Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et kig på Sampo


63349 chrhall 9/1 2013 11:33
Oversigt

I rækken af Thorleif Jacksons udbytteaktier er jeg nået til Sampo. Som altid burde ikke være svært at finde de gamle indlæg jeg har lavet, men hvis man er doven kan de findes her: http://udbytteaktier.blogspot.dk

Beskrivelse
Warren Buffet er meget begejstret for forsikringsselskaber, og hvis man bare en gang har læst hans tanker omkring dem, kan man godt forstå det. Indtil for nylig har jeg levet i lykkelig uvidenhed, og har troet at et forsikringsselsksabs primære forretning er at modtage forsikringspenge, og sidde på dem til der skal udbetales erstatning. Men hvis man bare nogenlunde har styr på sin forretning, så udbetaler man ca 5% mindre end man opkræver i præmie, hvilket reelt set betyder at man låner penge til negativ rente - penge som man kan investere og få afkast af i mellemtiden.

Finske Sampo er nordens største forsikringsselskab, med ejerskab af If..., Mandatum (livsforsikringer) og et delejerskab af TopDanmark. Igennem If og Mandatum har man store andele af markedet i Norden og Baltikum. Udover de tre forsikringsselskaber ejer Sampo desuden 20% af Nordea, så forretningen er derfor en ret kompleks størrelse.

Inden jeg fortsætter, så lige lidt hurtigt om Combined Ratio, et nøgletal der bruges til at vurdere forsikringsselskaber. Kort fortalt beskriver Combined Ratio forholdet mellem et forsikringsselskabs udgifter (drift og erstatning) og indtægter (forsikringspræmier). Jo lavere Combined Ratio, des flere penge bliver der i overskud fra forsikringsdriften.

Notering
Sampo er noteret på NasdaqOMX Helsinki, under symbolet SAMAS, og er en del af Nordic Large Cap listen.

Ejere
Den finske stat er største enkeltejer med 15% af aktierne, og ellers er ejerbilledet lidt mudret. Tidligere direktør Björn Wahlroos har 2% af aktierne og sidder i bestyrelsen. Sampo skriver på deres hjemmeside at de ikke er bekendt med nogen aktieejeroverenskomst, så alle beslutninger skal forhandles på plads. Jeg er ikke umiddelbart fan af der ikke er en enkelt storaktionær. Jeg mener at en enkelt stor ejer kan bedre styre virksomheden hurtigt i krisetider.

Udbytte
Når/hvis man betaler udbytte i år, har man betalt udbytte 20 år i træk, det må siges at være meget stabilt, omend udbyttet har været svingende igennem årene. Man udbetaler minimum 50% af EPS. For de seneste fem år ser det således ud:

2007: 1.20 EUR
2008: 0.80 EUR
2009: 1.00 EUR
2010: 1.15 EUR
2011: 1.20 EUR

Udbyttet er altså stigende, og umiddelbart er forventningerne til indtjeningen for 2012 at man rammer 2.3-2.4 EUR pr Aktie, og dermed kan fastholde udbyttet, eller måske kan forhøje det en snas. Med et udbytte på 1.25 EUR pr Aktie havner man på et Yield på 5% ved kurs 25. Payout Ratio er pt 79%.

Påvirkes selskabet af eksterne faktorer som f.eks. råvarepriser, renteændringer, politiske beslutninger og udsving på børsen?
Ja, som storaktionær i nordea, har man en betydelig eksponering mod banksektoren, der i øjeblikket er alles yndlingshadebranche. Dette kan dog vise sig at være en fordel, såfrem der på et tidspunkt kommer gang i forretningen for Nordea igen. Björn Wahlroos har også stampet i gulvet over kursniveauet som er lavere en Sampos anskaffelseskurs.
Sampo ejes som sagt 15% af den finske stat, der er største enkeltaktionær. Umiddelbart er de fleste politikere uden virkelighedskontakt, men jeg tror at resten af hovedaktionærerne formår at holde embedsvældet for døren.

Er selskabet afhængig af innovativ produktudvikling?
Nej, det er et forsikringsselskab.

