Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvad gør vi nu lille du


57702 cykling 1/6 2012 22:04
Oversigt

ProInvestor er sted hvor man diskutere investeringsstrategier og potentialet i aktier.
For og imod vurderinger vendes og der argumenters for og imod.

Langt de fleste indlæg omkring Vestas er parts indlæg som mine , blandet med kurs mål og diverse mere eller mindre advarende / skræmmende /indlæg om rettidig omhu om konsekvenser af sin investerings politik.

Mange af os ( 175000 aktionærer ) er dog i den situation af vi ikke er i tvivl om vores strategi vedrørende køb eller ikke køb. Det løb er kørt da vi sidder tungt lastet med snit fra 70 til 350. Selvfølgelig er det så rigtig af det er vi selv skyld i, men det er jo lige som for sent. SL kan ikke indføres med tilbagevirkende kraft.

Så hvis vi kunne prøve og diskutere en risiko og strategi der tager udgangspunkt i de nuværende aktionæres situation så ville det være befriende konstruktivt.

Vi kan tage udgangspunk i mig. Jeg sidder med et snit på kurs 100 og har købt hele vejen ned fra 250 i den tro at nu vender det snart. Det gjorde det så ikke.

Halvdelen af mit rådigheds beløb i investerings øjemed er nu bundet i Vestas.

Skal man sælge og tage sit tab som en mand.:−) Altså konkludere at risikoen for 100% tab er så realt at man foretrækker og tabe 70%. Så er trods alt 300.000 kr. tilbage pr. investeret million.

Eller skal man tro på at Vestas over en årrække retter sig.

Det må være på sin plads i dette forum og kunne diskutere hvad man gør når man den grad har ladet sig fange på det forkerte ben.

Jeg holder mine aktier da jeg ved med 100% sikkerhed af et salg koster mig 70% og jeg tror på risikoen for at kursen retter sig er større end som at jeg mister de sidste 30%

Med håbet om en god snak om hvad man gør nu og ikke hvad man burde have gjort.

Cykling1/6 2012 22:23 centa50 157703Normalt plejer warren buffet sige køb når frygten er størst, om frygten er størst lige nu er ikke til at vide? Men husk blot at man skal købe kvalitet aktier dvs man ved at aktien ville komme op efter en langsigtet periode, for vi er vidne til mange aktier ikke er kommet op efter en krise, fx som, REC, SAS, TORM og de andre konkurs kandidater. Om vestas er en af dem kan FA eksperte komme med udatelse? TA mæssigt er frygten virkelig på toppen da kurs 32 var den bund i krakket i marts 2003..

SÅ hvis det var mine penge havde jeg solgt den hvis den ryger under 32, for så kan kurs 10 eller 2 kan også komme på spil

Du har tabt 70% ud af dine 1 mil kr, så kan du vel tabe det hele når du er så godt igang, men så har du også fået en riemlig lærepenge.. hvad har du så lært det til næste gang?1/6 2012 22:34 Uheldig 057704Centa - skal den ikke op i 58-72?1/6 2012 22:37 doodha 157705Hej Cykling,

Hvis jeg var dig, ville jeg satse de sidste 50% også - og så gå all in i Vestas. Inden du ser dig om, har du det hele hjemme igen.

Den strategi har jeg (desværre) brugt forlængst... i en tidligere tro på, at dette måtte være bunden.

Men er dette bunden - ja... så er det, det rigtige at gøre.

Jeg ville gøre det nu. Bedre chancer kommer ikke.1/6 2012 22:40 Uheldig 057706Doodha
Har man ikke sagt det siden kurs 500-400-300-200-100-80-50-40 og nu 34,5?
Hvis du vil tabe dine penge så køb vestas.1/6 2012 22:48 cykling 457710Det har jeg seriøst overvejet, men jeg tør sgu ikke mere.Hvis jeg eller du tager fejl så mister jeg mere en jeg kan acceptere og tabe.I forvejen er det ikke specielt kløgtigt og ligge så tungt som jeg gør og heller ingen smart løsning og nedbringe sit snit.Jeg har blandt andet det sidste stykke tid lært at glæden ved og tjene penge ikke står mål med sorgen ved og tabe dem.:−)1/6 2012 23:26 doodha 457711Det forstår jeg selvfølgelig godt.

