Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Drama på Vestas direktionsgang


52767 akademikeren 8/2 2012 16:37
Oversigt

Det er ikke business as usual i Vestas, det vidner de mange pressemeddelelser i Vestas om lige nu. Og efter at både næstformand og formand nu er blevet fjernet af storaktionærerne må man sige at der nærmest råder kaotiske tilstande på ledelsesfronten i Vestas.

Der har længe været spekuleret i at Vestas faktisk var splittet i to fraktioner, hvor den ene tilhøre CFO -fløjen og den anden var CEO fløjen. Det har været uklart hvor bestyrelsen havde lagt sit lod, efter at CFO Henrik Nørremark tilsyneladende påtog sig en større og større rolle ved præsentationer og Conference Calls. Det har åbenbart passet dele af de store aktionærer fint at Nørremark har taget lidt mere fra.

Efter det uheldige regnskab, hvor man nok en gang må nedjustere så er der nogle ting man som investor kan spekulere lidt over.

Den første er lidt SE&HØR agtigt og går sådan her:

1. Henrik Nørremark blev fyret/ofret af bestyrelsen for det dårlige regnskab. Den havde vi ligesom lugtet igår aftes i chatten. Men er bestyrelsen derefter blevet undsagt af storaktionærerne af selvsamme grund og har derefter måtte tage konsekvensen af den manglende opbakning. Formanden bekræfter i pressen idag at det sker mod hans vilje, så noget har de været rygende uenige om. Kan det være Nørremark?

2. E-ordet er det på vej i Vestas. Kan Vestas klare det massive krav på arbejdskapital på de mange milliarder?

3. Skal Vestas ind i konsolideringsovervejelse nu? Selv siger de nej, men skal de sammenlægges med nogle andre, eller skal de netop nu slår konkurrenterne, som jo også bløder. Men konkurrenterne, som Siemens, har bare meget kapital i ryggen.

4. Hvem skal de være partner med for at kunne klare skærerne? Eller kan de få vendt det hele til deres fordel.

Det er ikke små overvejelser i en investment case.8/2 2012 19:25 Occam 2527811a.Det dårlige regnskab og de forkerte forudsigelser er ikke en tilstrækkelig forklaring på udrensningerne. Disse forhold var kendt, da man forfremmede de folk. Vi skal huske Børsens historie om mytteriforsøget. Det er faktisk tilstrækkeligt til at forklare udrensningerne af direktørerne.

1b. Carlsens tvungne afgang kan også forklares som et mere langsigtet træk. De store investorer kunne f.eks. være kommet i tvivl om, hvorvidt Carlsen ville være god i en situation, hvor de vil skifte DE ud.

2. Hvor stort er kapitalbehovet? Vestas har klaret året med et lille underskud. Kapaciteten har været for stor; men nu har de fået mange ordrer. Skal de ikke bare producere sig til et overskud?8/2 2012 19:59 oneofakind 552784Ihukommende en vis reklamefilm for Maersk jeg så igår.. tænker jeg.. "Rettidig omhu" ikke har været til stede i Vestas.. Reelt har selskabet ekspanderet i håbet om at fokus på global opvarmning ville sætte gang i investeringerne i højere grad end finanskrisen har givet mulighed for! Og uden at trække i bremsen i tide, har selskabet fortsat ekspansionen specielt i US og kina, trods de manglende ordre-indgange!

Og nu er vi så i en situation, hvor der er produktionsmæssig overkapacitet på Vind-markedet i forhold til efterspørgselen, samtidig med at marginalerne presses af billige lav-kvalitets-møller fra Asien (og bemærk.. det er kun et sp. om kort tid før lav-kvalitet erstattes af kvalitet.. dog med mindre "finesse" end de etablerede producenter" Dvs. MW prisen vil splittes op, så man kan få mindre møller op til 2 MW til en billig pris pr. MW, og de specialiserede 2-plus-MW møller og havmøller vil være dyre pr. MW i forhold til disse.

