Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nybegynder, hvordan skal det gribes an?


57784 Xzebetz 4/6 2012 12:27
Oversigt

Ja, som overskriften lyder går jeg med tanker om at kigge på investeringer. Men da jeg er komplet nybegynder har jeg nogle spørgsmål jeg håber I kan være behjælpelige med!

Bøger:
Hvilke bøger vil være gode at læse? Jeg har i forvejen anskaffet mig "Køb og salg af aktier og Obligationer - Jens Christensen" og "The intelligent investor - Benjamin Graham". Men er der andre bøger I kan anbefale og vil der være en god rækkefølge at læse dem i?

Er der steder, her på siden, eller på nettet generelt hvor der er gode guides som forklarer og beskriver helt ned på lavpraktisk niveau?

F.eks. så er jeg på bar bund mht. de forskellige handelsplatforme. Har snust lidt på deres sider, men synes ikke jeg kan finde svar på alle mine spørgsmål. Spørgsmål der ganske givet er indlysende for personer som har lidt eller meget erfaring. F.eks.:

Nordnet's og Saxo Banks platforme, kan man her handle med aktier fra hele verden? Eller er det kun i DK?
Hvis man i en rum tid har benyttet én platform til at handle aktier/obligationer, men vælger at skifte til en konkurrende platform. Kan dette lade sig gøre og hvad med de aktier/obligationer man har handlet på den tidligere platform?

Er der en bagatelgrænse for hvad man skal handle for på disse platforme?

Fuldstændig lavpraktiske spørgsmål som ovenstående søger jeg faktisk info/guides om?

På forhånd tak!4/6 2012 15:57 Bryan 257799Ja, der er mange spørgsmål når man starter. Og det er lidt svært at svare på dem alle, da vi er meget forskellige som mennesker, så det der virker for mig er ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Men jeg kan da prøve at hjælpe lidt.

Ang. bøger kan du se nogle forslag her :

http://www.proinvestor.com/aktieanalyser/107/Invester..

Rækkefølgen betyder nok ikke så meget, da de har forskellig tilgang til markedet. Der findes ingen facitliste, så læs dem og tag det du mener du kan bruge i forhold til din strategi.

Hvis du kigger øverst under værktøjer er der en fane der hedder "Ny investor". Her kan du måske også finde svar på nogle spørgsmål.

Ang. handelsplatforme mener jeg at meget afhænger af hvilken strategi du vælger. Hvor ofte handler man, og hvilke papirer m.m. Din samlede økonomi kan have betydning for om det kan være en fordel at handle gennem din normale bank.
Du kan godt handle andet end danske aktier hos Nordnet og Saxobank, men ikke hele verden. Nordnet tilbyder handel på 7 markeder og Saxobank 8 markeder. Til sammenligning tilbyder Danske Bank ( som jeg benytter) handel på 16 markeder.
Nu nævner du også Obligationer, og her er Nordnet heller ikke så gode som Danske Bank. Jeg kender ikke mulighederne hos Saxobank.

Du kan godt flytte papirer fra en mægler til en anden, men det koster normalt et gebyr så ofte vil det ikke kunne betale sig.

Der er i princippet ingen bagatelgrænse for hvor meget du kan handle for. Det bliver dog for dyrt i omkostninger at handle for alt for små beløb. Jeg vil sige at et minimum på 15.000-20.000 kr pr. handel virker fornuftigt. Det gælder hos alle de nævnte mæglere.

Men det vigtigste af alt er at du først gør dig nogle tanker om din strategi. Hvilken type er du som investor ? Vil du have et stabilt "sikkert" afkast eller vil du gå efter de hurtige gevinster ?
Kan du tåle at se dine aktier falde flere dage (eller uger) i træk ? Er du til TA eller FA eller måske en kombination ? Hvor meget tid har du til at følge dine investeringer ? Hvornår skal du evt. bruge pengene ?

Dine svar på disse spørgsmål (og alle dem jeg har glemt) må give baggrund for din strategi som jeg vil anbefale at du skriver ned. Det begrænser risikoen for at du bare handler tilfældigt og foretager for mange impulskøb, hvilket sjældent betaler sig.
Du kan se min strategi her :

http://www.proinvestor.com/boards/56754/Har-du-en-str..

Men den er kun til inspiration, din kan sagtens komme til at se helt anderledes ud.6/6 2012 14:31 Xzebetz 057957Super, tak for det. Kan se der er lidt at læse op på!

Nu skriver du at handler for minimum 15-20K er mest optimalt. Gælder det også hvis man tænker mere langsigtet?6/6 2012 15:39 Bryan 057967Det er mest fordi omkostningerne bliver forholdsvis store hvis du handler for meget små beløb, men det er kun vejledende.

Og du har ret, med en lang tidshorisont betyder det mindre. Og det er en udbredt fejl at handle for meget, så fint hvis du tænker langsigtet.19/11 2012 22:53 kayhnine 062422Jeg sad lige og læste med i tråden. Sidder selv og gerne vil igang med aktie-investering og har læst lidt hist og her.

Jeg er med på portefølje og spredning. Og så vidt jeg har læst mig frem til bør man have som minimum 8-10 aktier i en portefølje? Korrekt?

Nu nævner I 15-20.000. Skal det forstås som det beløb der investeres første gang man opretter porteføljen? Så ProInvestor Aktieskole 2 hvor de sig der kan være smart at købe én bestemt aktier med et givent beløb hver måned for at udlignede udsvingende. Så hvis jeg nu vælger at investere 10.000, kan det så lade sig gøre ved at købe for 2.000 af gangen over 5 måneder?

Når en portefølje oprettes, så forstår jeg at der skal spredes mht. forskellige industrier, markeder, størrelser m.m. - men hvordan vurderes en akties attraktivitet? Nu nævner du, Bryan, at det kan gøres ved TA eller FA (går ud fra TA er Teknisk Analyse?). Kan disse to analyser kombineres? Og kan man lære om TA uden at skal købe en bog, kender du nogle links/artikler?TRÅDOVERSIGT