Men det gør det nu lettere med de (urealiserede) tab, hvis man tror på det på længere sigt - ellers havde jeg sgu også været depressionen nær.

Men jeg har tidligere oplevet, hvordan Vestas kan være volatil som bare helvede - og det skal man bare tage som en oplevelse...

Min erfaring med Vestas startede i 2003, hvorefter jeg drypkøbte indtil de røg op i 120 (vist nok i 2005.)

På Euroinvestor-debatten blev jeg så sent som i 2006 kaldt "religiøs", fordi jeg talte om en ny verdens-omspændende grøn bevidsthed. Så sprang Anders Fogh ud som grøn; så kom "Stern-rapporten" i efteråret 2006 - og i foråret 2007 kom FN-rapporterne. Nu var alle med på den grønne bølge.

Og Vestas rundede kurs 300 - og en P/E på 100..!!!

Nu var hysteriet for meget for mig, så jeg solgte. Det skete i foråret 2007 (en gevinst på 400% på 4 år - jeg havde tjent mere på det end jobbet)

Jeg bandede (selvfølgelig) over, at jeg fik solgt for tidligt.

Nå, men sagen er vel: Tror vi på, at Vestas er mere værd end de nuværende 7,5 mia. kr. ??? - det er den førende vindproducent i verden; eneste med faciliteter worldwide osv.
NEJ 7,5 mia. kr. er godt nok for dyrt...!!

Eller hva'? -

Vestas står betydeligt stærkere end i 2003, da kursen sidst var i dette latterlige niveau.

Nå, men det er bare min mening - hvis man tror på det, så skal man bare handle. Og så glæde sig over det når det går godt - så længe det ikke heeelt går som ønsket, kan man jo bare glæde sige over, at det gør det såmænd nok på længere sigt...

Og det er jeg så ganske overbevist om.1/6 2012 23:41 cykling 057714Hej Do

Ja jeg tror på at branchen har en fremtid også større end som vi regner med i dag.Men jeg frygter at Vestas ikke har det økonomiske fundament der skal til for at komme ud på den anden side.Jeg tror stadig væk som tidligere fremført at Vestas bliver købt op.Jeg er dog meget i tvivl om prisen.1/6 2012 23:56 doodha 257715Allerførst: Det hedder "godaw do" og ikke "hej do" - hvis du vil gøre det på rigtig århusiansk..

I værste fald som du skriver - at Vestas ikke har det økonomiske fundament der skal til for at komme ud på den anden side:

Prisen vil jo nok under alle omstændigheder være en del over den nuværende markedsværdi på 7,5 mio. kr. - alene det vil lægge en afgørende bund under kursen.

Skulle jeg mene.1/6 2012 23:59 cykling 157716Det skal jeg huske.Spiser i Øvrigt på Can Blau i Århus i morgen.Fejre sønnens fødselsdag, dejlig by.1/6 2012 22:46 1257709Tak for dit befriende ærlige indlæg Cykling, og du skal endelig ikke tro at du er alene netop med den erfaring.

Nej Centa, Buffet ville ikke sige at man skal købe når frygten er højest, for han vil aldrig belave sig på at kalde hverken toppe eller bunde, frygt eller grådighed. Det er manden simpelthen for klog til. Og for erfaren.

Han køber i store træk kun valueaktier, og den katagori falder vestas ikke ind under. Men lad det ligge.

Hvis Buffet endelig skulle være relevant i denne sammenhæng, så skal det da være for den erkendelse, at man ALDRIG skal forsøge at vinde pengene tilbage den samme måde som man tabte dem. Aldrig.

Vi har næsten alle prøvet turen med at doble positioner op, de gange det er gået godt føler man sig rigtig smart, men når det går galt og man får suppleret for meget op, så sidder man til sidst i en risikabel og udsat position. Det er særligt tilfældet når man investerer i virksomheder som ikke tjener penge. Eller er meget højt prissat på p/e. Er der ingen P/E er det alt for risikabelt.

Generelt er det bedste råd man kan få fra nogen, spredning, spredning og spredning. Det er det eneste rigtigt gode råd mod at ens formue for alvor bliver voldsomt decimeret.

Det gælder også i den situation du er i nu. Spredning er vejen frem og vejen tilbage for din formue.

Lad vær med at forsøg at vind pengene tilbage samme vej som du tabte dem.