Dette kunne udmærket gå i et marked der havde vækst på linie med tidligere årtier, men den samlede produktionskapacitet er for stor,.. så..

En parallel kan udmærket trækkes til DS Torm, der blev ramt af manglende likvide muskler i et marked der var ramt af overkapacitet og samtidig med en nedgang i efterspørgselen efter tonnage!.. en dødelig coktail, som Vestas måske rammes af på lignende måde!

På tank-fragt-skibs-fronten er vinderne de økonomisk stærke og solide selskaber (tænk Maersk), medens det på Vindmølle fronten er selskaber som GE, Siemens Mitsubishi mfl. der har "muskler" til at udnytte situationen til at erobre markedsandele og evt. købe konkurrenter til attraktive kurser.. Om Vestas ender som Torm.. tvivler jeg på, men kursfesterne for Vestas-aktionærerne tror jeg der skal kigges langt efter.. og opkøbshåbet vil snart overtage håbet om vending i efterspørgselen!

Bare som jeg ser Vestas situation de næste 2-5 år! mvh.8/2 2012 20:19 HeyimnotCram 152786Det må efterhånden stå klart og tydeligt for enhver, at der ikke er tale om et grønt eventyr, men et grønt mareridt. Jeg håber, at Helle Thorning og de andre vindmølle entusiaster i regeringen kan se, at det ikke er i vindmølle industrien, at fremtidens job skal findes. Jeg vil lige opfordrer til at se den lille video med John Stossel og hans fine argumenter omhandlende den manglende fornuft i, at subsidiere den grønne industri.8/2 2012 20:53 oneofakind 352787Faktisk er krisen i industrien et tegn på, at den nu er modnet til et niveau, hvor vindmøller snart kan konkurrere med alle andre eksisterende former for Energi-supply.. ! Pris-presset vi nok ser de kommende år vil yderligere gøre Vind-energi rentabel, og inden 2015, hvor prognoserne pt. siger at Vind-energi er konkurrencedygtig uden subsidier.. vil vi nok se denne grænse krydset. I mellemtiden kan staten så forgylde sig selv, ved at give DONG yderligere attraktive mia. ordrer.. i lighed med Anholt.. der nok vil ende med at tilføje DONG 14 mia. dkr. i udbytte.. inden DONG endelig bliver børsnoteret og pengene returneres til skatteborgerne......(!)..!

Skal vi se på solcellerne.. vil tidshorisonten være noget længere, jf. det fortsat er dyrt at etablere, og vedligeholdelsesudgifter og holdbarhed er med til at gøre investeringen urentabel uden subsidier.

Derimod tror jeg en del på f.eks. kraft-varmeværkernes investeringer i jordvarmeanlæg, hvor man i store dybder finder "temp. reservoirer" på omkring de 70 grader. Følger pt. et projekt i Viborg, der ser lovende ud.. og det er saftsuseme et godt alternativ! mvh.8/2 2012 22:29 HeyimnotCram 252795oneofakind . Når de grønne entusiaster udtaler sig så er det altid lige ved og næsten, at den grønne industri kan klare sig på markedsvilkår. Sådan har det været de sidste mange år, hvor de har krævet støtte.

Det undrer mig, at regering slet ikke har en ambition om, at skaffe så billig en energiforsyning som det muligt lader sig gøre. Energi er jo en stor fast omkostning i ethvert budget. Det være sig hos virksomheder både private og offentlige, men også ude i de private hjem vil det være nyttigt med billig energi. Var denne post reduceret til et minimum ville der jo være råd til andre ting. Det kunne eksempelvis være at udbetale bedre lønninger til de ansatte i virksomhederne.

I andre og mere fremsynede lande lader man markedet råde og man belemrer ikke virksomheder og skatteborgere med mærkværdige afgifter, for at kunne bygge dyre vindmølleparker, der kun levere dyr strøm når det tilfældigvis behager vinden at blæse.

Nu ved jeg godt at vi ikke i Danmark har shale gas, men man kan da kun håbe, at der måske bliver fundet shalegas på dansk jord en dag. I USA er naturgas prisen jo blevet imponerende billig pga. shalegassen.