Har selskabet formået at give overskud i både høj og lavkonjuktur, eller i det mindste at fastholde udbyttet i dårlige perioder?
Som tidligere nævnt har Sampo udbetalt udbytte de sidste 20 år. Aktien må derfor ses som en stabil udbytteaktie. Udbyttet har dog været svingende, men er i de sidste 4 år steget 50%, hvilket må anses for at være meget flot. Sampo har formået at have en Combined Ratio på mellem 90% og 93% de sidste 8 år, og også i år ser det ud til at man rammer inden for dette interval. Det skal dog siges at If havde en skidt Combined Ratio i 2001 da man overtog selskabet (113%), men allerede i 2004 var Combined Ratio på et acceptabelt niveau. Sampo har haft overskud, også under kriseårene.

Rentebærende gæld er mindre end Egenkapital
Gælden er ca 2 gange større end egenkapitalen, og firmaet har ingen problemer med at afdrage på gælden. Gælden er de seneste år 4 år vokset med ca 28%, og egenkapitalen med 96%. Jeg synes derfor ikke at væksten i gælden er alarmerende på nogen måde.

Afkast og vækst
Resultatet før skat er vokset 41% fra 2008 til 2011, og man er godt på vej til at lave endnu et rekordår i 2012. ROE for samme periode ligger på 13.2%, men udsvingningene spænder fra -32% efter 2008 til 55.7% i 2010. På tallene fra 2012, ser det dog ud som om der er ved at være styr på det igen efter 2008 og 2011.

Ledelsen
CEO er Kari Stadigh, der tog over som afløser for Björn Wahlroos i 2009. Han har været ansat i forsikringsbranchen siden 1996, og har været i Sampo siden 2001. Han virker til at være Wahlroos mand, hvilket jeg ser som en god ting.
CIO er Patrick Lapveteläinen, der har været ansat i Sampo siden 1998, han er kom fra Interbank hvor han arbejdede som børshandler, senere som intern revision og direktør. Umiddelbart en fornuftig mand til at foretage investeringer, skulle man mene.

Invester Relations
Sampo har en fin IR portal, der er masser at information at hente, men firmaet er kompliceret skruet sammen, grundet de mange investeringer, og 20% af Nordea. Generelt er jeg tilfreds med mængden af information.

Styrke på markedet og markedssituationen
Som jeg ser det er Sampos eneste reelle konkurrent på det nordiske marked Gjensidige. Gjensidige er mindre, og selv om deres Combined Ratio er lidt værre, så er deres cost ratio, dvs omkostninger ved forsikringsdelen, faktisk bedre. Altså er der hos Gjensidige lidt bedre styr på de interne processer - man er måske bare lidt flinkere med udbetalingen. For mig at se er Sampo en forsikringsgigant der er solidt fasttømret i hele Norden og Baltikum. Der er plads til at vækste i Danmark og i Baltikum, men jeg tror ikke at man kan presse mere ud af Norge og Finland, hvor man sidder på ca 20-25% af markedet.

Kurs og købsmuligheder
Aktien handles desværre på all-time high, hvilket selvfølgelig dels handler om at 2012 har været et godt år, og dels at man forventer et højt udbytte. I øjeblikket er vi i raketfart på vej ind i noget der ligner et januar-rally, samtidig med at man har tisset i bukserne i USA og udskudt fiscal cliff problemerne et par måneder. Jeg tror derfor man kan forvente en korrektion markedet når fiscal cliff nærmer sig igen, samtidig med at USAs gældsloft igen skal adresseres. Udbyttet udbetales i april, så der er rigelig tid til at vente på en god købsmulighed. Aktien er prissat til P/E2012 på 10.41. Det er lidt under 4-års gennemsnittet på 11.6, der dog er farvet af 2008, hvor indtjeningen var lav.

Konklusion
Sampo ligner en fornuftig investering, også på langt sigt. At aktien trades på all-time high gør mig dog lidt nervøs, så jeg tror jeg vil afvente de næste to måneder, eller i hvert fald købe ind i portioner. Med lidt held kommer der lidt tilbagefald inden for de næste to måneder.



TRÅDOVERSIGT

63349 Et kig på Sampo
9/1 11:33 chrhall 5