Om du nu skal sælge vil jeg ikke rådgive dig til. Jeg holder mine positioner længe hvis ellers casen eller historien er den samme. Jeg er ikke godt nok inde i Vestas til at vurdere om de skal ud i en Emission eller om gælden kan refinancieres, men der er mange faresignaler.

Jeg har i cirka 3 år genetableret noget af mit tab i Genmab, ved løbende at investere i 10-15 aktier og på den måde opbygget en ok portefølje, men der er et stykke vej endnu for mig. Det var penge jeg selv havde tjent ved mange års hårdt arbejde og bittert at skulle blive sat 5-7 år tilbage. Jeg har idag stadig hele min Genmab position tilbage, men det har ikke været nogle god disposition, da de stadig søber rundt omkring deres bund.

Der er ingen hurtig vej tilbage uden også at løbe meget stor risiko. Så tålmodighed er altså vejen frem.2/6 2012 00:28 Rizla 357718Hejsa Cykling og tak for din ærlige beretning . Jeg er ret sikker på , at du tager et emne op her , som vi alle kan , mere eller mindre - nikke genkendende til .

Jeg kunne ikke drømme om at fortælle dig , hvad du skal gøre med dine Vestas aktier . Ikke fordi ; jeg ikke gerne vil hjælpe dig med et godt råd , men simpelthen fordi jeg nødig vil gøre ondt værre .

Det eneste jeg kan anbefale dig i din nuværende situation er , at lade være med at foretage dig noget som helst , så du ikke handler i affekt .

Tag dig en ordentlig slapper og tænk godt og grundigt over om din vej til lykken , overhovedet har noget at gøre med gods eller guld ?

Hvad angår Vestas kursen , ved jeg ikke om det kan være en trøst ; men jeg vil for go`ordens skyld lige nævne det . Jeg så en graf i dag over Gamesa - Sinovel og Vestas . Alle tre firmaer følges ad på hele nedturen og det har de gjort stort set hele vejen frem til i dag . Gamesa var endda faldet mere end Vestas på det sidste .

Så summa sumarum - tilbage står , at Vestas er lige nu i makroøkonomiens vold og der er vist ingen herinde der tror på , at vi er mere end højst halvvejs igennem krisen endnu .

Som sagt : kun den der har skoen på , ved hvor skoen trykker . Uanset hvad du vælger at gøre Cykling , ønsker jeg dig held og lykke med dit valg - og husk : der er meget mere i livet end penge . ( der er jo også guld og det bliver ikke billigere i den nærmeste fremtid );o)

Mvh . Rizla.2/6 2012 02:38 Tonny9 757719Det er en "dum" situation du der er kommet i og jeg skal ikke rådgive dig om hvordan du skal handle.

Men jeg vil gerne gøre dig opmærksom på, at du har muligheden for og arbejde med aktien i.f.t. skat.

Jeg ved godt at det er svært og sælge når man tror, at det kan vende i morgen med en ordentlig tur op, netop som man er ude, men det må du komme ud over.

Jeg kender ikke din situation, men selv solgte jeg Vestas for noget tid siden. Ikke fordi jeg troede kursen skulle her ned, men fordi jeg kunne bruge tabet til og nedbringe min skat for i år.

Det samme gjorde jeg med Nokia, bare med den forskel, at jeg genkøbte Nokia ugen efter og det var desværre ikke det rigtige og gøre.
Men en lille gevinst og skattefradraget fik jeg da, i forhold til hvis jeg blot havde forholdt mig passivt.

Kan du bruge skattefradraget til noget?
Så kan du jo overveje og sælge 1/2, eller sådan noget og så se tiden an.
Så har du realiseret noget fradrag, men er samtidig ikke helt ude.
Måske får du endda mulighed for, både og få et skattefradrag og genkøbe billigere.

Skal jeg være ærlig, så tror jeg ikke Vestas står foran en større optur i nær fremtid, medmindre der pludseligt opstår en helt særlig situation, som en mega mega ordrer og/eller et købstilbud.

Kan du ikke bruge skattefradraget ved et salg til noget "fornuftigt" så kan jeg godt se, at det er lidt sværere og vurderer om man skal sælge.

Men jeg håber for dig, at du får lidt medvind i det du så end beslutter.