Dernæst mener jeg, at det er ufornuftigt, at vi ikke har A-kraft i Danmark. Vi lever i et sikkedspolitisk smørhul, hvor der ånder ro og fred. Selv naturkatastrofer er vi forskånet for. Dertil kommer, at Atomkraft teknologien også ændret sig siden det blev besluttet, at der ikke skulle være Atomkraft i Danmark. Atomkraft er blevet sikker, og det mener jeg, at vi bør tænke på, inden vi bevæger os for langt ind i den grønne fælde. Der er intet som helst, der tyder på at et samfund kan blive rigt af grøn energi.9/2 2012 00:41 polopolo 052816Til Hey....
A kraft -shalegas afgiftpolitik ,er et anden ball game.
Men at vind er lige ved og næsten er blot nogle klik og nogle sammenligninger væk prisen pr KW vindproduceret strøm er faldet og faldet så det er helt OK at industrien har meddelt at vi er der lige om lidt. De andre områder er der mere politik i men vind det er facts de er lige i hælenne på kul og olie produceret strøm.9/2 2012 22:56 HRmunk 052855Til Heyiamnotcramer.
Jeg synes ikke det er udtryk for særlig kløgt at lukke øjnene for at jordens fossiler og uran opbruges i løbet af få generationer
Og jeg har svært ved at blive rigtigt imponeret over John Stossels platheder på vers.9/2 2012 23:34 redak 252857Hejsa proinvestor,

Jeg har netop oprettet en profil på forum'et, efter at have fulgt debatten længe. Nyder at følge diskussionerne herinde.

Jeg har lige set et interview med DE på Børsen TV. Prøv at kigge med omkring 2:07, hvor der bliver spurgt ind til Henrik Nørremark. Det virker som om spørgsmålet kommer bag på DE og at han har mere end svært ved at finde en grimasse, der passer. Hvem der dog kunne have været en flue på væggen under den sidste nadver i Vestas.

Mvh
redak

http://borsentv.dk/investor.html?clipid=1246110/2 2012 01:14 Occam 052860Han virker jo ellers velforberedt. Også på personfnidder spørgsmål. Dem snakker han pænt udenom: "Der er enighed om strategien..."

Man kunne gætte på, at han før interviewet har sagt, at han selvfølgelig ikke vil snakke om enkeltpersoner. Så det der kommer bag på ham er, at journalisterne alligevel prøver. Men han klarer det jo meget godt. Bertel Haarder kunne lære noget her.10/2 2012 01:29 redak 052861Ja, jeg formoder også, at det kan være et spørgsmål, der blev stillet, i modstrid med hvad der var aftalt på forhånd. Ellers ville han da være usædvanligt dårligt forberedt, hvis ikke han havde forventet (og forberedt et svar på) dette spørgsmål.

Altid noget, at han ikke laver en Haarder.. Men alligevel morsomt at se de tre-fire forskellige ansigtgrimasser, han får plantet foran kameraet, før hans (i øvrigt udemærkede) svar på spørgsmålet kommer.10/2 2012 08:43 HRmunk 052864Jeg har nu set klippet et par gange, og Ditlev Engel kigger forvirret rundt som om der foregår noget bag kameraet, der distraherer ham.10/2 2012 00:13 HeyimnotCram 152858Det er jo en myte, at jordens fossiler er på vej til at blive opbrugt. Der er store mængder af fossile brændsler tilbage, de er bare ikke længere så let tilgængelige. Prøv at se den lille video.10/2 2012 09:17 RoxyTrooper 052865prøv at slå ordet myte op ... and don't waste my time!10/2 2012 09:24 HRmunk 052866Intet kommer af sig selv undtagen lommeuld, og hvis ingen gør noget, løber vi-før eller siden- tør for energi. Vi kan godt diskutere, om det sker en generation før eller siden, men hvis alle har den glad ligeglade holdning, at det skal være andre, der gør noget, så ender det galt.TRÅDOVERSIGT