo allerede systemer til at måle vinden og hele tiden optimere driften. Så det virker lidt søgt at man nu skal til at betale for en vejrudsigt - hvad gavn skulle det gøre om det blæser 1 m/s mere om en time ?? Det er jo pjat. Jeg er 100% sikker på at man ikke kommer til at tjene nogen direkte på den computer. Det er en ren tillægsservice til kunderne som måske kan få dem til at placere nogen ordrer hos Vestas - men intet ud over det.



20/7 2011 07:53 Moneyloss 044189



ok havde misforstået det. Det er vejrudsigter FØR møllerne bliver placeret. Tror stadig ikke på det.



20/7 2011 08:52 allankj1 044190



Bliver lige nødt til at blande mig i denne her. Jo det har rigtig meget at sige hvis Vestas kan forudsige at det kommer til at blæse 2 m/s mere om 1 timer og de næste 5 timer. Hvorfor ? Jo fordi så ved ejeren af vindmølleparken at den kommer til at producere X-antal kwh mere. Hvem er så ejeren af vindmølleparken ? Det kunne være en el-producent som både producerer el ved hjælp af vind og ved hjælp af kulkraft værker. Hvad gør han nu? Han drosler da ned for produktionen på kulkraftværket. Hvis han bare producerer løs på kulkraftværket mens der er en stor produktion fra vindmøllerne falder salgsprisen på det el han producerer da der bliver mere el end der efterspørges. Og det er han da ikke interesseret i? Han vil da hellere forsøge at få den bedste pris for hans vindmøllestrøm mens der er masser af den. Husk vindmøllestrømmen kan ikke gemmes og derfor skal den forsøges at sælges til den bedste pris når den produceres. Kulkraften kan bedre gemmes fordi de kan drosle ned for værkerne (de kan naturligvis ikke lukkes helt ned da det tager lang tid at starte op igen).

Så jo det betyder meget for de store el-producenter at de ved hvad deres parker kommer til at producere om 1 timer, om 5 timer, om 10 timer eller i morgen for så kan de planlægge deres produktion på kulkræftværkerne meget mere præcist.



20/7 2011 10:26 troldmanden 044192



Moneyloss som allankj1 allerede har skrevet så er det ikke før opstilling af en park men mens parken er i drift der er tale om. Og udover det som allankj1 skriver om at udnytte den gratis vind frem for kul/gas som jo koster i brændselsudgifter så betaler park ejeren også en "bøde" til el operatøren hvis ikke de kan levere meget præcist det antal mwh som de har sagt de kan. Så jo mere præcis et forecast jo mindre bøde. Så jo der kan bestemt være penge for en vindmølle ejer at købe sig til denne ekstra service hvis/når Vestas begynder at tilbyde den.




TRÅDOVERSIGT