Selv har jeg nogle overordnet retningslinier jeg i store træk holder mig til.

Overordnet strategi:

Jeg investerer kun i aktier og Obligationer, for det kan jeg gennemskue selv uden rådgivere, men p.t. har jeg ingen Obligationer.

Generelt vil jeg ikke eje over 6% i en enkelt Aktie, men har dog en enkelt Aktie hvor jeg har næsten 10%.

Jeg bestræber mig på og have mellem 40 - 50 forskellige aktier, heraf ca. 60% danske aktier og 40% fra Europa og USA.

Jeg foretrækker og være overrepræsenteret i udbytteaktier.

Jeg vil kun have en meget lille andel i "lottoaktier".

Jeg ønsker en overvægt af defensive aktier.

Jeg vil ikke bringer mig i en situation hvor jeg kan risikerer og blive tvangssolgt når panikken er størst.

Jeg handler ikke på daglige nyheder og udsving.

Jeg køber aldrig når diverse indeks er ved at nå, eller har nået, "all time high".

Jeg tænker altid de skattemæssige konsekvenser ind i mine beslutninger.

Jeg er bevist om handelsomkostninger, gebyrer m.m. når jeg handler udenlandske aktier.

Jeg bruger også min "sunde fornuft" og ingen regel er helt ufravigelig.2/6 2012 09:28 cykling 357721Tak for input

Jeg beholder Vestas.

Og væbner mig med mere tålmodighed.Ingen af jer skriver "sælg lortet og kom videre". Det er faktisk en hjælp.

Igen tak og god weekend2/6 2012 17:37 turin 257732Cykling, du efterspørger en diskussion, men samtidig siger du at du holder dine Vestas. Hvad formål er der med at opfordre til diskussion hvis du er ligeglad?

- turin2/6 2012 19:09 Tonny9 457734Hov turin, nu fik jeg trykket på "tommel op" i stedet for "svar".

Jeg kan ikke se noget problem i, at han spørger forum og hører hvad andre har af indput, uanset om han næsten har besluttet sig eller ej.

Det er jo ret tydelig, at Cykling er i en situation han ikke bryder sig om og så er det da meget naturligt, at høre hvad andre har og sige, uanset hvad han så beslutter sig til efterfølgende.

Vi andre lærer da også lidt af denne tråd, eller får reflekteret lidt over tingene. Jeg gør da i hvert fald.

Jeg syntes også det er "dejligt befriende" og høre nogen erkende, at de har foretaget en rigtig dårlig investering.
Faktisk så tror jeg, at man generelt får mere ud af sådan et indlæg, end endnu et indlæg om hvilken fantastisk investering der er en der har gjort.

Alt i alt så syntes jeg det er et udemærket oplæg, som der af andre skribenter bliver fulgt fint og konstruktivt op på.

Jeg håber også Cykling har kunnet bruge de svar der er givet.
Jeg håber da i hvert fald, at jeg har kunnet bidrage med bare en lille bitte smule, for jeg kan da kun have sympati for hans indlæg og ville ønske jeg kunne bidrage med mere end jeg kan.2/6 2012 19:55 turin 257736Jeg giver gerne mit input til en strategi for hvad man gør når man er i er sovsen. Det kan sgu ske for os alle. Men når man starter med at melde ud at man er ligeglad, hvad betyder mit input så?

Var jeg i den situation, har års erfaring lært mig hvad der fører frem. SÆLG på rebounds men ikke i panik. Sælg måske halvdelen på et rebound - det kommer der uden tvivl mandag - men for guds skyld ikke supplere for at nedbringe GAK. Det er den sikre vej til ruin.
Sælg halvdelen af dine Vestas på et rebound. Du bevarer noget upside, du nedbringer din eksponering, du frigør kapital til mere lukrative investeringer. Hvad mere vil du have?

- turin2/6 2012 23:12 cykling 057740Hej Turin

Det eneste budskab / ønske jeg har med tråden,er og tage en så ærlig og åben snak som muligt om hvordan man tackler en investering som går galt.

Når man her på forum giver gode tip og argumentere for Aktie køb eller der modsatte.Er det selvfølgelig ok og en naturligvis en primær del af snakken.

Men når man beskæftiger sig med investering er håndtering af fejl vel en øvelse som også skal beherskes.

