Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

vurdering af en akties potentielle fremtidige værdi


60080 Okonomen 18/8 2012 01:03
Oversigt

Hvordan vil i mene man "nemmest" kan finde frem til en akties potentielle værdi / fair Value? jeg kender til DCF-metoden og har anvendt den men den er jo enormt omfattende og besværlig at have med at gøre. har i andre bud på hvordan man kan vurdere en akties potentielle fremtidige værdi? tænker på f.eks. 6 måneders sigt og 12 måneders sigt?



18/8 2012 08:21 Occam 160082



Jeg vil gerne sammenholde aktiens nøgletal med tilsvarende aktier.

Se f.eks. indlæg 57079 ( http://www.proinvestor.com/boards/57072/Det-koster-en-Facebook-aktie ). Her argumenterede jeg for, at FB målt på nøgletal var 5 gange dyrere end GOOG.

Siden da har mr. Market justeret priserne, så FB nu kun er 2 gange dyrere end GOOG.



18/8 2012 10:00 Okonomen 060084



okay det er en interessant måde at gøre det på, men jeg så ikke hvilke nøgletal du brugte? så kun du brugte omsætning og bundlinje til at sammenligne ? og når man vurderer hvad en Aktie bør koste om 6 mdr og om 12 mdr så er det vel lidt risikabelt at bruge andre selskaber som benchmark for så antager man vel at de er helt korrekt prissat? men vil du forklare lidt mere om hvilke nøgletal du brugte?

det jeg skal er nemlig at vurdere, hvilket kursinterval jeg mener en Aktie bør have om f.eks. 6 mdr og om 12 mdr

og jeg er meget interesseret i at få nogle råd til hvordan jeg kan det uden at foretage store DCF analyser osv.



18/8 2012 11:49 Occam 060089



Jeg brugte kun de nævnte tal. Men de sagde mig, at FBs kurs var helt ude af proportion, og at der følgelig var meget stor risiko for kursfald, når den indledende eufori var overstået.

Men jeg skal lige forstå dig rigtigt. Når du taler om fremtidig fair Value, så er det den pris, *du* vil betale for aktien om f.eks. 1 år ( og ikke markedskursen om 1 år )?

Når renten næsten er nul, så må fremtidig fair Value være næsten lig aktuel fair Value, idet du vil indregne dine forventninger i dagens fair Value (minus rentetabet).

Der er selvfølgelig tale om en fordeling med spredning. Hvis vi tror, at der er 50 % sandsynlighed for, at selskabet finder guld (finder olie/finder blockbuster medicin ...), så bliver spredningen stor: En slatten værdi, hvis de ikke finder noget, og høje værdier, hvis det lykkes. Dagens fair Value bliver et vægtet gennemsnit af disse værdier.

Det var det regnestykke, jeg skitserede i indlæg 57761 ( http://wwww.proinvestor.com/boards/57702/Hvad-goer-vi-nu-lille-du/57761 ) - selv om du ikke kunne lide det.



18/8 2012 12:38 Okonomen 060090



Der er bare en del "forudsætninger" i dit eksempel med vws. det er måske ikke en særlig præsentabel fair Value men mereen man kan bruge selv hvis man vil?

med den fremtidige Aktiekurs så mener jeg et estimat for hvilken kurs jeg vurderer aktien handles til om f.eks. 6 mdr og 12 mdr. så det er vel den fremtidige markedskurs jeg mener. Og dette håber jeg man kan udregne uden at foretage en omfattende dcf-analyse. Dette har jeg prøvet én gang i forbindelse med studiet og det var en tidssluger.

Synes det lyder interessant det med at du bruger nøgletal til at sammenligne med andre selskaber. I sådan et tilfælde er det vel smartest at sammenligne det pågældende selskab med den største konkurrents nøgletal på markedet da likviditeten og handelsvolumen i det selskab nok giver det bedste præg om en fair prisfastsættelse i branchen?



18/8 2012 12:59 Occam 060091



Hvis vi taler om markedskursen om et år, så er svaret - desværre - ret enkelt.

Lars Tvede argumenterer i Børshandlens Psykologi for, at der er lav visibilitet i markedet på mellemlangt sigt ( de 6 og 12 mdr, du taler om ) : "Når analytikere bringer prognoser om markederne et år frem, er det derfor tæt på meningsløst". Illustreret i figur 21.1 s. 266.



18/8 2012 14:05 Okonomen 060093



okay interessant, men hvad så hvis vi taler om 2-3 års sigt så kan man bruge din metode med sammenligning af nøgletal?

og hvis du har lyst må du meget gerne stille "regnestykket" op hvordan du gør og hvilke nøgletal du bruger med mindre det er så enkelt at du bare tager omsætning og bundlinje og sammenligner, men det er næsten for enkelt?



19/8 2012 10:40 160097



Det er jo nok det mest tilbagevendende temaer i en investors tilværelse. Hvornår er en Aktie billig og hvornår er den dyr?

Jeg synes (stadig) at den bedste måde er at kigge på indtjeningen per Aktie, fratrukket ekstraordinære poster så som frasalg etc.

Indtjeningen per Aktie er i sidste ende det som bliver lagt på egenkapitalen, som markedet i den sidste analyse skal veje.

Men der er stadig mange mange ubekendte. Gæld er et issue som man virkelig skal være opmærksom på.

Derudover er der 2 forhold (ihvertfald) som man skal være opmærksom på når man vurdere P/E. Den ene er vækst. Højere vækst retfærddigør højere P/E. Og Cap/Brand. Bedre brand retfærddigør højere P/E.

Hvis man skal vurdere en Aktie på 6-12 måneders sigt, skal man forholde sig meget konkret til selskabets egne forventninger. Og det bliver deres næste kvartalsregnskaber som afstemmer markedets forventninger til virksomheden, og enten bygger negative eller positive forventninger ind.

Så er der hele PEER review balladen, hvor man vurdere selskaberne op imod dets konkurrenter. Det kan være en ok metode, men den er igen svær fordi det selv indenfor samme branche kan være som at sammenligne pærer og æbler.

Når du ikke har earnings (fordi de er negative) så har jeg set nogle, i medico der valuerer aktier udfra sales/omsætning. Det er efter min mening ikke en god metode, da det i sidste ende er marginerne der bestemmer hvad den omsætning er værd for aktionærerne.

Og så ikke et ord om Kurs/Indre Værdi, som jo ret beset er den mest korrekte metode til at bestemme hvad et firma er værd i dag.

Den kan være opblæst af goodwill, men man skal have et øje på den.



19/8 2012 12:37 Okonomen 060098



så du mener at man skal kigge på selskabets forventninger til udviklingen i EPS og trække ekstraordinære engangsposter fra? Kan du uddybe hvordan du vil komme frem til en forventet fremtidig selskabsværdi/aktiekurs for selskabet på den måde? Så hvis man regner sig frem til at selskabets forventninger vil betyde en stigning i EPS på 20 % om 12 måneder så forventes det også at kursen stiger ca. 20 % ?

Du siger KIV nok er den mest korrekte metode, men hvordan kan man forsøge at forudse en Aktiekurs på f.eks. 12 måneders sigt ud fra KIV?



TRÅDOVERSIGT