Jeg syntes af tråden her vidner om empati og konstruktive løsninger incl dine.3/6 2012 00:15 turin 157741Jeg mener at jeg har givet et bud på håndtering af en katastrofe. At du blander et begreb som empati ind, vidner for mig om at du investerer med hjertet frem for hjernen. Det er ikke en succesfuld indgangsvinkel.

- turin3/6 2012 00:37 cykling 157742Empati for andre mennesker i det her tilfælde Vestas aktionærer , specifikt min situation.Er vel nærmest menneskelig3/6 2012 10:56 doodha 057746Der er tusinder af danske små-investorer i præcis samme situation vedr. Vestas for tiden.

(Mange er endda i en værre situation end en GAK på 100; mange med en på 200 eller mere.)

Men netop fordi dine overvejelser er nogle - som rigtig mange andre også har i denne tid - er indlægget og tråden så relevant.

Og det er flot, at du tager dig selv som eksempel. Mange har samme overvejelser og frustrationer; og mange vil have glæde (og trøst) af, at vi deler disse.

Det gør det altid lettere i problematiske situationer at vide, at man ikke er alene - og at andre har de samme følelser, overvejelser og frustrationer som én selv.3/6 2012 23:28 Occam 257761Det fundamentale spørgsmål er: Hvad er Vestas værd om et par år?

Én mulighed er, at Vestas går konkurs.
En anden mulighed er, at den nuværende elendighed fortsætter.
En tredje mulighed er, at Vestas retter sig og får en fornuftig indtjening.
Disse muligheder kan vi prøve at tilordne sandsynligheder.

Men først kan vi regne på, hvad et velkørende Vestas vil være værd. Vi kan sammenligne med en anden ordreproducerende industrivirksomhed: FLS.

herunder FLS, VWS

omsætn. 22, 43 mia DKK
profit. 1,4 , neg mia DKK
EPS 27, neg DKK
PE 11, neg
markedsværdi 16, 7 mia DKK

Hvis VWS kørte lige så godt som FLS, skulle markedsværdien være 31 mia og den tilsvarende kurs være 150.

For nemheds skyld ser vi nu på 3 scenarier: Om et par år er kursen hhv. 0, 35 og 150. Hvad er sandsynlighederne herfor?

Mr. Market (som for tiden er meget deprimeret mht Vestas) mener, at risikoen på Vestas' Obligationer er ca. 30 %. For at opnå break even, hvilken sandsynlighed skal der så være for, at Vestas retter sig til 150? Svaret er 10 %!

( 30% * 0 + 60 % * 35 + 10 % * 150 ) = 36

Det er pæne odds for de vedholdende Vestas aktionærer.3/6 2012 23:55 nohope 057762Spændende - men kan virkelig regne sådan ? hvorfra kommer de 60 % ? og 30 % konkursrisiko?-vurderet udfra afkastet på obligationerne ? tror jeg ikke man kan sige, hvis kreditorerne sagde 30% konkursrisiko så ville de ligge meget lavere. Sidst jeg så dem omtalt var der 20% afkast p.a. det er for lidt med 30 % konkursrisiko. Men det er da et godt alternativ til folks yndlingsbegrundelse: mavefornemmelse.4/6 2012 08:29 Occam 157765Det er jo ikke anderledes end med næste uges fodboldkamp. Grundlæggende er der ingen, der ved, hvordan den ender. Alligevel er der mange, som sætter odds.

Det jeg viser er, at lige nu er Vestas prissat således, at med sandsynlighed 30 % for konkurs og 10 % for turn around er der break even.4/6 2012 21:52 Okonomen 057843Ja det her har næsten udviklet sig til et AV-møde (Anonyme Vestasaktionærer)

Mit navn er Steffen og jeg har 500 stk vestasaktier med GAK på 60. Jeg har ,ligesom cykling, drypkøbt (fra 90 ned mod 55). Jeg regner selv med at blive i den også, da jeg ikke har lyst til at realisere et tab på næsten 50 % nu, da der er gode langsigtede muligheder. Efter at have læst tonsvis af indlæg herinde kommer man vel ikke meget videre, da nogle mener selskabet er fortabt og andre har tillid på den lange bane.

desuden er en konkursrisiko på 30 % som occam snakker om jo helt forrykt.TRÅDOVERSIGT